izrada sajta u 2023 vodece web tehnologije

Nastanak i izrada web sajta odigrali su ključnu ulogu u razvoju kompanija širom sveta. Razvoj weba u 2023. zavisiće od korisnika i njihovih potreba. U nastavku teksta predstavićemo vam neke od trendova vezanih za web tehnologije koje će obeležiti godinu koja je pred nama.

 

Sistemi za upravljanje sadržajem (CMS)

Kada je u pitanju izrada web sajtova, očekuje se da naredne godine primat na tom polju zadrže sistemi za upravljanje sadržajem (engl. Content Management System – CMS). Ovo se naročito odnosi na one koji imaju otvoreni kod, zahvaljujući kom i drže korak sa vremenom.

Otvoreni kod podrazumeva to da korisnici mogu da unapređuju i nadograđuju ove sisteme, a to je upravo ono što im omogućava da uvek budu u toku sa aktuelnim trendovima kada je izrada veb sajta u pitanju. Kao i prethodnih godina, i sledeće će WordPress biti neprikosnoven na tom planu. Brojna istraživanja govore da je oko 40% svih sajtova koji su prisutni na internetu pravljeno upravo u WordPress-u.

Razlog za to leži u tome što je WordPress lak za korišćenje i omogućava i korisnicima sa skromnijim znanjem da, ako ne baš naprave od nule, sigurno daleko lakše održavaju svoj internet sajt. Pored toga, WordPress je izuzetno prilagodljiv, pruža obilje opcija i, što je veoma važno, odličan je za lako optimizovanje sajtova. Pored njega, sve veću popularnost stiču i platforme Joomla, Drupal, Magento i TYPO3.

 

Frameworks

Kada smo kod besplatnih web tehnologija koje imaju otvoreni kod treba se osvrnuti i na polje framework-a. U računarskim sistemima, framework je slojevita struktura koja ukazuje na to koje vrste programa mogu ili treba da budu izgrađene, kao i način za njihovo međusobno povezivanje i komunikaciju.

Neki framework-ovi, takođe, uključuju programe, programske interfejse ili alate za programiranje za korišćenje framework-a. Što se tiče 2023. godine, vodeći softver na ovom planu biće svakako Laravel.

Laravel je jedan od najpopularnijih PHP framework-a, koji se koristi za pravljenje web aplikacija. Zahvaljujući svojoj naprednoj arhitekturi i sintaksi njegova popularnost je u naglom porastu. Laravel omogućava efikasno i brzo kreiranje web aplikacija i njihov razvoj pružajući integrisane funkcije kao što su autentifikacija, pošta, routing, sesije itd.

Zbog svega ovoga, nema nikakve sumnje da će Laravel development i u narednom periodu biti jedan od vodećih trendova u izradi veb sajtova. Pored Laravela, u trendu će 2023. godine sigurno biti i Django, Vue.js, Angular i Ruby on Rails.

 

JavaScript biblioteke – web tehnologije

JavaScript biblioteka je biblioteka unapred napisanog JavaScript koda koja omogućava lakši razvoj aplikacija zasnovanih na JavaScript-u. Poslednjih nekoliko godina lider na ovom planu je React.js i jako je mala verovatnoća da će se to u skorije vreme promeniti.

React.js pomaže programerima u kreiranju interfejsa web stranica. On omogućava programerima da naprave interface u kom mogu ponovo da koriste određene komponente. Ova karakteristika dodatno ubrzava proces razvoja .

Pored toga, React.js development je lak, olakšava pravljenje dinamičkih veb aplikacija, poboljšava performanse i, kao i WordPress, jednostavan je za optimizaciju. Među bibliotekama koje će, takođe, biti trend naredne godine su i Node.js, jQuery i Backbone.js.

izrada web sajta digitalna agencija

Veštačka inteligencija i web tehnologije

Veštačka inteligencija svakim danom napreduje i nalazi primenu u najrazličitijim granama industrije. To se, svakako, odnosi i na internet. Ona se razvija u pravcu koji treba da omogući krajnjim korisnicima što bolju uslugu i poboljša njihovo iskustvo. Najvažniji vid primene veštačke inteligencije, kada su u pitanju web tehnologije, ogleda se pre svega u sve većem implementiranju i korišćenju Chatbot-ova.

Velike internet kompanije poput Facebook Messenger-a, WhatsApp-a i mnogih drugih, koriste chat-botove kako bi što bolje odgovorile na zahteve svojih korisnika.

Chatbot ima potencijal za rešavanje problema 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, a potrošači mogu da dobiju iskustvo sve sličnije onom koje imaju od “živih”, ljudskih operatera. Ovo kompanijama štedi sredstva koja bi inače bila izdvojena za angažovanje menadžera za podršku.

