6 poznatih programa za optimizaciju sajta

Kada su u pitanju programi za optimizaciju sajta, slobodno se može reći- što više to bolje. Iako to nije potpuno tačno, postoji dosta neophodnih programa koje bi definitivno trebali da koristite, ukoliko želite uspešan vebsajt. Zašto? Jednostavno je. Ako vaš vebsajt nije optimizovan, pretraživači vas neće rangirati visoko, što vas čini manje-više nevidljivim za vaše potencijalne posetioce i klijente.

Zvuči strašno? Zamislite samo: radili ste prave stvari, napravili ste brend iz temelja, uložili ste neophodno vreme i istraživanje u razvijanje odgovarajućeg proizvoda ili usluge koje vaša publika želi. Takođe imate vizuelni identitet i prisustvo na drušvenim mrežama neophodno za digitalnu dominaciju, ali opet vaše potencijalne mušterije ne mogu da vas pronađu kada guglaju vaš brend.

Još gore, mogu da pronađu vaš vebsajt ali će ga odmah napustiti jer je u haosu.

I znate šta još? Ti ljudi, vaše potencijalne mušterije, mogu na kraju da odu kod vaših konkurenata, i da kupe manje vredan proizvod ili uslugu. Zašto? Jer vaš rank nije bio dovoljno visok da bi vas pronašli.

Sam proces optimizacije igra veoma značajnu ulogu i u saobraćaju i u konverzijama koje generišete. On uključuje širok dijapazon različitih pojmova, uključujući:

  • Generalnu optimizaciju: SEO na samoj stranici, beklinkovi, optimizacija sadržaja vebsajta
  • Tehničku optimizaciju: brzina, pristupačnost na mobilnim telefonima, performanse hostinga, greške na stranici
  • Konverzijsku optimizaciju: korisnička demografija, stopa konverzije, stopa odlazaka, bounce rate

SEO optimizacija stope konverzije su međusobno povezani procesi, jer je saobraćaj prilično bezvredan bez konverzije. Sa druge strane, ne možete konvertovati ukoliko nemate saobraćaj.

Ako želite da generišete saobraćaj, morate da se postarate da je vaš vebsajt pravilno optimizovan. Takođe, ako želite da generišete konverzije, vaš posetilac mora da uradi određene stvari da bi se konvertovao.

Sve ove navedene komponente potpomažu jedna drugu u poboljšanju performansi vašeg vebsajta, i pomažu vama da postignete svoje poslovne ciljeve. Tu stupaju na scenu programi za optimizaciju.

S obzirom na to, postoji mnoštvo programa koje možete da koristite da poboljšate vašu onlajn vidljivost i optimizaciju. Međutim, morate se fokusirate na one koji će vam stvarno pomoći da budete vidljiviji i koji će se postarati da konvertujete posetioce vašeg vebsajta u potrošače sa spremnim novčanicima.

U ovom članku ćemo pokriti te programe.

 

Zašto su programi za optimizaciju sajta bitni?

Možete postaviti ovo pitanje i bićete u pravu. U čemu je uopšte stvar sa ovim programima? Najprostije rečeno, oni vam pomažu da postanete vidljiviji za pretraživače tako što automatizuju određene procese optimizacije. Pored toga, takođe pomažu da optimizujete vaš web ssajt za bolju stopu konverzije.

Davno su prošla vremena kada ste morali ručno da optimizujete svoje sajtove, i korišćenje programa koji automatizuju određene procese pomaže pretraživačima da vaš pronađu, i takođe pomažu da generišete konverzije od saobraćaja koji dobijate.

Međutim, važno je da ne posmatrate ove programe kao magične pilule koje će obaviti sav posao za vas. Oni će vam pomoći tako što će pružati uvid u načine na koje možete da poboljšatea segmente vašeg  vebsajta, da biste se postarali da je spreman za pretraživač – i za kupce.

Da vam damo primer, programi za optimizaciju brzine će vam pomoći da pronađete one elemente koji usporavaju ili mogu da uspore vaš sajt. Ukoliko koristite programe za proveru linkova, možete efikasnije detektovati pokvarene linkove i postarati se da Gugl pravilno učitava vaše interno povezane indeksirane stranice.

Drugi programi proveravaju pristupačnost vašeg sajta za mobilne telefone, programi za A/B testiranje vam daju opciju da uporedite različite verzije vašeg sajta, i tako dalje.

