Napisao Majkl Grej (Michael Gray)Po mom mišljenju, da. Postoji korist od toga da web direktorijumi uvrste Vaš sajt, ali samo neki. Trik je u tome da odgonetnete koji su to direktorijumi koji su relevantni.

Po mom mišljenju, postoje 4 direktorijuma u koja svaki sajt treba da pokuša da se uvrsti. To su: Yahoo, Business.com, Botw i DMOZ. Od ova četiri, tri direktorijuma traže godišnju naknadu. DMOZ je besplatan. Međutim, upasti u DMOZ direktorijum je postalo teže nego ikada. Predlažem da pokušate da se prijavite na njega, ali da se ne razočarate previše ukoliko ne uspete.

Ovi direktorijumi su Vam potrebni jer pomažu povećanju kvaliteta Vaših linkova, i daju Vam dobru osnovu za izgradnju baze linkova. Osim toga, daju web sajtu dozu relevantnosti i značaja za web pretraživače.

Kada se nađete na vrhu, da li tada postoji neki direktorijum koji je vredan da se u njega registrujete? Zavisi. Prvo je potrebno da odete na stranicu direktorijuma gde postoji mogućnost da će Vas primiti, kopirajte tu web adresu (URL), i potražite je u Guglu (Google). Potražite zabeležen datum (cached date), kako biste videli kada su Guglovi roboti poslednji put posetili tu stranicu.

Što je datum stariji, to je lošija situacija. Sve starije od 45 dana je problem, a sve preko 75 dana je znak za uzbunu. Vratite se ponovo u direktorijume 1-2 nivoa i ponovo proverite datume. Pregledajte stranice. Kada su poslednji put ažurirane? Ako je tematika Vašeg sajta nejasna, potrebno je da ga prijavite na neki direktorijum koji je nedavno ažuriran.

Ukucajte naslov stranice koju želite i dodajte reč „directory“ (direktorijum). Da li se ta stranica pokaže u rezultatima SERP-a (search engine result page)? Potražite direktorijume pomoću sajtova koji pružaju usluge pregleda njihovih prometa poput compete i quantcast. Imajte na umu da ovi servisi pružaju samo procene.

Ono što Vama treba je da utvrdite koliki značaj ti direktorijumi imaju za pretraživač, kolike su šanse da roboti dođu na njega i pozitivno ga ocene, i koliko posetilaca bi taj direktorijum mogao da Vam pošalje.

Takođe možete da pokušate da ukucate svoju ključnu reč ili vertikalnu kategoriju + reč „directory“, kako biste potražili specijalzovane vertikalne direktorijume. Pazite na direktorijume lošeg kvaliteta i ne bacajte novac.

Nemojte se odmah prijavljivati u sve direktorijume. Nemojte sve da završite za mesec dana samo da biste precrtali tu stavku sa spiska obaveza. To možete samo ukoliko imate već razrađen sajt sa dolazećim linkovima. Ako ste novi, rasporedite taj posao na 3-4 meseca, a počnite sa najvažnijim direktorijumima.“

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.