veb aplikacija

U današnje vreme svi jurimo na internet da tražimo informacije, kupujemo, profesionalno se edukujemo, i za mnoštvo drugih stvari. Internet je postao je prava riznica mogućnosti, bez obzira da li je reč o zabavi, poslu, istraživanju, obrazovanju... bilo šta što zamislite verovatno postoji na internetu.

Iako koristimo ovaj digitalni dar iz dana u dan, ne razumemo baš svi kako stvari zapravo funkcionišu u digitalnom svetu. Verovatno smo svi čuli za termine kao što su vebsajt, pretraživač i veb usluge, ali većina nas će se namučiti da pronađemo adekvatnu definiciju kada je reč o objašnjavanju šta ovi pojmovi predstavljaju i kako oni funkcionišu.

Zato ćemo u ovom članku istražiti termin „veb aplikacija“ i sve što bi trebalo da znate o njoj.

 

Definicija web aplikacije

Ukratko, veb app (ili aplikacija) se može definisati kao program koji se obično čuva na izdvojenom serveru i koristi preko interneta uz pomoć interfejsa pretraživača. Veb usluge su obično veb aplikacije po definiciji, a i vebsajtovi takođe često mogu sadržati veb aplikacije. Bilo koja komponenta vebsajta koja može da obavi specifičnu funkciju za korisnika može kvalifikovati kao veb aplikacija.

Po svojoj prirodi, ove aplikacije mogu služiti za razne svrhe i mogu biti prilagođene različitim potrebama, bilo za poslovnu ili individualnu namenu. Neke od najpopularnijih veb aplikacija uključuju jednostavne stvari kao što su onlajn kalkulatori, veb mail funkcije, i složenije funkcije, kao što su onlajn prodavnice. Takođe, nekim od ovih funkcija se može pristupiti samo preko određenog pretraživača, mada su većinski univerzalne.

 

Kako funkcionišu web aplikacije?

Ove aplikacije ne moramo preuzimati da bismo ih koristili, već im se pristupa putem Interneta, tj., preko pretraživača, kao što je Safari, Google Chrome, ili Mozilla Firefox.

Da bi aplikacije radile, potreban im je aplikativni server, veb server i baza podataka. Ovi serveri su odgovorni za upravljanje zahtevima klijenata, nakon čega server obavlja traženi zadatak. Baze podataka obično čuvaju sve potrebne informacije.

U većini slučajeva, veb aplikacije imaju kraće cikluse developmenta, i manji tim programera je dovoljan da kreira takav projekat. Većina aplikacija su napisane u SCC, JavaScript ili HTML5 jezicima. Klijentsko programiranje obično koristi ove jezike i takođe pomaže da se napravi front-end deo aplikacije. Serversko programiranje, sa druge strane, se obično obavlja da bi se napravile neophodne skripte koje će veb stranica koristiti. Serverski programski jezici uglavnom uključuju Ruby, Java ili Python.

 

Razlika između web sajta i web aplikacije

Ljudi uglavnom imaju poteškoće u razlikovanju veb aplikacija i vebsajtova. Nije retkost pomešati ih, tako da ćemo u ovom odeljku ukazati na njihove glavne razlike.

Izvor: Unsplash
Izvor: Unsplash

 

Web sajt

Eksperti obično definišu vebsajt kao grupu međusobno povezanih veb stranica kojima se može pristupiti širom sveta i koje dele isti domen. Vebsajtovi nisu rezervisani za tipičan tip vlasnika, i mogu ih koristiti kompanije, organizacije i pojedinci, i mogu poslužiti za raznorazne namene. Sjajan (i verovatno najjednostavniji) primer vebsajta bi bio blog.

Vebsajtovima se može pristupiti preko mreže kroz IP adresu, kao što je Internet ili lokalna mreža.

Često se hostuju na jednom serveru, mada mogu biti hostovani na više servera u isto vreme.

 

Web aplikacija

Ovo su programi ili softveri kojima korisnici pristupaju putem pretraživača. Za razliku od mobilnih aplikacija, za development se ne koristi specifičan SDK.

U većini slučajeva, veb aplikacija je ustvari deo vebsajta. Sama aplikacija se ne može posmatrati kao ceo vebsajt, ali obično izvršava kompleksnije i složenije funkcije od vebsajtova.

Kao takve, one su obično „aktivna“ funkcija na većini sajtova. Nešto čime krajnji korisnik može da manipuliše. U većini slučajeva, sa jednostavnim vebsajtovima, korisnici su ograničeni na čitanje sadržaja stranice i uglavnom nemaju druge interakcije sa sajtom na bilo koji način.

 

Koje su prednosti?

Kao što je već navedeno, ove aplikacije, imaju mnoštvo različitih funkcija i mogu pomoći vebsajtu/vlasniku/kompaniji na nekoliko načina.