Kao što vidite postoji širok izbor raznih programa, i sada ćemo da pređemo najbolje koje možete da isprobate da biste izvukli najviše iz svoj sajta.

 

Naš izbor 6 najboljih alata za optimizaciju sajta

Kao što smo već rekli, postoji bukvalno bezbroj programa za optimizaciju sajta sa sjajnim opcijama i mogućnostima, ali ovo su oni za koje mi mislimo da će vam dati najbolje rezultate.

 

1. Screaming Frog

 Izvor: highseotraffic.com
Izvor: highseotraffic.com

 

Ne dajte da vas ime zavara. Ovaj prilično bizarno nazvan softver je ključan element u programskom arsenalu svakog marketinškog eksperta. Screaming Frog nudi širok izbor mogućnosti, toliko da je prilično teško staviti ih sve na jednu listu.

Za početak, daje vam uvid u ogromnu količinu vrednih informacija u vezi vašeg vebsajta. Od dupliranog sadržaja preko loših naslova stranica i meta opisa do pokvarenih linkova, ovaj program može mnogo da vam pomogne sa organizacijom i optimizacijom sajta na način koji pretraživači mogu samo da obožavaju.

Takođe možete da povežete ovaj program sa vašim nalogom na Google Analytics da biste dobili još više metrika i vrednih podataka.

Ovaj program možete preuzeti besplatno sa osnovnim funkcijama, ili možete platiti manje od $200 godišnje i dobiti pristup svim premijum funkcijama na godinu dana.

 

2. KeywordsFX

Izvor: https://www.webfx.com/
Izvor: https://www.webfx.com/

 

Ovaj koristan program je takođe prilično snažan kada hoćete da poboljšate istraživanje ključnih reči da bi vaš sadržaj sakupio više saobraćaja i da se bolje rangira.

Ukoliko ste učestvovali u igri onlajn marketinga neko vreme, verovatno znate da su ključne reči neophodne da bi vaš sadržaj zasijao i dobio visok rank. S tim na umu, KeywordsFX vam nudi priliku ne samo da vidite najviše rangirane reči za vašu specifičnu oblast, već vam takođe daje ogromnu listu povezanih ključnih reči, i čak vam nudi pitanja koja sadrži vaše ključne reči, zajedno sa njihovim modifikatorima.

Besplatan program koji vam takođe daje mogućnost da eksportujete sve vaše podatke u CSV? Računajte na nas.

 

3. Yoast SEO

Izvor: embedwistia-a.akamaihd.net
Izvor: embedwistia-a.akamaihd.net

 

Da li koristite WordPress? Ako je odgovor da, onda je manje-više jasno da Yoast SEO treba da bude jedan od onih plug-inova koji morate imati da biste se dobro rangirali.

Yoast je jedan od osnovnih programa za optimizaciju vebsajta za vlasnike WP sajta jer identifikuje određene nepravilnosti i druge probleme koje inače možete propustiti u svom sadržaju.

Yoast nudi širok izbor mogućnosti, i u zavisnosti od verzije koju koristite možete da proširite te mogućnosti. Besplatna verzija je osnovna, iako je i dalje prilično korisna. Sa druge strane, plaćena verzija (od $89 do oko $760 u zavisnosti od broja sajtova za koji ćete ga koristiti) može da vam pomogne da optimizujete sadržaj vašeg sajta za vaše ključne reči. Takođe vam nudi punu kontrolu nad sitnicama uz mnoštvo predloga za interne linkove i uvid u metriku sadržaja, i tako dalje.

Iako je besplatna verzija sjajna, toplo preporučujemo da uzmete plaćenu verziju da biste izvukli najviše potencijala.

 

4. Google Search Console

Izvor: targetinternet.com
Izvor: targetinternet.com

 

Google Search Console je besplatan program za optimizaciju vebsajta koji vam omogućava da proverite i bolje razumete tehničke aspekte vašeg vebsajta.

Ovaj program vam daje opciju da podnesete mapu vašeg vebsajta da bi se postarali da ne postoje greške. Takođe možete da proverite vaše robots.txt fajlove, proverite moguće bezbednosne probleme, podesite domene, i tako dalje.

Google Search Console vam takođe nudi priliku da ispitate izveštaje o analitici pretrage sa najnovijim informacijama o ukupnom radu vebsajta.

