Prednosti unikatnih veb aplikacija

Unikatne veb aplikacije mogu ugostiti mnoštvo korisnih opcija koje vlasnicima veb sajtova mogu biti ne samo korisne, već i doprineti zadovoljstvu krajnjih korisnika sajta. Izrada web aplikacije učiniće korišćenje onlajn usluga lakšim, pomoći u digitalnom marketingu, i uopšte, učiniti surfovanje Internetom lagodnijim iskustvom.

Veb aplikacije postale su standard u onlajn svetu, i svaki Internet korisnik se definitivno do sada susreo sa takvom aplikacijom.

Zato ćemo do detalja da objasnimo osnove unikatnih veb aplikacija, i obradimo njihovu ulogu, beneficije, ali i moguće loše strane.

Definicija veb aplikacije

Pre nego što krenemo u priču o tome šta web aplikaciju čini „unikatnom“, moramo da definišemo šta su to web aplikacije generalno.

Veb aplikacija je aplikacija koja se nalazi na Internetu, a kojoj možete pristupiti preko svog veb brauzera. Da li je to vebsajt, pitate se?

Pa, odgovor je subjektivniji nego što ste mislili, ali većina developera se slaže da je sajt uglavnom informativna platforma, dok veb aplikacija pruža funkcionalnosti, a samim tim i vrednost korisnicima. Na primer, Vikipedija je vebsajt koji pruža informacije, dok su Fejsbuk i ostale društvene mreže veb aplikacije jer nude i veliki broj funkcionalnosti.

„Aplikacija“ u nazivu može zavarati, s obzirom na to da bi većina manje tehnološki nastorjenih ljudi pretpostavila da se radi o aplikaciji koja mora da se preuzme, kao što je slučaj sa mobilnim aplikacijama. Veb aplikacije ne moraju da se preuzimaju, već se one učitavaju u brauzerima i ne zauzimaju memoriju na vašem uređaju.

Kako veb aplikacije uglavnom rade?

 • Korisnik aktivira zahtev putem Interneta (preko brauzera ili korisničkog interfejsa same aplikacije) veb serveru
 • Server šalje zahtev određenom serveru veb aplikacije
 • Server veb aplikacije pokreće taj zahtev i generiše rezultate, na primer, analizira podatke ili pretražuje bazu
 • Rezultati sa traženom informacijom se šalju nazad na veb server
 • Veb server prikazuje traženu informaciju klijentu kroz veb aplikaciju

Primeri najboljih veb aplikacija:

Tekstualni editori, onlajn kupovina i formulari, platforme za editovanje slika i videa, konverzije fajlova, skeneri, imejl programi (poput Gmail-a), onlajn memorijski prostori su sve primeri veb aplikacija.

Google Apps su takođe dobar primer toga šta su veb aplikacije. Drive, Sheets, Slides, Docs, Calendar, i ostale aplikacije pružaju visok nivo funkcionalnosti, čineći ih idelanim ne samo za individualnu već i timsku upotebu, jer omogućavaju istovremeni pregled, korišćenje i ažuriranje dokumenata.


Koje su prednosti?

 • Kompatibilne su sa različitim uređajima, operativnim sistemima i platformama, dok god sam brauzer podržava aplikaciju
 • Korisnici mogu pristupiti istoj verziji tako da ne postoje problemi što se tiče kompatibilnosti
 • Nema ograničenja u pogledu memorije jer nema potrebe za instalacijom
 • Smanjuju šansu piraterije, posebno kod onih aplikacija koje su zasnovane na pretplati
 • Zahtevaju manju podršku i održavanje, stoga se i troškovi za vlasnike smanjuju
 • Manji zahtevi za desktop ili druge uređaje krajnjih korisnika

Šta veb aplikaciju čini unikatnom?

Do sada, verovatno se pogodili da unikatna veb aplikacija znači jedinstveno rešenje (tj. aplikaciju) napravljenu da ispuni određene zahteve poslovanja, organizacije ili klijenta.

To može da obuhvata sve od neznatnih podešavanja i izmena u WordPress-u do ugrađivanja plagina kako bi se kreirala potpuno nova i jedinstvena aplikacija za različite biznise.

Prilagođene veb aplikacije mogu dati jedinstven dodir vebsajtu i značajno unaprediti njegovu funkcionalnost, a samim tim, ponuditi dodatnu vrednost krajnjim korisnicima a vlasnicima povećati posetu i stopu konverzije.

S druge strane, unikatne veb aplikacije mogu negativno uticati na onlajn prihode kompanije, ako su loše izgrađene i ako ostali kriterijumi nisu ispunjeni.

