google+ autorstvo

U zadnje vreme se dosta priča o tome kako pretraga sve više postaje zasnovana na društvenim mrežama. Google+, Facebook i Twitter dugmad su integrisana na velikom broju sajtova. Sve ovo ima veliki uticaj na rezultate pretrage, ali ono što je očigledno je porast broja Google verifikovanih autorskih rezultata pretrage.

Od nedavno i mi smo za naš blog verifikovali Google ownership, pa ubuduće kada budete pretrazivali naše članke na Google dobićete ovakve rezultate:
google+ autorship

Verifikovanje Google ownership-a bi trebalo da doprinese poboljšanju vidljivosti i popularnosti vašeg bloga u rezultatima pretrage pretraživača. Ovo je prednost koju treba iskoristiti, jer je definitivno da će Google više favorizovati sajtove koji imaju verifikovano autorstvo u odnosu na one koji ga nemaju.

Na početku smo rekli da su rezultati pretrage povezani sa društvenim mrežama, a sada ćemo objasniti šta to znači. Da bi verifikovali ownership  za vaš blog, morate ga povezati sa Google+ nalogom.

Prvo je potrebno dodati sledeći kod u head tagu sajta. Adresa koju vidite unutar link rel tag-a je adresa vašeg Google+ profila.  Rel atribut linka pokazuje serverima za pretragu ko je autor bloga.

[html]<link rel="author" href="https://plus.google.com/104948759031153356653/posts"</a>[/html]

Postoji više načina da dodate ovaj kod, jedan od njih je da dodate sledeći kod u functions.php fajl.

[php]add_action('wp_head', 'add_google_rel_author');
function add_google_rel_author() {
echo '<link rel="author" href="https://plus.google.com/104948759031153356653/posts" />';
}[/php]

Drugi način da postavite ovaj link je da u podešavanjima profila u WordPress administrativnom delu u polje za Google+ dodate link ka vašem profilu. Autor link možete lako dodati i ako  imate instaliran neki  od popularnih dodataka za SEO optimizaciju kao što su SEO All in One ili WordPress SEO plugin.

Sledeće što treba da uradite je da odete na vaš Google+ profil i da linkujete ka vašem sajtu u delu Contributor to (Prilagač za) i to je to. Sačekajte neko vreme da Google crawler-i dođu na vaš sajt i vaša slika bi uskoro trebala da se pojavi pored rezultata pretrage.
Google+ profil
Sve se svodi na ta dva glavna koraka, prvo da postavite link ka Google+ stranici, a zatim i link sa Google+ naloga ka blogu.

Da bi proverili da li ste pravilno povezali vaš blog i Google+ nalog koristite Rich Snippets Testing Tool.

U polje za url unesete adresu ka nekom od vaših članaka i ukoliko ste pravilno uradili povezivanje ispisaće vam se poruka da ste uspešno verifikovali vaš sajt kao na primeru ispod:
rich snippets tool

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.