BESPLATNA SEO ANALIZA I PONUDA

Ovo polje je obavezno.

Web analitika - ključni alat za praćenje rezultata i unapređenje onlajn biznisa

Pre masovne upotrebe interneta i savremenih metoda internet marketinga, oglašivači su trošili ogromne sume novca na reklamiranje i nisu imali podatke koji bi im mogli pomoći da uložena sredstva bolje iskoriste.

Stare metode marketinga (TV, radio, štampa) ustupaju svoje mesto pred novim, savremenim, a centralni medij, pozornica na kojoj se sve ovo odvija postaje internet. Internet je istovremeno i najmerljiviji medij, a svime merljivim može se upravljati.

To što se sve može meriti i testirati istovremeno je i prednost i mana interneta.

Dobro je imati informacije, ali njihova prevelika količina može dovesti do toga da se u jednom trenutku izgubimo i doživimo blokadu usled njihovog lošeg filtriranja.

Danas postoji zasebna oblast koja se bavi proučavanjem podataka na internetu i ona se naziva web analitika.

Šta je web analitika?

Web analitika je proces merenja, sakupljanja, analize i sumiranja web podataka u cilju boljeg razumevanja i iskorišćenja interneta (izvor definicije: Wikipedia)

Web analitika nije samo alat za merenje web saobraćaja već se može iskoristiti za biznis, istraživanje i procene tržišta i unapređivanja efektivnosti web sajta.

I zaista nisu bitni samo brojevi i statistike. Vlasnici sajtova žele da dobiju smislene podatke koji će ih usmeriti na dalju akciju. Npr. koliki bi bio ROI (povrat na uložena sredstva, od eng. skraćenice za return on investment) ako bi se izvršila određena promena na web sajtu? Ovo je za korisnike mnogo bolji podatak u odnosu na pregled broja poseta.

Web analitika gubi smisao ukoliko se izveštaji pišu radi izveštaja, da bi se ispunila neka rutina. Cilj i smisao analitike je da se dobijene informacije iskoriste u svrhu unapređenja web sajta i samim tim biznisa.

Ključne oblasti web analitike

4 ključne oblasti web analitike su:

  • eCommerce
  • sadržaj i korisnost
  • segmentacija i profilisanje posetilaca
  • merenje performansi onlajn marketinga

Za efikasno merenje i analizu veoma je važno imati uvid u obim i učestalost poseta, popularnost sadržaja, konverziju posetilaca i njene nedostatke, znati ko su posetoci koji dolaze na sajt, kako ga koriste i kakva je uspešnost vaših kampanja.

Šta je ovde bitno?

Za efikasno merenje potrebno je imati:

  • precizno definisane i merljive ciljeve onlajn prisustva
  • dobro definisane pokazatelje uspešnosti (KPI)
  • podatke koji se mogu iskoristiti

Svi navedeni podaci podjednako su važni da bi se dobila potpuna slika i formirala još bolja strategija onlajnnastupa. Međutim, jedan parametar se posebno izdvaja po svojoj važnosti, a to je stopa konverzije (eng. conversion rate).

Šta je stopa konverzije?

Praćenjem i analizom podataka o stopama konverzije dobijamo odgovor koliko je uspešno ono što radimo. Da li je ponuđeni sadržaj dovoljno dobar da zadrži posetioca i usmeri ga na željenu akciju? Koliki je procenat konverzije preko određene odredišne stranice(eng. landing page)? Ukoliko su podaci zadovoljavajući – to jedobro, ali ako je stopa konverzije mala, onda treba raditi na unapređenju samog sadržaja i korisničkog iskustva (eng, user experience, UX)na sajtu, upotrebom metoda i alata za A/B testiranje.

Zaključak

Upotreba alata za web analitiku ključna je za uspeh bilo kog onlajn biznisa. Praćenjem efikasnosti vašeg web sajta i internet marketing aktivnosti dobijate neprocenljivo vredne informacije koje će vam pomoći da podignete svoj biznis na mnogo napredniji nivo.

web analitika grafikon

Naručite marketing uslugu

Želite li i vi deo onlajn tržišta? Zatražite upit za internet marketing.

Naručivanje

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.