SEO optimizacija (search engine optimisation)

SEO optimizacija je relativno spor proces. Sve promene koje budete izveli na stranicama, reflektovaće se u rezultatima pretrage tek nakon izvesnog vremena, nikako ne odmah. I stoga je potrebno optimizaciju izvoditi pažljivo, a nepotvrđene akcije ne izvoditi odjednom u nizu, već jednu po jednu, kako bi mogli pratiti efekte SEO-a.

Nema garancija za dobar plasman na pretraživačima. Pod "dobrim plasmanom" smatra se neko od prvih 30 mesta. Velika većina korisnika pretraživača nikada ne pretražuju dalje od treće strane rezultata, a pretraživač im je obično podešen da prikazuje 10 rezultata po stranici. Na isti način kako se Vi trudite da pogurate Vaš sajt na pretraživačima, moguće je da to isto rade i ostalih 10 webmastera. Prema tome, nikada nemojte davati garancije za SERP plasman. Reći da će se određeni sajt naći na prvom ili n-tom mestu nakon optimizacije, prilično je neozbiljno.

Važnost kvalitetnog sadržaja

Za dobru poziciju na pretraživačima odgovoran je i vlasnik prezentacije. Dobre pozicije nema bez kvalitetnog i korisnog sadržaja.

Na isti način reaguju i pretraživači: ne možete napraviti jednu stranicu, optimizovati je za jako popularnu ključnu reč, i očekivati da se nađe na dobrom SERP mestu. Na programeru je da vlasniku prezentacije predoči sve prednosti SEO optimizacije, potrebu za ažuriranjem sadržaja, neophodnost da se određeni delovi sadržaja na stranici izmene i prilagode SEO, pa čak ako je SEO potrebniji od dizajna, i dizajn prilagoditi optimizaciji.

Koliko god da je SEO spor i dugotrajan proces, mora početi prvim korakom – ključne reči. Po ključnim rečima će potencijalni klijent naći Vaš sajt. One reči koje potencijalni klijent kuca na google-u da pronađe proizvod/uslugu koju Vi prodajete su upravo reči koje se moraju naći u tekstu na Vašem sajtu.

Ključne reči

Pod "ključnom reči" ne podrazumeva se samo jedna reč ("nekretnina", "optimizacija", "automobil"...) već i fraze. Šta više, poželjnije je imati fraze za ključne reči, nego jednu reč, jer danas korisnici pretraživača malo kada vrše pretrage nad jednom rečju.

Dakle, "nekretnine Novi Sad", "optimizacija za pretraživače", "polovni automobili kraljevo" bile bi sasvim dobar izbor ključnih reči a optimizacija web stranica za njih posao koji je relativno lako i zahvalno uraditi. Ključne reči su suština pretrage i optimizacije.

Još uvek ne možemo naterati pretraživače da reaguju na naše misli ili želje. Pretraživači igraju prema rečima koje im zadate, to su vaše ključne reči, to je vaša igračka.

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.