Najbolji alati za SEO optimiziju sajta.

Sve je više stvari koje spadaju u neophodne u današnjem digitalnom poslovnom svetu, od toga da imate web sajt za svoj biznis, preko toga šta je sve neophodno da taj web sajt sadrži kako bi bio kvalitetan, do prisustva na društvenim mrežama i izgradnje identiteta vašeg brenda. No, sve ovo je beskorisno ako se izostavi ključna neophodnost – SEO optimizacija.

Ukoliko web sajt nije adekvatno optimizovan, nemoguće je da se dobro rangirate na pretraživačima, a samim time je (skoro) nemoguće i da vas bilo ko pronađe. Cela poenta izgradnje brenda jeste u privlačenju potencijalnih mušterija – morate da im omogućite da vas pronađu, ali i da osigurate da izaberu vas umesto konkurencije. Alati za SEO optimizaciju su rešenje za postizanje oba ova krajnja cilja.

 

Zbog čega su alati za SEO optimizaciju važni?

Nekom na sreću, nekom na žalost, ali prolazi vreme ručnih radova. Iako možda još poneka baka hekla, ovde govorimo o činjenici da više nema vremena (ni šanse, s obzirom na količinu podataka) da se svi potrebni zadaci obavljaju ručno, jedan po jedan, te zato u priču kao još jedna neophodnost ulaze alati za automatizaciju procesa. 

Naravno, ni ovi alati nisu dobre vile koje će sve da obave umesto vas – vi svakako morate znati da radite sa njima, ali i da odaberete one koji su najpogodniji za vaše potrebe. Najbolji SEO alati pomoći će vam da sprovedete efikasnu SEO strategiju, te poboljšate vidljivost vašeg sajta i povećate konverzije. Sve u svemu, neophodno istraživanje ključnih reči, analiza konkurencije, idejni proces za izgradnju content strategije, link building kampanje, merenje performansi sajta – ništa od ovoga ne možete da uradite bez da vam u pomoć priskoče bar besplatni SEO alati. 

 

Besplatni SEO alati

Potpuno je logično da, ako već postoje besplatne opcije, prvo isprobate njih. Besplatni alati su u nekim slučajevima i sasvim dovoljni, sve zavisi od vaših potreba. U svakom slučaju, nabrojaćemo neke od najpoznatijih među SEO stručnjacima, koji su neretko nezaobilazni čak i u agencijama koje pružaju profesionalne SEO usluge.

 

Google Search Console

Guglova konzola za pretraživanje je besplatan alat koji se može povezati sa Gugl analitikom, te vam omogućiti da vidite svoju web stranicu u SERP pregledu i pomoći da uklonite URL-ove koji ne želite da budu indeksirani. Platforma će vam slati automatska upozorenja kada pronađe greške na vašem sajtu i omogućiće vam da pregledate ključnu statistiku, kao što su klikovi po ključnoj reči, prikazi na SERP-u i rangiranje ključnih reči, između ostalog.

Dajući vam mogućnost da se povežete sa analitikom, pruža još više metrika za praćenje performansi vašeg sajta, zajedno sa ponašanjem posetilaca na sajtu. Takođe prati neispravne naslove, meta opise, linkove, URL-ove i pruža uvid u organsku pretragu.

Značajan broj odličnih funkcija koje vam mogu pomoći da dijagonistikujete i popravite probleme koji mogu uzrokovati lošu vidljivost, te steknete konkurentske prednosti koje tražite – i to besplatno, mora da nosi neko ,,ali“. Ali, korisnički interfejs nije najprijatniji i generalno je usmeren prema onima koji već imaju SEO iskustva, te početnici teško uspevaju da se snađu i poboljšaju svoje online prisustvo korišćenjem konzole bez pomoći stručnjaka.

 

Google Keyword Planner 

Malo koje ozbiljnije istraživanje ključnih reči će proći bez upotrebe Guglovog planera ključnih reči, kome i sam naziv govori u čemu će vam tačno biti od koristi. Uz pomoć ovog alata možete besplatno da istražite koje ključne reči ljudi koriste kada traže tip proizvoda ili usluge koju vi nudite, i tako optimizujete sadržaj svog web sajta ili plaćene reklamne kampanje. 

