BESPLATNA SEO ANALIZA I PONUDA

Ovo polje je obavezno.

Lokalna SEO optimizacija: za mala preduzeća kojima je nebo granica

PopArt Studio je višestruko nagrađivana kompanija sa više od deset godina iskustva koja pruža usluge lokalnog SEO-a za mala i srednja preduzeća, u različitim industrijama, za različite jezike i lokacije.

Naša SEO rešenja prilagođena su jedinstvenim potrebama svakog klijenta, i neprestano se preispituju i prilagođavaju najnovijim faktorima za lokalno rangiranje kako bismo poboljšali web saobraćaj, kao i posete fizičkoj lokaciji naših klijenata.

Otkrijte SEO strategiju koja se oslanja na podatke stečene u praksi i koristi moć najboljih SEO alata i softvera, kao i iskustvo i znanje naših specijalista za lokalni SEO.

Kontaktirajte nas i saznajte kako jedna od najboljih kompanija za lokalni SEO može da Vam pomogne da privučete veći deo lokalnog tržišta.

Šta je lokalna SEO optimizacija?

Lokalni SEO je podskup tradicionalne optimizacije za pretraživače (SEO) koja je usredsređena na to da pomogne lokalnim preduzećima da steknu bolju vidljivost u lokalnim rezultatima na pretraživaču.

Pre par godina, Google, kao i drugi pretraživači, počeli su da lokalizuju rezultate pretrage kako bi poboljšali korisničko iskustvo za pretrage koje su lokalnog karaktera. Tradicionalni i lokalni SEO imaju identične koncepte rangiranja, s tim da je lokalni SEO jedinstven jer se vezuje za specifično geografsko područje.

Geografska komponenta pretrage korisnika znači da svaki biznis koji ima fizičku lokaciju ili pruža usluge na određenom geografskom području može da ima benefit ukoliko uključi lokalni SEO u svoju strategiju digitalnog marketinga.

Lokalna SEO optimizacija koju nudi PopArt Studio podrazumeva većinu stvari koje spadaju i u tradicionalni, organski SEO - uključujući tehnički SEO, on-page i off-page SEO, kao i uobičajene taskove vezane za lokalnu optimizaciju poput lokalne pretrage ključnih reči, optimizacije Google Business Profile naloga, kao i pridobijanja listinga kompanije.

Lokalni SEO audit

 • icon percentageUz detaljni i sveobuhvatni lokalni SEO audit možete da uvidite zbog čega se web sajt Vašeg malog preduzeća ne rangira dobro u rezultatima pretrage.

 • icon checkPopArt Studio pruža uslugu audit-a koja je transparentna i detaljna. Analiziramo tehničke, on-page i off-page performanse.

 • icon groupKao deo usluge audita za lokalnu pretragu, naši SEO specijalisti vrše analizu i pripremaju detaljan izveštaj performansi Vašeg web sajta, uključujući on-page i off-page performanse, kao i kvalitet lokalnih faktora rangiranja.

Optimizacija Google Business profila

Google Business Profile (nekadašnji Google My Business) je besplatna usluga koja daje mogućnost kompanijama da kreiraju svoj zvanični poslovni listing. Ovaj profil prikazuje Vaš biznis kroz fotografije, recenzije, i osnovne informacije o kompaniji.

Ukoliko imate dobro optimizovan GMB, ovo povećava Vaše šanse da se rangirate na višoj poziciji u rezultatima pretrage - naročito u rezultatima lokalne pretrage; pojednostavljuje kretanje Vaših kupaca i služi kao alternativa društvenim mrežama Vašeg biznisa, ili čak kao alternativa web sajta, s obzirom na to da prikazuje najvažnije informacije o Vašem biznisu.

Mi radimo Lokalni SEO na drugačiji način.

Optimizacija GMB profila koju pruža PopArt Studio obuhvata kompletnu optimizaciju profila, od početka do kraja. Naš SEO tim u saradnji sa klijentom optimizuje sadržaj, prolazi kroz prethodna editovanja, recenzije i Q&A sekcije. Naša optimizacija Google My Business-a je takođe pogodna za one biznise koji već imaju GMB nalog, ali nisu sigurni da li koriste njegov pun potencijal. Ukoliko želite da poboljšate vidljivost Vašeg listinga u organskoj pretrazi i na Google Maps, naša usluga optimizacije Google Business profila je pravo rešenje.

