CSS - Cascading Style Sheets

CSS je skraćenica od "Cascading Style Sheets", a služi za definisanje stilova koji određuju izgled HTML elemenata (font, boje, pozadine, razmake...).

Ti stilovi se nadovezuju u "Style Sheets", externe fajlove sa .css extenzijom, ili jednostavno se pišu u zaglavlju HTML dokumenta ili čak inline, tj. na samim elementima.

Externi stilovi su i najbolji jer vam omogućuju uštedu vremena pri radu i pri redizajniranju Vašeg HTML dokumenta.

CSS su izmislili i specificirali ljudi iz W3C-a, a pojavili su se sa HTML-om 4.0 kao rešenje koje je proizašlo iz sve veće potrebe za odvajenjem sadržaja stranice od dizajna.

HTML je od početka zamišljen kao takav da se brine samo o sadržaju - znači trebao je samo da prikazuje paragrafe, tabele, heading-e, i sl. dok bi se za izgled brinuli browser-i.

Ali, kako su mnogi tvorci browser-a počeli dodavati dodatne HTML tagove (kao što su font tag i color atribut) originalnom HTML-u, mnogi developeri sve su više nailazili na poteškoće u izradi svojih stranica.

HTML i CSS standardi

Da ne bi došlo do totalne zbrke, World Wide Web Consortium (W3C) - neprofitabilna organizacija, koja je odgovorna za standardizaciju HTML-a, kao dodatak verziji 4.0 HTML napravila je STILOVE (styles).

Tada su i Netscape 4.0 i Internet Explorer 4.0 podržavali stilove.

Dolazak CSS-a mnogi smatraju prekretnicom u web dizajnu jer je omogućio developerima - programerima da kontrolišu stilove i izgled više HTML stranica odjednom. Tako da danas developer može definisati jedan stil za neki element i iskoristiti ga na onoliko stranica koliko želi.

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.