Osnovne karakteristike i zbog čega je toliko popularan?

Šta operativni sistemi Windows i Android imaju zajedničko? Ako imate telefon sa Androidom ili računar ili telefon sa Windows OS 8, 8,1 ili 10, i obraćate pažnju na detalje, verovatno ste dosad primetili da ih odlikuje određeni stil operativnog sistema. Zapravo, njihov korisnički interfejs zasnovan je na principima flet dizajna (eng. flat design).

Flet dizajn postao je toliko popularan tokom poslednjih nekoliko godina da se sa mobilnih telefona i računara preselio na ikonice, logoe, postere i sve vrste grafika. Ako još uvek smatrate da ne znate dovoljno o ovom dizajnu – šta je to, odakle potiče, i kakva ga budućnost očekuje – predlažemo da nastavite da čitate ovo početničko uputstvo za upoznavanje s dizajnom ravnog korisničkog interfejsa (eng. flat UI design).

Šta je flet dizajn?

Flet dizajn predstavlja minimalistički pristup web i grafičkom dizajnu pri izradi aplikacija koje se zasnivaju na jednostavnim oblicima bez treće dimenzije. Kod nas su u jednakoj upotrebi termini „pljosnati dizajn” i „ravni dizajn”, ali je zastupljen i „flet dizajn”. On naglašava slobodni prostor, upotrebu živopisnih i svetlih boja, manjak detalja, kao i dvodimenzionalne ilustracije koje su suprotstavljene stvarnosti.

Danas ga dizajneri koriste u mnoštvo svrha: od izrade aplikacija za mobilne telefone, preko web aplikacija i sajtova, korisničkog interfejsa, u programima i operativnim sistemima, do dizajna logoa, štampanih grafika, restoranskih menija i jelovnika, vizit karti, čak i bilborda, pamfleta ili reklamnih brošura.

Začeci flet dizajna

Smatra se da je ravni dizajn nastao kao odgovor na Apple skeuomorfni dizajn (eng. skeuomorphic design) – trend popularan početkom 2000-ih godina koji se mogao sresti na prvim iPod i iPhone uređajima 2007. godine. Tadašnji uređaji radili su na operativnom sistemu iOS 6. Skeuomorfni interfejs zasnivao se na bogatim i napadnim ilustracijama i detaljima koji su nastojali da sve u digitalnom svetu predstave što realističnije.

Neki dizajneri su ubrzo primetili (među njima i kompanija Microsoft) da tako detaljan interfejs ometa korisnike i pogoršava korisničko iskustvo, te je postalo jasno da je unapređenje i prilagođavanje grafičkih standarda neminovnost. I promena se zaista desila.

„Novi” dizajnerski trend ipak nije bio toliko nov – zasnovan je na švajcarskom stilu, ili međunarodnom tipografskom stilu, koji je nastao 1920-ih, u Rusiji, Holandiji i Nemačkoj pod imenom „Neue Haas Grotesk”, ali je popularnost stekao 1950-ih u Švajcarskoj, po kojoj je i dobio ime. Većinom je naglašavao tipografski i minimalistički sadržaj koji prenosi poruku.

Široka primena i popularnost

Nakon oko pola veka, Microsoft je želeo da stvori nešto „novo” što bi se razlikovalo od stila Apple iPod, pa je kompanija 2006. godine tržištu ponudila jednostavni medijski plejer, Zun (eng. Zune). Pozitivne recenzije i prihvaćenost od strane publike doveli su do nastanka Windows 7 za telefone 2010. godine (eng. Windows Phone 7). Njegov stil nazvan je metro dizajn i bio je toliko uticajan da je čak i Apple odbacio svoj skeuomorfni stil i prešao na upotrebu (novonazvanog) flet dizajna u operativnom sistemu iOS 7.

Nakon toga, usledili su Windows 8 i 10, i ceo svet, ali i ceo internet, prešli su na flet dizajn. U prethodnih 5-7 godina svedoci smo toga da su giganti poput Google, Yahoo, MasterCard, Instagrama, Spotify, Microsoft, i mnogih drugih poznatih kompanija, osavremenili svoje logoe u skladu sa principima ovog grafičkog standarda. Google je otišao korak dalje i stvorio materijalni dizajn kojim je ubrzo stilizovao sve svoje aplikacije i servise.

flet dizajn principi

Šta podrazumeva ravni dizajn (principi ravnog dizajna):

  • čist interfejs
  • minimalističke ilustracije
  • naglasak na korisničkom iskustvu
  • dvodimenzionalnost (nedostatak treće dimenzije)
  • svetle boje
  • jednostavne ikonice
  • usredsređenost na tipografiju
  • jednostavne elemente
  • nedostatak vizuelnih efekata

Poboljšajte svoj web sajt flet interfejsom

Ako želite da pratite nove trendove i imate jedinstven korisnički interfejs ravnog dizajna na svom web sajtu, ili želite samo redizajn logoa u skladu s principima flet dizajna, odaberite studio za grafički dizajn koji vam to može sprovesti u delo. Popart Studio nudi širok dijapazon grafičkih usluga stvarajući jedinstveni stil vašeg brenda u skladu s najnovijim trendovima. Naš tim iskusnih grafičkih dizajnera ponudiće za vas mnoštvo kreativnih rešenja.

Na vama je sada samo da nas kontaktirate i da se upoznamo sa vašom pričom.

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.