mobile first design

U današnje vreme, prava je retkost sresti nekoga ko ne koristi pametni telefon. Poslednjih nekoliko godina upotreba ovih uređaja je nadmašila upotrebu desktop računara. Prema istraživanju kompanije Statista, 58,99% celokupnog saobraćaja na internetu odvija se upravo preko pametnih telefona. Zbog toga, sve veću popularnost u poslednje vreme, makar kada je profesionalna izrada sajtova u pitanju, stiče mobile first dizajn.

U nastavku teksta pokušaćemo da vas upoznamo sa pojmom mobile first dizajn i da odgovorimo na pitanje koliko je on danas zaista potreban.

Šta je mobile first dizajn?

Kao što sam termin kaže, mobile first dizajn je pristup izradi veb stranica u kom veb dizajneri započinju izradu sajta prvenstveno imajući na umu mobilne uređaje. Dakle, prvo se napravi prototip dizajna veb aplikacije za najmanji ekran i zatim se postepeno radi na većim dimenzijama ekrana.

Započinjanje veb dizajna za uređaje sa manjim ekranima nameće ograničenja kao što su propusni opseg, veličina ekrana i ograničene ili čak nikakve mogućnosti multitaskinga, primoravajući dizajnere da se fokusiraju na kreiranje proizvoda sa osnovnim karakteristikama koje su prioritet. Kada se platforma proširi na tablet ili računar, dizajneri mogu da iskoriste prednosti jedinstvenih funkcija koje ovi uređaji omogućavaju. Tako se dobija više prostora na ekranu većih uređaja i mogućnost proširenja funkcionalnosti dodatnim elementima i funkcijama.

Dizajniranje i razvoj za male ekrane primorava dizajnere da uklone sve što nije neophodno za besprekorno prikazivanje veb stranica i navigaciju kroz njih. Ovaj pristup omogućava dizajnerima da isporuče pravo korisničko iskustvo na pravi uređaj.

Dugi niz godina, mobilne veb stranice su bile sporedna misao u procesu veb dizajna. Dodatak, a ne neophodnost. Sporo opadanje korišćenja desktop računara u kombinaciji sa porastom broja mobilnih telefona u poslednjih 5 godina pokazalo je da dizajn, koji je prvenstveno namenjen mobilnim uređajima, mora da ima prioritet.

Prednosti koje pruža mobile first dizajn

Ako želite da vaši korisnici imaju najbolje moguće iskustvo na mobilnim i desktop uređajima, preporučljivo je prvo praviti dizajn za mobilne uređaje. Uz ovakav pristup nećete morati da brinete o ograničenjima mobilnih funkcija ili sporijem vremenu učitavanja kada koristite mobilni uređaj.

Korišćenje pristupa mobile first dizajn omogućava vam da razmislite o tome šta zaista treba da bude na vašoj veb stranici. Umesto da pokušavate da popunite sve praznine, vi se fokusirate na ono što korisnik zapravo želi. Da biste održali optimalnu funkcionalnost, više ćete se truditi da vaša veb stranica sadrži samo najvažniji sadržaj i funkcije neophodne za uspeh vašeg poslovanja.

Pružanje istog dizajna na različitim uređajima daje isto korisničko iskustvo na bilo kom uređaju na kom posetioci pregledaju vaš veb sajt. Prilagodljiva veb stranica ne samo da može koristiti vašim klijentima, već može i smanjiti opterećenje za vas. Veb programeri će imati samo jedan set koda za upravljanje, što ne samo da smanjuje troškove razvoja, već i štedi dragoceno vreme. Imajući sve ovo u vidu, pogledajmo koje su najvažnije prednosti koje pruža mobile first dizajn.

Dopadljivost većini korisnika

Zahvaljujući tome što su dani nadmoćnosti desktop računara prošli, najvažnija prednost mobile first dizajn je to što se fokusira na većinu korisnika. Pravilo broj jedan marketinga je da poznajete svoju publiku kako biste je upoznali tamo gde se ona i nalazi. Pošto mobilni korisnici sada čine većinu internet saobraćaja, razumno je započeti dizajn koristeći dimenzije ekrana mobilnog telefona, odražavajući i optimizujući sadržaj sajta na osnovu navika potrošača.

Bolje korisničko iskustvo

Mobile first dizajn se fokusira na pomoć korisnicima da se kreću kroz veb stranicu ili aplikaciju lako i efikasno. Pošto je dizajniran kao kompletno iskustvo, veća je verovatnoća da će ponuditi bolje korisničko iskustvo od uobičajenog, responsive veb dizajna.

Pozitivno iskustvo sa proizvodima na svim uređajima će sigurno rezultirati konstantnim povećanjem konverzija i zadržavanjem kupaca. A ovo je, kao što je poznato, glavna briga svake kompanije. Ako veb stranica nije optimizovana za mobilne uređaje, postoji veliki rizik da će je korisnici ređe posećivati, čak i ako im se sviđa proizvod ili sadržaj.

