Kako istražiti konkurenciju na Internetu?

Ko su konkurenti na Internetu?

Konkurenti na internetu su svi web sajtovi koji se dobro rangiraju na pretraživačima za određene ključne reči. Na primer, recimo da imate svoju prodavnicu odeće. Izradili ste sajt, prirodno je da želite da vas ljudi nađu preko pretraživača. Kada ukucate ključnu reč ’prodavnica odeće’, svi sajtovi koji se prikažu na prvoj strani su vaši konkurenti.

Šta je SEO analiza konkurencije?

Analiza konkurencije predstavlja prvi važniji korak u svakoj internet marketing kampanji. Ona predstavlja preduzimanje određenih aktivnosti čiji bi rezultat trebalo da vam pruži odgovor za dva važna pitanja:

 • Ko su moji konkurenti na internetu?
 • Zašto se rangiraju dobro na pretraživačima?

Kroz ovaj članak ćemo videti koje su aktivnosti potrebne da bismo dobili ove informacije.

Zašto je neophodno analizirati konkurente?

Naravno, kao i u svakom poslu, konkurencija nikada ne miruje. Na internetu se stalno odvija jedna velika borba.

Svi žele da budu prvi na pretraživačima i neprestano teže ka tome, dok Google, kao veliki sudija, određuje ko će da bude na prvom, ko na drugom i svakom sledećem mestu za određenu ključnu reč.

Od konkurencije ćemo uvek moći nešto da naučimo. Videćemo njihove dobre i loše strane, naučićemo iz njihovih grešaka, moći ćemo da dobijemo ideje kako da napravimo komparativnu prednost. Šta ćemo bolje od njih moći da uradimo kako bismo ostvarili naše ciljeve? Takođe, videćemo neke naše greške i trudićemo se da ih sve eliminišemo. Analiza konkurencije nije samo korisna prilikom SEO optimizacije, već i prilikom izrade sajta i kreiranja sadržaja za isti. Dobra analiza će nam uvek pomoći da budemo na korak ispred.

Kako analizirati konkurenciju?

Kako bismo mogli da analiziramo konkurenciju, najpre moramo da ih pronađemo. Za poslove koji nisu na internetu možemo uzeti telefonoteku, žute strane i pregledati, izvući na papir sve firme koje se bave istim delatnostima kao i mi i koji posluju u našem gradu, u našem okrugu.

Za onlajn konkurenciju je slična procedura. Naša konkurencija mogu biti:

 • sajtovi koji nude isto što i mi,
 • sajtovi koji se rangiraju dobro za naše glavne ključne reči,
 • sajtovi koji važe za brendove u našoj oblasti.

Spisak konkurencije može biti prilično velik i normalno je da ne trebamo pratiti sve njih.

Koraci pri identifikovanju konkurencije:

 • Napravite spisak konkurencije za svaku ključnu reč – podrazumeva se da ste već izvršili analizu ključnih reči i da ste napravili spisak vaših glavnih ključnih reči. Ako niste, pogledajte kako raditi analizu ključnih reči.
 • Ukucajte vaše glavne ključne reči sa vašeg spiska i izvršite pretragu na barem dva glavna pretraživača (Google, Yahoo ili Bing)
 • Posetite i istražite svaki sajt barem na prvoj i drugoj strani Google-a (ignorišite opšte sajtove poput Wikipedije, novinske sajtove, društvene mreže, itd.)
 • Stavite na spisak sve sajtove za koje mislite da spadaju u vašu konkurenciju. Naravno ako poslujete lokalno, onda ne stavljajte sajtove koji su van vaše teritorije, mada nije loše i njih pratiti na posebnom spisku, kako biste imali ideje za usavršavanje vašeg poslovanja i vašeg sajta. Takođe, zarad iste ove svrhe nije loše ako pronađete i konkurenciju u drugim državama. Prevedite ključne reči na engleski, nemački ili neki drugi jezik, i ukucajte ih u pretraživač (samo ne zaboravite da dodate domen te zemlje, npr. .uk, .de itd.); možda saznate nešto novo.
 • Analizirajte konkurentske sajtove, tražite dodatne ključne reči koje su vam promakle i usavršavajte spiskove.
 • Pronađite direktorijume poput žutih strana, tft, istražite i ovde vaše konkurente.

