Dizajn ambalaže i donošenje odluke o kupovini proizvoda

Svakodnevno se susrećemo sa raznoraznim tipovima proizvoda, a svaki od njih ima različitu ambalažu. Da li ste ikada razmišljali o tome kakav je uticaj ambalaže na donošenje odluke o kupovini proizvoda?

Da li je važniji dizajn ili kvalitet?

U današnje vreme konkurencija je sve veća, pa se proizvođači domišljato bore na razne načine da se njihov proizvod približi kupcima, organizujući promocije, konzumacije, akcije itd. Ali na kraju, ambalaža je ono što ostvaruje prvu komunikaciju sa potrošačima.

„Sve je već proizvedeno, rečeno i izmišljeno, samo je potrebno to što bolje upakovati.” Goran Babić

Bilo da se radi o ambalaži za keks, ambalaži za mleko, etiketi za vino ili bilo kojem drugom proizvodu, potrebno ga je originalnim dizajnom istaći na polici pored konkurentskih proizvoda. Kako cena privlači određenu ciljnu grupu, tako i dizajn ambalaže igra bitnu ulogu u istom procesu.

Prilikom izrade ambalaže treba veoma voditi računa o ceni izrade ambalaže, kvalitetu proizvoda i o konkurenciji na tržištu.

Ukoliko imate proizvod koji je srednjeg kvaliteta i po svom kvalitetu ne odskače značajno iznad konkurentskih proizvoda, treba da vodite računa i o isplativosti ambalaže.

Ako Vam dizajneri urade ambalažu čija je izrada veoma skupa, cena Vašeg proizvoda neće biti konkurentna. Potrošači će na osnovu dizajna i cene pretpostaviti da se radi o skupom i visokokvalitetnom proizvodu, ali nakon kupovine i konzumacije proizvoda shvatiće da se radi o proizvodu srednjeg kvaliteta. Potrošači će biti razočarani i postoji velika verovatnoća da ne kupe vaš proizvod ponovo.

To je primer kada imate odličan dizajn ambalaže, vrhunski izrađenu ambalažu, ali ste zbog cene izrade morali povećati i cenu vašeg proizvoda preko očekivane granice i niste ostavili dobar utisak na potrošača.

Da ne bi došlo do ovakvih situacija pre početka dizajna ambalaže potrebno je:

  • istražiti ciljnu grupu potrošača i tržište
  • istražiti konkurenske proizvode
  • odrediti kvalitet proizvoda

Cena dizajna ambalaže

Dizajn ambalaže može biti profesionalan i dobar čak iako cena izrade ambalaže nije visoka, a cena proizvoda na tržištu konkurentna.

Čak se i sa nekim oblikom kutije, kese ili etikete čija izrada nije toliko skupa može se veoma dobro komunicirati sa potencijanim kupcem i preneti mu se poruka da se radi o kvalitetnom proizvodu.

Cena proizvoda može biti konkurentna i u situaciji kada je cena izrade ambalaže malo skuplja, tako što će se proizvođač opredeliti za povratnu ambalažu.

Ambalaža i vizuelni identitet

Kod samog dizajna ambalaže pored gore navedenih stavki, veoma je bitno dobro definisati boje proizvoda i kvalitet fotografija ukoliko ih je potrebno uklopiti u dizajn. Pod bojama se misli na prilagođenost boje određenom tipu proizvoda, da na primer na ambalaži za mleko ne dominira crvena boja.

Takođe veoma bitna stavka je da se vodi računa o vizuelnom identitetu, pa ukoliko imate seriju proizvoda koji su slični, potrudite se da i dizajn ambalaže tih proizvoda bude isti, a da se samo razlikuje po fotografiji, ilustraciji tog proizvoda ili po nekom detalju na dizajnu.

Ako imate na primer 4 vrste keksa i svaka ambalaže ambalaža za keks se znatno razlikuje od ostalih, potrošač će biti zbunjen i neće odmah shvatiti da se radi o istom proizvođaču.

Kupci vole kada lako dođu do željenog proizvoda i odmah i jasno vide o kom se proizvođaču radi.

To možete ostvariti ako odredite vizuelni identitet koga ćete se držati u daljoj proizvodnji, koji će biti u skladu sa stilom, usmeren ciljnoj grupi i tržištu i koji će biti primenjen na novim proizvodima.

Koliko treba postojati uniformnost i vizuelni identitet, toliko treba da postoji i razlika između Vaša dva proizvoda, a to se postiže kvalitetnim fotografijama, dobrim ilustracijama ili nekim detaljima koji govore o proizvodu koji je upakovan u ambalažu.

Odstupanje novog proizvoda od vizuelnog identiteta starih proizvoda moguće je ukoliko se radi o nekom „ograničenom izdanju”, specijalnoj seriji ili, pak, novoj liniji proizvoda. Čak i u tom slučaju treba voditi računa da neki elementi iz vizuelnog identiteta budu vidljivi i na novom proizvodu ili seriji proizvoda.

dizajn ambalaze ilustracija

Dizajn + kvalitet = Uspeh

Dobro dizajnirana ambalaža u čije je stvaranje utrošeno mnogo truda, istraživanja i rada biće prepoznata na tržištu i proizvod će zagarantovano doći do svoje ciljne grupe, makar preko dizajna. Ono što je potrebno i veoma bitno, sa strane proizvođača je i to da očekivanja kupaca ne budu dovedena u pitanje prilikom konzumacije tog proizvoda.

Kada se dobro pristupi proizvodnji, dizajnu i istraživanju tržišta uspeh je zagarantovan.

Prema istraživanjima, veći broj kupaca se između dva konkurentna proizvoda odluči za onaj sa boljim dizajnom. Na vama je da odaberete dizajn studio koji će upakovati Vaš proizvod.

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.