Optimizujemo Google My Business u skladu sa smernicama i najboljom praksom, i pružamo sveobuhvatno rešenje, počevši od audita postojećeg GMB profila, do kreiranja i implementacije plana razvoja koji će pomoći Vašem profilu da bude na vrhu lokalnih rezultata.

Optimizacija za rangiranje na lokalnom 3-pack-u na Google-u

Ukoliko ste malo preduzeće koje želi da privuče što više organskih lidova prilikom lokalne pretrage, naša usluga Google 3-pack optimizacije je idealno rešenje.

Lokalni 3-pack prikazuje top tri biznisa na vrhu rezultata pretraga. Google rangira top tri lokalna biznisa vodeći se sa sledeća tri aspekta:

 • relevantnost za pretragu korisnika koju procenjuje na osnovu Google My Business profila i ključnih reči sa web sajta;
 • istaknutost u poređenju sa drugim biznisima, što procenjuje na osnovu recenzija korisnika, imena firme, adrese i broja telefona, itd.;
 • geografsku udaljenost od lokacije korisnika u trenutku kada korisnik vrši pretragu.

Ukoliko uspete da se nađete među lokalnim 3-pack-om, povećavate vidljivost Vašeg biznisa, CTR, kao i konverzije, s obzirom na to da Google među ovim rezultatima navodi informacije koje su korisnicima neophodne kako bi došli do Vas, kao što su broj telefona, radno vreme, adresa, lokacija na mapi, web sajt, itd.

Lokalni 3-pack je veoma pogodan za korisnike i nudi povećanu vidljivost biznisima, što znači da do konverzije može doći već u samim rezultatima.

Naša Google 3-pack optimizacija obuhvata testiranu strategiju koja će dovesti Vaš biznis među top tri lokalna rezultata.

Kontakt podaci Vašeg biznisa na direktorijumima

Backlinkovi koji dolaze sa relevantnih, kvalitetnih i pouzdanih web sajtova označavaju da je Vaš web sajt koristan i autoritativan, i uspostavlja Vaš brend kao vodeći u ciljnoj industriji.

Kontakt podaci Vašeg biznisa su jedan od najvažnijih koraka kako bismo se uverili da je Vaš biznis dobro optimizovan za lokalne rezultate. Kontakt podaci pomažu korisnicima da pronađu lokalne biznise čije usluge/proizvode traže, i služe kao jedan od vodećih faktora rangiranja za lokalnu pretragu.

Kvalitetni listinzi koji dolaze sa pouzdanih online direktorijuma šalju signal pretraživaču da je Vaš biznis aktivan i pomažu Vašem biznisu da se bolje rangira prilikom lokalne pretrage. Važno je da kontakt podaci budu tačni i dosledni, ne samo na Vašem web sajtu, već i na bilo kom mestu na kom se online profil Vaše kompanije pojavljuje.

Naša usluga optimizacije kontakt podataka Vaše kompanije uključuje:

 • uklanjanje zastarelog listinga ili duplikata, koji mogu da naškode rangiranju u lokalnoj pretrazi;
 • ispravka kontakt podataka kako bi Vaše online prisustvo bilo dosledno i tačno;
 • istraživanje direktorijuma koje Vaši korisnici koriste i postavljanje Vaših podataka na iste;
 • optimizacija listinga na lokalnim direktorijumima, uz koriščenje ključnih reči, fotografija, videa i linkova koji vode do web sajta.

U okviru lokalne optimizacije kontakt podataka takođe optimizujemo recenzije klijenata. Ovaj faktor je veoma važan jer može znatno da utiče na odluke koje će korisnici doneti, kao i da ojača verodostojnost Vaše kompanije. Recenzije klijenata pokazuju da se Vašoj kompaniji može verovati. Ukoliko imate pozitivne i detaljne recenzije kupaca, ovo može pomoći Vašem biznisu da brže pridobije poverenje korisnika, i da podstakne potencijalne klijente da započnu interakciju sa Vašim brendom.

