Marketinški saveti za mala i srednja preduzeća.

Biti efektivan na tržištu je jedan od najvećih izazova sa kojim se suočavaju mala i srednja preduzeća.

S pojavom i ubrzanim rastom upotrebe interneta, sada sve kompanije imaju priliku da izgrade svoj brend i prošire dostupnost svojih proizvoda ili usluga na globalnom nivou. Ako ovome dodamo i činjenicu da većina kupaca pre bilo koje kupovine koristi internet za pronalaženje potrebnih informacija o proizvodima ili uslugama i na osnovu toga donosi odluku o kupovini, jasno je da to treba iskoristiti.

Zar ne bi bilo dobro da kada potencijalni kupci traže neki proizvod baš vaš sajt dobiju u rezultatima pretrage pretraživača?

Da biste to obezbedili potrebne su vam dve stvari - kvalitetan web sajt i kreiranje dobre strategije marketinga.

Ukoliko već imate fantastičan web sajt sa dobrim korisničkim iskustvom, pravljenje marketinške strategije sledeći je korak. U zavisnosti od nivoa vašeg znanja, možete sami preuzeti na sebe ovaj posao ili angažovati profesionalnu firmu da vam pomogne u tome.

U ovom tekstu predstavićemo neke od najefektivnijih marketinških strategija za mala i srednja preduzeća. Ovi saveti će vam pomoći da povećate vašu dostupnost i unapredite vidljivost vašeg biznisa kod vaše ciljne publike.

75 marketinških saveta za mala i srednja preduzeća.


1. SEO vam je neophodan da biste dobili posete od pretraživača. Ako ne radite optimizaciju, Google neće moći da vas indeksira i rangira za pretrage određenih ključnih reči.

2. Potrebno je raditi optimizaciju na sajtu i van njega (eng. on-site and off-site optimization). Ne mogu se postići dobri rezultati samo sa jednim.

3. Počnite SEO što pre. Ukoliko ste u mogućnosti, počnite odmah. Što duže čekate, to će konkurencija dalje stići i biće teže prestići ih u rezultatima pretrage.

4. Upoznajte konkurenciju. Proučite sajtove koji se rangiraju na prvoj strani za vaše ključne reči. Pročitajte naš članak za istraživanje i analizu konkurencije.

5. Ne postoje dva ista sajta. Možda je određena SEO strategija dala dobre rezultate na jedanom sajtu, ali ne mora da znači da može iste rezultate doneti i nekom drugom.

6. SEO ne mora biti skup. Možete dobiti dobre rezultate i sa manjim budžetom ukoliko uložite u kreiranje dobrog sadržaja i razvoj odnosa sa vašom online zajednicom.

7. SEO ne donosi instant rezultate. Rezultati vašeg rada vam možda neće biti vidljivi odmah, ove nedelje, a možda čak ni ovog meseca. Ponekad, prvi rezultati se mogu očekivati tek posle 6 meseci rada.

8. Što je sajt noviji, to je više strpljenja potrebno. Potrebno je vreme da dobijete na autoritetu i poverenju, ali uz vredan rad imaćete mnogo bolje rezultate od vaše konkurencije.

9. Nikada nemojte smatrati da je vaš sajt završen. Poželjno je da konstantno poboljšavate svoj sajt ukoliko želite dugoročne rezultate. Vodite firmin blog, budite redovni i ažurni.

10. Prilagođavajte se Google algoritmu. Google sa vremena na vreme ažurira svoj algoritam rangiranja. Na vama je da ta ažuriranja pratite i da se prilagodite, ali ukoliko pošteno radite SEO, neće vam ništa teško pasti. SEO resursi će vam pomoći da ostanete ažurni sa promenama koje se budu dešavale.

11. Nemojte rizikovati da budete penalizovani. Radite pošteno, ne koristite nedozvoljene (eng. blackhat) tehnike za rangiranje. Saznajte kada Google kažnjava.

12. Koristite alat Google Webmaster Tools. Možete mnogo korisnih informacija saznati.

13. Podesite i koristite Google Analytics. Google analitika je neverovano moćna alatka. Daće vam dragocene podatke o vašoj poseti, izvoru poseta, kao i o mnogim drugim parametrima.

