Šta je važno znati prilikom angažovanja Laravel developera

Angažovanje novog developera, bilo za rad iz agencije ili za autsorsing nekoliko projekata, nije lak zadatak. Pronalaženje pravog profesionalca za ovaj posao zahteva mnogo više od pregledanja CV-a i biranja osobe samo prema preporukama. Pronalaženje prave osobe da popuni radno mesto trebalo bi da obuhvati mnogo više, a u ovom vodiču, sprovešćemo vas kroz detaljne načine kako da pronađete Laravel developera za vaše potrebe.

Za početak, pronalaženje dobrog profesionalca nije laka stvar. Morate pronaći osobu koja poseduje osobine da obavi zadati posao, koja je komunikativna i koja će se savršeno uklopiti u vaše trenutno osoblje, ili makar da se slaže sa ostalim kolegama, ako ciljate na autsorsing.


Laravel developer?

Pre nego što uđemo u detalje, hajde da se malo bolje upoznamo sa razlozima zašto bi trebalo da izaberete usluge Laravela kao radni okvir za PHP developmet, ako već niste. Kao što možete da pretpostavite iz pretodne rečenice, Laravel je PHP radni okvir nastao 2011. Kreirao ga je i napravio Tajlor Otvel. Poseduje MVC implementacije, razdvaja logiku koda od HTML-a i pruža lako primenljive funkcije i metode kroz svoje kompleksne apstrakte. Kao takav, Laravel je pouzdan i stabilan radni okvir koji daje čvrstu osnovu responzivnim i zanimljivim veb aplikacijama.

Zašto angažovati Laravel developera?

Danas postoji mnogo sjajnih developera koji koriste različite tehnologije, te nije čudo da ćete se zbuniti pri odabiru onog pravog softvera i developera za vas. Zašto Laravel? Pa, za to postoji mnoštvo razloga, a ovde vam nudimo samo neke koji će vas uveriti da izborom Laravel developera nećete napraviti grešku.


 • Njihovo znanje PHP-a i radnog okvira generalno im dopušta da kreiraju odgovarajuća rešenja na vreme bez rizikovanja kvaliteta i efikasnosti aplikacije.
 • Kada radite sa Laravel developerima, možete iskoristiti prednosti potpune adaptacije i integracije opcija za vaš sajt ili veb aplikaciju, koristeći njihov pun potencijal.
 • Sam radni okvir pruža mnoštvo prednosti, od kojih je jedna i unapređene bezbedosne opcije. Takođe, implementacija i konfigurcija procesa autentifikacije lake su sa Laravelom. Developeri mogu takođe integrisati višejezičnu podršku u veb aplikacijama i mogu koristiti širok spektar različitih šablona za dalje prilagođavanje.
 • Artisan je Laravelov alat komandne linije koji pomaže ubrzavanju procesa developmenta i čini sam proces lakšim.
 • Laravel poseduje mnoge biblioteke sa odličnim opcijama
 • Poseduje i veoma praktične i funkcionalne alate za građenje konstrukcija baza podataka, tabele, kolone i indekse.
 • Sofisticirano testiranje koje obezbeđuje da nema neprijatnih iznenađenja i neočekivanih grešaka u samoj aplikaciji.

Šta tražiti?

U principu, svaki dobar zaposleni poseduje neke opšte osobine. Dobar Laravel developer neće samo biti ozbiljan u vezi svog rada, već će biti i:


 • Elokventan kako bi vodio ostatak tima kroz čitav proces developmenta.
 • Iskusan kako bi vam dao realističnu procenu cene i vremena za završetak projekta.
 • Prati najnovije trendove u svetu Laravela.
 • Fleksibilan i prilagodljiv novim metodama i idejama.

Gde ih tražiti?

Uspešan proces angažovanja počinje od istaživanja na pravim mestima. Znati gde tražiti najbolje ljude neće vam samo uštedeti vreme već će vam dati i priliku da uporedite ponudu i izaberete ljude za koje smatrate da su najkvalifikovaniji.

