Vodič kroz dizajn korisničkog iskustva i povećanja konverzije.

Izraz ,,personalizacija" već nekoliko godina se proteže kroz teme web developera, dizajnera, SEO stručnjaka i digitalnih marketara. Danas korisnici traže visoko personalizovan dizajn korisničkog iskustva i uglavnom će se angažovati s marketinškim materijalima na takvim kanalima ili web sajtovima koje kontinuirano koriste.

Zasigurno, ako se pravilno primeni, personalizacija može pomoći brendovima i web sajtovima da se izdvoje od konkurencije gradeći poverenje, empatiju i lojalnost, te uspostavljajući uticajan poslovni model.

Personalizovani dizajn UX – korisničkog iskustva pomaže vam da humanizujete svoj brend, jer kupcima signalizira sledeće:

  • pokazuje da kompanija ulaže napore da ih razume i da razume njihove potrebe;
  • postavlja kupca na mesto prioriteta poslovanja.

Na ovu temu, jednostavan primer dobre prakse personalizacije iz prošlosti bio bi e-mail. Neki izvori tvrde da personalizovani naslovi mejlova imaju stopu otvaranja veću za 26%. Još jedan izvanredan primer bila bi sekcija „Preporučeno za vas“ ili „Zato što ste gledali…“ na Netflix-u.

No kako započeti s personalizacijom? Čitava strategija fokusira se na analitiku i prikupljanje podataka kako biste bolje razumeli šta vaši posetioci preferiraju, očekuju i šta im je potrebno. U ovom članku prodiskutovaćemo o osnovama koje će vam pomoći da bolje razumete personalizovano korisničko iskustvo – UX i kako ono može biti odličan način za povećanje konverzija.

 

Definisanje personalizacije UX dizajna

Personalizacija se najbolje može opisati kao proces koji omogućava preduzeću da stvori korisničko iskustvo koje zadovoljava preferencije i potrebe svakog korisnika. Drugim rečima, potrebe korisnika bi trebalo da budu prepoznate i uzete u obzir, čak i ako je korisnik imao malo interakcije sa brendom.

U tom smislu, personalizacija stavlja korisnike u središte pažnje, a brend počinje da se vrti oko njih, skalirajući personalizovani dizajn korisničkog iskustva novim funkcijama i mogućnostima.

 

Prilagođavanje naspram personalizacije korisničkog iskustva – spoznajte razliku

Pitajte bilo koji iskusni tim koji pruža usluge UX dizajna, i rado će vam objasniti da su ovi pojmovi slični, ali nisu sinonimi.

Suštinski, oba ciljaju na to da prilagode sadržaj brenda preferencijama korisnika, ali glavna razlika je u pristupu koji prate kako bi pružili prilagođeni sadržaj.

  • Personalizacija se sprovodi od strane kompanije. Ljudi koji rade za ili sa kompanijom implementiraju potrebnu analizu podataka, donose pretpostavke i automatski prikazuju relevantne rezultate sadržaja. Što je veći napor u personalizaciji, to je iskustvo bolje. Drugim rečima, brend je odgovoran za donošenje odluka kako bi se prilagodio korisniku.
  • Prilagođavanje prepušta tu odgovornost korisnicima. Oni mogu promeniti svoje postavke profila, slike, raditi na ograničavanju sadržaja i još mnogo toga.

 

Osnovne vrste UX personalizacije

Stručnjaci uglavnom razlikuju tri glavne vrste personalizacije, i to sledeće:

 

Eksplicitna personalizacija korisničkog iskustva

Ova vrsta personalizacije se bazira na informacijama dobijenim od korisnika, koje nisu zasnovane na pretpostavkama. Prilagođene karakteristike sadržaja baziraju se na informacijama prikupljenim iz korisnikove istorije pretraživanja i kupovina, kao i iz popunjavanja anketa.

 

Implicitna personalizacija korisničkog iskustva

Ovaj pristup se oslanja na obrasce ponašanja korisnika. Brend koristi informacije koje se dobijaju analiziranjem obrazaca fokusiranih na upotrebu proizvoda, što pomaže u kompanijskoj prediktivnoj analizi.

Ovo uključuje prikazivanje preporučenih proizvoda na osnovu prethodnih kupovina, na primer.