Naše rešenje za lokalnu optimizaciju recenzija klijenata podstiče implementaciju strateških ključnih reči, fotografija i videa u Vaše recenzije, kao i strategiju davanja ažurnih i tačnih odgovora na recenzije.

Content strategija lokalne SEO optimizacije

Content marketing igra centralnu ulogu u tome da se dobro rangirate u pretrazi. Kada je u pitanju lokalna SEO optimizacija, content strategija obuhvata osmišljavanje i optimizaciju sadržaja na web stranicama za lokalne fraze koje korisnici pretražuju.

Pored kreiranja unikatnog sadržaja, PopArt Studio pruža i usluge optimizacije istog za pretrage lokalnog karaktera. Stoga, naši content specijalisti edituju, ažuriraju i optimizuju postojeći sadržaj na Vašem web sajtu kako bi odgovarao trenutnim standardima lokalnog SEO-a, i trendu reči za odabranu geolokaciju.

Koristimo profesionalne alate poput Semrush-a i Ahrefs-a kako bismo pronašli reči koje lokalni korisnici pretražuju za odabranu geolokaciju, kao i volumen pretrage i glavne lokalne konkurente kako bismo se uverili da se Vaš brend pojavljuje na pravom mestu za pravog korisnika, i u pravo vreme.

Naš kompletan proces, od ideje do realizacije i optimizacije sadržaja za web sajt za lokalnu pretragu ključnih reči oslanja se pre svega na jezik koji se koristi na odabranom području. Stoga, čak i ukoliko se Vaš biznis nalazi na više lokacija gde se govore različiti jezici, naš content tim može da sprovede pretragu i da optimizuje sadržaj za sve odabrane jezike.

Lokalna optimizacija web content-a koristi lokalne termine koji se pretražuju, uključujući geografske termine koje dodajemo na stranice i postove na Vašem web sajtu kako bismo povećali relevantnost za lokalnu pretragu.

U okviru naše usluge optimizacije content-a za lokalnu pretragu, pomažemo klijentima koji žele da poboljšaju njihovo rangiranje za lokalnu pretragu uz:

 • istraživanje lokalnih ključnih reči;
 • audit postojećeg sadržaja na web sajtu;
 • analizu propusta Vaših konkurenata;
 • kreiranje roadmap-a za restruktuiranje lokalnog sadržaja;
 • identifikaciju i kreiranje lokalne buyer persone;
 • planiranje kreiranja lokalnog content-a i upravljanje istim;
 • analizu i izveštavanje o učinku lokalnog sadržaja.

Uspostavite saradnju sa nama kako biste otkrili moć jakog i doslednog online prisustva koje pojačava uticaj Vašeg brenda među ciljnim korisnicima.

Konsultacije za lokalnu SEO optimizaciju

PopArt Studio je SEO agencija koja pruža kompletnu uslugu optimizacije za lokalnu pretragu klijentima širom sveta. Kroz višedecenijsko iskustvo pružanja SEO usluga malim preduzećima, kao i korporacijama, naučili smo da je važno spojiti in-house marketing timove kompanija i njihovo industrijsko znanje sa našom ekspertizom u oblasti digitalnog marketinga.

Stoga, konsultacije za lokalni SEO pružaju biznisima veću online izloženost lokalnim klijentima.

Kao konsultanti za lokalni SEO, pomažemo klijentima oslanjajući se na naše dosadašnje iskustvo, i delimo strategiju koja se pokazala kao uspešna za SEO, uključujući:

 • Google My Business listing (odnosno Google Business Profile);
 • GMB integraciju sa web sajtom;
 • on-page i off-page lokalnu optimizaciju;
 • postavku kontakt podataka na lokalne direktorijume;
 • razvoj strategije za recenzije klijenata;
 • strategiju za kreiranje i implementaciju lokalnog sadržaja;
 • upravljanje brendom.