Angažujte agenciju

Agencija za zapošljavanje vam može mnogo pomoći u pronalaženju idealnog developera, ali to može biti skup način. Posebno ako imate visoke zahteve. U tom slučaju, moguće je da ćete agenciji platiti poveći honorar. I dok se ove investicije mogu isplatiti ako je osoba koju ste zaposlili dobar izbor, početni troškovi su poprilično visoki i nema garancije da će osoba koju agencija pronađe biti pravi izbor.

Pronađite developera sami

Ova opcija će vam verovatno oduzeti više vremena ali može doneti bolje rezultate uz investiranje manje novca. Takođe, imate dva načina angažovanja developera.


Eksterno regrutovanje

Ovim metodom developeri će sami dolaziti kod vas, a vi možete iskoristiti dve tehnike.

Prva je da delite znanje – Podelite radionice svoje organizacije, obavestite ljude da ste pohađali konferencije i druge događaje. Ovo je odličan način da proširite brend i mrežu poznanstava, iz čega se kasnije mogu iskristalisati ljudi koji će vas kontaktirati za posao. Ovo možda oduzima malo više vremena ali ako se odlučite da delite kvalitetno znanje, možete biti sigurni da ćete privući pažnju i poštovanje talentovanih i profesionalnih znalaca.

Tražite ih direktno na za to namenjenim portalima – Pošaljite developerima direktnu poruku putem LinkedIn-a ili neke druge platforme i pitajte ih da li bi želeli da se pridruže vašem timu, ili postanu deo projekta.


Interno regrutovanje

Ovo je ono što bismo nazvali pasivno traženje. Drugim rečima, kandidati dolaze kod vas, tražeći posao. Kako možete osigurati da će CV-ijevi nastaviti da pristižu? Postoji nekoliko metoda ali morate znati kako da kreirate snažno prisustvo na tržištu.

Poslovni portali – Ovo je klasičan način potrage. Prosto postavite oglas za posao na portale za zapošljavanje. Kako biste pronašli pravu osobu, potrebno je da budete veoma detaljni u vezi opisa posla, zahteva i drugih faktora. Istražite najbolje portale na internetu kako biste dobili ideje.

Koriste vaš vebsajt – Ako na vašem sajtu imate stranicu posvećenu poslovima, iskoristite je i postavite oglas. Ko zna, možda će savršeni zaposleni naići na vaš oglas za posao i poslati vam CV.

Društvene platforme – Iskoristite društvene mreže poput Tvitera, Fejsbuka i LinkedIn-a, posebno ako već imate značajno prisustvo na tim mrežama, jer samim tim su veće šanse da će vas idealni kandidat pronaći.

Kreirajte specijalnu reklamnu kampanju – Ovo će zahtevati određeni budžet, ali ako targetirate reklamu kako treba, može biti korisno za vaš cilj.

Budite kreativni – Osmislite plan i koristite makar nekoliko gorenavedenih opcija. Na ovaj način pokrićete više strana, samim tim dopreti to šire publike i unaprediti šanse da pronađete pravu osobu za posao.

laravel ilustracija

Najbolje strategije za zapošljavanje

1. Dajte sebi vremena

Ovo je verovatno najstarije pravilo ali ga svakako trebate shvatiti ozbiljno. Dajte sebi vremena, tražite prvoklasne developere koji će moći da preporuče kvalifikovane ljude. Ako neprestano radite sa početnicima i juniorima, vaš poslovni napredak verovatno neće biti tako brz.


2. Uvek razmišljajte o timu

Važno je da znate da, iako je velika stvar imati jednog vrhunskog developera, trebate imati na umu da je svaki uspešan projekat ustvari timski rad, a ne posao za jednu osobu. S druge strane, imati jednog developera koji se izdvaja u timu može biti kontraproduktivno, posebno ako postoje razmirice i problemi u međuljudskim odnosima između članova tima.