14. Podesite Google+ za vašu firmu i povežite ga sa vašim sajtom. Ne samo što potvrđujete vaše autorstvo, već će vam to koristiti i za rangiranje. Pročitajte više: Kako verifikovati Google autorstvo za vaš sajt, iskoristite mogućnosti Google+ na pravi način.

15. Koristite PPC za bolji SEO. Oglašavanje putem Google usluge Adwords pružiće vam dragocene informacije o ključnim rečima koje vam mogu najbolje služiti.

16. Nizak kvalitet = visoki rizik. Linkovi sa niskokvalitetnih sajtova sa sobom nose rizik da budete kažnjeni od strane Google-a.

17. Kreirajte sadržaj prvenstveno za ljude, a ne za pretraživače. Nema smisla kreirati sadržaj koji će doneti visoke pozicije, ukoliko ne služi dobro u pretraživačima.

18. Uklonite kopirani sadržaj. Možete biti kaženjeni ukoliko imate tekst koji već postoji na nekom drugom sajtu.

19. Pobrinite se da sadržaj bude dovoljno dobar za prvu stranu. Ako sadržaj na vašem sajtu nije bolji od onih koje se nalaze već na prvoj strani, onda vaš sajt ne zaslužuje da bude rangiran na prvoj strani.

20. Postavljajte vaše video snimke. Posetioci vole video snimke i oni povećavaju vreme zadržavanja na vašem sajtu.

21. Kreirajte zanimljive grafikone i infografike. Veća je verovatnoća da će biti deljeni na društvenim mrežama.

22. Vodite blog na vašem sajtu. Pisanjem bloga dobijate na čitanosti, poseti i autoritetu. Bićete pronalaženi za više ključnih reči.

23. Balansirajte između kreiranja sadržaja i marketinga sadržajem. Imaćete bolje rezultate ako pored pisanja posvetite malo vremena i marketingu vaših tekstova.

24. Kreirajte unikatni meta naslov (eng. meta title) za svaki tekst. Poželjno je da naslov sadrži do 65 karaktera.

25. Kreirajte unikatni meta opis stranice (eng. meta description). U 160 karaktera opišite o čemu se radi na stranici. Od meta opisa zavisi da li će ljudi posetiti vaš sajt ili ne.

26. Istražite ključne reči pre nego što optimizujete sajt prema njima. Bez obzira na to da li radite SEO na stranici ili van nje (eng. on-page and off-page SEO), od izbora ključnih reči zavisiće i poseta i prodaja.

27. Koristite Google Keyword Planner. Jedan od najboljih alata za istraživanje ključnih reči pomoći će vam da dobijete ideje i analizirate postojeće fraze koje ćete koristiti u optimizaciji.

28. Ciljajte relevantne ključne reči. Birajte ključne reči koji su relevantne za vaš sajt i za vaš proizvod/uslugu. Što su relevantnije, lakše ćete ih rangirati.

29. Ciljajte komercijalne ključne reči. Postoje posetioci koji traže informacije i posetioci koji su unapred spremni da kupe proizvod/uslugu. Komercijalne ključne reči ciljaju na potonju grupu.

30. Dugačke (eng. long-tail) ključne reči su odličan izvor posete. Lakše je optimizovati sajt za duže, određene ključne fraze. U korist ovome ide i činjenica da više od 40% svih upita za pretrage sadrže više od 4 reči.

31. Kreirajte jednu posebnu stranicu za svaku ključnu reč na koju ciljate. Ovaj rad će olakšati pronalazak vašeg sajta na pretraživačima.

32. Smestite ključne reči na prava mesta. Ovo je manje bitan faktor u odnosu na prošlost, ali još uvek je poželjno da ključna reč bude svrstana u: URL, naslov strane, tagove, prvu rečenicu na sajtu, alt tagove slike i u meta opis.

