Šta podrazumeva održavanje web sajta - sve što treba znati.

Posedovanje web sajta postalo je neophodno za skoro svaki savremeni biznis, ali samo online prisustvo i nema mnogo poente bez održavanja. Važno je imati web sajt, ali imati web sajt koji je zastareo, nefunkcionalan, spor, a pogotovo nebezbezdan, često je gore nego da ga nemate.

Održavanje web sajta predstavlja niz aktivnosti koje se sprovode da bi se sprečilo pripisivanje sajtu ijednog od ovih nepoželjnih epiteta. Razmotrićemo, zato, u nastavku teksta, koje su to aktivnosti i zašto je svaka od njih važna za uspešnost online poslovanja.

 

Šta je održavanje sajta?

Pod održavanjem sajta misli se na redovno praćenje njegovih performansi i funkcionalnosti, redovna ažuriranja platforme, teme i dodataka, te redovne sigurnosne provere, sve u svrhu održavanja pozitivnog korisničkog iskustva, rangiranja na pretraživačima, a samim time i postizanja konverzija.

Upravo je web sajt ono što danas u većini slučajeva određuje prvi utisak vaših klijenata ili korisnika, jer skoro svi pre bilo kakve odluke, bilo da je u pitanju potražnja proizvoda ili usluge, sprovode online pretraživanje. Ukoliko je prvi utisak negativan, što će nesumnjivo biti slučaj kod sajtova koji se ne održavaju, potencijalni klijenti nastavljaju potragu kod konkurencije. Održavanje je, dakle, neophodnost za uspešan sajt.

 

Osnovne aktivnosti koje spadaju u održavanje web sajta

Mnogobrojne aktivnosti mogu da spadaju u održavanje, ali nisu nužno svakome sve one neophodne – to dosta zavisi od veličine i kompleksnosti određenog web sajta, vrste biznisa, individualnih potreba, te tehničkog znanja i sposobnosti samog vlasnika sajta (neke stvari možda možete da odradite i sami). U svakom slučaju, prodiskutovaćemo one osnovne koje bi trebalo da se podrazumevaju pod uslugom održavanja.

 

Redovna ažuriranja softvera 

Ključna komponenta efikasnog održavanja web sajta leži u doslednom pristupu redovnim ažuriranjima softvera. Ova ažuriranja su esencijalna za obezbeđivanje visokog nivoa sigurnosti. Svaki softverski sistem, uključujući popularne CMS platforme kao što su WordPress, Joomla ili Drupal, izložen je kontinuiranim pretnjama cyber sigurnosti. Redovna ažuriranja predstavljaju prvu liniju odbrane protiv takvih pretnji, jer pružaju vitalne ispravke za sigurnosne ranjivosti.

Pored toga, ova ažuriranja često donose i optimizacije performansi, kao i ispravke grešaka, što doprinosi stabilnosti i pouzdanosti web sajta. Implementacija sistema automatskih ažuriranja može dodatno unaprediti proces, omogućavajući brzo i efikasno primenjivanje novih verzija softvera bez ručne intervencije. Međutim, ključno je da se pre svakog ažuriranja izvrši temeljna provera i da se napravi sigurnosna kopija sistema kako bi se izbegle eventualne nekompatibilnosti ili neočekivani problemi tokom ažuriranja.

 

Rezervne kopije podataka (backups)

Redovno pravljenje rezervnih kopija (backups) predstavlja ključni deo strategije održavanja web sajta. Rezervne kopije su alat za osiguravanje kontinuirane dostupnosti podataka i za oporavak u slučaju neočekivanih incidenata kao što su hardverski kvarovi, softverske greške, ili napadi zlonamernog softvera. Efikasan plan rezervnih kopija uključuje periodično kreiranje sigurnosnih arhiva koje sadrže sve bitne komponente web sajta, uključujući podatke, fajlove, bazu podataka i konfiguracione informacije.