Konsultacije sa PopArt Studijom oko lokalnog SEO-a pomoći će Vašem marketing timu da iskoristi iskustvo naših stručnjaka, kao i da iskoristi moć vodećih SEO alata i softvera kako bi izgradili strategiju koja će zasigurno doneti rezultate.

Zašto da odaberete našu uslugu lokalnog SEO-a?

Optimizacija online prisustva naših klijenata i rangiranje u rezultatima lokalne pretrage su ukorenjeni u SEO usluge koje pružamo duže od decenije.

Od optimizacije Google Business profila, kreiranja strategije marketinga lokalnog sadržaja, sve do sticanja relevantnih backlink-ova za web sajtove naših klijenata, naša agencija je neprestano pratila sva ažuriranja algoritma vezano za rangiranje i inovacije za lokalnu optimizaciju.

Lokalna SEO optimizacija se pokazala kao potpuno nov koncept online marketinga za koji je našim klijentima potrebna pomoć.

Naše usluge lokalnog SEO-a su Vaše sveobuhvatno rešenje za poboljšanje rangiranja, saobraćaja na web sajtu, i prihoda koji dolaze uz pomoć lokalne pretrage. Lokalna SEO optimizacija koju pruža PopArt Studio nudi Vašem malom preduzeću strategiju stručnjaka za lokalni SEO, koja je potkrepljena proverenim informacijama, kao i sveobuhvatnu implementaciju kampanja, i transparentno i ažurno izveštavanje.

Lokalna SEO optimizacija uključuje sve što je Vašem online biznisu potrebno da se rangira za ključne reči koje odaberete, i koje imaju značaj za Vaš biznis. Pratimo i merimo Vaš ROI koji se generiše uz pomoć naše optimizacije za lokalnu pretragu, pratimo rangiranje za lokalne ključne reči, i pravimo strategiju marketinga na osnovu podataka koje sakupimo kroz vodeće SEO alate.

Za lokalna preduzeća kojima je nebo jedina granica, naš tim nudi mnogo više od lokalnog SEO-a. Kao agencija digitalnog marketinga koja pruža kompletnu uslugu, klijentima nudimo širok spektar marketinških, od SEO optimizacije i vođenja Google Ads-a i PPC kampanja na društvenim mrežama, do UI/UX web dizajna i izrade custom web sajta.

Zašto je Vašem biznisu potrebna profesionalna lokalna SEO optimizacija

Lokalni SEO je prerastao iz gotovo nepostojećeg aspekta SEO-a do nezamenjivog elementa strategije digitalnog marketinga malih preduzeća. Ukoliko imate malo preduzeće, a niste sigurni na koji način Vam ova usluga može pomoći, razmotrite sledeće:

 • lokalne pretrage predstavljaju skoro 50% ukupnog broja pretraga;
 • 9 od 10 klijenata traže okolni biznis kroz search, odnosno kroz pretragu putem odabranog pretraživača;
 • skoro 50% lokalnih pretraga uključuje klik na Google 3-pack-u;
 • skoro trećina lokalnih pretraga se završi kupovinom;
 • otprilike 75% lokalnih pretraga završi se posetom fizičke lokacije biznisa;
 • korišćenje fraze „u blizini“ prilikom pretrage je poraslo za 900% u poslednjih par godina.

Kako bi udovoljili potrebama korisnika i pružili najbolje rezultate koji su geografskog karaktera, pretraživači rangiraju biznise prema sledećim faktorima:

 • blizina: fizička udaljenost između korisnika i lokacije biznisa;
 • relevantnost: koliko je biznis relevantan za nameru koju korisnik ima prilikom pretrage;
 • istaknutost: koliko je poznato i koliko često se navodi određeno preduzeće, što se posmatra kroz recenzije klijenata, listinga na direktorijumima, kontakt podatke, itd.

Drugim rečima, kako bi se Vaše malo preduzeće prikazalo idealnom potencijalnom klijentu koji pretražuje, morate:

 • da budete locirani blizu mesta sa kog korisnik vrši pretragu;
 • pružate usluge ili prodajete proizvode koje korisnik pretražuje;
 • imate optimizovan listing lokalnog biznisa.

