Pojam i način sprovođenja strategija viralnog marketinga

Internet je medij koji nudi bezbroj kreativnih i efikasnih načina promocije bilo da je u pitanju brend ili pojedinac. Oblast koja objedinjuje sve tipove promocije na internetu naziva se internet marketing.

Internet marketing ili onlajn marketing nudi veliki broj alata i metodologija koje se koriste za promociju proizvoda ili usluga. Možemo ga podeliti u nekoliko opštih oblasti, kao što su web marketing, imejl marketing i marketing na društvenim mrežama (uključujući i viralni marketing).

U nastavku ćemo objasniti termin viralni marketing, kao jednu od oblasti koja može da donese veliki povrat investicija na uložena sredstva (eng. return on investment, ROI).

Šta je viralni marketing?

Viralni marketing je vrsta marketinga u kome se komunikaciona poruka - reklama, širi od osobe do osobe brzinom poput virusa, pa otuda i naziv viralni ili virusni marketing.

Viralni marketing obuhvata bilo koju strategiju koja podstiče individualca da širi marketinšku poruku do drugih osoba, tako kreirajući potencijal za njen eksponencijalni rast u pogledu dostupnosti i uticajnosti. Poput virusa, ove marketinške strategije koriste prednost brzog umnožavanja kako bi se poruka prenela na više hiljada ili miliona ljudi.

Pretpostavka viralnog marketinga je da, kada korisnik počne da koristi neki novi proizvod ili uslugu, reklama ide do svakoga ko ima interakciju sa njim.

Koliko je efikasan viralni marketing?

Viralni marketing može biti veoma efikasan način da privučete veliku pažnju i interesovanje na vaš biznis. Privući veliko interesovanje nije tako lako kako se čini, ali ipak jeste izvodljivo.

Bitan faktor koji treba razmotriti kod viralnog marketinga je njegova sposobnost da donese koristu vidu stvarnog povećanja prodaje vaših proizvoda ili usluga.

Mnoge kampanje koje postanu viralne mogu privući veliku pažnju i posećenost sajta, ali i generisati malu konverziju i broj prodaja. Navešćemo primer marketinga na jednom od najpoznatijih viralnih alata, popularnom sajtu za deljenje video sadržaja - YouTube.

Kada korisnici primete neki kvalitetan video snimak, aktivno ga dele sa svojim prijateljima, a rezultat je veliki rast broja pregleda u relativno kratkom vremenskom periodu. Snimak se brzo širi internetom i može doneti drastično povećanje saobraćaja ka sajtu, ali se često dešava i da efekti naglo opadaju usled lošeg prenošenja marketinške poruke. A rezultat budu slabe konverzije na sajtu.

ilustracija viralni marketing

Šta je potrebno za uspešnu viralnu kampanju?

Kreiranje uspešnog viralnog sadržaja nije jednostavan posao, a kada su u pitanju brendovi to može biti još zahtevnije. Publika se često ne usuđuje da propagira brendirani sadržaj, ali to ne predstavlja ograničenje i ne znači da se ne može napraviti uspešna priča.

Tri tajne uspešnog viralnog marketinga sa savetima za brendove:

  • postoji šansa da ne uspete, budite spremni na to. Kod svakog kreiranja sadržaja postoji šansa da on neće biti viralan. Ovo ne znači da ne treba očekivati pozitivne rezultate, već da treba da budete spremni na nekoliko pokušaja pre nego što napravite pun pogodak.
  • kreirajte neverovatno zanimljiv sadržaj - nezavisno od toga koja je vrsta sadržaja u pitanju, morate pronaći načine da ga učinite privlačnim vašoj publici. Mislite najpre na njih. Kako će se oni osećati? Šta je to što će ih podstaći da ga proaktivno podele sa drugima?
  • kreirajte sadržaj koji može biti vidljiv svuda - potrebno je uložiti vreme i napor da biste dobili unikatnu ideju. Dobro je poznato da plagijati slabo prolaze i nikada nemojte kopirati druge. Blog postovi, vebinari ili e-knjige dobri su načini promocije, ali već postoji mnogo toga na internetu. Ako želite da uspete u brendiranom viralnom marketingu treba da doprete dalje nego što je iko drugi išao. Nije neophodno kreirati viralnu senzaciju, treba kreirati koristan, zabavan i relevantan sadržaj u kome će vaša publika uživati i proaktivno ga proširiti dalje, povećavajući dostupnost i izloženost vašeg brenda.

Veoma je važno da reklama brenda ne bude u prvom planu, zaboravite sebe, svoje proizvode i kompaniju. Vaša poslovna promocija treba da bude veoma suptilna - nikad u centru pažnje.

Načini sprovođenja strategije viralnog marketinga na Internetu

Da bi se sprovela strategija viralnog marketinga potrebni su sledeći koraci:

  1. strategija i kreiranje ideje koja će se proširiti
  2. kreiranje prilagođenog sadržaja (video snimka, mikro sajta, itd..,)
  3. pronalaženje najboljih viralnih kanala i ciljne publike, razumevanje njihovih interesa i povezivanje
  4. pokretanje viralne kampanje na odabranim kanalima - blogovanje, angažovanje na društvenim mrežama, kampanje Pay Per Click itd.
  5. upotreba web analitike i praćenje ključnih parametara uspešnosti kampanje uključujući saobraćaj, preuzimanja, komentare korisnika i stopa konverzije, da bi mogla da se izvrše odgovarajuća poboljšanja kada je to potrebno
viralni marketing lap top ilustracija

Naručite uslugu viralnog marketinga

Da li želite da vas korisnici prate na društvenim mrežama i masovno dele vaš sadržaj? Upoznajte tehniku kreiranja viralnog sadržaja koji se potom distribuira na digitalnim kanalima komunikacije - društvenim mrežama i platformama za deljenje video-snimaka i grafičkog sadržaja. Naši stručnjaci za viralni marketing kreiraju sadržaje koji podstiču korisnike na reakciju i šire pozitivnu sliku o vašem brendu gde god se nalazili.

Naručivanje

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.