veb sajt ili veb aplikacija sta je bolje

Koliko puta ste skrolovali neku stranicu na internetu i pitali se da li je reč o veb sajtu ili veb aplikaciji? Verovatno nikada. I ovo ne treba da vas zabrinjava, jer je prosečnom korisniku teško da odredi o čemu je reč. Ipak, izrada web sajta ili web aplikacija u poslovne svrhe zahteva određeno predznanje kako biste znali šta je vašem biznisu zaista potrebno.

Da li je vašem biznisu potreban veb sajt ili veb aplikacija? Koje su razlike između njih? Šta možete dobiti jednim, a šta drugim? Koliko vaš biznis gubi ako nemate veb aplikaciju, a priroda industrije u kojoj poslujete to zahteva? Sve ovo razmotrićemo u tekstu pred vama koji će vam pomoći podignete svoj biznis na viši nivo.

Šta je veb sajt, a šta web aplikacija?

Veb sajt je skup povezanih stranica na jednom mestu pod zajedničkim domenom. To je kolekcija sadržaja prikazanih na nekoliko stranica koje dele istu veb adresu.

Veb sajtovi su uglavnom statični i glavna svrha im je da pruže informacije. Mogu imati formu bloga, landing stranica, portfolia… Svaki veb sajt ima određenu temu kojom se bavi – obrazovanje, zabava, trgovina ili vesti (news sajt). Neki od najpoznatijih su Google.com, Wikipedia.org, Amazon.com.

Veb aplikacija je softver kome se pristupa preko veb pretraživača, povezan sa bazom podataka, kako bi se obezbedilo interaktivno korisničko iskustvo.

Veb aplikacija je veb lokacija sa više interaktivnih elemenata usmerenih na angažovanje korisnika. Izrada web aplikacija je složen proces i uvek se angažuje iskusan programer kako bi posao bio dobro obavljen.

One funkcionišu tako što odgovaraju na zahtev korisnika koji se šalje veb serveru. Za razliku od sajtova koji prikazuju statični sadržaj, veb aplikacije obavljaju određene funkcije:

  • Verifikacija računa
  • Šoping
  • Četovanje
  • Novčane transakcije
  • Rezervacija smeštaja
  • Naručivanje hrane.

Neki od primeri najpoznatijih veb aplikacija Facebook, Gmail, Google Meet, Google Doc, YouTube. I kao što ove globalne aplikacije zadovoljavaju različite potrebe, vi možete imate svoju veb aplikaciju, kreiranu prema potrebama vašeg biznisa.

Pre toga, hajde da vidimo za šta je namenjen veb sajt, a za šta veb aplikacija.

Koje potrebe zadovoljava web sajt

Prema Republičkom zavodu za statistiku, više od 80 odsto firmi u Srbiji ima veb sajt. Neki su verovatno kreirali sajt „po inerciji“, oslanjajući se na aktuelne trendove, dok su drugi shvatili ulogu veb sajtova i efikasno je iskoristili.

Stoga, hajde da se podsetimo zašto je izrada veb sajta važna za poslovni uspeh.

  1. Komunikacija u digitalnoj eri

Potrebe savremenih kupaca su se promenile. Koliko god surovo zvučalo, oni žele da ste im na usluzi 24/7. S obzirom da internet nema radno vreme, moderni korisnici očekuju da stignu do informacije koja im je potrebna kada god im to padne na pamet.

Oni očekuju da sve važne informacije za njih budu na vašem sajtu. Svaka pomisao na kupovinu, počinje pretragom na veb pretraživaču i tek ako prođete taj sud, možete očekivati posetu u prodavnici.

Jednostavno, veb sajt je prvi susret sa vašim biznisom i često odlučujući faktor da li će vam potencijalni kupac dati šansu ili ne.

  1. Veb sajt donosi kupce

Dobro optimizovan veb sajt omogući će vam posete zainteresovanih korisnika na osnovu sadržaja koji imate na sajtu. Kada korisnik pretražuje neki proizvod ili uslugu, on verovatno neće ukucati vaš veb sajt, ali mu se on može pojaviti u rezultatima pretrage i odvesti ga do vaše ponude.

  1. Veb sajt je centar svih vaših marketinških aktivnosti

Veb prezentacija vam omogućava da se predstavite potencijalnim kupcima kroz sadržaj koji kreirate. On vam omogućava da prikažete sve svoje proizvode i usluge, da delite savete u vezi sa tim kako se koriste, koji su njihovi benefiti… Sve to vas u očima potencijalnih kupaca svrstava u eksperta u oblasti u kojoj poslujete, što povećava poverenje u vaš biznis.

Iz ovoga se može zaključiti koje su osnovne uloge veb sajta u biznisu:

  • Veb sajt vam pomaže da izgradite preko-potrebno online prisustvo
  • Efikasan način za prezentovanje proizvoda i usluga
  • Omogućava da svakodnevno izvršavate korisničku podršku
  • Olakšava vam da ostvarite svoje biznis ciljeve
  • Omogućava brendiranje vaše kompanije i proizvoda

Dakle, veb sajt je statičan u smislu da je njegova osnovna uloga odašiljanje informacija ka krajnim korisnicima i kreiranje brenda. Koristi se da bi se izgradila prepoznatljivost kompanije, privukli novi lidovi (leads) i povećala prodaja.

