izrada online prodavnice laravel ili wordpress

Da li je izrada online prodavnice bolja uz WordPress ili Laravel? Postoji velika debata oko ovog pitanja čak i među IT stručnjacima, što dodatno zbunjuje sve zainteresovane za pokretanje prodaje putem interneta. Ostanite do kraja ovog teksta i biće vam jasno šta su prednosti i mane jednog i drugog i koje je bolje rešenje baš za vaše potrebe.

WordPress i Laravel za eCommerce

Laravel i WordPress su dva najpopularnija sistema za izradu online prodavnica, online tržnica (marketplace) i sličnih eCommerce rešenja. Debata oko izbora između njih potiče od činjenice da nude slične alate i funkcije, ali način izrade i određeni detalji ipak prave razliku.

Izrada online prodavnice jedno vreme je bila isključivo uz pomoć WordPressa koji je svoju popularnost stekao zahvaljujući jednostavnošću i fleksibilnošću. Međutim, 2011. godine na tržište stiže novi igrač – Laravel koji je uzdrmao poziciju prethodnika i doveo do debate koja i danas traje.

Naime, Laravel je doneo neke novine i poboljšao određene performanse koje su kod WordPressa percipirane kao mane. Ipak, WordPress je u nekim segmentima zadržao svoju neprikosnovenu poziciju.

Hajde da se bolje upoznamo sa jednim i drugim ponaosob, a potom i sa njihovim razlikama.

 

WordPress

WordPress je sistem za upravljanje sadržajem (Content Management System) otvorenog koda (open-source) koji je kreirala WordPress Fondacija 2003. godine. Pisan je u jednom od najkorišćenijih programskih jezika, PHP-u.

O njegovoj popularnosti svedoči podatak da ga koristi oko 40 odsto sajtova na internetu. To svakako duguje jednostavnosti za izradu i velikim brojem alata za promenu navigacije i dizajna sajta.

Izrada sajta u WordPress-u ne zahteva kodiranje, nego se čitav sajt može kreirati pomoću besplatnih ili plaćenih tema (templates), a brojne funkcije postižu se instaliranjem dodataka (plug-in).

Laravel

Laravel je PHP struktura (framework) koji je kreiran pre svega za izradu veb aplikacija. Danas se najviše koristi za kreiranje blog sajtova i eCommerce rešenja. Smatra se da je nastao sa ciljem da „pokrije“ izradu složenijih sajtova, ali o tome ćemo detaljnije kasnije.

Za razliku od WordPressa, izrada sajta u Laravelu podrazumeva kodiranje celokupnog sistema, te je neophodno znanje programskih jezika kao što su PHP, HTML i CSS. Iako je izrada složenija, upravo to kodiranje donosi određene prednosti, što ćemo detalno predstaviti u nastavku.

 

Izrada online prodavnice: WordPress ili Laravel

Razlike između WordPress-a i Laravela moguće je napraviti na nekoliko nivoa:

  1. Način izrade sajtova tj. online prodavnica
  2. SEO (Search Engine Optimisation)
  3. Sigurnost sajta
  4. Skalabilnost sajta
  5. Cena izrade
  6. Vreme izrade
  7. Brzina sajtova
  8. Dizajn

Svaku od ovih stavki detaljno ćemo obrazložiti što će vam pomoći da donesete najbolju odluku za vas – WordPress development ili Laravel development.

 

Način izrade online prodavnice

Kao što smo pomenuli, pomoću WordPress-a moguće je kreirati sajt bez znanja kodiranja. Ceo sistem može se izraditi pomoću teme i plug-in-ova koji su dostupni online.

Ono što treba da uradite jeste da napravite viziju sajta, predvidite broj stranica i sadržaj i na osnovu toga pretražite besplatne teme ili one koje je potrebno platiti. Isto tako, svaku funkcionalnost koja vam je potrebna, na primer, moderiranje komentara ili povećanje brzine sajta – možete dobiti ako instalirate određene plug-in-ove.

