Brz način promovisanja proizvoda ili usluga kada vam je to najpotrebnije.

PPC oglašavanje je odličan način da dobijete posetioce kada su vam oni najviše potrebni. Naziv je dobilo od engleskog akronima za reči pay per click, što znači plati po kliku. To je tip sponzorisanog onlajn reklamiranja koji koriste mnogo vebsajtovi, uključujući pretraživače (eng. search engines), u kome osoba koja se reklamira plaća jedino ako web korisnik klikne na njenu reklamu, pa otuda i naziv (pay per click).

Pretaživači poput Google-a i Bing-a omogućavaju firmama i pojedincima da kupe listinge u rezultatima pretrage. Ti listinzi se pojavljuju zajedno s prirodnim ili organskim rezultatima pretrage koji su besplatni.

Prednosti i nedostaci PPC-a.

PPC prednosti

PPC oglašavanje može generisati saobraćaj u svakom trenutku. Ukoliko ljudi pretražuju ključne fraze koje ste postavili u okviru reklame dobićete klikove u trenutku kada je reklama aktivirana. Za razliku od prirodnog marketinga za pretraživače ili drugih oblika oglašavanja kojima su potrebne nedelje ili čak meseci da izazovu reakcije publike, PPC kampanje mogu doneti rezultate u roku od samo nekoliko sati ili dana. To dalje obezbeđuje nenadmašnu sposobnost prilagođavanja uslovima tržišta.

Cena PPC oglašavanja može imati velike varijacije - nekada se može desiti da pronađete ciljne ključne reči za vrhuske pozicije po jako povoljnim cenama. U takvoj situaciji, PPC je odlično rešenje, jer njime možete generisati saobraćaj uz minimalne troškove.

Nedostaci PPC-a

PPC oglašavanje može koštati čitavo bogatstvo. Lako je uhvatiti se u zamku tako što ćete po svaku cenu želeti da održite prvu poziciju za određene ključne reči. Ovo može naročito biti skupo ukoliko se radi o nekoj veoma popularnoj ključnoj reči, što može znatno uticati na povećanje cene. Druga stvar koja može uticati na trošak jeste spamerska poseta koji će svojim zlonamernim klikovima brzo potrošiti sredstva na vašem računu.

Veliki broj PPC servisa vrši segmentaciju rezultata na različitim serverima za pretragu i drugim sajtovima putem parterskih mreža. Cilj je da se vaš listing prikazuje samo na pretraživačima Google i Bing i verovatno ne biste želeli da dobijate klikove iz mračnih delova interneta.

Statistički podaci i saobraćaj sajta mogu biti dobri, ali moraćete obratiti posebnu pažnju na upravljanje kampanjama sa partnerskih mreža ukoliko želite da ostvarite dobit.

Najveća mana ovog tipa oglašavanja jeste u tome što ćete izgubiti pozicije kada budete prestali da plaćate, za razliku od SEO optimizacije kod koje imate dugotrajnije rezultate.

Da li je PPC oglašavanje neophodno za moj biznis

Većina kompanija se ne može osloniti samo na PPC reklamiranje zbog toga što je dosta skupo, ali i u kombinaciji sa drugim oblicima internet marketinga može doneti odlične rezultate. PPC ispunjava nekoliko važnih zahteva i, ukoliko se vaši ciljevi podudaraju sa njima, treba to da iskoristite:

  • Kampanje za generisanje saobraćaja za specifičnu (trenutnu) situaciju – Ukoliko imate kratkoročnu kampanju za novi proizvod ili uslugu, PPC može biti sjajan način za privlačenje pažnje i dobijanja ciljanih posetilaca. Ako vam je potreban fokus u ograničenom vremenskom periodu, PPC je savršeno rešenje.
  • Biznis sa direktnim odgovorom - ukoliko prodajete proizvod ili nudite uslugu koju korisnici mogu odmah naručiti na vašem sajtu, PPC je odličan alat. Sajtovi za online prodaju su odličan primer, gde je svaki generisani klik potencijalni kupac, pa se investicija definitivno isplati.
  • Ciljana tržišna branša (eng. market niche) – ako pokušavate da dobijete posećenost za specifičnu ključnu reč, usko povezanu s vašom tržišnom branšom, PPC može ponuditi maksimalne rezultate.

Sve zavisi od vašega fokusa. Prirodna SEO optimizacija je dugoročna strategija sa ciljem širenja brenda i popularnosti, dok je PPC oglašavanje tehnika marketinga koju treba koristiti imajući u vidu ostvarivanje kratkoročnih ciljeva ili ciljeva srednjeg roka.

Koji je Vaš sledeći korak?

PPC je veoma moćan marketinški alat i ne treba ga ignorisati. Važno je fokusirati se na ostvarivanje konverzija i povrata na uložena sredstva (ROI), ne na klikove.

Da biste to ostvarili, potreban je ozbiljan pristup koji se sastoji od sledećih koraka:

  1. merenje konverzija
  2. određivanje prihvatljivog budžeta
  3. pronalaženje ključnih reči specifičnih za vašu branšu
  4. umetnost dobrog pisanja reklama
  5. obezbeđivanje kvaliteta (reklame, odredišnog sadržaja)

Kako biste postigli maksimalan efekat i ispunili gorenavedene kriterijume neophodne za uspešnu PPC kampanju, kontaktirajte PopArt Studio i upoznajte se sa našim uslugama PPC marketinga.

Naše PPC usluge

ppc ilustracija

Naručite marketing uslugu

Želite li i vi deo onlajn tržišta? Zatražite upit za internet marketing.

Naručivanje

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.