33. Izbegavajte često pominjanje ključnih reči. Google kažnjava neprirodno forsiranje ključnih reči.

34. Povratni linkovi (eng. backlinks) najviše mogu uticati na vaš sajt. Kvalitet i broj linkova sa drugih sajtova prema vašem u velikoj meri određuje njegovu poziciju u rezultatima pretrage.

35. Ne određujte ciljeve za povratne linkove. Link kampanja treba da bude konstantna i nije poželjno stati nakon nekog ostvarenog cilja (postizanja određenog broja povratnih linkova, dobijanja linka od nekog sajta, itd.).

36. Kreirajte backlinkove sa relevantnih izvora. Pretraživači žele uvek da daju relevantne rezultate za korisnike. Ukoliko imate linkove sa vama relevantnih sajtova, bićete relevantniji korisnicima i u očima Google-a.

37. Kreirajte backlinkove sa kvalitetnih sajtova. Sajtovi koji imaju visoki trust, authority i rang smatraju se kvalitetnijim sajtovima. Dobijanjem linkova od takvih sajtova povećavate sopstvenu vrednost, a samim tim i poziciju na Google-u.

38. Budite spremni da se pomučite za visoko kvalitetne linkove. Generalno, što je lakše dobiti linkove, to imaju manju vrednost.

39. Budite oprezni sa kupovinom linkova. Kupovina povratnih linkova može vam doneti dobre rezultate, ali budite oprezni. Ukoliko se otvoreno prodaju, Google će to znati i smanjiće njihovu vrednost.

40. Diverzifikujte vaše povratne linkove. U prevodu, kreirajte linkove na što više načina. Što više izvora i načina koristite za dobijanje linkova, to ste na prirodan način kvalitetniji.

41. Kreirajte povratne linkove za svaku stranu koju želite rangirati. Pokušajte da dobijete linkove i prema određenim stranicama, ne samo prema naslovnoj strani.

42. Trenutno poznanstvo je najbolji izvor povratnih linkova. Zamolite vaše dobavljače, partnere, klijente da linkuju prema vama.

43. Kreirajte backlinkove koje i vaša konkurencija ima. Analizirajte njihove povratne linkove online alatima i pokušajte ih dobiti na istom mestu ili domenu.

44. Napravite nekoliko povratnih linkova sa ciljnim ključnim rečima u tekstualnom linku (eng. anchor text). Ovi linkovi su bitni, ali održavajte ih da budu ispod 25% na odnosu svih backlinkova.

45. Poželjno je brendiranje većine linkova. Na primer „ImeFirme“ ili „www.imefirme.rs“. Ukoliko imate mnogo linkova, onda je to signal pretraživačima da ste pokušali manipulisati tekstualnim linkovima.

46. Saznajte ko sve linkuje prema vama. Koristite alate Webmaster Tools, Ahrefs, Majestic SEO ili Open Site Explorer kako bi dobili detaljan uvid u vaše povratne linkove.

47. Svaka stranica na vašem sajtu treba da bude linkovana sa barem jedne stranice. Pretraživači ne uključuju u svoje rezultate linkove koji nisu interno linkovani (sa druge strane istog sajta) ili eksterno (sa drugog sajta).

48. Napravite direktne linkove sa vaše naslovne strane prema najbitnijim stranicama. Google će dati na važnosti i tim, vama bitnijim stranama i bolje će ih rangirati.

49. Napravite linkove u sadržaju prema relevantnim stranicama na vašem sajtu. Na primer: „za više informacija posetite tekst o SEO optimizaciji“.

50. Uklonite nepotrebne linkove prema drugim sajtovima. Koristite samo linkove koji će čitaocima zaista biti interesantni.

51. Linkujte prema relevantnim sajtovima i blogovima. I ovde važi prethodno objašnjenje.

52. Ostavite komentare na relevantnim sajtovima. Naravno, sa linkovima u opisu. Komentari treba da su korisni, opširni i da privuku pažnju.

53. Budite u kontaktu sa blogerima iz vaše industrije. Što vas bolje znaju blogeri, to će radije linkovati prema vama ili podeliti vaš sadržaj.

54. Kontaktirajte firme sa sličnim delatnostima (sajtovima). Prijatna poslovna povezanost gde jedni druge promovišete, može biti korisna.