 

Koje potrebe zadovoljava web aplikacija?

Izrada web aplikacija nešto je složeniji posao, jer je aplikacija interaktivnija i pruža više mogućnosti korisniku da komunicira sa prikazanim sadržajem. Putem veb aplikacije, korisnici mogu da obave konkretne poslove ili dobiju određene podatke na osnovu informacija koji sami unesu.

Uzmimo primer veb aplikacije za nekretnine. Korisnici mogu pregledati opcije smeštaja, arhivirati ih, zakazati sastanke sa agentima za nekretnine, pregledati apartmane itd. Dakle, aplikacija ne omogućava samo informisanje, nego i izvršavanje konkretne akcije.

U skladu sa ovim, može se zaključiti da veb aplikacije rade sledeće:

  • Rešavaju specifičnih zahteva korisnika
  • Pružaju više od informacije
  • Omogućavaju konekciju sa korisnicima jer dostavljaju konkretan output
Web aplikacija za kupovinu i prodaju nekretnina
Veb aplikacija za kupovinu i prodaju nekretnina – Dizajn i izrada PopArt Studio

 

Koji biznisi su pogodni za web sajt, a koji za web aplikaciju?

Verovatno sada i sami zaključujete da ni jedan biznis ne bi pogrešio ako bi izrada web sajta bila njegov izbor. Na kraju krajeva, svima je potrebna izgradnja brenda i imidža u javnosti. Ali, sigurno bi napravili grešku one kompanije čiji proizvod zahteva i aplikaciju.

Koji biznisi zahtevaju aplikaciju? Evo nekih primera.

Da li vaš posao uključuje neku vrstu transporta robe ili putnika? Da li bi vašim klijentima značilo da prate stanje u tom transportu? Ako je odgovor potvrdan, izrada veb aplikacije nešto je o čemu treba da porazgovarate sa iskusnim programerima. Oni će vam predočiti sve mogućnosti izrade aplikacije koja će verovatno imati GPS navigaciju i još neke dodatne karakteristike koje će vašim klijentima olakšati obavljanje posla.

Bavite se hotelijerstvom? Imate lanac apartmana? Sigurno znate koliko vremena i živaca vam svake sezone odlazi na upravljanje svim upitima, rezervacijama, zahtevima. Ne bi li bilo lakše da kreirate veb aplikaciju koja bi omogućila gostima da sami izvrše buking, a da vi samo dobijate obaveštenja o tome?

Uzmimo još jedan primer. Recimo da se bavite prodajom organske hrane namenjene ljudima koji imaju specijalan režim ishrane. Verovatno imate veb sajt i društvene mreže i to je sasvim u redu. dana, koje namirnice nikako ne idu u kombinaciji sa nekim drugim, koliko koraka treba da naprave tokom dana… To je jedino moguće putem veb aplikacije.

Kako doneti odluku?

Izrada veb aplikacije ili veb sajta? Ako još niste sigurni šta je potrebno vašem biznisu, odgovorite sebi na sledeća pitanja:

  1. Koja je moja ciljna grupa?
  2. Koje probleme imaju i kako bi moja firma to mogla da reši?
  3. Kako bi se najefikasnije adresirali ti problemi?
  4. Koje platforme moja ciljna grupa najviše koristi?
  5. Koliki je moj budžet?

Sva ova pitanja treba da razmotrite sa iskusnim programerom i uspešnom IT firmom koja će vam predočiti sve mogućnosti i pomoći da kreirate platformu koja će vašem biznisu omogućiti rast.

Da li su neophodni i web sajt i web aplikacija?

Kombinacija veb sajta i veb aplikacije jeste moguća. Kao što ste u ovom tekstu naučili, veb sajt primarno ispunjava marketinške ciljeve, dok veb aplikacija omogućava rešavanje konkretnih zahteva korisnika.

Dakle, moguće je u okviru veb sajta uključiti i veb aplikaciju i to je često najbolja opcija.

Omogućite svom biznisu veliki rast

Ako vaš biznis zahteva veb aplikaciju, a vi se još niste pozabavili ovim pitanjem, budite sigurni da svakodnevno gubite šansu da svoje prihode i uspeh podignete na viši nivo.

Izrada veb aplikacije i izrada veb sajta je složen posao, ali se uvek možete obratiti agenciji i IT kompaniji koja će vam pomoći da donesete najbolju odluku za vas. Stručnjaci u ovim kompanijama predočiće vam sve opcije, objasniti šta svaka od njih donosi i predložiti rešenja prilagođena baš vašim potrebama

 

Marija Grbić

Marija je 26-godišnja novinarka i komunikološkinja. Bar po obrazovanju. Po sili zakona, bavi se marketingom. Voli prirodu, tišinu i slatkiše. Ne voli filozofiranje i nepraktične ljude. U slobodno vreme previše visi na Instagramu i uči o digitalnom marketingu.