izrada sajta za gradjevinsku industriju

Ako vaša građevinska firma nema web sajt, do sada ste propustili mnogo potencijalnih klijenata. U digitalnom dobu, svako angažovanje kompanije za neke usluge počinje pretragom na internetu. Stoga je izrada web sajta za gradjevinske firme je apsolutni prioritet za sve vlasnike u ovoj industriji koji žele da privuku više projekata.

Zašto je važno da gradjevinska firma ima web sajt?

Verovatno imate niz argumenata zašto još uvek nemate web sajt. Smatrate da ste poznati u građevinskoj industriji, imate višegodišnje iskustvo i ljudi su sami počeli da vas preporučuju.

Sve to jeste dobro, ali ne i dovoljno za današnje, izmenjene okolnosti poslovanja. Jer, zamislite da ste bar još toliko klijenata dobili kada neko na internetu pretražuje usluge u kojima ste vrhunski, ali ne može da dođe do vas.

Konkurencija svakako ne miruje, nego se trudi da atraktivnim sajtom i sadržajem privuče te iste mušterije. Osim toga, građevinski radovi su poslovi o kojima svaka mušterija dugo promišlja i razmatra više opcija, te je sajt način da je ubedite da ste vi najbolje rešenje.

Kako biste što pre došli na ideju za vaš sajt, pročitajte u nastavku naš detaljan vodič koji će vas dovesti do moćne i efikasne online prezentacije.

Šta treba razmotriti pre izrade sajta za gradjevinske firme?

Izrada sajta za građevinske firme je važan korak u pozicioniranju na tržištu ove industrije i zahteva vašu jasnu viziju o tome kako bi trebalo da izgleda. Pre angažovanja programera ili, još bolje, digital marketing agencije sa kompletnom uslugom, razmotrite i jasno definišite sledeće stavke:

  • Šta je cilj vašeg sajta
  • Kakav dizajn bi privukao vaše klijente
  • Koje sve informacije treba da se nađu na sajtu i kako ih rasporediti na stranice u navigaciji
  • Da li biste uključili i blog stranicu za kreiranje relevantnog sadržaja
  • Da li biste kreirali i aplikacije za dodatne usluge za vaše posetioce

Što više elemenata odredite pre razgovora sa programerom i dizajnerom, brže ćete doći do rešenja koje je prilagođeno vašim potrebama.

izrada sajta za gradjevinsku industriju
Dizajn i izrada sajta za građevinsku industriju. PopArt Studio

 

Elementi kvalitetnog web sajta za građevinske firme

Kako bi vaše usluge u kojima ste dokazani profesionalci bile predstavljene baš kao takve i klijentima, treba da poštujete određene „zakonitosti“ koje su posebno važne za vašu delatnost.

Dizajn

Vizuelni identitet sajta važan je za sve delatnosti, a pogoto za građevinsku industriju. Budite sigurni da potencijalni klijenti stiču utisak o vama već nakon nekoliko sekundi. Isto toliko vremena imate da ih zadržite i podstaknete da pogledaju vaše usluge.

Dizajn vašeg sajta trebalo bi da bude jednostavan, čist i da je odaje utisak profesionalnosti. Ne bi trebalo da koristite puno boja i dodatnih elemenata koji bi ga učinili opterećujućim za korišćenje. Uvek je dobar izbor odabrati fotografije visoke rezolucije ili čak kratke video snimke koji prikazuju vaše radove.

izrada sajta za gradjevinske firme
Dizajn i izrada sajta za građevinsku industriju. PopArt Studio

 

Što se tiče dizajna i celokupnog korisničnog interfejsa, moguće je odabrati postojeće teme, templejte (template) dostupne online ili angažovati stučnjaka koji bi kreirao interfejs prema vašim potrebama. Ukoliko se odlučite za kreiranje dizajna baš za vaš sajt (custom web design), možete računati na veću kontrolu nad sadržajem i mnogo više funkcija.

Još jedna važna stavka za koju bi trebalo da znate jeste „responsive design“. To znači da vaš sajt treba bez grešaka i teškoća da se učitava na svim uređajima, a pogotovo na mobilnim telefonima putem kojih većina korisnika pristupa internetu.

Navigacija

Navigacija sajta se odnosi na kretanje korisnika kroz meni, odnosno sve stranice sajta. Ona bi trebalo da bude jednostavna za korišćenje i prilagođena korisnicima koji sa nekoliko klikova treba da pronađu najvažnije informacije i da se zadrže na sajtu.

Osim početne stranice, stranice „o nama“ i kontakt stranice, izrada web sajta za građevinsku industriju uključuje i još nekoliko specifičnih.

Lista usluga„„

Kako bi potencijalnim klijentima bilo jasno šta mogu da očekuju od vas, u meni uključite i stranicu sa listom usluga. Ukoliko želite da o svakoj navedete određene pojedinosti, dodate fotografije i primere projekata koje ste završili, trebalo bi za svaku uslugu kreirati posebnu stranicu.

Ovo je važno ne samo zbog informisanja klijenata, nego i zbog SEO standarda. Naime, uključivanjem ključnih reči u opise tih stranica, omogući ćete potencijalnim mušterijama da vas pronađu pretražujući usluge na internetu.

Portfolio

Ne samo da je važno istaći šta možete da uradite, nego šta ste već završili. Lista projekata koje ste završili povećaće vam šanse da uverite potencijalnog klijenta da ste kredibilni i stručni.

