Ideje za napredne link building tehnike

Napredne link building tehnike (metode građenja linkova) zahtevaju malo više truda od osnovnih link building tehnika. Da bi postigli dobre rezultate, često je neophodno da uložimo veliki trud, kreativnost i mnogo veći budžet. Ne postoji univerzalna strategija za link building, jer sve zavisi od brojnih faktora, poput sajta, konkurencije, delatnosti itd. U ovom tutorijalu ćemo pregledati neke kreativne metode za dobijanje linkova.

1. Davanje odgovora na Q&A sajtovima

Jednostavno, pratite sajtove za pitanja i odgovore (Question and Answer) poput Yahoo Answers i Quora. Ukoliko naiđete na pitanje iz vaše oblasti na koje znate odgovor, napišite opširan komentar i na kraju navedite vaš sajt kao resurs znanja. Davanje korisnih informacija ne samo što vam može doneti link, već i ciljanu posetu. Kad god možete, odgovarajte na pitanja koja su vezana za vašu delatnost.

2. Objava članka na Wikipediji

Ovo spada u napredne metode građenja linkova, jer objava članka na Wikipediji nije ni malo laka. Članak mora ispuniti određenu formu, kvalitet i mora biti edukativnog karaktera. Ukoliko urednici prihvate članak, to može u velikoj meri da utiče na SEO rangiranje.

3. Objava PR članka

Objavljivanje i distribucija članka na novinskim sajtovima vredi samo ako je članak stvarno interesantan i vredan za taj tip sajtova. Vredi napomenuti jedan kvalitetan domaći servis, a to je: PRobjave.

4. Objava oglasa

Ponekad ne treba žaliti novac na objavljivanje oglasa na žutim stranama ili ostalim oglasnim sajtovima. Oglasi često mogu biti dobar izvor posete i razlog većeg ranga na pretraživačima.

5. Objava popusta na sajtovima za grupne popuste

Ukoliko imate zanimljivu ponudu koja bi interesovala i širu publiku, onda je dobro rešenje oglasiti se na sajtovima za grupne popuste. Takvi sajtovi obično uzimaju 20% provizije za svaki prodati proizvod/uslugu, što znači da žrtvujete deo profita. Iako je profit umanjen, dobijate benefite u vidu povećanja publiciteta, kvalietetnih linkova, veće posećenosti i povećanje broja klijenata.

6. Pisanje izveštaja (testimonials) o nekom proizvodu ili nekoj usluzi

Ukoliko kupite neki proizvod i zadovoljni ste sa njime, onda napišite izveštaj (review). Proizvođač će sa zadovoljstvom postaviti vaše mišljenje sa linkom ka vašem sajtu na svoj sajt.

7. Održavanje vebinara

Napravite jednom mesečno vebinar za vaše posetioce i klijente. Dobićete na autoritetu.

8. Kreiranje affiliate programa

Na ovaj način možete prirodno privući ostale sajtove da rekalmiraju vaše proizvode i usluge. U zamenu za procenat od prodaje, oni vas promovišu, dobijate linkove i povećavate profit i prodajne kanale.

9. Kreiranje konkursa za poslove

Još jedan efikasan način da dobijete link sa sajtova velikog autoriteta.

10. Kreirajte vrednost i korisnici će to nagraditi

 • Kreirajte tutorijale i kompletne vodiče - napravite stručan i opširan članak. Ukoliko je vredan i informativan, ljudi će ga promovisati umesto vas, a vama će se trud isplatiti.
 • Napišite e-knjigu - koju ćete besplatno postaviti na Scribd ili druge servise. Promovišite vašu e-knjigu preko svog sajta i društvenih mreža.
 • Kreirajte kvalitetan viralni sadržaj - slike, video klipove, infografike, infoanimacije.
 • Kreirajte zanimljive aplikacije.

11. Pružite nešto korisno za webmastere

Ponudite webmasterima nešto što će im koristiti, a za uzvrat tražite da vas linkuju u nekom članku. Primer nekih vrednosti koje možete pružiti webmasterima:

 • ispravka gramatičkih grešaka,
 • promena zastarelih informacijama,
 • obaveštenje o neispravnim (broken) linkovima,
 • poklonite hosting, logo, novi dizajn sajta ili bilo šta što možete ponuditi webmasteru.

12. Tehnike građenja linkova koje zahtevaju malo veći budžet

 • Organizovanje offline lokalnih sastanaka - organizujte diskusioni panel, edukativno predavanje, tematsko veče, itd... Družićete se uživo sa ljudima i lakše ostvariti saradnju.
 • Sponzorišite razne događaje - aktivnosti, ljude.
 • Organizovanje online takmičenja i nagradnih igara – dajte neku dobru vrednost koja će privući ljude.
 • Donirajte humanitarnim ustanovama – ovo ne treba komentarisati, pored linka i publiciteta bitnije je što ćete usrećiti nekoga.

Zaključak

Navedene su samo neke ideje, ali mogućnosti su neograničene. Načina postoji mnogo, ali cilj ostaje isti, da dobijete link, posetu i publicitet. Sa time dolazi i povećanje prodaje i vaše zarade.

Internet pruža neograničene mogućnosti, naše je samo da budemo što kreativniji i da ih iskoristimo. Cela priča o link building-u se može svesti na jednu ključnu rečenicu: „Navedite ljude da na što više načina prirodno linkuju prema vama“. To će Google najviše voleti i imaćete bolje pozicije na pretraživačima.

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.