Pogodan je za početnike u ovom tipu istraživanja jer je prilično jednostavan za korišćenje – unesite neke ključne reči, prilagodite lokaciju i jezik i dobićete listu srodnih ključnih reči i njihov prosečni mesečni obim pretrage. Moći ćete da vidite i konkurentnost svake ključne reči kako biste odabrali samo one sa najvećom šansom za dobro rangiranje u rezultatima pretrage.

 

Screaming Frog

Možda kod ovog alata iz naziva i nije toliko očigledno kako će vam poslužiti, no on je jedan od ključnih u opremi svakog marketara. Pružiće vam uvid u informacije u vezi sa vašim web sajtom – od dupliranog sadržaja i loših naslova i meta opisa do mrtvih linkova. Čak možete i da povežete ovaj alat sa Gugl analitikom i tako izvučete još više vrednih podataka o angažovanju na sajtu.

Osnovne funkcije ovog alata su besplatne do 500 skeniranja tako da je koristan za male web sajtove, a ukoliko su vam potrebne napredne funkcije i veći broj skeniranja morali biste da se odlučite za plaćenu verziju.

 

Panguin

Možda ga ne bi svako spomenuo kada se nabrajaju SEO alati jer Panguin nije samostalan alat, nego besplatna usluga koju pruža sajt pod nazivom Barracuda Digital. Panguin je posebno dizajniran kako bi pomogao vlasnicima web stranica i stručnjacima za SEO da analiziraju kako ažuriranja Gugl algoritma utiču na organski saobraćaj. Ovo vam olakšava identifikaciju potencijalnih veza između promena u rangiranju i ovih ažuriranja. Za efikasno korišćenje trebalo bi da se poveže sa Gugl analitikom.

 

SEO Analyzer

SEO Analyzer predstavlja savršen alat za nadgledanje i analizu performansi sajta, pružajući jednostavan i intuitivan korisnički interfejs. Ono što ga izdvaja je činjenica da je potpuno besplatan, a pruža precizne rezultate koji se mogu meriti s profesionalnim premium alatima kao što je Ahrefs. Ovaj alat je idealan za one koji žele brz i temeljan uvod u svet SEO optimizacije i rešavanje najjednostavnijih grešaka.

SEO Analyzer pruža tačne izveštaje, ističe greške kao što su mrtvi linkovi, loše redirekcije i duplirani meta tagovi, vrši analizu brzine vaše web stranice i omogućava ispitivanje beklinkova. Iako se ne ističe u oblasti content marketinga, društvenih mreža i PPC reklama, SEO Analyzer će vam pružiti odlično osnovno razumevanje SEO-a, te ćete znati koja pitanja da postavite vašoj SEO agenciji ukoliko vam ipak bude potrebna.

Besplatni i plaćeni SEO alati.

 

Najbolji SEO alati koji se plaćaju

Ne treba nužno da gledate da prođete besplatno – nekad će vam se novac koji uložite u prave stvari vratiti u mnogo većoj količini. To je skoro uvek slučaj kada su u pitanju alati za SEO optimizaciju. Ipak, neki od njih zaista jesu suviše skupi za manje firme, a i kompleksni za upotrebu ljudima koji nisu SEO stručnjaci, zbog čega je nekad najefikasniji potez da angažujete agenciju koja koristi ove alate.

 

Ahrefs

Ovaj sveobuhvatan SEO alat ističe se svojim jednostavnim i razumljivim korisničkim interfejsom, bogatim resursima za učenje, redovnim ažuriranjima, različitim paketima i cenovnim ponudama. Nudi sve što većini SEO stručnjaka treba, ali i pruža pristupačnost čak i za početnike. Ovaj alat se ističe u nekoliko ključnih tačaka, uključujući mogućnost da istražuje kako se određene stranice na vašem sajtu ponašaju, analiziranje mesečne količine određenih ključnih reči i klikova, praćenje vaše pozicije i upoređivanje performansi sa konkurencijom. 

Omogućava analizu uspešnih stranica po različitim temama i ključnim rečima i pomaže u otkrivanju tehničkih slabosti na sajtu. Takođe, pruža besplatan webmaster alat za praćenje osnovnog zdravlja sajta i SEO problema, uz mogućnost praćenja rangiranja za ciljane ključne reči. Cena zavisi od paketa i funkcionalnosti koje su vam potrebne, ali ukoliko imate ozbiljne namere visokog rangiranja i pojačanja saobraćaja na vašem sajtu, Ahrefs je jedan od alata koje definitivno vredi imati. 