 

Kontekstualna personalizacija korisničkog iskustva

U ovom pristupu, prilagođene karakteristike sadržaja baziraju se na već postojećim i analiziranim podacima o potrošaču. Ovo pomaže pri prikazu relevantnih rezultata za koje je verovatnije da će povećati konverzije ili dalji angažman sa web sajtom, sadržajem, uslugom ili proizvodom.

Na primer, kontekstualna personalizacija može koristiti podatke o uređaju i lokaciji kako bi generisala relevantne rezultate.

 

Uloga mašinskog učenja i veštačke inteligencije u UX personalizaciji

Danas postoji stvarna potreba da se saznaju preferencije korisnika, jer će većina online posetilaca brzo isfrustrirana napustiti web sajt ukoliko na njemu nije lako pronaći neku relevantnu informaciju.

Dinamička personalizacija može pomoći prilagoditi sadržaj korišćenjem analize podataka kako bi personalizovala iskustva korisnika. Ponude sadržaja zasnovane su na osobinama, karakteristikama i ponašanju korisnika.

Naravno, dinamička personalizacija koristi mašinsko učenje kako bi saznala i prilagodila se preferencama i potrebama korisnika. Uči o navikama korisnika i drugim podacima o njihovoj lokaciji, uređaju, demografiji itd. Mašinsko učenje i veštačka inteligencija su ključni za dinamičku personalizaciju korisničkog iskustva, jer pomažu ,,predviđati“ ponašanje korisnika prema ili sa brendom.

Dinamička personalizacija koristi kako osnovne, tako i napredne algoritme za prikupljanje i sortiranje podataka kako bi kreirala personalizovano iskustvo.

 

Zašto je personalizovani dizajn UX – korisničkog iskustva tako važan?

Podaci iz uglednih istraživačkih centara otkrivaju da personalizacija igra ključnu ulogu u povećanju angažovanosti i poboljšanju usmerenosti prema korisnicima. Kao takva, postala je glavni pristup za marketare da privuku posetioce i pretvore ih u potencijalne klijente.

Kada poslovno preduzeće ima personalizovanu aplikaciju ili web sajt, uspeva da pruži posetiocima ono što traže, bez da oni sami moraju da zatraže išta. Ovo smanjuje vreme i napor koji korisnik troši tražeći željeni sadržaj, te se, zahvaljujući prediktivnoj tehnologiji, poboljšava zadovoljstvo i iskustvo korisnika.

Naravno, personalizacija takođe može pomoći i u sledećem:

 

1. Povećanje stope konverzije

Kao što je već pomenuto, personalizacija pruža relevantnija i bolja iskustva. To će u većini slučajeva rezultirati poboljšanim stopama konverzije.

 

2. Bolje angažovanje korisnika

Personalizacija ima potencijal da korisnike sajta efikasnije angažuje, jer čini da se osećaju posebnije. Pomaže im da razviju osećaj povezanosti sa brendom istovremeno jačajući vlastiti identitet na sajtu.

 

3. Smanjenje preopterećenosti informacijama

Previše informacija na ekranu i mnogo opcija može ometati korisnike. Personalizacija može smanjiti broj opcija i informacija koje se vide na ekranu, poboljšavajući navigaciju i mikrointerakcije.

 

4. Poboljšan afinitet, percepcija i lojalnost u odnosu sa brendom kroz personalizovano korisničko iskustvo

Personalizovana iskustva takođe će poboljšati lojalnost prema brendu, jer će korisnici verovatno susretati samo relevantne interakcije i sadržaj na aplikaciji ili web sajtu. To gradi snažan odnos između korisnika i brenda na duge staze.

 

5. Bolji lead generation

Personalizacija iskustva takođe znači dostavljanje prave poruke, pravom korisniku, u pravo vreme, pokazujući korisnicima da ih slušate i brinete se o njima. Ovo neće samo pomoći u izgradnji poverenja, već može pomoći i u generisanju više potencijalnih klijenata, koji se mogu vratiti da detaljnije istraže vaše usluge i proizvode.

 

Najbolje prakse za personalizovano korisničko iskustvo

Većina brendova aktivno ulaže novac u personalizaciju, ali u nekim slučajevima jednostavno ne mogu da ispune očekivanja svojih korisnika. To znači da je ključno da napravite prave investicije i primenite odgovarajući pristup kako biste postigli rezultate.

S tim u vezi, evo nekih značajnih praksi koje vam mogu pomoći da započnete sa pružanjem personalizovanijeg iskustva za svoje korisnike.