Ove kopije bi trebalo čuvati na odvojenom i pouzdanom mestu za skladištenje, poput cloud servisa ili eksternih hard diskova, kako bi se osiguralo da su podaci zaštićeni od gubitka ili oštećenja primarnog sistema. Pored redovnog kreiranja rezervnih kopija, ključno je takođe testirati njihovu funkcionalnost, kako bi se osiguralo da se možete osloniti na njih u slučaju potrebe za oporavkom. Time se osigurava da web sajt može brzo povratiti svoj radni status u slučaju nepredviđenih događaja, minimizirajući potencijalne gubitke podataka i vreme zastoja. Backup bi trebalo raditi u skladu s time koliko često se rade ažuriranja, a u svakom slučaju, najmanje jednom mesečno.

 

Optimizacija performansi sajta

Optimizacija performansi web sajta je nezaobilazna u obezbeđivanju pozitivnog korisničkog iskustva i poboljšanju ili održavanju rangiranja na pretraživačima. Strategije za optimizaciju performansi obuhvataju optimizaciju slika, keširanje, kao i optimizaciju kodova. Ovi koraci imaju za cilj smanjenje vremena učitavanja stranica, poboljšanje brzine odziva servera i smanjenje ukupne veličine web stranica.

Pored toga, korišćenje alata za testiranje performansi, kao što je Google PageSpeed Insights, može pružiti dublji uvid u aktuelne performanse sajta i identifikovati konkretne oblasti za optimizaciju. Redovno praćenje performansi i implementacija SEO trendova omogućavaju da web sajt ostvari visok nivo efikasnosti i konkurentnosti u digitalnom prostoru.

U sklopu optimizacije performansi, važno je identifikovati i rešiti i bilo kakve greške ili probleme u funkcionalnosti web sajta koji mogu narušiti korisničko iskustvo. To može uključivati ​​ispravke linkova koji ne rade, rešavanje problema sa prikazom sadržaja na različitim uređajima i različitim pregledačima, kao i rešavanje drugih tehničkih grešaka koje mogu uticati na funkcionalnost sajta.

Redovno testiranje funkcionalnosti i praćenje povratnih informacija korisnika mogu pomoći u identifikaciji ovih problema. Nakon identifikacije, važno je brzo reagovati kako bi se osiguralo nesmetano iskustvo korisnika i održala reputacija web sajta. 

 

Koliko često je potrebno sprovoditi aktivnosti održavanja web sajta?

Odgovor na pitanje koliko često treba sprovoditi aktivnosti održavanja web sajta zavisi od različitih faktora, uključujući veličinu i kompleksnost sajta, dinamiku promena na sajtu, kao i specifične potrebe i ciljeve vlasnika sajta. Opšta preporuka je da održavanje web sajta treba da bude redovno i sistematsko, sa rutinskim proverama i intervencijama prema potrebi.

To može podrazumevati nedeljna ili mesečna ažuriranja softvera, redovno praćenje performansi i sigurnosnih rizika, kao i povremene revizije sadržaja i funkcionalnosti sajta. Međutim, za sajtove koji su podložniji čestim promenama, kao što su Internet prodavnice, može biti potrebno češće održavanje, čak i na dnevnom nivou.

Važno je imati jasno definisan plan održavanja koji odgovara specifičnim karakteristikama i potrebama svakog sajta, kao i redovno praćenje njegove efikasnosti i prilagođavanje plana prema promenama u zahtevima i okolnostima. Održavanje web sajta ne treba posmatrati kao jednokratni zadatak, već kao kontinuirani proces koji zahteva posvećenost i pažnju kako bi se osigurala dugoročna uspešnost i funkcionalnost sajta.

 

Održavanje sajta kao bezbedonosna mera

Hakerski napadi ne funckionišu baš onako kako smo ih kao tinejdžeri zamišljali, ciljano odrađene od strane maloletnog kompjuterskog genija koji ima čvrst razlog što je izabrao baš vas. Zapravo, pod hakerskim napadom najčešće se podrazumeva maliciozni softver koji prolazi kroz hiljade sajtova pokušavajući da uđe u sistem koji će, zahvaljujući svojim sigurnosnim rupama, to dozvoliti. Dakle, neophodno je da se pobrinete da su one stalno zakrpljene, a to se postiže upravo kroz redovno održavanje. 