Prednosti korišćenja unikatnih veb aplikacija

U većini slučajeva, veb dizajn agencije mogu razviti svojim klijentima unikatne veb aplikacije koje odgovaraju njihovim specifičnim potrebama, jednostavne su za održavanje i ne zahtevaju podršku, a pritom doprinose povoljnom iskustvu krajnjih korisnika.

Međutim, u zavisnosti od zahteva, developeri mogu izvršiti nekoliko izmena u već postojećoj aplikaciji, pa sve do toga da kreiraju potpuno novi dizajn koji zahteva strateško konstruisanje, uzimajući u obzir upotrebljavanje baze podataka i dinamičke funkcionalnosti, sve upakovano u optimalno korisničko iskustvo.

Glavna poslovna prednost unikatne veb aplikacije može se svesti na sledeće:


Fokusirana na korisnike

U poslovnom svetu, glavni prioritet jeste zadržavanje vebsajt posetilaca i mušterija. Dobro razvijena uniktna veb aplikacije može pomoći u ovome, jer daje šansu poslovanjima da redovno komuniciraju sa svojim posetiocima. Veb aplikacije mogu podržavati mnoštvo opcija, poput slanja i primanja imejlova. Ova unapređena komunikacija pomaže da se veza između poslovanja i mušterija ojača, a mušterijama daje osećaj posebnosti u očima kompanije.


Laka upotreba

Laka upotreba je prva i najvažnije stavka za poslovanje koje upravlja veb aplikacijom. Developeri se manje ili više fokusiraju na kreiranje aplikacija koje automatski vrše ažuriranja i unos podataka ostavljajući samom poslovanju malo obaveza sa tehničke strane.


Efektivne i efikasne

Dobro dizajnirana aplikacija može smanjiti troškove i unaprediti operativnu efikasnost. Na primer, ispunjavanje onlajn formulara može umanjiti troškove štampanja, sačuvati vreme, a i generalno je dosta pogodnije. To je takođe odlična stvar za kupce u onlajn prodavnicama, gde oni mogu napraviti i upravljati nalozima, što će im dati bolji uvid u njihove kupovine, stanje na računu, a istovremeno, poslovanjima dati priliku da još efikasnije ciljaju ove mušterije s novim ponudama i popustima.


Dobre veb aplikacije donose dobar prihod

Jedna od glavnih prednosti korišćenja dobre unikatne veb aplikacije jeste činjenica da ona može pomoći poslovanju da zaradi novac. Kako bi to uradila, aplikacija mora posedovati relevantne opcije i biti jednostavna za upotrebu.

Oslanjajući se na potrebe i poslovnu nišu klijenta, unikatna veb aplikacija trebalo bi da bude:


 • Izgrađena na najnovijoj tehnologiji i frameworks-ima – Kako bi kreirali visoko funkcionalne veb aplikacije koje predstavljaju vrhunac tehnologije, developeri moraju biti upoznati sa mnoštvom različitih tehnologija i framework-a, uključujući MySQL, PHP, Zend Framework, CodeIgniter, NET i SQL. Oni bi takođe trebalo da integrišu unikatne aplikacije sa CMS platformama, kao što su Drupal, WordPress ili ExpressionEngine.
 • Jednostavna za upotrebu – Pri dizajniranju unikatne (ili bilo kakve druge) veb aplikacije, uvek bi trebalo uzeti u obzir krajnjeg korisnika. Zašto? Pa, aplikacija neće biti nikome korisna ako je korisnik nezadovoljan navigacijom na sajtu ili ponuđenim funkcionalnostima. Zato unikatne veb aplikacije treba da poseduju unikatan interfejs, dizajniran specijalno kako bi uklopio estetiku sa upotrebljivošću i funkcionalnošću, sve u jednom paketu.
 • Laka za administriranje – Nije sve okrenuto samo korisniku. Developeri bi trebalo da kreiraju odličn kontrolni panel kako njihovi klijenti ne bi imali problema pri upravljanju podacima i unikatnim opcijama.
 • Pruža dobre hosting opcije – Iako nije obavezno, veb aplikacije hostovane na cloud-u mogu olakšati pristup bilo kada i bilo gde, uz neophodne dozvole.
 • Optimizovana za mobilne uređaje – U današnje vreme, veb aplikacije bi trebalo (ili, bolje reći, moralo) da budu responzivne, tj da se bez ikakvih bagova ili problema učitavaju na svim vrstama uređaja. Kvalitetna unikatna veb aplikacija trebalo bi da se učitava i funkcioniše bez problema sa laptopa, desktop računara, tableta i mobilnog telefona.
 • Poseduje integrisana rešenja – Uglavnom, unikatna veb aplikacija nije samostalna, već je integrisana opcija unutar veće platforme , poput vebsajta. Ako je to slučaj, developeri bi trebalo da se fokusiraju na integrisanje unikatnih veb aplikacija u postojeći vebsajt, s neprimetnom razlikom između njih. Ponekad je neophodno izgraditi kompletan vebsajt oko aplikacije. Integracija aplikacije sa API-jima trebalo bi takođe da bude standard, jer omogućava kompatibilnost sa drugim aplikacijama.
 • Jednostavna za upravljanje podacima – Developeri bi trebalo da se fokusiraju na kreiranje aplikacija koje će doprineti lakom pristupu podacima, njihovom eskportovanju i integrisanju. Takođe, praćenje njihovog učinka trebalo bi da bude nezaobilazna opcija.
 • Bezbedna i sa kompletnom podrškom – Hosting na privatnim mrežama, jedinstvene lozinke, dozvole, i ostale karakteristike mogu biti dodate kako bi unapredile bezbednost. Kvalitetna veb aplikacija takođe nudi konstantu podršku, kako za potencijalne probleme, tako i za dalja unapređenja.
 • Usklađena sa industrijom – S obzirom na to da se veb aplikacije kreiraju s ciljem, one moraju da se uklope u zahteve standada industrije za koju su kreirane. Moraju da služe tržištu i brendu.
web app ilustracija