55. Dodajte adresu i telefon na svaku stranicu na vašem sajtu. Najbolje bi bilo da te informacije stavite u footer. Na taj način Google-u dajte do znanja gde je mesto vašeg poslovanja i bićete bolje rangirani i za lokalnu pretragu.

56. Kreirajte linkove u lokalnim i industrijskim direktorijumima. Najveći broj direktorijuma nema vrednost, ali desetak linkova sajtova sitnih lokalnih direktorijuma neće biti na štetu.

57. Uklonite niskokvalitetne povratne linkove. Ukoliko imate linkove nižeg kvaliteta, možete „reći“ Google-u da ih ne uzme u obzir pomoću alatke „disavow“.

58. Zamolite klijente da vas ocene na Google+ i na lokalnim direktorijumima. Pozitivne ocene će vam poboljšati rangiranje na Google-u.

59. Budite otvoreni i druželjubivi. Pokažite vašu individualnost, povežite se sa ljudima. Pokažite da ste živi i da je vaša firma sačinjena od ljudi.

60. Budite aktivni na društvenim mrežama. Postavljajte zanimljive i edukativne sadržaje.

61. Omogućite lako deljenje na društvenim mrežama. Implementirajte dugme „Like“ „Tweet“ „+1“ na vaš sajt.

62. Male firme mogu postići bolje rangiranje od velikih kompanija. Dobrom strategijom, mala preduzeća mogu postići bolje rezultate od velikih firmi.

63. Saznajte za šta se dobro rangirate. Pomoću alata Google Webmaster pregledajte od kojih ste upita dobili posetu.

64. Ciljajte da budete u prva 3 rezultata, ne samo u prvih 10. Ukoliko se vaš sajt ne nalazi među prve 3 pozicije, šansa da korisnik poseti vaš sajt iznosi manje od 10%.

65. Dobra pozicija nije presudna. Broj stranica koje se nalaze na prvoj strani postaje beznačajan ukoliko posetioci ne odu na te stranice i konačno ne postanu vaši kupci. Zbog toga treba da kreirate dobre naslove i meta opise (meta description).

66. Ne brinite se za PageRank. Sajtovi sa niskim PR mogu, a i često zaista preteknu sajtove sa višim PR na rezultatima pretrage.

67. Jednostavno strukturirajte sajt. Svaka stranica se mora lako pronaći u maksimalno 3 klika sa naslovne strane.

68. Koristite ključne reči u naslovima. Uključite razne varijacije vaše ključne reči u H1 i H2 tagove

69. Koristite bogate isečke (eng. rich snippets). Bogati isečci pružaju krajnjim korisnicima dodatne informacije o vašem sajtu, o vašem preduzeću i utiču na bolje rangiranje (pronađite ga na Guglovom zvaničnom sajtu za pomoć programerima: Google Developers).

male i srednje firme ilustracija

70. Optimizujte vaše slike. Stavite vaše ključne reči za alt tagove, ali samo u slučaju ako su zaista relevantne za vaše slike. U suprotnom navedite realan opis slike.

71. Optimizujte sajt za mobilne uređaje. Benefiti su veliki, korisnici sa mobilnih uređaja neće odlaziti nezadovoljni sa vašeg sajta, a i Google će to ceniti i povećati vaš rang.

72. Ubrzajte performanse sajta na maksimum. Pomoću alata Google PageSpeed Insights proverite brzinu učitavanja vašeg sajta i preduzmite neophodne mere ako ima prostora za poboljšanje. Korisnici vole sajtove koji se brzo učitavaju, a i Google voli i nagrađuje.

73. Koristite pouzdanu hosting kompaniju. Vaše rangiranje može da opasti, ukoliko vam je sajt s vremena na vreme nedostupan zbog grešaka na serveru.

74. Pratite SEO vesti i trendove. Pogledajte naše SEO resurse, pronaći ćete još mnogo korisnih saveta, izvora i informacija.

75. Budite u kontaktu sa vašim SEO konsultantom. Što više znate o SEO temama i što više vaš konsultant zna o vama, to će vam rezultati biti bolji.

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.