Održavanje sajta kao bezbednosna mera podrazumeva sprovođenje redovnih ažuriranja softvera, što uključuje CMS platformu, temu, dodatke i sve druge komponente sajta.

Opšta preporuka je da se ažuriranja sprovode čim postanu dostupna, jer predugo čekanje izlaže sajt sigurnosnim rizicima. Osim toga, deo održavanja je i implementacija sigurnosnih protokola kao što su SSL sertifikati, antivirusna zaštita i sistemi za otkrivanje napada.

Takođe, redovno praćenje i analiza sigurnosnih izveštaja, kao i praćenje trendova i novih pretnji, omogućava pravovremeno prepoznavanje potencijalnih rizika i adekvatno reagovanje. Bezbednosno održavanje sajta je neophodan proaktivni korak za zaštitu privatnosti vaših korisnika, zaštitu osetljivih podataka i očuvanja reputacije vaše kompanije. 

 

Da li je bolje samostalno sprovoditi održavanje web sajta ili angažovati agenciju?

Razrešenje ove dileme zavisi, opet, od različitih faktora, kao što su nečije tehničko znanje, vreme koje ima na raspolaganju, resursi i budžet. Samostalno održavanje sajta može biti privlačnija opcija za vlasnike sajtova sa manjim budžetom, a dobrim tehničkim znanjem, jer omogućava veću kontrolu nad procesom i troškovima. Međutim, samostalno održavanje zahteva redovno ulaganje vremena i napora u praćenje novih tehnologija, sigurnosnih rizika i ažuriranja softvera, te može biti izazovno da mu se posvetite ukoliko to nije primarni fokus vašeg biznisa.

S druge strane, angažovanje agencije za održavanje web sajta pruža vlasnicima sajta stručnost i podršku koja može biti od ključnog značaja za efikasnost ovih aktivnosti. Uz agenciju, na raspolaganju imate tim stručnjaka sa iskustvom u različitim oblastima, uključujući web razvoj, sigurnost, SEO optimizaciju i dizajn, što ovaj izbor čini sveobuhvatnim i pouzdanim rešenjem za održavanje sajta. Osim toga, angažovanje agencije oslobađa vas brige i posvećivanja vremena tehničkim zadacima, oslobađajući vam prostor da se fokusirate na svoje osnovne aktivnosti i poslovanje.

Konačna odluka između samostalnog održavanja i angažovanja agencije zavisiće uvek od individualnih potreba, resursa i ličnih preferencija. Važno je pažljivo proceniti prednosti i nedostatke obe opcije za vaš konkretan slučaj kako biste doneli informisanu odluku koja će najbolje odgovarati vašim okolnostima – a treću opciju, da sajt uopšte ne održavate, svakako isključiti.

 

Posledice nekvalitetnog održavanja sajta

Posledice nekvalitetnog održavanja sajta mogu biti ozbiljne i imati dugoročne negativne posledice po poslovanje i reputaciju vlasnika sajta. Nedostatak redovnog održavanja može dovesti do povećanja rizika od sigurnosnih pretnji, uključujući hakovanje i krađu podataka.

Pored toga, nekvalitetno održavanje može uticati na performanse sajta, što dovodi do sporog učitavanja stranica, lošeg korisničkog iskustva i gubitka posetilaca, a samim time i klijenata, jer pored tehničkih problema, nekvalitetno održavanje sajta može negativno uticati i na poverenje korisnika.

Stoga je važno shvatiti ozbiljnost održavanja sajta i preduzeti gorenavedene aktivnosti kako bi se izbegle negativne posledice. Redovno održavanje sajta treba posmatrati kao investiciju u dugoročni uspeh online poslovanja, umesto kao trošak koji se može izbeći (pogotovo s obzirom na to da, zapravo, i ne može).