Možete napraviti podelu na projekte koji su u toku i oni koji su završeni. Za svaki od njih napravite posebnu stranicu gde ćete opisati šta ste uradili i dodajte bar nekoliko fotografija. Na taj način možete i inspirisati klijente za slične projekte u njihovom slučaju.

Testimonijali

Kao što smo već rekli, svaki klijent podrobno provera sve opcije pre nego odluči koga će angažovati za izvođenje radova. Stoga je potrebno uveriti ga da ste baš vi najbolje rešenje za njegove zamisli.

Osim portfolija, svedočenja mušterija sa kojima ste sarađivali (testimonijali) značajan su segment uveravanja budućih. Potrudite se da na sajt stavite iskustva bar tri klijenta i njihove fotografije. Neka to budu njihove autentične izjave, bez ulepšavanja i korekcija jer će tako biti uverljivije.

Ovde možete dodati i neke nagrade, zahvalnice i pohvale ukoliko ih imate jer su i one pokazatelji vaše kredibilnosti. Uz to, postavite i sve licence koje posedujete kako biste uverili potencijalne klijente da ste baš vi pravi izbor za njihov novi dom.

Biografije građevinskih inženjera

Još jedan od načina da uverite potencijalne klijente da su sa vama u „sigurnim rukama“ jeste da objavite biografije vaših stručnjaka. Navedite koliko imaju godina radnog iskustva, koju su im najznačajniji projekti, koja im je uža specijalnost i na čemu trenutno rade.

Možete ostaviti i njihove email adrese kako bi im klijenti pisali u vezi sa specifičnostima njihovog projekta.

Blog

Možda vam se blog stranica na sajtu građevinske firme čini nepotrebnom, ali to je daleko od istine. Naime, blog ima nekoliko funkcija koje vas mogu izdvojiti od konkurencije koja ne ulaže u kreiranje sadržaja.

izrada sajta za gradjevinsku industriju
Dizajn i izrada sajta za građevinsku industriju. PopArt Studio

 

Prvo, kreiranjem blog postova u koje ćete uključiti ključne reči, omogućavate klijentima da vas pronađu dok istražuju online. Najčešće su ključne reči pretrage samih građevinskih firmi po lokacijama i po uslugama. Ipak, ovo vam je potreban stručnjak za SEO optimizaciju kako biste bili sigurni da su sve ključne reči pokrivene, a sajt optimizovan.

Drugo, blog je način da pokažete svoju stručnost u graževinskoj industriji. Stoga, izrada sajta treba da uključi i vaše promišljanje o spisku tema koje biste mogli da predstavite zainteresovanoj publici.

Izrada web sajta za građevinske firme – Korisne aplikacije

Kako još možete da unapredite svoj sajt? Što više funkcionalnosti imate na sajtu, veće su šanse da ćete privući pažnju klijenata i da se izdvojite od konkurenata. U tom smislu, izrada veb aplikacije je nešto što svakako treba da uzmete u obzir.

Kada je reč o građevinskoj industriji, najčešće je reč o kalkulatorima proračune neophodnog građevinskog materijala ili troškova za izgradnju kuće, adaptaciju stana ili izgradnju garaže.

Građevinski kalkulator

Vaši potencijalni klijenti će sigurno ceniti to što na vašem sajtu mogu da izračunaju koliko će im novca biti potrebno za izgradnju dvospratne kuće, na primer. Za to je neophodno izraditi veb aplikaciju koja se može uključiti na sajt.

Najčešće je potrebno za svaku fazu izgradnje (temelj, prizemlje, prvi sprat, drugi sprat, potkrovlje) uneti podatke u metrima kvadratnim i kubnim i kalkulator će isporučiti podatke. Kada je reč o adaptaciji stana, moguće je uraditi proračune za jednu prostoriju ili ceo stan. Neke aplikacije rade po principu odabira radova, opreme i alata, te neophodne količine da bi kalkulacija bila što preciznija.

Chat bot

Savremeni klijenti su vrlo zahtevni i pronicljivi. Oni žele odgovor u svakom trenutku i ako ga ne dobiju, najverovatnije će brže-bolje otići na konkurentski sajt.

Kako biste obezbedili 24-časovnu korisničku podršku, potrebno je da imate aplikaciju koja automatski daje odgovore na najčešća pitanja – chat bot. Zapravo, veštačka inteligenija na kojoj se zasniva njen rad je toliko uznapredovala da ova aplikacija može da prepozna prirodan jezik i da ponudi preciznije, a ne samo automatske odgovore.

Zaključak

Izgradnja kuće, vikendice ili adaptacija stana jedne su od najvažnijih životnih odluka svakog čoveka. Zbog toga odluka o tome kome će prepustiti takav projekat zahteva dosta promišljanja i kalkulisanja. Web sajt na kom možete da se predstavite u najboljem svetlu je najsigurniji način da ubedite potencijalne klijente da odaberu vas. Ne gubite vreme i desetine potencijalnih mušterija. Zakažite sastanak sa programerima i ostalim stručnjacima koji će vam pomoći  kada je u pitanju izrada sajta za gradjevinske firme.

Marija Grbić

Marija je 26-godišnja novinarka i komunikološkinja. Bar po obrazovanju. Po sili zakona, bavi se marketingom. Voli prirodu, tišinu i slatkiše. Ne voli filozofiranje i nepraktične ljude. U slobodno vreme previše visi na Instagramu i uči o digitalnom marketingu.