Google kazna

Google konstantno usavršava svoj algoritam rangiranja, u cilju da korisnicima obezbedi najrelevantniji i najkvalitetniji sadržaj. Za nas vebmastere to znači da opasnost od Google kazne, odnosno penala stalno raste

, i zato moramo dobro poznavati faktore na osnovu kojih Google kažnjava da bismo izbegli neprilike sa ovim pretraživačem.

Black hat metode SEO optimizacije koje su nekada prolazile više ne prolaze, i sajtove koje su koristile takve tehnike su kažnjene i uklonjeni sa rezultata pretrage. Ako želite da uspete u SEO optimizaciji, izbegavajte sledeće aktivnosti koje vam mogu doneti penale:

On page razlozi Google penala

Nema mape sajta – Google koristi mapu sajta kako bi video kakva je struktura sajta.

Error 404 – Ako tvoj sajt ima mnogo slomljenih linkova i korisnici često dobijaju error 404 strane, onda imaš pretnju da budeš penalizovan, jer Google ne želi da korisnike pošalje na nepostojeću stranu.

Prenatrpani oglasi – Google će kazniti sajt ako se više fokusira na oglase nego na sadržaj.

Previše redirektovanih stranica – Često korišćena 301 redirekcija može da dovede do kazne od Google-a

Brzina učitavanja – Google rangira bolje sajtove koji imaju veliku brzinu učitavanja.

Malware/Virus – Ako tvoj sajt ima bilo kakav virus ili malware na sebi, biće ubrzo uklonjeno sa rezultata pretrage

Suvišno korišćenje H1 taga – Ovaj tag služi da bi rekao pretraživačima o čemu je članak. Idealno je imati na svakoj strani jedan H1, a ostali naslovi da budu H2, H3, itd…

Keyword density (odnos ključnih reči sa ukupnim tekstom)– Tekst ne sme da bude pretrpan sa ključnim rečima. Tekst mora da bude prirodno napisan, a idealan procenat ključnih reči je otprilike 2,5%.

Skriveni tekst – Svaki sajt čiji tekst je sakriven ili uklopljen sa bojom pozadine  će se automatski kazniti.

Kopirani sadržaj – Nije fer kopirati tekst sa drugih sajtova. Google odlično zna sa kojih ste sajtova šta kopirali i pošteno vas može i kazniti zbog toga.

Spamovani komentari – Treba se čuvati spamerskih komentara, zato ručno prihvatajte komentare na svom blogu.

Loš kvalitet sadržaja – Najnovija verzija Google Panda algoritma ima za cilj da spreči pojavljivanje sajtova sa siromašnim (suviše kratkim i nekvalitetnim) sadržajem u top rezultatima pretrage. Prema tome potrudite se da pišete sadržaj koji je kvalitetan i koristan za vaše posetioce.

Off page razlozi Google penala

Razmena linkova – Bio je savršen i besplatan način za građenje linkova u prošlosti, ali ovih dana je jedan od glavnih faktora za dobijanje penala.

Plaćeni linkovi – nekada je bio najefikasniji način za dobijanje backlinkova sa jakih sajtova i povećanja PageRank-a, ali nakon promene Google algoritma, mnogi sajtovi su banovani.

Linkovi sa nevezanih sajtova – Mnogi sajtovi grade linkove sa skroz nerelevantnih sajtova koji nemaju ništa zajedničko sa njima.

Svuda isti Anchor tekst – Ukoliko svi linkovi prema našem sajtu imaju isti anchor tekst, onda će Google nas prepoznati kao spamere i kazniće nas zbog prekomernog i neprirodno ciljanih ključnih reči.

Farma nekvalitetnih članaka – Google će prepoznati ako igrate samo na količinu i ako na veliko proizvodite nekvalitetne i spamerske članke.

Linkovi sa Malicioznih sajtova – Često možete dobiti penale ako imate linkove sa malicioznih sajtova, ili ako vi lično linkujete prema takvim sajtovima.

Previše affiliate linkova – Ako se tvoj sajt bavi promovisanjem affiliate proizvoda, onda bolje zamaskiraj svoje affiliate linkove, jer ih Google ne gotivi baš najbolje.

Velika količina brzo stečenih backlinkova – Ako imaš novi sajt, prirodno je da u početku verovatno niko ne linkuje prema tebi. Nemoj graditi veštačke linkove na veliko.

Šta raditi ako nas Google penalizuje?

Opala ti poseta? Shatio si da si daleko pao sa prve strane? Bez panike, skoro svaki problem se može rešiti. Evo nekih saveta za brz oporavak:

  • Ne paniči. Čak i veliki sajtovi ponekad trpe penale.
  • Pomoću Disavow Tool-a ukloni sporne backlinkove.
  • Traži ponovno razmatranje od strane Google-a
  • Čekaj. Ponekad je potrebno malo vremena da bi se tvoji zahtevi uvažili.

Ponekad je bolje napustiti sajt nego voditi bitku sa Google penalima. U najviše slučajeva, problem se može rešiti uz malo truda, eliminisanja loših linkova i promene spornog sadržaja.

Pročitajte još:

Kako identifikovati Google penale i oporaviti se od njih?

Jedini SEO vodič koji će vam trebati u 2014 godini!

Oskar Borbaš

Online marketing strategist.