Da li unikatne veb aplikacije imaju mane?

Do sada smo pričali uglavnom o pozitivnim stranama kreiranja i korišćenja unikatnih veb aplikacija. Kao i sve ostalo, i one imaju drugu stranu medalje. S jedne strane, one su efikasno sredstvo povećavanja kompanijskih prihoda, potpomažu jaču povezanost sa mušterijama, i mogu unaprediti samo poslovanje. Međutim, postoje slučajevi kada aplikacija ne daje očekivani doprinos.

U kojim se to slučajevima unikatna veb aplikacija može biti promašena investicija?


Nedostatak komunikacije

Komunikacija je sve. Ovo se odnosi i na unikatne veb aplikacije. Tačnije, dobra komunikacija između developera i klijenta, jer obe strane moraju biti precizne u vezi svakog detalja koji se tiče kreiranja aplikacije.


Nejasni ciljevi

Ovo može da znači dve stvari: ili sam klijent nije u potpunosti siguran kakva aplikacija mu je potrebna, ili developeri imaju poteškoća da shvate šta je to što klijent od njih očekuje. Zato komunikacija treba da bude prioritet. Ukoliko klijent može developerima da pruži bolju sliku o tome šta želi od aplikacije, developeri će lakše doći do rešenja. S druge strane, developeri bi trebalo pažljivo da slušaju klijentove želje, kako bi se izbegli problemi.


Nedostatak projektne dokumentacije

Velike su šanse da će se zahtevi i tok developmenta menjati tokom samog procesa, i to je potpuno normalno. Zato je dokumentovanje i slanje svih izmenjenih elemenata na potvrdu od ključne važnosti. Na taj način, developeri mogu na vreme signalizirati i najmanje promene, dajući prostor klijentima da se prilagode njima.


Opseg i mikromenadžment

Kada klijent neprestano traži izmene u aplikaciji, dodavanje ili uklanjanje opcija, zahteva veću sigurnost, itd... Dokumentacija svakog koraka može značajno pomoći i u ovom pogledu, međutim, efikasna komunikacija od samog starta projekta može rešiti ovaj problem u samom startu.


Nerealistične želje

Developer zna kako da upravlja podacima, kreira vebsajt, aplikacije, itd. Klijent zna načn rada u svojoj industriji, poznaje tržište, zaposlene i klijente. Obe strane imaju viziju kako bi aplikacija trebalo da izgleda, međutim, kako bi došli do zadovoljavajućeg rešenja, i developeri i klijenti trebalo bi da usklade svoja očekivanja i ciljeve.

Developeri moraju da odvoje vreme kako bi saslušali klijentove potrebe, a klijenti bi trebalo da poseduju dobro razrađen i strukturiran plan. Inače, obe strane biće nezadovoljne učinjenim.

Kako izbeći neuspeh?

Kako biste učinili sve sa developerske strane, da izbegnete katastrofu, možete upotrebiti neku od sledećih strategija:


Minimalni održivi proizvod (Minimal viable product – MVP)

Ovi proizvodi za cilj imaju maksimizaciju naučenih informacija i utrošenog novca. Drugim rečima, to je zlatna sredina između potpuno prilagođenog, skupog proizvoda, i generičkog rešenja koji predstavlja manji rizik u smislu novca i truda, a ima i duži vek trajanja i veću šansu boljeg prijema klijenata.


Testiranje i rešavanje problema

Od ključne je važnosti uključiti i beta testiranje pre puštanja veb aplikacije kako biste osigurali da svaka opcija radi po planu. Takođe, povratna informacije može razrešiti bilo kakve probleme koji ponekad uopšte nisu bili ni uzeti u obzir, a može pomoći i ako postoje zahtevi za izmene. Takođe, ako postoji prilika za integraciju, kreirajte aplikaciju s tim na umu, kako biste izbegli buduće probleme.


