RSS feed tehnologija

RSS je "porodica" HTTP protokola/formata koji omogućuju distribuciju podataka preko interneta. Skraćenica RSS označava četiri HTTP protokola za prenos podataka preko interneta:

RSS feed-ovi ne koriste "jezik" interneta HTML (Hyper Text Markup Language) te se za njihovo pregledanje ne mogu koristiti "obični" internet pretraživači kao što su Internet Explorer, Firefox, Opera ili Safari.

RSS služi za brz pregled sadržaja na internetu, jer su podaci "očišćeni" od suvišnih podataka koji u sebi sadrži HTML jezik na kojem počiva internet.

Velika prednost RSS feed-a nad "običnim" pregledom neke web stranice, počinje upravo u njegovoj brzini i jednostavnosti promene.

Ne morate da pristupate nekoj stranici, da bi ste videli najnovije izmene ( vesti i slične informacije, koje se često menjaju svakih nekoliko minuta ) već je dovoljno da nekim od RSS čitača "preletite" preko najnovijih izmena na nekoliko web sajtova u roku od nekoliko sekundi. Obično ovi RSS čitači to rade automatski ( po određenom vremenskom periodu ) i "prijave" Vam najnovije izmene.

RSS feed-ove koriste web sajtovi koji često menjaju sadržaj, blogovi i sajtovi koji žele da olakšaju pregled svojim posetiocima (RSS feed -ovi ne sadrže reklame).

Za vlasnike web sajtova RSS feed-ovi su i način promocije, jer kratkim opisom sadržaja koji prenose drugi web sajtovi dovode nove posetioce, koji ako žele da pročitaju celu priču preko linka dolaze na njihov sajt.

Napomena za one zabrinute za SEO i duplirani sadržaj:

Google ne kažnjava ni one odakle je originalni sadržaj ni one koji ga "dupliraju" ako naznačite (linkom) sa kojeg je sajta originalni sadržaj, odnosno jasno obeležite izvor. Više o SEO možete pročitati ovde!

Zato se nemojte ustručavati da "pružite" RSS feed na druge sajtove, niti se plašiti objavljivanja neoriginalnog sadržaja. Jedino treba da se držite pravila da objavljujete RSS feed-ove sa sajtova koji se bave istom ili sličnom tematikom.

Na ovaj način svi dobijaju a najviše posetioci Vaših sajtova!

Web sajt/blog koji pruža posetiocima RSS feed prepoznaćete po karakterističnoj (u većini slučajeva narandžastoj ikonici)  rss ikonica  koja se prikazuje u donjem desnom uglu "browsera" (Internet Explorer, Firefox, Opera...)

Da bi ste mogli "videti" RSS feed potrebno je da imate "čitač" RSS feed-ova (na engleskom jeziku ovi programi se zovu "RSS readers", "feed readers", "news readers" ili "agreggators").

Postoje dve vrste "čitača":

  • Desktop - "čitač" koji instalirate na svoj kompjuter. RSS čitač zasad nije "ugrađen" u operativni sistem Windows. Zato ga morate preuzeti sa interneta. Ovi programi su, za sada, besplatni.
  • Web (internet) čitač. "Online" RSS "čitaču" pristupate preko svog "browser-a" (Internet Explorer, Firefox, Opera ili Safari) postavljen na nekom web sajtu. Ova usluga je takođ, za sada, besplatna, na većini RSS online servisa ne morate ni da se registrujete. Mada postoje naprednije RSS usluge na internetu, koje zahtevaju registraciju ( koja je uglavnom samo zaštita od "spam-a" )

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.