Hvala što ste se prijavili na naš newsletter!
Prijava nije uspela.
best websites of the world
css design awards nominee

Steknite lokalne klijente uz kvalitetnu lokalnu SEO optimizaciju

SEO saveti za lokalnu pretragu

seo za lokalnu pretragu

Šta je SEO za lokalnu pretragu?

SEO za lokalnu pretragu predstavlja proces optimizacije sajta sa ciljem boljeg rangiranja za pretrage lokalnog karaktera (pretrage koje sadrže naziv lokacije u ključnoj reči). Primer lokalne pretrage su sledeće ključne reči: „iznajmljivanje vencanica Beograd” ili „web dizajn studio Novi Sad” jer u sebi sadrže ime određenog mesta.

Preko trećine svih pretraga u 2015. godini su lokalne pretrage – tačnije, 36% (izvor: Search Engine Land). Čak i za pretrage u kojima nisu uključeni lokalni parametri (ključne reči poput Novi Sad, Vojvodina, itd.) Google prikazuje lokalne rezultate na osnovu podataka koje ima o korisniku koji pretražuje.


Zašto optimizovati sajt za lokalnu pretragu?

 • 36% svih pretraga su lokalnog karaktera.
 • u inostranstvu 98% potrošača traži lokalni proizvod ili uslugu. Unapređenjem lokalne pretrage u odnosu na konkurenciju stiče se velika dugoročna prednost koja će se ogledati u povećanju posete i prodaje.
 • 80% potrošača preko mobilnih uređaja pronalazi lokalni proizvod ili uslugu (izvor: Search Engine Land) – sve veća popularnost mobilnih uređaja utiče na povećanje lokalne pretrage. Ljudi sve češće pretražuju u toku putovanja pojmove tipa: najbliži restoran, prenoćište. Bolja lokalna pretraga omogućava lakše dolaženje do informacija.
 • Sajt koji ima dobru poziciju u Google pretraživaču za određeno mesto, dobija veću posećenost. Po istraživanju, procenat konverzije posetilaca koji dolaze sa „Google – moje preduzeće“ stranice mnogo je veći u odnosu na procenat konverzije preko organske pretrage.
 • Preduzetnici koji verifikuju svoju firmu na Google-u imaju priliku da postavljaju opise proizvoda i usluga, slike, video snimke, kupone, popuste i specijalne ponude u cilju privlačenja kupaca, daju informacije o radnom vremenu, parkingu, postave link prema svom sajtu i još mnogo toga.

Koja preduzeća treba da optimizuju sajt za lokalnu pretragu?

Bilo koje preduzeće koje nudi proizvode i usluge na određenoj teritoriji trebalo bi da optimizuje svoj sajt za lokalnu pretragu, naravno ukoliko želi da postigne bolje poslovne rezultate i ostvari veću dobit. Bilo da je u pitanju restoran u Subotici, zanatska radnja koja posluje u Novom Sadu i okolini, stomatološka ordinacija, advokatska kancelarija ili neko drugo preduzeće koje ima aktivno sedište, lokalni SEO svima može doneti benefite.


Kako optimizovati sajt za lokalnu pretragu?

Izdvojili bismo 9 zlatnih saveta za bolju lokalnu optimizaciju

 1. kupujte domene sa lokalnom ekstenzijom (.rs za Srbiju)
 2. angažujte domaći hosting servis
 3. dodajte sajt u lokalne web direktorijume, poslovne adresare...
 4. dodajte vašu fizičku adresu na sajt (poželjno u footer)
 5. podesite geografski cilj u Google Webmaster Console
 6. dodajte sajt na Google „Moje preduzeće“ (novi servis koji objedinjuje pretragu, mape i Google+)
 7. tražite recenzije od klijenata
 8. budite društveni: budite aktivni na društvenim mrežama
 9. pišite blog o lokalnim dešavanjima

Dodatno unapredite vaš biznis

Preporučujemo i sledeće povezane tekstove za vlasnike biznisa koji žele da ostvare još bolje rezultate: