dizajn ecommerce landing stranice

Ako ste se do sada oslanjali samo na stranicu sa proizvodom koji nudite (tzv. product page) da biste ga prodali, imamo vest za vas - vreme je za dizajn landing stranice. Prema kvartalnom izveštaju o elektronskoj trgovini kompanije Monetate, posetioci kupuju duplo manje kada posete stranicu proizvoda u poređenju sa landing stranicom.

Landing stranice služe jedinom cilju – motivisanju posetilaca da urade nešto što je u vašem interesu, bilo da je to kupovina određenog proizvoda, prikupljanje podataka, pretplata na vaš bilten i slično. Međutim, sama ponuda nije dovoljna da bi se potencijalni klijenti pretvorili u kupce. Dizajn landing stranice, mora da uključuje specifične elemente kako bi ona bila što efikasnija. Ovi elementi će ponuditi sve informacije koje su vašoj publici potrebne da bi ostvarile cilj koji ste postavili. Ali, krenimo od početka.

Šta je eCommerce landing stranica?

ECommerce landing stranica je samostalna veb stranica, kreirana posebno u marketinške svrhe, na koju posetilac „sleće“ kada klikne na link u određenoj reklami, oglasu ili promociji. Razlikuju se od običnih landing stranica po tome što su namenjene isključivo prodaji.

ECommerce landing stranica predstavlja neku vrstu digitalnog izloga. To je ono što privlači pažnju posetilaca, zadržava ih na vašoj veb stranici i započinje njihovu kupovinu.

Napravljene u svrhu konverzije potencijalnih kupaca, eCommerce landing stranice pružaju sadržaj koji je jasan i koncizan tako da ponuda bude lako razumljiva. Ako su dovoljno efikasne one mogu biti katalizator za generisanje više potencijalnih klijenata, povećanje stopa konverzije i poboljšanje ukupnog učinka određene marketinške kampanje. Dizajn landing stranice je usredsređen na navođenje klijenata da ostvare postavljeni cilj. Stranica treba da bude personalizovana tako da odgovara nameri kupca i da ga podstakne na akciju.

Značaj i svrha eCommerce landing stranice

ECommerce landing stranica se uglavnom koristi za ubrzavanje procesa kupovine. Međukoraci koji otežavaju korisniku da se upoznaju sa proizvodom ili uslugom se u ovom slučaju zaobilaze. Dizajn landing stranice je usmeren ka tome da proces kupovine korisniku bude lak i zanimljiv. To je stranica koja efektivno ispunjava svoj cilj – da kupac pronađe informacije koje traži i nakon toga preduzme određenu radnju.

Zbog svega toga, landing stranice su veoma korisne u promotivnim kampanjama. One će biti prikazane korisniku kada klikne na link u oglasu ili e-poruci, posle čega se prelazi “direktno na stvar”.

Pored toga, specifičan sadržaj u kome su reči dobro “upakovane” pomaže vam da se nađete “na dobroj strani Google-a” za razliku od sličnih veb sajtova koji se ograničavaju na preusmeravanje korisnika na njihove početne stranice ili stranice glavne kategorije. Imajte na umu da što više kvalitetnog sadržaja imate i što je veća ocena kvaliteta koja vam je dodeljena, to će cena po kliku biti niža, odnosno, to će vaša marketinška kampanja biti jeftinija.

Šta dobra eCommerce landing stranica mora da sadrži?

Pravljenje konkurentnih landing stranica nije lak zadatak. Postoji mnogo važnih elemenata koje treba imati na umu i o kojima treba voditi računa.

Ne postoji standardni način ili neki ultimativni recept za pravljenje dobre landing stranice, niti vodiča sa uputstvima koji odgovara svim potrebama. Razlog za to su brojni faktori koji utiču na njihovu efikasnost. Postoji nebrojeno mnogo varijacija koje uključuju nameru, svrhu, publiku, pristup, fokus, poruku i mnoge druge činioce koji toj efikasnosti doprinose.

Međutim, postoje i neke zajedničke karakteristike koje treba imati na umu. Ukoliko se dobro prouče i savladaju, moguće je napraviti kvalitetnu i, pre svega, efikasnu landing stranicu.

Zara - dizajn landing stranice
Koncept dizajna landing stranice za eCommerce. PopArt Studio

Osnovne komponente koje svaka dobra landing stranica mora da sadrži su:

Naslov

Naslov landing stranice je prva stvar koju će posetioci videti. Iz tog razloga, vrlo je bitno da jasno opisuje šta će korisnik dobiti od stranice. Poruka treba da bude dovoljno jaka da privuče interesovanje posetilaca i da ih zadrži na vašoj stranici.

Jedinstvena ponuda

Vrlo je važno objasniti posetiocima eCommerce landing stranice šta je to što vas izdvaja od konkurencije. Ovo mora da bude saopšteno na sažet način, ali da ipak kaže sve ono što je važno. Dobro predstavljena jedinstvena prodajna ponuda omogućava kupcima da shvate zašto je to dobra prilika za njih i to u što kraćem vremenskom periodu.