Postoje dve vrste Chatbot-ova – pomoć zasnovana na tekstu i glasovna pomoć. Tekstualni Chatbot-ovi su oni koji komuniciraju sa korisnicima putem tekstualnih poruka. Oni su u stanju da razumeju potrebe kupaca i pruže im rešenja, prikupljaju povratne informacije i održavaju interesovanje kupaca.

Međutim, oni podrazumevaju kucanje, što zahteva više vremena i truda nego korišćenje glasa. Zbog toga je glasovna pomoć sve popularnija.

Glasovni Chatbot-ovi su digitalni asistenti koji čuju, percipiraju i reaguju na vaše inpute. Oni komuniciraju sa vašim klijentima na ljudski način, što pomaže kompanijama da izgrade neku vrstu emocionalne veze sa klijentima.

 

Optimizacija glasovne pretrage

Još jedan popularan trend u izradi veb sajtova koji uzima sve više maha je optimizacija glasovne pretrage.

Google, Apple, Amazon i druge velike kompanije pokrenule su “inteligentne zvučnike” na svojim veb stranicama kako bi uhvatile korak sa trendovima u razvoju. Siri i Alexa su neki od dobro poznatih primera optimizacije glasovne pretrage.

Veb programeri sada mogu da obezbede sveobuhvatan pristup tako što će glasovnu pretragu učiniti delom svojih veb stranica, vodeći računa o osobama sa oštećenim sluhom i vidom. Optimizacija glasovne pretrage povećava dostupnost publici, oboljšava korisničko iskustvo i ima potencijal za web tehnologije.

Očekuje se da će tržište aplikacija glasovnih pomoćnika porasti na 11,2 milijarde dolara do 2026. godine. Glasovna pretraga nudi prednosti koje podjednako koriste i vlasnicima kompanija i korisnicima time što štedi vreme, omogućava dodatno vreme za surfovanje i prikuplja informacije o obrascima ponašanja kupaca.

 

Funkcionalnost

U vremenima kada se pred korisnika stavlja obilje informacija, najbolje prolaze oni koji posebnu pažnju u izradi veb sajtova posvećuju funkcionalnosti. U tom smislu, u 2023. godini očekuje se ekspanzija sajtova koji sadrže samo jednu stranicu, odnosno Single page application (SPA).

Za razliku od standardnih veb aplikacija, SPA imaju jednu stranicu koja učitava ceo sajt sa dinamičkim sadržajem. Ovo dosta olakšava kretanje kroz sajt zato što radi brzo i pomaže u zadržavanju pažnje korisnika više od bilo koje druge tehnologije koja se koristi u izradi veb sajtova.

Jednostavnije su za upotrebu i intuitivnije od običnih veb stranica. Veliki broj društvenih medija, kao što su Facebook, Tvitter i Instagram, su neki od najpopularnijih SPA centara koje koristimo.

 

Web tehnologije: Vizuelni dizajn i  izrada sajta

Na polju vizuelnog dizajna očekivanja su da će, i u narednoj godini, dominirati Dark mode. Popularnost Dark mode-a brzo raste, a većina korisnika pametnih telefona sada sama odlučuje da li da se prebaci na njega, što zbog bolje vidljivosti u određenim situacijama, što zbog toga što on još uvek predstavlja nešto novo.

Neke aplikacije su ovaj režim učinile opcionim, a korisnici mogu da uključe ili isključe ovaj režim preko ikone za prebacivanje na ekranu uređaja, u meniju ili u podešavanjima aplikacije.

Dark mode režim koristi tekst i druge elemente svetlih boja na tamnijoj pozadini, smanjujući naprezanje očiju, posebno u mračnom okruženju. Takođe, Dark mode manje troši bateriju za razliku od standardnog Light režima. To čini sadržaj korisničkog interfejsa pristupačnim i čitljivim za sve.

Zahvaljujući svemu ovome, tamni režim će biti trend i u 2023. godini kada je izrada veb sajtova u pitanju. Svi vodeći tehnološki giganti poput Facebooka, Gugla, Tvitera i Reddita već nude ovu opciju.

 

Zaključak

Uvek je nezahvalno pokušavati predvideti budućnost pogotovo kada su u pitanju web tehnologije, ali svako ko dugo i pažljivo prati trendove u razvoju web sajtova može sa relativno velikom sigurnošću da predvidi šta će se na tom polju dešavati u narednoj, 2023. godini.

Mnogi od ovih procesa su, zapravo, samo nastavak trendova koji su prisutni već neko vreme. Naravno, uvek postoji mogućnost da se u toku naredne godine pojavi nešto potpuno novo što će odneti primat nad svim, već postojećim, veb tehnologijama. Da li će se to zaista i dogoditi, ostaje nam da vidimo.