stopa konverzije na web sajtu uz chatbot

U svetu okrenutom ka tehnologiji, kompanije se uvek trude da idu korak dalje kako bi udovoljile svojim potrošačima i ponudile ne samo proizvod ili uslugu, već ugodno korisničko iskustvo gde je sve prilagođeno njihovim potrebama i gde su sva njihova pitanja odgovorena – i to brzo. Ultimativni cilj je bolja konverzija na web sajtu.

Nema sumnje da živimo u dobu potrošača, u kome se sveukupan uspeh kompanije više ili manje meri uspehom angažovanja potrošača i njihovim zadovoljstvom, uz osnovnu ideju unapređenja stope konverzije, dok se istovremeno smanjuju operativni troškovi i minimalizuje mogućnost greške. I dok ovi ciljevi deluju jednostavni za postizanje u teoriji, u praksi to zna biti jako težak poduhvat.

Srećom, razvoj B2B web sajtova i veštačke inteligencije značajno su uticali na način na koji B2B prodajni timovi rade i to kako rezultati izrade B2B veb-sajtova mogu odmah pomoći u poboljšanju stope konverzije. Uzećemo za primer tehnologiju četbotova. Više od 50% kompanija u B2B sektoru ih aktivno koristi u 2023. godini, a procenjuje se da će ova tehnologija samo ove godine uštedeti oko 2,5 milijarde radnih sati za ove kompanije.

U ovom članku ćemo se dotaći tehnologije četbotova i toga kako ćete moći da maksimalno iskoristite ovu tehnologiju uz pomoć pouzdane agencije za razvoj B2B veb-sajtova.

 

Tehnologija četbotova: Kratka istorijska lekcija

Pre nego što krenemo sa diskusijom prednosti razvoja četbotova u B2B veb-sajtovima i prodaji, važno je razumeti šta četbotovi zapravo predstavljaju. To su računarski programi veštačke inteligencije koji simuliraju ljudske konverzacije i automatski stupaju u interakciju s ljudima.  Takođe, odgovaraju na učestala pitanja, pružaju korisničku podršku i promovišu proizvod/uslugu.

U suštini, u B2B okruženju, ovi botovi oponašaju ljudske konverzacije i programirani su da razumeju ljudski jezik i rešavaju upite. Da bi to postigli, koriste tehnike mašinskog učenja, obrade prirodnog jezika i druge metode.

Mnogi vlasnici preduzeća možda misle da je prvi četbot izumljen od strane agencije za razvoj B2B veb-sajtova, ali to je daleko od istine. Prvi bot, nazvan ELIZA, izumio je Joseph Weizenbaum još 1966. godine, poznati profesor sa MIT-a. Bot je dobio ime po Šoovom liku iz predstave Pigmalion. Glavna svrha bila mu je simulacija razgovora između pacijenta i terapeuta i smatra se pretkom svih AI četbotova modernog doba.

Nakon toga, pojavilo se nekoliko četbotova, kao što su Jabberwacky, A.L.I.C.E., Dr. Sbaitso, Siri, SmarterChild, Google Assistant, Alexa, Cortana i neponovljivi ChatGPT.

Poslednji se smatra jednim od najnaprednijih botova – koristi GPT-3 model razvoja jezika, što mu omogućava generisanje odgovora sličnih ljudskim na osnovu korisničkog unosa. To je trenutno jedna od najnaprednijih demonstracija veštačke inteligencije u digitalnoj sferi.

Naravno, ovi četbotovi su se tokom godina razvili do impresivnih sposobnosti za obradu prirodnog jezika, što im omogućava da razumeju i odgovaraju ljudima na sofisticiranije načine. Takođe, sada su sposobni za vođenje relativno kompleksnih razgovora, posebno u oblasti prodaje, marketinga, korisničke podrške, čak i zdravstva.

Kada je reč o razvoju B2B veb-sajtova, ovi alati veštačke inteligencije mogu biti izvrsni za automatizaciju procesa tačne i pouzdane korisničke podrške. Stopa konverzija na web sajtu je poboljšana usmeravanjem posetilaca ka odgovarajućim uslugama. Takođe mogu biti korišćeni za obradu porudžbina i sprovođenje finansijskih transakcija. Zbog svoje uloge u olakšicama za korisnike i u digitalnoj sigurnosti biće ključni za budućnost industrije finansijskih usluga.