Sve u svemu, ovaj program za optimizaciju vebsajta će vam pomoći da optimizujete vap sajt za vidljivost u pretraživačima, i postaraće se da ukloni sve interne greške koje vas mogu sprečiti da se bolje rangirate.

 

5. Ahrefs

Izvor: ahrefs.com
Izvor: ahrefs.com

 

Ahrefs je jedan od onih programa koje morate imati ako ozbiljno želite da se rangirate visoko i da privučete saobraćaj na vaš vebsajt.

On vam dozvoljava da vidite šta druge firme koriste u smislu ciljnih ključnih reči, saržaja, i kako se rangiraju sa navedenim strategijama. Osim toga takođe vam daje uvid u sam sadržaj na vašem vebsajtu.

Takođe možete da proverite i analizirate vaš backlink profil, da vidite koje stranice su vam najposećenije, pronađete praznine u sadržaju, konkurentske domene, da navedemo samo par.

Ahrefs nudi najbolje od obe strane – daje vam mnoštvo prilika da napredujete u odnosu na konkurenciju tako što ćete ih držati na oku, i takođe vam nudi vredne informacije u vezi vašeg vebsajta za rešavanje mogućih problema i pretnji pre nego što naprave više štete nego što je potrebno.

Ovaj sjajan programčić može kostati od $99 do $999. Cena uglavnom zavisi od opcija i različitih paketa koje želite da koristite.

 

6. PageSpeed Insights

Izvor: google.com
Izvor: google.com

 

PageSpeed Insights vam pomaže ne samo da poboljšate svoj rank, već i sa poboljšanjem korisničkog iskustva i povećavanjem prilika za vaš vebsajt u smislu boljeg saobraćaja i konverzija.

Postoji mnoštvo podataka koji pokazuju da brzi vebsajtovi imaju bolju stopu konverzije, ali takođe je bitno da znate koliko brzo vaš sajt treba da se učitava.

Gugl je izjavio da je optimalna brzina učitavanja manja od pola sekunde, i veruje se da su dve sekunde maksimum kada su u pitanju e-commerce platforme.

Druga istraživanja (poput istraživanja sprovedenog od strane mPulse Mobile) otkrila su da:

  • Stranice koje se učitaju za 2.4 sekunde imaju stopu konverzije od 1.9%
  • Kada učitavanje traje 3.3 sekunde, stopa konverzije pada na 1.5%
  • Na 4.2 sekunde učitavanja, stopa konverzije pada na 1%
  • Nakon učitavanja od 5.7+ sekundi, stopa konverzije pada na prilično razočaravajućih 0.6%

Guglov PageSpeed Insight program vam pomaže da testirate vašu brzinu učitavanja i daje vam predloge da poboljšate brzinu učitavanja u hodu.

 

Koristite odgovarajuće programe za razvoj vaše kompanije

Ovih šest programa koje smo naveli će se postarati da izvučete najviše iz vašeg ulaganja – vredne informacije o vašem vebsajtu, njegovom ukupnom performansu, sadržaju, linkovima, ključnim rečima, brzini stranica, i još mnogo toga.

Ovi programi su manje-više neophodni da biste dobili bolji rank i da biste povećali stopu konverzije. Ako koristite ovih šest programa, pokrivate sve osnovne oblasti gde možete da povećate svoje onlajn prisustvo, prodajnu moć, i performans.

Sa druge strane, ne zaboravite da ovi programi neće obaviti potreban posao umesto vas. U sjajno onlajn prisustvo je uključeno mnogo više od nekoliko SEO programa. I dalje ćete morati da se potrudite. Takođe, stvari poput dizajna sajta, funkcionalnosti, marketinga na društvenim mrežama, brenda, email marketinga, SEO strategije, sadržajne strategije, i još mnogo toga mogu imati značajan uticaj na vaše onlajn osvajanje, i morate pokriti svaki njegov aspekt da biste pobedili u digitalnoj areni.

Zbog toga je važno da potražite pomoć profesionalaca, ako se osećate zbunjeno ili ako ne znate gde da počnete, bilo to sa optimizacijom sajta ili sa bilo kojim drugim aspektom vaše digitalne strategije. Agencije za digitalni marketing vam mogu dati potrebne savete i uvid da biste uspešno počeli, i mogu se postarati da ostavite svoj digitalni otisak na internetu.

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.