Strategija za oglašavanje na društvenim mrežama.

Sadržaj vaših objava na društvenim mrežama može poslužiti kao sredstvo pomoću koga će vaš brend pretvoriti pratioce u obožavaoce, ili pak biti samo to - opisi i slike koje ljudi obično prelistavaju nesvesno. 

Mnogo se priča o važnosti snažnog plana sadržaja za društvene mreže za vaš posao. Ovakav plan identifikuje vaše osnovne poslovne ciljeve i postavlja temelje za kreiranje i distribuiranje najbolje vrste sadržaja za vaše društvene kanale.

Realno gledajući, ne postoji jedna univerzalna strategija za sadržaj na društvenim mrežama koji će garantovati uspeh. Različiti brendovi iz različitih industrija, usmereni ka različitim ciljnim grupama, verovatno će imati različite ciljeve i očekivanja. Ipak, postoje određene smernice koje bi svaki brend trebalo da sledi.

U ovom članku, razgovaraćemo o suštini strategija za sadržaj kada je u pitanju oglašavanje na društvenim mrežama, i o tome kako one mogu gurati vaš posao prema uspehu na platformama koje neretko vrve od konkurencije.

 

Unapređeno oglašavanje na društvenim mrežama i postavljanje poslovnih ciljeva

Verovatno ste ovo čuli već mnogo puta, ali zaista nema dugoročnog uspeha kada je u pitanju vaša strategija sadržaja ukoliko nemate postavljene jasne ciljeve.

Šta želite postići uz pomoć svog sadržaja? Da li želite:

  • povećati prepoznatljivost svog brenda
  • povećati prodaju
  • generisati potencijalne kupce
  • povećati angažovanost vaše online zajednice
  • povećati broj pratilaca
  • povećati posete vašem web-sajtu?

Znati šta želite postići svojom strategijom sadržaja takođe uključuje istraživanje vrednosti vašeg brenda i proučavanje vaše ciljne publike.

Nakon što ste postavili konkretne ciljeve, pobrinite se da osmislite ideje za sadržaj koje će vam pomoći da te ciljeve ostvarite. Recimo da želite iskoristiti oglašavanje na društvenim mrežama da povećate prodaju. Da biste to postigli, trebali biste razmotriti promociju vaših usluga i proizvoda u objavama, istovremeno ostvarujući interakciju sa publikom na način koji ih usmerava prema vašim landing stranicama ili direktnoj prodaji putem same društvene mreže.

 

Upoznajte svoju publiku – unapređeno oglašavanje na društvenim mrežama

Ako pitate iskusne specijaliste za digitalni marketing, svi će se složiti da ne možete zaista kreirati dobar sadržaj ako ne znate kome je namenjen. Definisanje vašeg idealnog kupca (eng. Buyer persona), odnosno fiktivni prikaz, vizija vašeg tipičnog kupca, može vam pomoći da izradite precizniju strategiju sadržaja.

U ovu svrhu iskoristite sve podatke koje imate: pogledajte prosečnu starost vaše publike i njihovu lokaciju. Sakupite informacije o njihovom odnosu prema vašem brendu i o tome koje proizvode i usluge koriste (vaše ili konkurentske). Svaka informacija može da pomogne u stvaranju preciznije slike o tome šta ih zanima, kakvi su im problemi i šta vole/ne vole u vezi vašeg brenda.

Postoji više načina za skupljanje svih ovih informacija. Na primer, možete preuzeti inicijativu i obratiti se svojim kupcima u objavi, pitajući ih šta žele da vide u vašem asortimanu proizvoda/usluga. S druge strane, uvek možete zatražiti od tima marketinških stručnjaka da vam pomognu da dobijete stvarne podatke o tome ko je vaša publika i kako treba da zadovoljite njihove potrebe putem vašeg sadržaja.

 

Proučite vaše trenutne objave

Kada ste razumeli šta vaša publika očekuje od vas, dobra ideja je da pregledate šta ste dosad objavljivali.

Temeljno analizirajte svoj postojeći sadržaj. Proučavanjem vaših trenutnih i prethodnih objava možete prikupiti više informacija o tome šta dobro funkcioniše, a šta ne nailazi na odobravanje vaših pratilaca.

Svaka platforma će verovatno imati različite vrste objava koje se najbolje kotiraju. Osim što ćete proceniti te razlike, proverite i da li angažovanost i konverzije koje ste ostvarili putem tih objava odgovaraju vašim poslovnim ciljevima.

 

Detaljno istražite konkurenciju

Ponekad vaši podaci nisu dovoljni da biste videli da li vaš sadržaj obavlja posao onako kako treba. Obratite pažnju i na analizu konkurencije. To će vam pomoći da prikupite nove content ideje i da kreirate preciznije kriterijume za procenu vaše nove strategije.

Postoje alati koji vam mogu pomoći da dobijete uvid u konkurentne prosečne stope angažovanja, stope rasta i najbolje performanse njihovog sadržaja.

Pored proučavanja brojeva, posvetite vreme i pažnju čitanju njihovog sadržaja. Šta oni rade da bi se bolje kotirali? Da li je ton drugačiji? Da li je jezik suptilniji ili ekstravagantniji? Ovo vam može pomoći da vidite da li ste odlutali od prikladnog tona vašeg brenda. Ili možda vaši konkurenti koriste nove formate sadržaja koji su jednostavno privlačniji?

Po trenutnoj statistici, 66% potrošača kaže da je kratki video najčešći tip sadržaja na koji troše vreme. Slike su drugi najpopularniji format, praćene live videima, gifovima i mimovima.