 

Zašto su četbotovi prekretnica za B2B veb-sajtove

Istraživanja i statistika pokazuju da su četbotovi jedan od najpouzdanijih komunikacionih kanala, posebno među brendovima koji žele da uspostave interakcije sa svojim kupcima. Postaju sve više prihvaćeni u svakoj industriji, a posebno se čini da imaju savršenog smisla kada su u pitanju B2B veb-sajtovi. 

Što se tiče B2B marketinga, poslovanja su oprezna pri prihvatanju novih tehnologija dok se ne dokaže njihova korist. No kada je u pitanju korist, četbotovi imaju dosta toga da ponude tradicionalnim B2B kompanijama/veb-sajtovima:

  • četbotovi omogućavaju brži pristup svim vrstama usluga korisničke podrške
  • momentalno odgovaraju na pitanja korisnika
  • pouzdano i brzo rešavaju ponavljajuće probleme
  • pružaju istinsku 24/7 podršku
  • mogu biti izuzetno korisni za generisanje potencijalnih kupaca, jer nenametljivo prikupljaju podatke
  • mogu biti značajan alat za B2B marketing jer lako distribuiraju marketinški sadržaj, kao što su blogovi i studije slučaja
  • prikupljanje potencijalnih kupaca postaje lakše, jer im četbotovi uvek mogu pružiti relevantne informacije
  • mogu pomoći u filtriranju ili klasifikaciji potencijalnih kupaca i sprečiti one manje zainteresovane da uđu u prodajni kanal samo da bi ga kasnije napustili
  • u razvoju B2B veb-sajtova, četbotovi su ključni za povećanje angažovanosti – povećavaju vreme provedeno na stranici, što može pozitivno uticati na rangiranje
  • takođe mogu pomoći u izgradnji bolje svesti o brendu i mogu biti izuzetno efikasno sredstvo za povezivanje potencijalnih kupaca sa marketing ili prodajnim timovima
  • lako se implementiraju i setuju
  • bolja stopa konverzija na web sajtu
  • takođe se mogu vrlo dobro prilagoditi za donošenje odluka o marketingu zasnovanih na individualnim nalozima, kako bi bolje odgovarali potrebama potencijalnih klijenata i/ili partnera.

 

Četbot tehnologija – bolja stopa konverzija na web sajtu

Pitajte bilo koju kompaniju za razvoj B2B veb-sajtova, i rukovodioci će vam reći da su četbotovi siguran način da se poboljša konverzija na web sajtu

Zapravo, možemo prodiskutovati istraživanje koje je sproveo Botco.ai prošle godine. Prema njihovim rezultatima, gotovo SVI B2B ispitanici (99%) su rekli da korišćenje četbotova pomaže u poboljšanju stope konverzije potencijalnih kupaca u stvarne klijente. U više od polovine slučajeva (56%), poboljšanje je bilo barem 10%. U 17% slučajeva, stopa konverzija na web sajtu je porasla za 20% ili više, dok je u 14% slučajeva povećanje bilo najmanje 30%.

Kako se ovo postiže? U većini slučajeva, posetioci veb-sajta dolaze na stranicu u potrazi za nečim što odgovara njihovim potrebama ili rešava njihove probleme.

Obično će početi koristeći pretragu ili ručno skrolovati stranice. Četbotovi eliminišu ove procese i odmah daju odgovore. Tako oni štede vreme korisnika, što znači da se potencijalne konverzije dešavaju brže i sa većom verovatnoćom.

Takođe, četbotovi pružaju osećaj ličnog kontakta kada posetioci traže pomoć. Oni su sposobni da pozdrave posetioce veb-sajta baš kao što bi prodavac pozdravio potencijalnog kupca koji ulazi u prodavnicu. Korisnici se osećaju dobrodošlo na internetu, koji je inače prilično bezlično mesto, sa različitim korisničkim imenima, pseudonimima i ljudima koji se kriju iza različitih heštegova.

U ovoj bezličnoj pustinji, potrošači su pronašli ljudski kontakt u vidu veštačke inteligencije, iako su svesni da su te rečenice napisane i generisane unapred.

Na kraju krajeva, korišćenje četbotova je jednostavno praktičniji način da se stupi u kontakt sa brendom od telefonskog poziva ili slanja mejla.