 

Semrush

Našoj agenciji jedan od omiljenih, Semrush je alat koji može da vam bude od pomoći za ceo spektar zadataka, poput backlink analitike, praćenja napretka brenda, istraživanja potrebnog za reklamne kampanje, istraživanja ključnih reči konkurenata i još mnogo toga. Upravo zbog toga je i jedan od skupljih, a nažalost i nezgodan za snalažanje potpunim početnicima. U svakom slučaju, zasigurno je pri vrhu svake liste koja govori o tome koji su najbolji SEO alati.

Omogućava vam i bolje razumevanje performansi vašeg sajta zahvaljujući sveobuhvatnim funkcijama izveštavanja i kontrolne table. Međutim, verovatno najizraženija karakteristika Semrush-a jeste mogućnost duboke analize konkurencije. Pažljivo praćenje konkurenata uz pomoć alata i kreiranje vlastite marketinške i SEO strategije spram analize konkurencije pokazalo se kao efikasna taktika za poboljšanje rangiranja i ostvarivanje rezultata.

 

Moz Pro

Moz Pro predstavlja izvanredan premium alat koji pruža mogućnost detaljnog sagledavanja promena u saobraćaju i trendova u sadržaju, kao i dubljeg uvida u ponašanje posetilaca. Osim toga, omogućava unapređenje strategije sadržaja i identifikaciju prilika za izgradnju linkova, uz mogućnost praćenja do tri konkurenta. Pomaže i u istraživanju ključnih reči. Za one koji žele sveobuhvatan alat sa pratećim obukama, Moz Pro se ističe kao jedan od najboljih izbora na tržištu. 

 

SEOlyze

SEOlyze je alat za optimizaciju teksta koji će vam pomoći da unapredite performanse svog sajta kroz identifikaciju oblasti u kojima možete unaprediti svoj teskt kako bi poboljšali rangiranje na pretraživačima. Omogućava vam i da uporedite svoj tekst sa tekstom vodećih konkurenata. Ističe ključne fraze koje su prekomerno korišćene u tekstu, ali i fraze koje nedostaju, pružajući vam tako dodatne ideje. SEOlyze analizira naslov, podnaslove, meta opis, broj reči, boldovan tekst i druge faktore, te teško da će vam išta sa SEO strane teksta promaći uz ovaj sjajan alat, za koji pretplatom dobijate neograničen broj analiza.

 

Yoast SEO

Ukoliko je WordPress, kao jedna od najpogodnijih, i vaša izabrana platforma za web sajt, ovaj alat je nešto što bi sigurno bilo vredno da isprobate. Yoast je jedan od glavnih alata za optimizaciju WP sajtova kroz identifikaciju nepravilnosti i problema u sadržaju. U zavisnosti od verzije koju koristite, mogućnosti su raznovrsne, a čak postoji i besplatna osnovna verzija. Ipak, naša preporuka je plaćena verzija koja će vam zagarantovano pomoći da optimizujete sadržaj svog sajta za ciljane ključne reči i pružiti mnogo korisnih predloga za interno linkovanje, uvid u metrike sadržaja i drugo.

 

Alati za SEO optimizaciju vredni su potrebnog strpljenja, a i novca

Naravno, prirodno je da je svakom vlasniku biznisa primarni fokus sam njegov biznis, no ne zaboravite da u digitalnom svetu krcatom konkurencijom možete lako proći nezapaženo ukoliko ne posvetite pažnju i izgradnji snažnog online prisustva.

Pored navedenih, postoji još mnogo besplatnih i plaćenih SEO alata koje možete pronaći i proučiti na internetu, te utvrditi da li je neki od njih ipak najbolji za vas. Možete se odlučiti za neke od besplatnih alata i učiti da sami radite s njima, što će zahtevati vreme i strpljenje. Možete se odlučiti za neke od plaćenih alata i učiti da sami radite s njima, što će zahtevati vreme, strpljenje i novac. A možete se odlučiti za saradnju sa agencijom ili stručnjacima koji znaju da iskoriste ove alate kako bi unapredili vaš biznis, što će zahtevati novac i poverenje. Odaberite opciju koja je za vas najpogodnija, ali nemojte zanemariti postojanje i važnost SEO alata.