3. Budite spremni na kampanjsko zapošljavanje

Vrhunski profesionalci uglavnom su u pokretu, što znači da će u nekom trenutku poželeti da odu za još izazovnijim projektima, a vi na to morate biti spremni. Ovo je potpuno normalno, tako da uvek budite na oprezu i spremni da tražite neka nova lica.


4. Nije sve u učinku

Kada zapošljavate kadnidata, učinak treba da bude na listi prioriteta, međutim, poklapanje sa ostatkom tima takođe treba uzeti u obzir. Timski rad ipak nije samo u tome da se obavi posao, već i sam proces rada. Ako se kandidat uklapa u filozofiju firme, velike su šanse da će saradnja biti uspešna, čak i ako na papiru kandidat ne deluje kao najbolje pojačanje vašoj kompaniji.


5. Motivacija

Na kraju, tražite ljude koji su spremni da prihvate izazove i koji su strastveni ka svom poslu. Tražite ljude koji preuzimaju rizike, one koji su spremni da uče i napreduju.


Šta treba da uzmete u obzir?

Bez obzira na to koji su vaši razlozi za potragu novog Laravel developera, postoji nekoliko karakteristika koje ćete želeti da poseduju. Efikasnost, sposobnost i pouzdanost su sam neke od njih, ali verovatno najvažnije. Kako bite pronašli najboljeg kandidata, evo nekoliko stvari koje biste trebalo da uzmete u obzir.


Prethodno iskustvo

Ovo je očigledno, ali veoma važno da istražite ili pre ili tokom intervjua. CV može da kaže mnogo o generalnim sposobnostima, pouzdanosti i učinku. Proučavanje CV-ja potencijalnog zaposlenog može vam pružiti bolji uvid o njihovom nivou iskustva, prethodnim projektima i kvalitetu rada. U zavisnostu od želja i potreba možete uvek angažovati developere iz branše koji su odlični u kreiranju sajtova za jednu industriju, ali nisu fleksibilni da probaju nešto novo. S druge strane, developeri sa iskustvom rada u više branši mogu biti fleksibilniji, ali nemaju tako duboko znanje.


Razumevanje tržišta

Bilo da ste i sami u developmentu, ili samo želite da angažujete developera za vebsajt, uvek je najbolje angažovati developera koji razume osnove vaše industrije.


Troškovi

Plata je takođe važno pitanje i ono bi uvek trebalo da bude deo diskusije. Ako planirate da radite jednostavan projekat, developeri će ili raditi za fiksnu cenu ili cenu po satima. Takođe, trebate da predstavite i svoje potrebe i zahteve kako biste pomogli developeru da stvori bolju sliku projekta i kaže vam cenu u skladu s tim.


Prethodni projekti i radovi

Ovaj korak je takođe veoma važan jer vam daje priliku da dobijete povratne informacije od prošlih poslodavaca. Portfolio je takođe bitan, međutim, u razgovoru sa prošlim poslodavcima možete dobiti bolji uvid u veštine, iskustvo, profesionalnsot, pouzdanost vašeg potencijanog budućeg zaposlenog. Šta biste još trebalo da tražite u vašem kandidatu za posao:


 • Pobrinite se da je timski igrač – Dobre veštine komunikacije mogu biti jako važne posebno ako situacija u timu postane napeta. Tražite nekoga ko može dobro da radi u timu i ko se ne žali kada treba da radi neki „dosadan“, svakodnevan zadatak.
 • Rokovi – Kašnjenje s predavanjem projekata i nepoštovanje rokova je veliki minus, stoga tražite nekoga ko je efikasan u organizovanju vremena i ko shvata važnost dostavljanja projekata na vreme, inače će ceo tim ispaštati.
 • Prostor za razvoj – Saznajte da li je vaš budući zaposleni željan da nauči nove veštine. Takođe, saznajte koliko dobro podnosi kritiku.