AI cetbot tehnologija konverzija na web sajtu
Dizajn – PopArt Studio

 

Primeri stvarne primene četbotova

Dosad smo govorili o prednostima četbotova uglavnom iz perspektive razvoja B2B veb-sajtova, navodeći nekoliko teoretskih primera i par brojki. Sada ćemo proći kroz par praktičnih primera iz stvarnog života, gde su B2B brendovi zaista unapredili svoje poslovanje i postigli da konverzija na web sajtu poraste:

 

HubSpot i navigacija sajta

Jedna od najpoznatijih kompanija za CRM softver i razvoj marketinških alata, HubSpot, implementirala je četbot na svojim početnim stranicama kako bi pomogla korisnicima da brže pronađu određeni sadržaj i stranice.

Njihov četbot takođe nudi obrazovni sadržaj o njihovim proizvodima i uslugama. Na ovaj način, korisnici mogu pronaći odgovore na specifične upite, opšte blogove ili edukativne kurseve.

 

Alive & Kickin’ Pizza Crust

Ova kompanija je jedan od glavnih dobavljača testa za lance restorana, ugostiteljske usluge i proizvođače u SAD-u. Njihov sajt koristi četbotove kako bi promovisao ekskluzivni sadržaj svojim kupcima.

 

Grande Custom Ingredients Group

Ova kompanija vodi tržište inovativnih mlečnih sastojaka za rešavanje izazova formulacija za proizvođače pića i hrane. Njihov četbot ima za cilj da pomogne posetiocima u korisničkom putovanju, pružajući im dodatne informacije koje im omogućavaju da pređu na sledeći korak u prodajnom kanalu ili da saznaju više o određenim linijama proizvoda.

 

Expensify

Ova kompanija razvija softver koji automatizuje planiranje putovanja i izveštaje o troškovima za poslove u svim industrijama. Njihov četbot, Concierge, pomaže korisnicima u procesu setapa i rešavanju problema tokom podnošenja izveštaja o troškovima. Bot lako otkriva šta uzrokuje probleme i šta može dovesti do odbijanja izveštaja, pružajući uputstva za jednostavna rešenja.

Takođe, bot ima pristup cenama putovanja u realnom vremenu, pomažući korisnicima da pronađu najisplativije rešenje. Može uspostavljati interakcije s korisnicima na veb-sajtu, mobilnim uređajima, i kompatibilan je sa Slack-om. 

Prema njihovom izveštaju, Concierge je uspeo da smanji probleme sa bankarstvom za čak 75%. Najbolje od svega je što ovaj bot nije nametljiv ili preventivan alat. On samo pomaže u dijagnostikovanju problema koji mogu nastati tokom procesa podnošenja izveštaja. Na taj način, može se uštedeti mnogo vremena, kako zaposlenima tako i menadžerima koji žele da podnesu izveštaje o troškovima što je brže moguće bez ikakvih zastoja.

 

Implementacija digitalnog asistenta sa svrhom povećanja konverzija na web sajtu

Ako želite da implementirate četbot, sledeća kratka lista može vam pomoći:

  • Izaberite bot koji je najbolji za vaše poslovne ciljeve: Da li želite da se poveća konverzija na web sajtu? Treba vam bot za korisničku podršku? Višenamenska opcija? Pouzdana kompanija za razvoj B2B veb-sajtova može vam pomoći da pronađete prilagođeno rešenje za svaki od ovih slučaja.
  • Definišite ključne pokazatelje upešnosti: Ovo će vam omogućiti da merite efikasnost vaše četbot strategije i pomoći vam da ostanete usklađeni sa svojim ciljevima.
  • Prilagodite se potrebama korisnika: Kakav je cilj vaših klijenata/korisnika? Na osnovu potreba i ciljeva vaših posetilaca, kreirajte četbot personu koja će im pomoći da reše svoje probleme bez prekidanja njihovog toka rada. Ipak, trebalo bi razmisliti o dodavanju malo ličnosti botu kako bi se stvorila što toplija atmosfera.
  • Kreirajte scenarije/tokove razgovora: Razmislite o najčešćim pitanjima koje postavljaju vaši korisnici i šta generalno traže na vašem veb-sajtu. Nakon što osmislite početne tačke, kreirajte sadržaj za formate odgovora sa više opcija. Naravno, to je lakše reći nego uraditi – takođe ćete morati razmišljati o dizajnu, kodiranju i slično. Očigledno, konfigurisanje bota najbolje je prepustiti iskusnoj kompaniji za dizajn B2B veb-sajtova.
  • Dizajniranje samog bota.
  • Testiranje.
  • Postavljanje ciljnih pravila za četbotove: Ovo će vam pomoći da izgradite automatizovane aktivacije bota.
  • Optimizacija i merenje efikasnosti: Kada bot postane aktivan, vreme je da vidite kako radi i da li su mu potrebna dodatna podešavanja kako bi radio sa maksimalnim kapacitetom. Ostvarena konverzija na web sajtu je ključan pokazatelj.