Odabirom profesionalne agencije za lokalnu SEO optimizaciju pobrinućete se da se Vaš biznis nalazi na mapi i da imate kompletno online prisustvo optimizovano za lokalnu pretragu ključnih reči.

Ko su naši klijenti za lokalni SEO?

PopArt Studio pruža uslugu lokalnog SEO-a lokalnim biznisima širom sveta. Kroz naše višedecenijsko iskustvo, optimizovali smo i rangirali više od stotine lokalnih biznisa za preko hiljade ključnih reči.

Naša SEO rešenja pomogla su velikom broju klijenata da se rangiraju na ciljnom tržištu. U okviru naše optimizacije za lokalne pretrage pomogli smo klijentima iz raznih industrija, uključujući shop bele tehnike koji smo rangirali za razne lokalne rezultate širom Srbije, kliniku koja nudi uslugu ultrazvučnog pregleda za ključne reči koje imaju veliku konkurenciju u Londonu, kao i agenciju za selidbe iz Beča koja ima jake konkurente za lokalne reči.

Da li je Vašem preduzeću potreban lokalni SEO

Lokalna SEO optimizacija je ključna za one biznise kojima se ciljni klijenti nalaze u istom mestu ili na istom području gde se preduzeće nalazi, kao i biznisima koji imaju fizičku lokaciju (ili više lokacija). Iskoristite prednost lokalnog SEO-a ukoliko:

 • posedujete ili radite za preduzeće kojima su lokalni klijenti ciljna grupa;
 • posedujete ili radite za preduzeće koje pruža usluge na specifičnom geografskom području;
 • ste primalac ili davalac franšize;
 • želite da prisvojite i poboljšate listinge Vašeg biznisa na direktorijumima poput Google My Business-a, Yelp-a, i Yellow Pages;
 • želite da se Vaš biznis pojavljuje na mapi i aplikacijama za navigaciju ili na local pack-u.
Lokalni SEO FAQ

Koliko je lokalni SEO zapravo lokalan?

Lokalna SEO optimizacija se fokusira na unapređivanje online prisustva malih preduzeća kako bi se pojavljivali prilikom pretrage na određenom lokalnom području. Ali šta „lokalno“ u ovom slučaju zapravo predstavlja? Rezultati dobijeni za pretragu „agencija za lokalni SEO Čikago centar“ zavisili bi od ideje koju pretraživač ima o nameri korisnika prilikom pretrage, kao i od nivoa konkurencije na tržištu. Nadalje, za pretragu „agencija za lokalni SEO Čikago“ opseg rezultata bi se proširio na mnogo veće područje; isto važi i za „agencija za lokalni SEO Ilinois“ gde namera korisnika pokriva celu državu. Za sve ove pretrage, dobijeni rezultati bi se razlikovali. Google se oslanja na tri faktora za lokalno rangiranje prilikom prikazivanja lokalnih rezultata, koja smo već spomenuli, a to su: blizina, relevatnost i istaknutost. Stoga, lokacija kompanije, ključne reči koje se targetiraju kroz sadržaj web sajta, kao i kvantitet i kvalitet recenzija klijenata, spadaju u najvažnije aspekte koji utiču na nivo vidljivosti lokalnog biznisa. Pored toga, pretraživač pruža unikatne rezultate svakom korisniku, na osnovu njihove fizičke lokacije u trenutku pretrage, odabranom jeziku, kao i istoriji pretrage. Shodno tome, vidljivost određenog preduzeća u rezultatima prilikom lokalne pretrage zavisi od investicije i truda koji je uložen u strategiju lokalnog SEO-a. Sa uslugom lokalnog SEO-a koja je kvalitetna i koja se oslanja na prethodno stečeno iskustvo, lokalno preduzeće se može rangirati u rezultatima za lokalne ključne reči bez obzira na opseg - bilo da se fokusira na određenu oblast ili celu državu.

Da li je moguće raditi lokalnu SEO optimizaciju ukoliko Vaše preduzeće nema web sajt?