Analiza konkurentskih sajtova

On-page analiza

 • Pratite kakve ključne reči konkurenti koriste na svakom sajtu.
 • Proverite da li su optimizovani za pretraživače: kako koriste title tag, šta stavljaju u meta opis, kakve meta ključne reči koriste (nemaju efekta u SEO optimizaciji, ali na ovaj način možemo otkriti nove ključne reči za naš sajt).
 • Pogledajte da li imaju mapu sajta (HTML i XML). Probajte da u nastavku sajta kucate: /sitemap.xml ili ukucajte na Google: „site:www.sajtkonkurenta.com sitemap“. Ako ste je našli, dobro je proučite, jer u mapi sajta možete pronaći spisak bitnih URL adresa, kao i bitne ključne reči.
 • Pogledajte da li pišu i uređuju blog. Da li imaju RSS feed? Ako ste i to našli, onda ih propratite putem RSS-a. Sjajan besplatan servis za praćenje RSS feed-ova je Feedly.
 • Utvrdite Google PageRank, Alexa rang, autoritet sajta, starost domena. Jedan zanimljiv dodatak koji nam može pomoći u tome je: SEO Site Tools.

Backlink analiza

Ovo je možda čak i najvažniji korak u analizi konkurencije. Povratni linkovi (eng. backlinks) su drugi najznačajniji faktor u SEO rangiranju (iza kvalitetnog sadržaja). Potražite ukupan broj sajtova, anchor tekst za koje je postavljen backlink, PageRank stranice sa koje dolazi backlink i dobićete vrlo jasnu sliku o vašim "Protivnicima". Pokušajte da steknete njihove linkove, naravno ne treba ostati samo na kopiranju, već gradite linkove na što više načina.

Sjajni alati za proveru backlink-ova su: Ahrefs Site Explorer koji je se plaća ili Backlink Watch koji je besplatan.

Online reputacija

Pratite šta kažu o vašim konkurentima širom interneta. Ako naiđete na neki članak o njima, pokušajte da postavite i nešto o sebi u komentaru. Odlični besplatni načini da pratite konkurenciju:

 • Google Alerts – jednostavno ukucajte ime konkurenta ili vaše kompanije, ključne reči koje ciljate ili njegov sajt i Google će vas obavestiti putem mejla svaki put kada taj termin ili tu frazu primeti na internetu.
 • Topsy – ovde možete otkriti pojave novih članaka na internetu ili čak i šta drugi tvituju o određenom pojmu, imenu, itd. – Topla preporuka za ovaj alat!

Oglašavanje

Mnogi vaši konkurenti će se odlučiti da poboljšaju efikasnost njihovog poslovanja pomoću reklamiranja. Budžet koji bi dali SEO agencijama utroše na Google Adwords ili na druge servise. Pogledajte da li će za određene ključne reči iskočiti njihov oglas na pretraživaču Google, ili pratite da li imaju sponzorisane kampanje na društvenoj mreži Facebook (u alatki Facebook Insights postoji dodatak Pages You Watch koja motra na kampanje vaše konkurencije). Takođe, verovatno ćete već na osnovu analize povratnih linkova (eng. backlink analysis) otkriti sajtove gde se oni oglašavaju. Ova anaiza će vam pomoći da se odlučite za dalje strategije. Da li ćete ih slediti, da li ćete se usredsrediti na ono na šta oni nisu, naći ćete odgovore na vaša pitanja.

Društvene mreže

Proverite na kojim društvenim mrežama vaši konkurenti imaju naloge. Proverite koliko su aktivni na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, Tumblr. Koliko često postavljaju sadržaje i da li su ti sadržaji promotivnog ili zabavnog karaktera? Na osnovu tih zaključaka preduzmite potrebne mere i napravite strategiju za marketing na društvenim mrežama.

istrazivanje konkurencije ilustracija

Zaključak

Kao što se može primetiti, istraživanje i analiza konkurencije vrlo su složen i intenzivan proces koji obuhvata mnogo aktivnosti. Analiza konkurencije nije jednokratna aktivnost, već je potrebno konstantno raditi na tome. Potrebno je redovno i periodično vršiti istraživanje. Takođe, korisno je stalno pratiti dešavanja i novine na konkurentskim sajtovima. Vaše konkurente ćete nadmašiti samo ako ste ih prethodno dobro upoznali.

Pokušali smo izneti najvažnije oblasti istraživanja i dati kratke instrukcije kako biste i vi mogli uraditi isto. Pored alata koji su navedeni u članku postoje i drugi brojni online alati pomoću kojih možete prikupiti korisne informacije o vašim konkurentima.

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.