 

Generisanje kvalitetnih potencijalnih klijenata uz pomoć AI tehnologije

Kao što je već pomenuto, četbotovi mogu pomoći B2B kompanijama da identifikuju potencijalne klijente. Time mogu da stvore interesovanje za ponuđene usluge/proizvode, kao i da održavaju odnose sa klijentima i prikupljaju podatke o korisnicima.

U tom smislu, postoji nekoliko vrsta četbotova za generisanje potencijalnih klijenata:

  • Lid magnet četbotovi za privlačenje potencijalnih klijenata (eng. „lead magnet chatbots“) prikupljaju informacije od posetilaca pružanjem sadržaja u zamenu za podatke korisnika. Oni se najčešće koriste za distribuciju blogova, studija slučaja, e-knjiga i beleški. Ovi četbotovi se obično smatraju najboljima za generisanje potencijalnih klijenata.
  • Četbotovi za zakazivanje termina (eng. „appointment-booking chatbots“) pomažu u zakazivanju prvih sastanaka, rezervacija ili diskusija o zaključivanju ugovora.
  • Promotivni četbotovi (eng. „promotional chatbots“) reklamiraju usluge ili proizvode tokom posebnih ponuda kako bi povećali prodaju.
  • Četbotovi za često postavljana pitanja (eng. „FAQ chatbots“) pomažu posetiocima da dobiju odgovore na uobičajena pitanja bez potrebe za pozivanjem korisničke podrške, čime se štedi vreme u procesu.
  • Četbotovi za biltene (eng. „newsletter chatbots“) pomažu u povećanju broja pretplatnika i mogu se koristiti kao odličan alat za podizanje svesti o brendu.

 

Bolja konverzija na web sajtu uz AI tehnologiju

Dakle, kako različite vrste četbotova mogu pomoći u generisanju i održavanju klijenata? Stručni marketari obično ističu sledeće ključne aspekte:

  • Pružanje momentalnih odgovora. Savremeni kupci žele instant odgovore, i čak i najmanje čekanje može ih naterati da napuste veb-sajt. Momentalna interakcija i dostavljanje odgovora pomažu u stvaranju pozitivnog utiska o brendu. Pored toga, četbotovi mogu raditi neprekidno, bez potrebe za odmorom, pružajući odgovore bez obzira na doba dana i pomažući u razvijanju interesovanja za vaše proizvode i usluge.
  • Prikupljanje podataka: Bez kvalitetnih podataka, nema generisanja potencijalnih klijenata. Četbotovi pomažu u efikasnom angažovanju vaših posetilaca, pružajući vam prilike da ih privučete da vam daju svoje osnovne informacije u zamenu za nešto besplatno, ali od vrednosti. Ime i osnovni kontakt podaci su dovoljni za distribuciju kvalitetnog marketinškog materijala i mogu direktno poboljšati rezultate prodaje i povećanje konverzija na web sajtu.
  • Održavanje odnosa s klijentima: Distribucijom vrednog edukativnog sadržaja i drugih kvalitetnih informacija, možete održati odnose s klijentima i pomoći im se zbliže sa vašim brendom, povećavajući verovatnoću da postanu stalne mušterije.
  • Klasifikacija vaših potencijalnih klijenata: Pomoću četbotova, klasifikacija vaših potencijalnih klijenata je takođe efikasnija. Botovi mogu analizirati odgovore, pratiti ponašanje i segmentirati vaše potencijalne klijente u više kategorija. Oni koji su zainteresovaniji mogu dobiti demonstracije prodaje ili čak biti prosleđeni prodajnim predstavnicima.

 

Chatbotovi su budućnost za B2B i poboljšanje konverzija na web sajtu

Sve u svemu, četbotovi postaju OBAVEZNI za B2B kompanije jer je njihova klijentela razvila sklonost ka ovim korisnim malim AI alatima. Oni otklanjaju poteškoće, kako vlasnicima veb-sajtova, tako i posetiocima. Bilo da se radi o korisničkoj podršci, procesima otklanjanja problema ili promociji sadržaja, četbotovi mogu efikasno i neumorno raditi na generisanju potencijalnih klijenata i povećanju konverzija na web sajtu.

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.