Ne zaboravite da date više informacija o kompaniji. Takođe, pobrinite se da vaš potencijalni zaposleni dobije uvid u to šta projekat podrazumeva i šta nudi pozicija koju nudite. Recite šta imate na umu što se tiče plate, načina rada, posebnih zahteva, itd. Ako mislite da postoje neke stvari koje vaš zaposleni treba da ima, obavestite ga na vreme.

Takođe, porazgovarajte o opciji daljeg testiranja pre nego ga zaposlite. Nikada ne bi trebalo da zaposlite developera, niti nekog drugog profesionalca, bez adekvatnog testiranja. Dobar prvi utisak tokom inicijalnog intervjua može zavarati i ponekad biti dovoljan da se kandidat zaposli, međutim, to kako oni rade je najvažnije, ako ciljate da zaposlite najbolju osobu.

Budite specifični tokom testiranja

Proces angažovanja može biti veoma težak, međutim, što ste detaljniji, veće su šanse da ćete pronaći pravu osobu.

Postavite konkretna pitanja – Pitajte o rešenjima za prave i hipotetičke probleme koje imate ili ste ih imali u prošlosti. Odgovori kandidata daće vam bolju sliku o nivou stručnosti kandidata i generalnom interesovanju za temu.

Pitajte ih o interesovanjima u najnovijim trendovima i tehnologiji – Ovo pitanje pružiće vam veći uvid o njhovoj želji da usvajaju nove tehnologije i o fleksibilnosti da razmišljaju van ustaljenih okvira. Takođe, odličan način da proverite koliko su radi da sarađuju i koliko dobro sprovode istraživanja.

Pitajte o konkretnim problemima – Ako ste kojim slučajem i upoznati sa Laravelom, pitajte ih o nekim prošlim projektima i problemima. To je odličan način da dobijete bolju sliku o njihovom iskustvu i da naučite ponešto o njihovim najtežim i najuspešnijim projektima. Takođe, steći ćete uvid u to kako se snalaze pod pritiskom.

Tražite znakove iskustva – Dok postavljate pitanja tokom intervjua, pobrinite se da vodite računa i o odgovorima. Da li su to školski primeri odgovora ili je više kao da gledate priču kako se razvija pred vama? Ovo drugo je ono što tražite.

Svi, pa čak i ljudi sa malo iskustva, mogu naučiti razliku između Laravela 4 i 5, ali samo iskusni developeri će moći da ukažu na konkretne razlike koje mogu uticati na celokupnu aplikaciju, jer su verovatno već i sami morali da se bave sličnim problemima i proveli su mnogo vremena radeći sa obe verzije ovog radnog okvira. Način na koji ljudi odgovaraju na vaša pitanja može mnogo reći o njihovomo znanju.

Da sumiramo za kraj

Sve u svemu, pronalaženje Laravel developera koji će odgovarati vašim potrebama ne mora da bude težak i dug proces ako znate gde da tražite, šta želite i koja pitanja da postavite.

Ključna stvar jeste strpljenje. Čak i ako imate više opcija, šanse da ćete za par dana pronaći pravu osobu nisu tako velike. Jasno je da je vreme u većini slučajeva ključno, i da svaki protraćen minut može dovesti do smanjenja zarade, ali sa stvarima važnim poput ove, bolje je čekati pravu osobu nego angažovati nekoliko developera koji se ne uklapaju u profil kompanije.

Tokom testiranja, pobrinite se da postavite prava pitanja i naučite više o iskustvu, želji za napredovanjem, i drugim kvalitetima kandidata koja će osigurati da bude dobar dodatak postojećem timu.

Na kraju, imajte realistična očekivanja. Ponekad je u redu angažovati osobu koja je manje kvalifikovana ako će to doprineti timu. Posebno ako u timu već imate ljude iskusne s radom u Laravelu. U tom slučaju, vaš novi član tima moći će i da doprinese svojim znanjem ali i da nauči mnogo.

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.