Tako, WordPress ima i plagin WooCommerce koji je zapravo platforma za online trgovinu. Ona se vrlo jednostavno povezuje sa WordPress-om i izrada internet prodavnice pomoću nje je veoma jednostavna.

Ako se odlučite za Laravel, kreiranje sajta je složenije. Zapravo, ono se vrši kodiranjem, što znači da vam je potreban programer koji dobro poznaje programske jezike. Takođe, i određene promene koje želite u nekom trenutku da obavite, najverovatnije će zahtevati kodiranje.

 

SEO

Search Engine Optimisation je veoma važan faktor za svaki veb sajt jer utiče na rangiranje sajta na pretraživačima.

WordPress ima značajan plug-in, Yoast SEO, koji se koristi za SEO optimizaciju. On je veoma koristan u nastojanju što boljeg pozicioniranja na pretraživačima. Postoje mišljenja i da se sajtovi na ovoj platformi generalno bolje rangiraju na internetu.

Iako poseduje alate za SEO, Laravel nudi manje mogućnosti za optimizaciju ključnih reči od WordPress-a. Donekle on to može da nadoknadi činjenicom da su sajtovi izgrađeni pomoću njega brži, što je prednost pri rangiranju.

 

Sigurnost sajta

Kada je reč o sigurnosti sajta i otpornosti na hakerske napade, Laravel development je bolja opcija u odnosu na WordPress development. Laravel ima nekoliko ugrađenih funkcionalnosti koje povećavaju bezbednost i čuvaju sajt od napada:

  • Šifrovanje lozinki
  • Zaštita rute (route protection)
  • Sistem zaštite kroz robusnu autentifikaciju

Sa druge strane, WordPress je ranjiviji zbog opterećenosti sajta plug-in-ovima. Ovo je jedan od razloga zašto se neke kompanije odlučuju za Laravel, ali je svaki projekat poseban slučaj za sebe i treba se posavetovati sa programerom.

 

Skalabilnost veb sajta

Kada tek pokrenete svoju platformu za online trgovinu, ona možda neće zahtevati puno funkcionalnosti. Međutim, kako se vaša baza klijenata povećava, moraćete dalje da skalirate sajt.

Sajt u Laravelu se gradi „od nule“, kodiranjem, te se tako i modifikuje u slučaju rasta saobraćaja. WordPress sajtovi nude malo prilagođavanja, što skalabilnost čini teže izvodljivom.

Dakle, Laravel je bolji za izgradnju velikih sajtova za e-trgovinu sa hiljadama proizvoda i kupaca. Za male onlajn prodavnice pogodan je WordPress.

 

Vreme izrada online prodavnice

S obzirom da je ceo sajt potrebno iskodirati, Laravel veb stranicama je potrebno više vremena za postavljanje. Međutim, bez obzira na to, izrada online prodavnice zasnovane na Laravelu može biti i kraća ako angažujete kvalifikovanog programera.

Zahvaljujući svojim gotovim temama i dodacima, WordPress olakšava kreiranje sajta za e-trgovinu. Da, možda ćete morati da potrošite vreme na prilagođavanje, ali generalno gledano, WordPress development je brži.

 

Troškovi izrade online prodavnice

Sveukupno posmatrano, Laravel development je skuplji u poređenju sa izradom sajta u WordPress-u. Laravel resursi su skuplji, što znači da ćete potrošiti dosta novca samo na postavljanje vašeg onlajn tržišta. Međutim, ovaj trošak čini se isplativim u poređenju sa prednostima – sigurnost koju nudi Laravel.

WordPress development, s druge strane, nudi brojne besplatne resurse, od tema do dodataka. Za preduzeće sa manjim budžetom, korišćenje WordPress-a može biti isplativija opcija.

 

Brzina sajta

Brzina učitavanja online prodavnica je mnogo važna iz nekoliko razloga. Prvo, sve što je duže od nekoliko sekundi, „oteraće“ potencijalne kupce sa sajta. Drugo, sporo otvaranje sajta negativno utiče na rangiranje na pretraživačima.