 

Odgovorno prikupljanje podataka o korisnicima

Da biste započeli, trebalo bi da se fokusirate na podatke iz prve ruke direktno od vaših posetilaca. Možete prikupljati vitalne informacije na kontrolnim tačkama za prijavljivanje, ali postoje i druge odgovorne metode:

  • prikupljanje eksplicitnih podataka odmah nakon prijave direktno od vaših korisnika;
  • korišćenje e-mail adresa za ciljanje publike putem e-mail marketinga;
  • prikupljanje i personalizacija iskustva putem implicitnih podataka, kao što su obrasci ponašanja korisnika.

Prikupljanje podataka treba da bude saglasno, tj. korisnik treba da vam da saglasnost pre nego što prikupite ovu vrstu informacija. Neovlašćeno prikupljanje podataka može dovesti do kontraproduktivnih rezultata, jer korisnici postaju sve nepoverljiviji u vezi davanja svojih podataka, pogotovo kada nisu ni pitani za to.

 

Personalizovani dizajn korisničkog iskustva: implementacija

Kada su brojke i podaci analizirani, preostaje vam da implementirate kontekstualnu, implicitnu i eksplicitnu personalizaciju.

Dobar primer implementacije bio bi Spotify, koji svakodnevno beleži preko 100 milijardi tačaka podataka i koristi te informacije kako bi trenirao mašine i algoritme za razvoj personalizovanih preporuka, kao što su pesme, albumi, bendovi, pa čak i plejliste različitih izvođača.

Razvoj presonalizovanih reporuka kroz dizajn korisnićkog iskustva Spotify aplikacije.
Screenshot – personalizovane preporuke Spotify-a

 

Koristite geografsku lokaciju za personalizovano korisničko iskustvo

Poznavanje lokacije vašeg korisnika ključno je za dobre strategije personalizacije, jer vam omogućava da prikažete više personalizovanog sadržaja i funkcija vašim posetiocima. Ovo može biti korisno ako korisnici traže fizičke lokacije vašeg brenda (kada ih ima više, recimo, širom sveta).

Porcelanosa geografska mapa lokacija prodavnica u Španiji za personalizaciju dizajna korisničkog iskustva.
Screenshot – geografske lokacije Porcelanosa showroom-a

 

Obaveštenja putem push notifikacija

Iako će neki korisnici biti iritirani njima, push notifikacije i dalje predstavljaju odličan način da stupite u interakciju sa korisnicima kada ne koriste web sajt ili aplikaciju. To je odličan način da konstantno držite ime vašeg brenda u mislima vaših korisnika i šaljete im sva ažuriranja.

Push notifikacija za kupovinu proizvoda na Amazon aplikaciji.
Screenshot – push notifikacija Amazon aplikacije

 

Nastavite gde su vaši korisnici stali

Verovatno ste čuli za Netflix-ovu funkciju „Nastavite sa gledanjem…“, koja omogućava korisnicima da gledaju film ili seriju tamo gde su stali. Aplikacija automatski čuva vreme na kome su stali i predlaže nastavak reprodukcije video sadržaja.

Slično ovoj strategiji je ono što e-trgovine koriste kada korisnicima prikazuju proizvode koje su prethodno pregledali. U drugim slučajevima, brendovi mogu čak slati obaveštenja u vezi sa statusom proizvoda.

Ove korisne funkcije imaju savršen smisao jer korisnici ne moraju pratiti gde se nalaze na sajtu ili aplikaciji i šta rade. Sve se prati za njih, pa mogu nastaviti tamo gde su stali.

Personalizovan dizajn korisničkog iskustva na Netflix platformi - nastavi sa gledanjem dugme.
Screenshot – Netflix

 

Budućnost personalizacije – dizajna UX korisničkog iskustva

Personalizacija korisničkog iskustva postoji već neko vreme na ovaj ili onaj način. Digitalni marketari su brzo naučili da je najbolji način da se proizvod plasira potencijalnim kupcima putem kanala na kojima korisnici provode svoje vreme i na način koji im je zanimljiv.

I kako se savremena tehnologija razvija, veštačka inteligencija i mašinsko učenje postaće još bolji u predviđanju korisničkih obrazaca i verovatno će preporučivati još bolje rezultate ili funkcije. Dakle, da li će personalizacija ostati samo trend? Čini se da je ona bila temelj poslednjeg digitalnog paradigmatskog pomaka, što je verovatno čini normom u godinama koje dolaze.

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.