Opšte karakteristike materijalnog dizajna

Sve je prisutniji: jednostavni dizajn aplikacija za operativni sistem Android ili web sajtova živopisnih boja, senki i dugmadi koja se čine kao stvarna kad ih pritisnete. Ono što im je zajedničko naziva se materijalnim dizajnom, jednim od najpopularnijih trendova u dizajnu prenosivih uređaja i web aplikacija.

Materijalni dizajn označava koncept ili trend u svetu dizajna koji tokom poslednjih godina beleži konstantan rast popularnosti, i čini se da će se taj trend nastaviti i u budućnosti. U nastavku ćemo se baviti i tim šta podrazumeva materijalni dizajn, iz čega je nastao i kako je postao toliko popularan.

Šta je materijalni dizajn?

Materijalni dizajn (skraćeno, MD) predstavlja jedinstveni dizajnerski jezik i stil razvijen od strane Google dizajnerskog tima u svrhu objedinjavanja proizvoda poput aplikacija za Android, Gmail, Chrome, Google dokumenate (eng. Google docs), Youtube video servis itd, na osnovu skupa smernica i principa koji jasno definišu kako bi trebalo da izgledaju sve njihove komponente.

Dizajneri mogu koristiti principe MD pri dizajniranju mobilnih i web aplikacija. Pošto je ovaj dizajn prvi put primenjen na telefonima s operativnim sistemom Android, bilo je očekivano što je Google želeo da ujednači izgled i sličan dizajn svih aplikacija i servisa kako bi korisnici imali konzistentno i moderno korisničko iskustvo.

U svakom slučaju, materijalni dizajn je stekao popularnost relativno brzo te su dizajneri usvojili njegove principe i počeli ih primenjivati i na aplikacijama za desktop računare. Otad se sve više web sajtova pridružuje ovom trendu.

Poreklo materijalnog dizajna

Iako je MD zastupljen tek nešto više od četiri godine, brzo je preplavio internet. Korene vuče iz ideja Matijasa Duartea, Guglovog potpredsedika za dizajn, ali i iz flet dizajna. Naime, sve je počelo juna 2014. godine, na konferenciji I/O, kada je Gugl najavio da njihove aplikacije i web sajtovi prelaze na materijalni dizajn, ili kvantni papir, kako su ga tada nazivali.

Kvantni papir zasniva se na „motivima kartica” koji su se prvi put pojavili na „Google Now”, Guglovom inteligentnom ličnom asistentu koji je odgovarao na pitanja na uređajima s operativnim sistemom Android. Već početkom 2015. godine većina Guglovih aplikacija za Android prešla je na materijalni dizajn, uključujući Gmail, YouTube, Drive, Docs, Maps itd. Ogled se tokom 2016. pokazao uspešnim i prihvaćen u javnosti te je, još jednom, ovoga puta na svom Dizajnerskom blogu, Gugl najavio da čak i Google Chrome prelazi na MD. Materijalni dizajn primenjen je na ove aplikacije pomoću Polimera (eng. Polymer), biblioteke otvorenog koda JS (eng. open-source JavaScript library) za pravljenje web aplikacija.

Materijalni dizajn se može razumeti kao izdanak flet dizajna koji je, s druge strane, nastao kao suprotnost skeuomorfnom dizajnu i koji je vladao webom početkom 21. veka. Skeuomorfni dizajn postojao je na većini web aplikacija i aplikacija za mobilne uređaje uglavnom iPod i iPhone. Zasnovan je na dizajnu iz 1980-ih koji nalikuje materijalima od kojih se prave svakodnevni predmeti, poput drvenog nameštaja, automobila, itd. Troškovi su bili manji, a utisci slični.

Ovaj trend je uskoro detaljno definisan. Kada su se pojavili noviji telefoni, dizajneri su hteli da izbace treću dimenziju, pa su prešli na flet. On, pak, nije bio dovoljno realističan da prikaže glatke prelaze i treću dimenziju, te je Duarte smislio novi stil koji je imao sve: bio je moderan, snažan i objedinjen.

Tako je nastao materijalni dizajn.

MD danas korisnicima omogućava jednako iskustvo bez obzira na uređaj. Snažan je, živopisan, smislen, i moderan.

Filozofija materijalnog dizajna

Gugl objašnjava da se filozofija materijalnog dizajna sastoji iz 3 principa:

  1. Materijalni dizajn je metafora.
  2. Snažan, živopisan, nameran.
  3. Pokreti obezbeđuju značenje.

Prvi princip – materijalni dizajn je metafora – znači da je MD zasnovan na taktilnom doživljaju sveta, poput olovke i papira, a zatim svaki proizvod nalikuje digitalnom papiru i mastilu i ponaša se u skladu s određenim pravilima po kojima gravitacija ne postoji već funkcioniše po svojim zakonima. Svetlo, površina, pokret, ivice, sve su to elementi MD-a na koje treba obratiti posebnu pažnju.

Drugi princip – snažan, živopisan, nameran – podrazumeva upotrebu elemenata za štampu, poput tipografije, prostora, skala, boja, slika, kao smernica za vizuelni doživljaj. Ovi elementi uspostavljaju hijerarhiju, nose značenje, uspostavljaju usredsređenost i unapređuju doživljaj korisnika pri korišćenju aplikacije.

Treći princip – pokreti obezbeđuju značenje – primarnu ulogu daje korisniku, a pokreti to naglašavaju. Kontinuitet iskustva se nikad ne prekida jer se dešava u okruženju koje se nastavlja čak i kada se dizajn reorganizuje. Stoga, pokret prenosi značenje i svrhu, služi da „usmeri pažnju i održi kontinuitet”.

principi materijalnog dizajna

Elementi materijalnog dizajna

Gugl je nedavno ažurirao sajt materijalnog dizajna, te programerima i dizajnerima obezbedio besplatan pristup resursima za učenje. Tu se lako mogu naći izvori za učenje o komponentama MD za uređaje s operativnim sistemima Android i iOS, kao i izvori za pravljenje sajtova prema principima MD, uz svu prateću dokumentaciju.

Recimo, ukoliko želite da počnete s dizajniranjem elemenata korisničkog interfejsa za sajt prema principima materijalnog dizajna, prvo bi trebalo da preuzmete i instalirate biblioteku, ubacite stil u zaglavlje datoteke, dodate komponente u telo HTML-a, dodate skripte, i tu ste. Jednostavno a lepo.

Poboljšajte svoje aplikacije pomoću materijalnog dizajna

MD nisu samo živopisne boje, uredni slojevi, teksture i senke. To je stil koji prekriva ceo internet a izgleda dobro i u vašim rukama. Ako tražite tim da vam dizajnira mobilnu ili web aplikaciju, tu smo za vas. Obratite nam se već danas!

Na vama je sada samo da nas kontaktirate i da se upoznamo sa vašom pričom.

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.