Imajte novac na umu

 • Većini developera veći je prioritet da rade pragmatično, pa će stoga neretko uzeti u obzir kupovinu već postojećeg proizvoda i kreirati sajt na njemu, posebno ako se to poklapa sa klijentovim željama. Kreiranje unikatnog rešenja je proces koji može biti dugotrajan i skup.
 • Ponekad, moguće je iznajmiti razne SaaS-ove, tj. uslužne softvere. Ovo može developerima pružiti neprocenjiv uvid u sam rad softvera pre nego što samo kreiranje aplikacije za klijenta uopšte i započne. Prednosti, mane, i ograničenja su sve što developeri mogu otkriti unapred, pre nego što budu morali da ispravljaju napravljene greške u procesu.
 • Budite svesni ukupne cene vašeg proizvoda, uključujući i vek trajanja, ažuriranja i podršku. Velike su šanse da ako kreirate nešto za tržište, vaša konkurencija će stvoriti nešto slično, ali uz bolju cenu. Ako kreirate zatvorenu aplikaciju za sopstvenu kompaniju, vremenom će zastariti. Stoga, budite razumni što se tiče cene.

Tehnička strana unikatne veb aplikacije

U ovom segmentu, pokrićemo koncepte iza moderne veb aplikacije, i dotaći se najboljih resursa i programskih jezika koje bi trebalo da koristite.


1. Sintaksa

Veliki broj developera koristi Kotlin kao primarni programski jezik za kreiranje veb aplikacija. Koncizan je, sa jednostavnom sintaksom, jasan, i lak za učenje. Takođe podržava mnoštvo opcija koje čine proces developmenta lakim.

Pored navedenog, uz ovaj jezik možete koristiti Ktor, framework koji omogućava razvoj lakših biblioteka koje se mogu proširiti plaginovima. Ktor omogućava i oblasno-specifičan jezik (DSL - Domain-Specific Language).


2. Frameworks

Ktor je samo jedan od framework-a kog developeri mogu da koriste za kreiranje unikatnih veb aplikacija. Ostali, poput Ruby on Rails, Django, Ember.js, Angular, Express i MeteorJS takođe developerima mogu omogućiti kreiranje kompleksnih i pouzdanih aplikacija s lakoćom. Navedeni okviri za veb aplikacije su velika pomoć i nezaobilazna stavka developerima da unaprede celokupan proces programiranja pomoću biblioteka, dokumentacije, aplikacijskih struktura, i uputstava.


3. Tehnologije

Veb aplikacije uglavnom zahtevaju 3 do 5 glavnih tehnologija, poput HTML-a, Ajax-a, Jquery-ja, CSS-a, i Dojo Toolkit-a.

JavaScript, programski jezik za front-end development radi na svim brauzerima i pruža odličnu podršku i objektno-orijentisanom i funkcionalnom programiranju. On omogućava developerima da stvore sjajne interfejse, vebsajtove, i aplikacije koje su privlačne za oko.

CSS sa HTML-om i JavaScript-om čini glavne alate front-end developmenta. HTML je jezik veb brauzera, dok CSS igra glavnu ulogu u kreiranju stilova izgleda vebsajta.

Jquery je alat koji nudi fleksibilnost developerima i omogućava funkcionalnost aplikacija, lak je za korišćenje, a veoma dobro se ponaša i u raznim brauzerima.

AJAX je klijentska skripta za komunikaciju sa i ka serverima i bazama podataka. NJegov zadatak je da vrši razmenu informacija i podataka sa serverom bez ponovnog učitavanja stranica veb aplikacije.

Dojo Toolkit je najpopularniji javaScript modularni alat koji čini veb aplikacije brzim, održivim i istaknutim. Nudi fantastične funkcionalnosti kao i učinkovite implementacije.

Zaključak

Unikatne veb aplikacije ne razlikuju se mnogo od drugih „običnih“ sajtova. Međutim, postoje značajna razlike koje mogu učiniti development ili veoma jednostavnim ili izuzetno kompleksnim.

One mogu ponuditi kompanijama odličan način angažovanja i komunikacije sa svojim mušterijama, omogućiti im pojednostavljenje rada, i povećanje prodaje, u zavisnosti od njihovih ciljeva i publike. Zatvorena kompanijska aplikacija može ubrzati interne radove i biti odličan alat nadgledanja procesa rada za sektor menadžmenta.

U svetu ponude i potražnje, developeri i poslovni ljudi moraju raditi rame uz rame kako bi kreirali aplikaciju koja predstavlja ne samo njihovo poslovanje, već nudi funkcionalnost i dodatnu vrednost klijentima.

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.