Osnovne tehnike građenja linkova

Građenje linkova zahteva kreativnost. Ne postoji standardan recept za dobijanje linkova koji će pomoći da se vaš sajt nađe na prvoj poziciji rezultata pretrage. Kombinujte sve što znate, istražujte konkurenciju, preuzimajte dobre ideje na koje nalazite i budite prirodni i umereni u svemu. Za neku početnu tačku, ovo su neke od najosnovnijih tehnika građenja linkova.

1. Tražite da linkuju prema vama

Ne budite stidiljivi. Zamolite webmastere da linkuju prema vama. Ako imate relevantan sadržaj, biće i više nego raspoloženi da pozitivno odgovore na vašu molbu. Još bolje, ako imate poznanika koji takođe ima sajt, povežite se sa njim, pitajte ga za saradnju. Mnogi su otvoreni za takve ideje.

2. Linkujte prema drugima

Najlakše ćete dobiti link ako i vi prethodno linkujete prema drugima. Mnogi webmasteri prate svoje povratne linkove i biće srećni da linkuju prema vama čim primete da su dobili besplatnu promociju od Vas.

3. Dodajte vaš sajt u web direktorijume

Jedna od starijih i školskih metoda građenja linkova je i prijava na web direktorijume. Još uvek ima veliki uticaj, ali treba joj oprezno pristupiti. Postavljanje povratnih linkova na direktorijume sa slabom reputacijom, niskog kvaliteta, može doneti negativne rezultate i dovesti do penala od Google-a. Poželjno je da postavljate linkove u:

  • direktorijume koji su tematski vezani za naš sajt,
  • direktorijume koji ne prihvataju automatski sve spamerske sajtove,
  • stare direktorijume sa visokim PageRank-om.

4. Učestvujte u razmeni linkova

Kao i sa svim ostalim metodama građenja linkova, umerenost je najvažnija. Nije poželjno spamovati i linkovati sa nisko kvalitetnih sajtova. Prilikom linkovanja, obavezno stavljajte linkove u kontekst. Nemojte samo nabrajati linkove ka vašoj stranici. Recipročni linkovi nemaju neku preteranu vrednost, ali mogu se koristiti druge metode poput linkovanja 3 ili više sajtova gde se izbegava direktna razmena.

5. Komentarišite blog postove

Prilikom prikupljanja linkova blog komentarima, treba voditi računa da su ti komentari relevantni za sadržaj, da pružaju neku vrednost i doprinos članku. Komentari tipa: „Super članak, poseti moj sajt: mojsajt.rs“ najčešće ne bude prihvaćeni.

6. Otvorite profilne stranice

Otvorite profile na društvenim mrežama i web 2.0 sajtovima. Naravno budite i aktivni na tim sajtovima. Google će voleti ako ste redovni i ako učestvujete u objaviljivanju i komentarisanju sadržaja.

7. Social Bookmarking

Social Bookmarking sajtovi pomažu u tome da Google shvati kako se vaš sajt doživljava. Linkovi sa ovih sajtova mogu imati pozitivan uticaj.

8. Gostujući blog postovi

Google voli gostujuće postove, ali samo kada su dobrog kvaliteta i kada se nalaze na kvalitetnim sajtovima. Poželjno je da su članci dugački i stručni.

9. Mini Sajtovi

Kvalitetni mini sajtovi na besplatnim servisima kao što su Blogger takođe mogu doneti rezultate. Opširni i unikatni tekstovi sa par linkova mogu značajno uticati na rang.

Zaključak

Nemaju svi navedeni metodi građenja linkova istu vrednost, ali su vrlo poželjni. Google voli raznovrsnost i umerenost. Nije dobro ako masovno stičete linkove na jedan ili na drugi način, jer u tom slučaju vas Google prepoznaje kao spamera i kažnjava vas. Budite što je više moguće prirodniji, kreirajte zanimljive, stručne i unikatne tekstove i pustite da sve ide svojim prirodnim tokom. Dobijanje linkova (link earning) je mnogo efikasnije od građenja linkova (link building).

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.