Zbog čega se WooCommerce izdvaja u svetu onlajn trgovine?

U digitalnom svetu, e-commerce se pokazao kao uspešan i stabilan izvor i za mušterije koji žele da, iz udobnosti svog doma, kupe proizvode koji im trebaju, tako i za poslovanja kojima je omogućeno da pruže izuzetnu uslugu i van svojih lokala.

Kao takva, onlajn kupovina je od svog početka utvrdila poziciju, i procena je da će do kraja 2020. godine 1,92 milijarde ljudi kupovati preko interneta.

Takva rasprostranjenost e-commerce usluga dovela je do stvaranja mnoštva različitih platformi, koje su uspele da se tokom vremena i razvijanja onlajn kupovine, prilagode raznim promenama u aspektu developmenta, ali takođe i drugim značajnim osobinama, poput kvalitetnog korisničkog iskustva.

Jedna od platformi koja se u velikoj i jakoj konkurenciji izdvojila jeste WooCommerce. Ova platforma je jedna od najuspešnijih e-commerce opcija koja se trenutno nudi na tržištu i nastavlja da nudi sigurnost i stabilnost svim vlasnicima onlajn trgovina širom sveta.

WooCommerce je WordPress e-commerce plugin otvorenog koda namenjen malim, srednjim i velikim preduzećima. Ovaj dodatak za WP vebsajtove lansiran je 27. septembra 2011. godine, a jednostvanost i odlične opcije koje nudi donele su mu instant popularnost.

WooCommerce – kratka istorija

Plagin je inicijalno razvijen od strane WooThemes. Oni su angažovali Majka Džola i Džejmsa Kostera da iz Jigowatt-a razviju (tj. pokrenu nezavisan development zasnovan na kopiji izvornog koda) Jigoshop, koji je ustvari bio uvod u WooCommerce.

Kao što smo ranije spomenuli, ovaj plagin postao je ubrzo veoma popularan među vlasnicima e-commerce vebsajtova i već do poslednjeg kvartala 2014. 17,77% svih onlajn prodavnica bilo je izgrađeno na WooCommerce platformi.

U 2015. WooCommerce je, zajedno sa WooThemes-om, kupljen od strane kompanije Automattic, WP operatora i glavnog doprinosioca WordPress softvera.

Danas, WooCommerce je najpopularniji plugin za izdradu internet prodavnice, kojeg koristi oko 40% onlajn digitalnih poslovanja, i čiji prihodi do danas premašuju 10 milijardi dolara.

Upotreba

WooCommerce je plagin koji koristi veliki broj veoma popularnih sajtova s mnogo posetilaca, poput Small Press Expo. On je najpopularniji e-commerce dodatak na tržištu sa preko milion aktivnih instalacija. Od milion najboljih HTML vebsajtova u 2019, 4% bila su izgrađena na WooCommerce-u, a u 2019. udeo WooCommerce-a među milion najboljih e-commerce vebsajtova je 22%.

Kako upravljati WooCommerce-om i šta prodavati – ubrzani kurs za početnike

WooCommerce je izuzetno popularan u svetu onlajn trgovine, stoga, ako i vi želite da iskoristite prednosti i funkcionalnosti ovog WP dodatka, saznajte koji su to koraci da pokrenete svoj onlajn biznis upravo preko ovog plagina.


 • Nabavite WordPress hosting zajedno sa domenom – WP hosting čini da vaše poslovanje bude dostupno potencijalnim mušterijama. Ime vašeg domena jeste adresa vaše radnje na internetu. Cene hosting-a kreću se od desetak dolara mesečno i naviše, u zavisnosti od veličine sajta i hosting paketa koji izaberete (više o tome kasnije).
 • Instalirajte WordPress – Kada nabavite hosting, naredni korak jeste da instalirate WordPress. Proces instalacije je jednostavan, a u pojedinim slučajevima, sam hosting provajder će to uraditi za vas.
 • Instalirajte WooCommerce plagin – Nakon što postavite osnovni WP sajt, potrebno je da instalirate plagin i podesite osnove. Nakon što ste to uradili, imate funkcionalnu onlajn prodavnicu.
 • Dodajte temu i druge ekstenzije – Ovde kreće prava zabava. Kako biste prilagodili vašu onlajn prodavnicu možete ili da dodate različite plaginove koji unapređuju osnovne funkcije ovog e-commerce softvera, ili da dodate teme koje omogućuju lako da prilagodite izgled sajta.

Šta prodavati?

Ukratko, WooCommerce omogućava da prodajete skoro bilo šta što na sebi ima cenu. Najpopularniji proizvodi jesu oni fizički, ali ovaj plagin je idealan i za prodaju digitalnih proizvoda i usluga, kao i drugih stvari poput naplaćivanja sastanaka, usluga, rezervacija – npr. rezervacija za iznajmljivanje apartmana pored plaže tokom odmora.

Jednostavno rečeno, opcije su skoro pa neograničene ako se uklapate u kupoprodajni okvir.

Zašto je tako popularan?