Međutim, ne kažemo da treba da se držite isključivo ovih formata i da čekate da postanete superzvezda na društvenim mrežama. Svaka vrsta objave i format služi određenom marketinškom cilju, i moraćete da stvorite savršen brend koji će odgovarati svakom mogućem scenariju i potrebama.

Gledajte na to ovako: možete imati kratak video koji govori o vašem proizvodu, ali ako nemate drugi sadržaj koji bi mogao da privuče potencijalne kupce na landing stranicu, niti objave koje pružaju društveni dokaz vašeg brenda ili proizvoda, velike su šanse da nećete moći da iskoristite pun potencijal videa, niti proizvoda.

 

Odaberite svoje formate i kreirajte kalendar sadržaja

Nakon što ste procenili koje vrste sadržaja najbolje angažuju publiku vaših konkurenata, takođe je pametno da pogledate vlastite podatke – koji je najpopularniji format među vašom publikom? Ako primetite da uživaju u kratkim videima, onda ih svakako uključite u svoju strategiju.

Izbegavajte da postanete jednolični. Menjajte stvari, kako format tako i sadržaj. Pokažite ličnost, istaknite svoje usluge i proizvode, ali se klonite prekomerne promocije ili ponavljanja.

Uvek možete koristiti edukativne video sadržaje da istaknete svoje proizvode, kao i partnerstva sa drugim kreatorima, ili čak koristiti korisnički generisan sadržaj.

Takođe možete:

  • prikazati šta se dešava iza scene
  • pokrenuti promocije
  • organizovati takmičenja
  • koristiti online igre i kvizove
  • koristiti prolazni sadržaj.

Nakon što ste prikupili brojke, vreme je da napravite svoj prvi kalendar sadržaja, koji će vam omogućiti da vizualizujete i organizujete svoje ideje. Kalendari su u suštini čvorišta za vaše objave, i služe da vam pomognu da sve nadgledate.

Prilikom kreiranja sadržaja, možete ga prilagoditi za više kanala kako biste ga maksimalno iskoristili. Ipak, biće slučajeva kada ćete morati odabrati na koju društvenu mrežu bi određena objava trebala da se postavi, na primer, Instagram ili LinkedIn.

 

Distribucija i promocija sadržaja

Dobra content strategija za društvene mreže ne tiče se samo samih objava. Dobra strategija takođe obuhvata doslednost i načine za maksimiziranje prepoznatljivosti brenda.

Zvuči malo zbunjujuće? Razjasnićemo u narednom delu teksta.

 

Unapred planirajte

Postoji nekoliko načina na koje možete automatizovati ceo proces objavljivanja, obezbeđujući da nikada ne propustite pravi trenutak za deljenje nečega. Odlični alati mogu vam pomoći da unapred planirate svoje objave u većoj ili manjoj meri, što vam takođe pomaže i da štedite vreme.

 

Podstaknite ljude na deljenje

Ako želite društveni dokaz, podstaknite druge ljude da dele vaše objave. Generalno, ohrabrujte svoju publiku na interakciju sa vašim objavama. Postavljajte pitanja, pozivajte ih na detaljne odgovore, na komentarisanje, podelu svog mišljenja itd.

 

Sarađujte

Da biste dosegnuli širu publiku, uvek možete sarađivati sa kreatorima sadržaja iz vaše niše. Ovo može dovesti do uspešnih saradnji i novih ideja za vaše buduće kalendare sadržaja.

 

Pripazite na specifičnosti platforme

Svaka platforma ima svoje jedinstvene karakteristike i ,,kulturu objavljivanja“ koja će vam pomoći da izvučete maksimum iz svojih objava. Na primer, Instagram i Twitter koriste heštegove za povećanje dosega. Na Facebook-u i LinkedIn-u možete targetirati svoju industriju kako biste angažovali svoju ciljnu publiku, potencijalne i postojeće kupce i pratioce.

 

Poboljšano oglašavanje na društvenim mrežama – merenje rezultata

Na kraju, poželećete da vidite koliko je efikasna vaša strategija sadržaja. Praćenje performansi svakog kalendara i svake objave ključno je za stvaranje strategije koja će raditi na duže staze. Detaljna analiza i razumevanje relevantnih metrika mogu vam pomoći da tokom vremena optimizujete svoju strategiju ili je prilagodite na licu mesta.

Dobar pristup merenju bio bi analiziranje vašeg sadržaja na mesečnoj osnovi kako biste videli šta funkcioniše, a šta ne. Pogledajte šta je najbolje funkcionisalo i koje su bile najslabije objave. Procenite koje su objave uspele da podrže vaše poslovne ciljeve i krenite od njih.

 

Jednostavno kreiranje sadržaja za društvene mreže

Nemojte se zavaravati naslovom iznad – kreiranje sadržaja koji zaista angažuje i konvertuje posetioce nije nužno jednostavno. Zahteva duboko razumevanje vaše publike, njihovih preferencija, konkurencije, vaših društvenih kanala i vašeg sopstvenog brenda.

Izrada čvrste strategije sadržaja zahteva vreme i povremeno će zahtevati podešavanja i izmene. Društveni trendovi se menjaju, a s njima i ponašanje korisnika. Ipak, ako ostanete dosledni svom brendu i svojoj publici i nastavite da nudite vrhunske proizvode i usluge (a pritom i sadržaj), uvek ćete pronaći način da dosegnete novog pratioca,  ili čak vernog pristalicu vašeg brenda.

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.