Šta je marketing na društvenim mrežama?

Marketing sadržajem (eng. content marketing) u velikoj meri uključuje društvene medije. Marketinški stručnjaci koriste sadržaj da bi proširlili svoje poruke putem društvenih medija. Između te dve oblasti postoji dosta preklapanja, ali i dosta razlika.

Marketing na društvenim mrežama (eng. social media marketing, ili skraćeno SMM), jeste vrsta internet marketinga koja koristi društvene mreže kao marketinški alat. Glavni cilj marketinga na društvenim mrežama je da se proizvodi sadržaj koji će korisnici deliti s drugima i pomoći kompaniji da dostigne veću izloženost brenda i veći domet kupaca.

Prednosti marketinga na društvenim mrežama

SMM pomaže kompaniji da dobije povratne informacije neposredno od klijenata (i potencijalnih klijenata) dok istovremeno stvara mnogo personalniju sliku o sebi na globalnom nivou. Interaktivnost društvenih medija daje klijentima priliku da postavljaju pitanja, ulože eventualne žalbe, podele mišljenja. Klijenti se na taj način osećaju sigurnijim a kompanija pokazujući brigu o klijentima stiče još veći autoritet. Ovaj aspekt SMM naziva se upravljanje odnosima s klijentima preko društvenih mreža (eng. social CRM, customer relationship management).

drustvene mreze ilustracija

Šta je potrebno za uspešan SMM?

Dobar marketing na društvenim mrežama zahteva posvećenost. Ako ste novi u ovome, možda mislite da je dovoljno imati nekoliko postova dnevno, slučajna ažuriranja statusa, solidan broj pratilaca i lajkova i da će to magično podići vaš biznis. Istina je daleko od toga - potrebno je detaljno planiranje i posvećenost.

Ozbiljni stručnjaci za onlajn marketing znaju da za maksimalni potencijal društvenih medija treba dobro osluškivati publiku, deliti s njima samo relevantne poruke i omogućiti drugima da ih podele i prošire dalje.

Efektivan SMM je nemoguć bez kvalitetnog i relevantnog sadržaja.

Vaša SMM strategija zavisi od strategije marketinga sadržajem. Relevantan sadržaj angažuje ljude da ga dele i to deljenje proširuje vašu publiku na ceo novi svet potencijalnih fanova, prijatelja i klijenata.

Bilo da ste velika firma ili samostalni preduzetnik, SMM može biti najjefitniji i najmoćniji marketinški alat u vašem arsenalu kojim možete izgraditi poverenje i autoritet koji će pomoći eksponencijalnom rastu vašeg biznisa.

Vrste društvenih medija

Postoji više različitih kategorija društvenih medija, kao što su sajtovi za blogovanje, mikro blogovi, sajtovi za deljenje fotografija i video sadržaja, događaji, društvene mreže za saradnju itd. U nastavku pogledajte neke od popularnih društvenih medija razvrstane po kategorijama:

Komunikacija:

 • blogovi: Blogger, TypePad, WordPress, Vox
 • mikro blogovi: Twitter, Pownce i Jaiku
 • društvene mreže: Facebook, LinkedIn, MySpace, Orkut...
 • društvene mreže agregatori: FriendFeed, Netvibes
 • događaji: Upcoming.org, Eventful, Meetup.com

Saradnja:

 • wiki: Wikipedija, PBwiki
 • društveni sajtovi za obeležavanje sadržaja (eng.social bookmarking sites): Delicious, StumbleUpon
 • društvene vesti: Digg, Reddit
 • mišljenja: Epinions, Yelp

Multimedijalni sadržaj:

 • deljenje fotografija: Flickr, Photobucket, SmugMug
 • deljenje video sadržaja: YouTube, Vimeo, DailyMotion, Vine
 • puštanje video sadržaja uživo (eng. livecasting): Ustream
 • audio & muzika: Last.fm

Zabava:

 • virtualni svetovi: Second Life
 • onlajn igre: World of Warcraft
 • deljenje igara: Miniclip

Praćenje društvenih medija (eng. social media monitoring):

 • Hootsuite
 • TweetReach
 • Klout
 • Icerocket
 • SocialMention

Koja je platforma društvene mreže najbolja?

Najbolji odgovor na ovo pitanje bio bi: Ona na kojoj su vaši klijenti. Važno je da ne koristite prevaziđene platforme (poput platforme MySpace) već one sa većom popularnošću i brojem korisnika, pod uslovom da se vaša ciljna grupa nalazi tamo.

Usluge marketinga na društvenim mrežama

Pre nego što započnete sa strategijom marketinga na društvenim mrežama, potrebno je napraviti dobru osnovu. Dobra osnova podrazumeva da imate unikatan logotip i korporativni identitet kompanije, visoko kvalitetan dizajn web sajta, kvalitetan i relevantan sadržaj na sajtu prilagođen ciljnoj publici i pretraživačima (SEO optimizacija) i vizuelno privlačan dizajn profila na društvenim mrežama.

Ukoliko ispunjavate sve navedene kriterijume, ništa vas ne može sprečiti u ostvarivanju punog potencijala vašeg poslovanja. Ipak budite svesni da rezultati ne dolaze tek tako; potrebni su konstantan rad i posvećenost.

Naše SMM usluge obuhvataju sledeće oblasti:

Bilo da su u pitanju velika kompanija, mala kompanija ili pojedinac, svi mogu koristiti potencijal društvenih medija i pokazati postojećim ili potencijalnim klijentima svoju profesionalnost i vrednost koju bi dobili (ili dobijaju) poslujući s njima.

Naručite uslugu SMM

Društvene mreže danas nude najveće i najisplativije prilike za reklamiranje. Ako želite da budete tamo gde su i vaši kupci - na društvenim mrežama - naručite uslugu marketinga sadržajem ili marketinga na društvenim mrežama kako bismo zajedno iskoristili digitalne platforme kao najbolji marketinški alat i potpuno promenili tok vašeg poslovanja. Pružite priliku interakciji i nastupite sigurnim ulaganjem u reklamiranje.

Naručivanje

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.