Jednostavnost

Kao prvo, WooCommerce čini pretvaranje WordPress vebsajta u potpuno stabilnu i funkcionalnu onlajn prodavnicu bilo koje veličine, veoma jednostavnim. Pored jednostavnosti, ovaj plagin omogućava mnoštvo besplatnih ekstenzija otvorenog koda, plagina, i raznih dodataka koji dalje unapređuju rad i korišćenje vebsajta, a vlasnicima daju odličnu priliku da prošire i dalje grade svoj brend.


Plagini

Kako je WooCommerce dostupan u okviru zvaničnog WordPress direktorijuma dodataka, on uključuje od starta sve što je potrebno da postavite onlajn prodavnicu. Takođe nudi i opciju upravljanja partnerskim sajtovima za slanje porudžbina. WooCommerce takođe nudi opcije plaćanja, korpu za kupovinu, kao i dodatne korisne funkcije, kao što su landing stranice i stranice zasebnih proizvoda, kao i dodavanje specijalnih događaja.


Raznovrsnost

Kao što smo već ranije napomenuli, široka paleta dodatnih opcija i ekstenzija čine WooCommerce idealnom platformom za različite poslovne poduhvate. Štaviše, osnovni plagin se lako integriše sa postojećim WordPress funkcionalnostima koje podržavaju e-commerce tehnologije, kao što su WP tekst editori optimizovani za WooCommerce, a koji se koriste za pisanje opisa proizvoda i posebno dizajniranih tema. Svi ovi elementi i opcije zajedno doprinose visokoj prilagodljivosti e-commerce vebsajta.

woocommerce ilustracija

Opcije hostinga

Ovaj plugin je moguće pokrenuti odakle god i sam WP sajt može biti hostovan, što znači da možete koristiti osnovni hosting plan koji većina provajdera i nudi, ali se takođe može koristiti i sa skupocenim hosting opcijama specijalno napravljenim za WP, koje nude više podrške i opcija koje omogućavaju iskorištavanje maksimalnih performansi WordPress vebsajta. Takođe, dobro je znati da pojedini provajderi nude specijalizovane WooCommerce hosting pakete koji mogu maksimalno unaprediti korisničko iskustvo i ponuditi odlične opcije za skaliranje sajta i dodatnu vebsajt podršku.

Sve u svemu, kada pričamo o hostingu, generalno je mišljenje da „deljeni“ (shared) veb hosting pruža prostor i podršku potrebnu većini poslovanja. U ovom slučaju, vlasnici sajtova će dobiti podršku vezanu za osnovne probleme deljenog hostinga, ali hosting podrška možda neće biti u mogućnosti da razreši sve probleme vezane za WooCommerce, što znači da u većini slučajeva, korisnici vebsajta su odgovorni za upravljanje svim aspektima plagina.

Kako bi izvukli maksimum iz WooCommerce-a, i pomogli korisnicima da upravljaju svojim sajtovima efikasnije, pojedini hosting provajderi nude hosting fokusiran na WooCommerce, za ona poslovanja koja žele da unaprede svoj e-commerce vebsajt i neophodna im je pouzdana podrška u slučaju problema sa sajtom. Ove hosting usluge se kreću od osnovnih usluga do premium paketa koji nude znatno više usluga, bolju privatnost i bezbednost.

Specijalizovani hosting takođe može pomoći unapređenu sajta i njegove bezbednosti, zajedno sa ostalim premium opcijama poput instaliranih šablona i tema.

Tehnološki naprede opcije

Među osnovne benefite WooComerce-a možemo uključiti i niz drugih odličnih opcija koje ga čine idealnom osnovom za e-commerce vebsajt.


 • Dostojan poverenja – s obzirom na to da je on WP plagin, korisnici mogu biti sigurni da je sajt bezbedan i u dobrim rukama.
 • Bezgranični modularni sistem fokusiran na sadržaj – odlična mešavina sadržaja i trgovine omogućava fantastično korisničko iskustvo, uz mogućnost dodavanja opcija koje želite, a činjenica da ima otvoren kod otvara mogućnost prilagođavanja svakog aspekta vebsajta. Ovo takođe znači i mogućnost imanja neograničenog broja proizvoda (zajedno sa slikama, kategorizacijom, i filterima) i primanja neograničenog broja porudžbina.
 • Velika zajednica – sa više od 300 developera koji rade na razvoju plagina širom sveta, i sa preko 400 zvaničnih dodataka i različitih opcija plaćanja, do opcija slanja proizvoda, marketinga i izveštaja.
 • Svemoćni WordPress – Plagin se dodaje na WP platformu kao proširenje, što znači da je vođen istim principima kao i WP, jednostavan je za korišćenje i ima široko rasprostranjenu podršku. Takođe koristi iste alate sa kojima je većina developera i korisnika već upoznata.
 • REST API – služi za upravljanje svime, počevši od proizvoda pa sve do primanja narudžbina.
 • Dokumentacija – Plagin nudi dokumentaciju za svaki filter, API krajnju tačku, nove verzije i ekstenzije, koja je dostupna kada god vam je potrebno da izvršite neke izmene.
 • Veliki broj tema koje nude bezbroj opcija za prilagođavanje – Plagin radi i sa vašim omiljenim WP temama bez problema, a takođe nudi istu fleksibilnost koju developeri i korisnici poznaju i vole sa drugih WP platformi.
 • Kompletan paket – sa ugrađenim blogom, korisnici mogu stvoriti snažan brend sa jedinstvenom valutom i jezičkim opcijama. Oni takođe mogu ugraditi i checkout stranicu, kao i stranice sa proizvodima, zajedno sa drugim opcijama na bilo kojoj drugoj stranici. Koristeći shortcode-ove, možete dodati proizvode u svoje blog objave i kreirati jedinstvene landing stranice direktno sa checkout stranice. Takođe, dodavanjem kategorija i tagova možete mušterijama olakšati pronalaženje proizvoda koji žele da kupe. Ocene i iskustva korisnika su opcije koje takođe možete dodati vebsajtu.