Stoga, korisnički doživljaj veb stranica za mobilne uređaje, odnosno za male ekrane, mora biti osmišljen do najsitnijih detalja. Savetuje se izbegavanje korišćenja malih fontova, isečenih slika niskog kvaliteta ili stranica sa lošim razmerama. Mobile first dizajn u tome značajno pomaže.

mobile first dizajn primer izrade sajta
Mobile-first web dizajn za Delte Real Estate. Dizajn: PopArt Studio

 

Brže vreme učitavanja

Što više sadržaja imate na svojoj veb stranici, ona će se duže učitavati. Kada počnete sa kreiranjem sajta za desktop računare, i ubacite sve slike, video zapise, grafike i sadržaje drugog formata, to će neminovno uticati na  performanse vašeg sajta za mobilne uređaje.

Ako prvo počnete sa dizajnom za mobilne uređaje, možete ograničiti sadržaj koji se pojavljuje na stranici i ubrzati vreme učitavanja. Ovo će poboljšati korisnički doživljaj, a što je on bolji, veća je verovatnoća da će korisnici posećivati vašu veb stranicu i da će vaša stopa konverzije biti bolja.

Search Engine Optimization

Google favorizuje sajtove sa bržim vremenom učitavanja. Zbog toga ta brzina ima značajan uticaj na vaše rezultate u Google pretrazi.

Još u julu 2018. godine Google je brzinu učitavanja stranica učinio faktorom rangiranja za mobilne pretrage. Ovo je navelo kompanije širom sveta da poboljšaju brzinu svojih stranica. Na kraju krajeva, kao što je Google naveo, „za svaku sekundu kašnjenja učitavanja stranice za mobilne uređaje, konverzije mogu pasti i do 20%“.

Sajtovi kreirani na principu mobile first dizajna prolaze manji broj Google-ovih provera i podrazumevano im se daje određeni prioritet prilikom pretraga. A pošto se odlikuju velikom brzinom učitavanja stranica, to im donosi dragocene poene u SEO promociji.

Prioritetni sadržaj

Mobile first dizajn primorava dizajnere veb sajtova da daju prioritet važnim sadržajima. Zahvaljujući prostornoj ograničenosti, potrebno je izaberati samo najvažniji sadržaj koji će biti uključen u celokupnu sliku vašeg veb sajta. Ovo pomaže u eliminisanju suvišnih stvari koje samo “zatrpavaju” vašu veb stranicu i odvlače pažnju korisnika. To će učiniti dizajn vaše veb stranice preglednijim, efikasnijim i sažetijim.

Kada ljudi traže nešto na svom mobilnom uređaju, žele visokokvalitetan sadržaj veb stranice koji odgovara na njihova pitanja ili im pomaže da donesu određenu odluku. Zahvaljujući tome što prikazuje najvažniji sadržaj, mobile first dizajn znatno pomaže u ispunjavanju tih potreba.

Manje bagova

Stranice kreirane na principima mobile first dizajna su jednostavne, pre svega zahvaljujući tome što koriste jednostavniji kod. Kada počnete sa složenom veb stranicom za desktop računare i svedete je na mobilnu stranicu, sav taj komplikovani kod treba da se reorganizuje da bi radio na mobilnom uređaju. To često rezultira velikom količinom bagova koji se pojavljuju tokom ovog procesa.

Kada počnete sa jednostavnim mobilnim kodom, on osigurava da će svi vaši elementi dizajna raditi na mobilnim uređajima jer je za to i napravljen. Nećete morati da brinete o dosadnim greškama koje štete korisničkom doživljaju vaše veb stranice. Jesnostavno rečeno – manje koda znači manje mogućnosti za greške. Koristeći mobile first dizajn, moći ćete lakše da otkrijete i sprečite greške.

Koliko je mobile first dizajn zaista potreban?

Internet svakim danom postaje sve mobilniji, a mobilni telefoni postaju brži i bolji. Veb stranice sada moraju da budu brze i kompatibilne sa ovim promenama da bi bile u toku sa trenutnim trendovima. Mobilne mreže se stalno poboljšavaju kako bi omogućile veće brzine interneta i, zbog svega toga, ne bi trebalo propustiti priliku da se dopre do publike čiji je broj, očigledno, u konstantnom porastu.

Prednosti koje mobile first dizajn donosi su mnoge. Od toga što obezbeđuje to da će vaša veb stranica biti prilagodljiva tako da klijenti na bilo kojoj platformi mogu da joj pristupe, preko olakšavanja navigacije i boljih rezulata u pretrazi, pa sve do toga da nakon što je dizajn za mobilne uređaje gotov, imate već rešenu samu funkcionalnost vašeg sajta.

Nema nikakve sumnje da je mobile first dizajn revolucija koja je u toku i sada je samo na vama da li ćete uskočiti u taj voz ili ćete ga pustiti da ode.