Kao digitalna agencija sa kompletnom uslugom, razumemo važnost web sajta, i zbog toga savetujemo preduzeća da je najbolje da izrade web sajt i optimizuju ga. No web sajt Vam nije neophodan kako biste koristili usluge lokalnog SEO-a. PopArt Studio je vodeća agencija za pružanje usluge lokalnog SEO-a malim lokalnim preduzećima koja nemaju zvanični web sajt. Naša strategija lokalnog SEO-a za ove klijente obuhvata optimizaciju GMB profila i vođenja društvenih mreža - obe usluge su podjednako dobre i vredne za lokalnu pretragu. Naša usluga optimizacije GMB profila obuhvata kreiranje i optimizaciju klijentovog profila kako bi poboljšali rangiranje na Local 3-pack-u, i povećali vidljivost fizičke lokacije biznisa na mapama. U okviru usluge vođenja društvenih mreža, optimizujemo društvene mreže klijenata kako bismo poboljšali njihovu šansu za rangiranje na društvenim mrežama, kao i rezultatima pretrage. Takođe, naš lokalni SEO obuhvata pridobijanje relevantnih listinga koji će povećati istaknutost i verodostojnost biznisa naših klijenata, čak iako kompanija nema web sajt.

Da li mogu da unajmim agenciju za lokalnu SEO optimizaciju ukoliko moj biznis nema fizičku lokaciju?

Preduzeća bez fizičke lokacije koja rade od kuće, imaju uslugu dostave za odabrano lokalno područje, kao i kompanije koje posluju online mogu da iskoriste moć SEO-a. PopArt Studio je prepoznao da preduzeća koja imaju specifičnu ili sakrivenu lokaciju, ili nemaju fizičku lokaciju nailaze na poteškoće kako bi privukli lokalne klijente. Stoga, kreirali smo unikatnu strategiju lokalnog SEO-a za one klijente koji žele da promovišu svoj brend koji nema fizičku lokaciju. Naši stručnjaci koriste white-hat SEO metode zajedno sa marketingom na društvenim mrežama i optimizacijom GMB-a kako bi rangirali proizvode i usluge koje Vaš biznis pruža klijentima.

Na šta se misli kada se kaže pretraga lokalnog karaktera?

Poput tradicionalne organske pretrage, i za lokalnu su rezultati takođe zasnovani na relevatnosti koju imaju za pretragu svakog korisnika, kao i druge faktore rangiranja poput brzine web sajta, backlink profila, itd. Ipak, u rezultatima lokalnog karaktera, pretraživač uzima u obzir još jedan faktor: geografsku udaljenost za korisnika koji pretražuje. Rezultati lokalne pretrage podrazumevaju da korisnik traži preduzeće ili mesto koje može da poseti uživo, ili da poruči uslugu ili proizvod koji im može biti isporučen na kućnu adresu. Uglavnom, rezultati pretrage lokalnog tipa podrazumevaju korišćenje fraze „u blizini“ ili geotargetiranje kroz dodavanje zemlje, grada ili okruga željenoj ključnoj reči. Stoga, pretraga za „usluga lokalne SEO optimizacije u blizini“ prikazaće rezultate biznisa koji se rangiraju za tu ključnu reč, a u zavisnosti od lokacije korisnika. Ipak, zahvaljujući unapređenom algoritmu, dodavanje termina poput zemlje ili grada više nije toliko česta pojava, što znači da pretraživač može da razume da je u pitanju lokalna pretraga i da prikaže relevantne lokalne rezultate za određene reči. Ovo znači da umesto da korisnik kuca dugu i specifičnu ključnu reč poput „agencija za lokalnu SEO optimizaciju u blizini“ pretraživač može da razume nameru korisnika prilikom pretrage kao što je „lokalna SEO agencija“ - čak i bez pokazatelja poput imena preduzeća ili unošenja tačne lokacije.

seo ilustracija pc

Kontaktirajte nas za uslugu lokalne SEO optimizacije

Želite da budete najbolji na lokalnom tržištu? Zatražite ponudu PopArt Studija za uslugu lokalnog SEO-a i iskoristite naše dugogodišnje iskustvo, transparentno partnerstvo i praksu u oblasti SEO-a.

Naručivanje

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.