  • Korisnici ne moraju da ih instaliraju
  • Aplikaciju može koristiti više korisnika u isto vreme
  • Može im se pristupiti sa više uređaja (desktop, laptop, mobilni) i pretraživača
  • Potencijalno mogu smanjiti probleme sa piraterijom u veb aplikacijama sa pretplatom (SaaS)
  • Potencijalno mogu da smanje troškove i za kompaniju i za korisnika jer zahtevaju manje održavanja i podrške vlasnika sajta, kao i performansi računara krajnjeg korisnika

 

Web aplikacije i druge vrste aplikacija

Verovatno ste već čuli za različite vrste aplikacija u poslednjih nekoliko godina. Terminologija poput izvornih aplikacija ili hibridnih aplikacija. U ovom odeljku ćemo se fokusirati na svaku po malo.

 

Mobilne aplikacije

Ove aplikacije su napravljene za određene platforme, najčešće za iOS i Android. Obično morate da ih preuzmete i instalirate koristeći uslugu app prodavnice i aplikacija će često tražiti pristup vašoj kameri, GPS-u, i drugim funkcijama da bi radila. One postoje i funkcionišu na samom uređaju. Sjajni primeri ovih aplikacija uključuju Snapchat, Facebook Messenger, Instagram, Google Maps, i mnoštvo drugih, kao što su mobilne igrice. Kao što vidite, najveća razlika između izvornih mobilnih aplikacija je činjenica da funkcionišu na određenom uređaju. Veb aplikacije nisu izvorne, i može im se pristupiti preko običnog pretraživača sa bilo kog uređaja, bez preuzimanja i instaliranja. Veb aplikacije su takođe dizajnirane da budu responzivne spram veličine ekrana uređaja.

Izvor: Unsplash
Izvor: Unsplash

 

Većina veb aplikacija može da se prilagodi zahtevima i dimenzijama uređaja sa kojih im se pristupa. Kada pristupite veb aplikaciji preko pretraživača na mobilnom, interfejs će verovatno izgledati jako slično izvornoj verziji aplikacije. Dobar primer su platforme kao što su Yelp ili Facebook.

 

Hibridne aplikacije

Kao što ste možda pretpostavili, ovo su vrste mobilnih aplikacija koje kombinuju elemente izvornih i veb aplikacija. Možete ih preuzeti i instalirati na svom uređaju ili ih možete prosto pokrenuti preko pretraživača. Obično se kreiraju back-end kodom i izvornim okvirom. Ovaj drugi omogućava njeno preuzimanje.

Kada su u pitanju ove vrste aplikacija, eksperti se slažu da donose dosta prednosti. One uključuju:

  • Povećanu produktivnost developera: Ove aplikacije se prave običnom veb tehnologijom i za back-end i za front-end. To značajno smanjuje vreme potrebno za development.
  • Interni API pristup: Ove aplikacije mogu koristiti funkcije kao što su obaveštenja i praćenje lokacije (ove funkcije obično ne postoje u veb aplikacijama).
  • Dostupne širom platformi: Zbog zajedničke baze koda, mogu funkcionisati i na iOS i na Android sistemima.
  • Bolja vidljivost i manji troškovi: Suvišno je reći da su ove aplikacije jednostavnije i povoljnije u poređenju sa izvornim aplikacijama, a i dalje mogu biti dostupne i u iOS i u Android app prodavnicama.

Sa druge strane, ove iste vrste aplikacija imaju nekoliko manjih nedostataka.

  • Korisničko iskustvo može biti nedosledno: To je najčešće zbog činjenice da ukupan performans aplikacije zavisi od brzine interneta na korisnikovom uređaju, što znači da UX može biti nedosledan.
  • Učenje koje zahteva vreme: Pošto se ove aplikacije ne oslanjaju samo na CSS ili JavaScript da bi radile, potrebno im je malo više snage. Tačnije, moraju biti integrisane sa određenim okvirima development hibridnih veb aplikacija kao što su Cordova, Ionic, ili React Native. „Problem“ je što svi ovi okviri zahtevaju vreme da bismo naučili da ih koristimo i mogu imati duži development ciklus, posebno kod „novih“ programerskih timova koji još uvek nemaju iskustva na ovim platformama.
  • Progresivne aplikacije: Često se nazivaju PWA, i ove vrste aplikacija su dosta slične hibridnim, i predstavljaju spoj veb aplikacija i izvornih aplikacija, ali sa nekoliko značajnih razlika.

Za početak, u većini slučajeva, ne možete ih nabaviti iz app prodavnica, lake su za prilagođavanje i često nude bolju brzinu od hibridnih aplikacija.

Kao i izvorne aplikacije, i one funkcionišu oflajn i učitavaju se dosta brzo.

 


Zaključak

U današnje vreme, veb aplikacije su glavni pokretač interneta jer omogućavaju korisnicima da budu više angažovani u onlajn sadržaju, da imaju aktivniju ulogu u digitalnom svetu i da ih izvedu iz sedišta posmatrača. Veb aplikacije takođe čine ogromnu uslugu kompanijama jer poboljšavaju komunikaciju sa korisnicima, generalno korisničko iskustvo, i omogućavaju kompanijama da naprave virtualne prodavnice i da ubrzaju proces kupovine. Veb aplikacije prosto čine internet uzbudljivijim i zabavnijim.

Za onlajn poslovanja, izrada veb aplikacije se manje-više smatraju „obaveznom funkcijom“ kako bi ostale konkurentne u promenljivom digitalnom svetu.

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.