Ključni benefiti

Dobar dizajn landing stranice uvek vodi računa o tome da ona sadrži dovoljno detalja o ponudi i odgovori na sva pitanja koja klijenti mogu imati. Posebno je važno odgovoriti na pitanje šta vaša usluga ili proizvod može da učini za njih. Uključivanje tabela sa rezimeom prednosti radi boljeg razumevanja, kao i detaljnih, ali sažetih opisa pogodnosti i funkcija je uvek dobro rešenje.

Slike i video sadržaji

Vizuelni prikaz ima ulogu da pomogne posetiocima da bolje razumeju šta je vaša ponuda ili kako ona izgleda. Kao i kada su mnoge druge stvari u pitanju, slika često ima bolji efekat od teksta, odnosno izaziva jaču senzaciju. Zbog toga je upotreba fotografija i video zapisa od nemerljivog značaja. Ako odaberete da koristite slike, one treba da budu velike i kvalitetne. Ako se, ipak, odlučite za video, on treba da bude kratak i efektan. Uvek imajte na umu da i slike i video zapisi treba da budu relevantni za vašu uslugu ili proizvod.

Social proof

Social proof ili društvena potvrda može biti veoma ubedljiva. Korišćenje social proof-a ima za cilj da pokaže da su i drugi ljudi kupili ono što nudite i da su zbog toga zadovoljlni. Veća je verovatnoća da će se posetioci pretvoriti u potrošače ako vide da su i drugi pre njih iskoristili vašu ponudu i da je rado preporučuju i drugima. Social proof može da pokazuje broj zadovoljnih kupaca, njihova svedočenja i recenzije, kao i nagrade renomiranih organizacija.

Poziv na akciju

Poziv na akciju (Call to action – CTA) je najvažniji element dobre landing stranice. On može biti ili deo obrasca za stvaranje potencijalnih klijenata ili samostalno dugme na stranici sa klikom. To je ključan element za konverzije i iz tog razloga je veoma važno dobro razmisliti gde ga postaviti i kako ga dizajnirati. Poziv na akciju treba da bude ubedljiv. Uvek je preporuka koristiti kontrastne boje kako bi se što bolje istaklo. Možete ga locirati direktno ispod slike ili ispod odeljka sa izjavama.

Sezonske promocije ili reklame za određene proizvode obično koriste poziv na akciju za podsticanje konverzije. Ipak, za složenije usluge biće neophodna landing stranica sa dodatnim objašnjenjima, ali vam mi preporučujemo da se u tom slučaju, ipak, obratite nekoj od profesionalnih veb dizajn agencija.

Kako dizajnirati kvalitetnu eCommerce landing stranicu?

Uopšteno govoreći, kvalitetan dizajn landing stranice treba da uzme u obzir sledeće:

Prepoznatljiv vizuelni stil

Iako nije neophodno da dizajn landing stranice bude identičan vašoj veb stranici i drugim marketinškim materijalima, važno je da postoji određena doza sličnosti. Trebalo bi napraviti dobar vizuelni prelaz između oglasa, e-pošte ili biltena i stranice na kojoj se korisnik nalazi. To se pre svega odnosi na koherentan izgled u smislu boja, fontova i tipova slika koje se koriste.

Koherentna struktura

Kad smo već kod koherentnosti izgleda, važno je da i sama struktura vaše landing stranice bude takva. Uvek treba imati u vidu da je napravljena da pruži tačan odgovor kupcu i da mu jasno stavi do znanja šta je sledeće što treba da uradi.

Zbog toga je veoma važno da odnos između linkova i landing stranice bude koherentan. Iako je landing stranica „duhi“, u smislu da obično nije deo glavnog menija veb stranice, one imaju svrhu koja mora da bude u skladu sa svim ostalim. Ako korisnik misli da je došao na pogrešnu landing stranicu jer nema mnogo veze između originalnog materijala i te stranice, budite sigurni da će je veoma brzo napustiti.

Jednostavan dizajn

Landing stranica ne bi trebalo da bude preopterećena elementima. Umesto toga, trebalo bi da vodi direktno do cilja oglasa, što je, uostalom, i zajednički cilj vas i vašeg kupca.

Ne terajte korisnike da gube vreme, objasnite im pogodnosti koje im pružate i koristite pozitivan ton koji poziva na akciju kratkim tekstovima koji trenutno pružaju ključne informacije.

Pred toga, preporučljivo je da uklonite tipične elemente za navigaciju na veb-sajtu kao što su bočni meniji, kategorije i padajući okviri kako ne biste skrenuli pažnju korisnika sa onoga što je zaista važno i da biste stavili fokus na glavne elemente kampanje. Zapamtite da, kada je dizajn landing stranice u pitanju, manje je uvek više!

Zaključak

Dizajn landing stranice za kampanje i ponude će učiniti vaš sadržaj konkretnijim i poboljšati kvalitet saobraćaja i konverzija na vašem veb sajtu. Analizirajte rezultate vaših landing stranica da biste proverili njihovu efikasnost, kao i kanale na kojima se one prikazuju.

Savet za kraj, uvek možete ovaj posao da prepustite profesionalcima ili makar da se posavetujete sa nekim ko ima iskustva kada je dizajn landing stranica u pitanju, čisto da ne biste gubili vreme i novac koji možete da uložite u dalji razvoj i napredak vašeg biznisa.