Teme – više od Automattic-a

Osim Automattic-a, veliki broj nezavisnih developera kreiralo je razne teme koje prodaju na third-party sajtovima, čime je poprilično teško dati precizan broj tema povezanih sa plaginom, ali se može sa sigurnošću reći da postoji oko dve hiljade različitih tema između kojih se može odabrati.

Teme, osim mogućnosti potpunog prilagođavanja takođe uključuju:


 • široku paletu proizvoda – od prodavanja fizičkih i digitalnih proizvoda, do partnerskih proizvoda koji se lako mogu prikazati kao partnerski link.
 • Jednostavne opcije za plaćanje i dostavu – PayPal, kreditne kartice, Stripe, plaćanje pouzećem, čekovi, i direktni bankovni transferi i određena tarifa sa opcijom lokalne isporuke, slanja, ili preuzimanja. Možete takođe ograničiti opcije bazirane na lokaciji kupaca a možete i dodati autodetektovane opcije da pojednostavite proračune poreza i dostave.

Ekstenzije

Kao samostalan proizvod, WooCommerce je postao popularan jako brzo i dobio veliki broj ekstenzija i dodatnih plagina koji su besplatni i otvorenog koda. Samo u 2018. WooCoommerce je dobio preko 330 ekstenzija i više od hiljadu dodataka, kao i još stotine dodataka koji se naplaćuju.

Neke od najpoznatijih ekstenzija su:


 • WooCommerce Bookings – omogućava zakazivanje („prodaju“ ili zakazivanje) za mušterije i klijente.
 • WooCommerce Membership – omogućava davanje ili zabranu pristupa pojedinim delovima WP sajta i prodavanje istih kao premium opcija klijentima ili članovima sajta.

Ostale opcije ekstenzija uključuju:


 • Dodavanje registracije mušterija i kreiranja naloga
 • Upravljanje inventarom i narudžbinama – praćenje zaliha, otkazani narudžbina, sakrivanje proizvoda kojih nema u zalihama, markiranje poslatih proizvoda, dodavanje podataka o mušterijama, itd.
 • Imejl šeme i prilagođavanje – slanje obaveštenja i kupona mušterijama, naglašavanje povezanih proizvoda.
 • Integraciju – integracija Google Analitike i društvenih kanala u vašu prodavnicu.

WooCommerce vs Shopify

Zalazeći u detalje, može se reći da obe e-commerce platforme nude odlične opcije i mogu pomoći mnogim poslovnim ljudima da stvore prepoznatljv brend i uspešno ga unaprede.

Jedna od najučestalije spominjanih prednosti WooCommerce-a je fleksibilnost i činjenica da korisnici sami mogu da ga postave i rade u njemu besplatno. Ima odličnu podršku, široku paletu različitih proširenja i plagina kojim se dalje unapređuje funkcionalnost. Baziran je na WordPress-u, što znači da je jednostavan za korišćenje, i da svako čak i sa malim poznavanjem developmenta može naučiti da koristi makar osnove. On takođe nudi i fantastične opcije prilagođavanja za sve koji žele jedinstven vebsajt.

Jedina mana (i velika prednost Shopify-a) jeste proces hostinga i generalno podešavanje. Iz ovog aspekta, Shopify je dosta jednostavniji i nudi premium podršku zajedno sa domenom.


Programi

Umesto programa sertifikovanja, WooCommerce nudi zvanični partnerski program, WooExperts, koji predstavlja grupu verifikovanih developera ili agencija koji su specijalizovani za izradu Woocommerce prodavnice. Ovi pojedinci i kompanije imaju široko znanje i iskustvo o svemu vezanom za Woo proizvode, počevši od samih plagina, preko tema i proizvoda, i mogu ponuditi iskustvo o upravljanju WooCommerce vebsajtom iz prve ruke.

Pre toga, Automattic je imao Affiliated Woo Workers, što je bilo veoma slično, međutim, ovaj program je bio težak za upravljanje i nije nudio neke posebne filtere korisnicima kako bi kreirali partnerstva sa ekspertima koja su im zaista bila potrebna da bi započeli rad u WooCommerce-u.

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.