Debata Laravel development VS WordPress development često se dotiče i ovog pitanja i mnogi se pitaju šta je brže. Uglavnom, Laravel se smatra bržim iz nekoliko razloga.

Naime, Laravel ne zahteva upotrebu dodataka, jer već ima ugrađene funkcije. Dodaci su poznati po tome što usporavaju stranice, tako da njihovo nekorišćenje čini da se Laravel sajtovi brže učitavaju.

Štaviše, Laravel sajtovi imaju koristi od čistog i efikasnog koda koji omogućava efikasno rukovanje velikim bazama podataka i složenim upitima. WordPress teško može da obrađuje upite tako brzo kao Laravel.

 

Dizajn

Funkcionalan sajt je apsulutni priotet, ali ne i dovoljan. Da biste zadržali posetioce, morate poraditi i na dizajnu.

Laravel ima dosta mogućnosti za kreiranje dizajna u formi koja je slična temama. Neke od njih su besplatne, neke se plaćaju, kao i kod WordPress-a. Osim toga, moguće je kodirati poseban dizajn, prilagođen vašim potrebama.

WordPress je platforma sa gotovo najviše mogućnosti za dizajniranje sajta zahvaljući velikom broju bespslatnih tema. Uz to, moguće je koristiti plug-in-ove kako bi se teme modifikovale – promena boje, rasporeda, fontova…

Zapravo, što se WordPress-a tiče, ako odaberete pravu temu, naknadne promene su samo njeno  usavršavanje.

 

WordPress development ili Laravel development?

Kao što ste i do sada videli, odgovor na pitanje da li odabrati WordPress ili Laravel nije jednostavno usled prednosti i nedostataka na obe strane. Ipak, moguće je izvući neke zaključke.

Naime, ukoliko vaša online prodavnica treba da obuhvati veliki broj proizvoda i podataka, moguće je da bi Laravel bio pametniji izbor. On pruža bolje performanse za ovakve, veće sisteme – sajt je brži i sigurniji od hakerskih napada. Izrada online prodavnice pomoću njega traje duže i skluplja je, ali s obzirom na benefite, isplativo je.

Nasuprot tome, ako planirate online prodavnicu sa manje proizvoda i podataka, WordPress je najbolja opcija. On je dokazano dobro rešenje o čemu svedoči ogroman broj sajtova izgrađenih pomoću njega. Jednostavnije se kreira, jeftiniji je, nudeći veliki broj besplatnih resursa.

 

I WordPress i Laravel

Upravo zbog prednosti i jednog i drugog, sve više programera odlučuje se na sajtove i online prodavnice zasnovane na kombinaciji WordPress-a i Laravela.

Korišćenje Laravel-a sa WordPress-om olakšava svakome da podesi sadržaj sajta na backendu čak i sa malo stručnosti. U isto vreme, frontend administracija sa Laravel-om garantuje bolju bezbednost i performanse sajta.

Pošto je integracija Laravela sa WordPress-om bila glavna preokupacija za programere, sada je na raspolaganju mnogo alata koji olakšavaju proces. Evo nekoliko njih:

  • WordPress Corcel
  • WordPressToLaravel
  • WP Eloquent
  • Laravel-wp-api
  • WordPlate

Online trgovina je u stalnom porastu, te je izrada online prodavnice odličan izbor za vaš biznis. Stoga, osmislite plan, iznesite svoju viziju i potražite stručnu agenciju koja će vam pomoći da odredite da li je za vas bolji WordPress ili Laravel.

Marija Grbić

Marija je 26-godišnja novinarka i komunikološkinja. Bar po obrazovanju. Po sili zakona, bavi se marketingom. Voli prirodu, tišinu i slatkiše. Ne voli filozofiranje i nepraktične ljude. U slobodno vreme previše visi na Instagramu i uči o digitalnom marketingu.