Najkorisniji besplatni AI alati za vaš online biznis.

Sviđalo nam se to ili ne, veštačka inteligencija polako, ali sigurno, postaje ključan i neizostavan deo poslovanja u većini savremenih industrija. Besmisleno je, stoga, gledati na AI alate kao na neprijatelje koji su tu da nam otimaju poslove, kada umesto toga možemo da ih iskoristimo da nam pomognu da svoj posao obavljamo znatno brže i efikasnije.

Ovo je posebno slučaj kada su u pitanju besplatni AI alati, dostupni svakome u svakom trenutku, omogućavajući tako uštedu vremena i novca. Razmotrićemo u nastavku teksta neke od njih i njihove konkretne poslovne benefite.

 

ChatGPT

Počećemo s onim o čemu se trenutno najviše priča, i o čemu smo i sami već govorili, a to je slavni ChatGPT. ChatGPT je napredan AI alat koji koristi jezičko modeliranje kako bi omogućio automatizovane i personalizovane interakcije sa korisnicima putem različitih platformi za razmenu poruka. Njegova sposobnost generisanja prirodnog jezika omogućava mu da razume korisničke upite i pruži relevantne odgovore u realnom vremenu. Na taj način, ovaj alat nudi niz benefita za poslovanje.

Prvo, ChatGPT može značajno unaprediti korisničko iskustvo pružajući brze i precizne odgovore na upite korisnika, čime se povećava zadovoljstvo korisnika i verovatnoća konverzije. Takođe, ChatGPT kroz podršku korisnicima i automatsko rešavanje uobičajenih problema i upita, oslobađa ljudske resurse za složenije zadatke. Nadalje, ovaj alat može pomoći u povećanju angažovanja korisnika putem personalizovanih preporuka, obaveštenja ili marketinških poruka.

Sposobnost ChatGPT-a da analizira velike količine podataka i pruži relevantne informacije može takođe doprineti informisanijim poslovnim odlukama, te bržem kreiranju ili razumevanju sadržaja. ChatGPT čak i na srpskom predstavlja moćan alat za unapređenje efikasnosti, produktivnosti i korisničkog iskustva u poslovanju, mada je pouzdanije koristiti ga na engleskom, a za poboljšanu efikasnost, naravno, koristiti plaćenu verziju.

ChatGPT upit za chatovanje.

 

Jasper

Jasper se ističe kao jedan od najboljih besplatnih AI alata zahvaljujući izuzetnim sposobnostima u pisanju putem veštačke inteligencije. Namenski je osmišljen da pojednostavi i optimizuje proces kreiranja sadržaja, čineći ga neprocenjivim alatom za pisce, marketare i vlasnike biznisa. Jasper koristi više AI modela (uključujući model specifičan za marketing) kako bi generisao visokokvalitetni sadržaj za različite potrebe pisanja, od blog postova do reklamnih kopija. Pojavio se kao marketinški alat, te u ovom području i pokazuje svoje najbolje mogućnosti.

Jasper pruža integrisanu marketinšku kampanju zasnovanu na specifičnom biznisu i preferencijama korisnika. Čak nudi i analitiku kako biste mogli pratiti performanse svoje kampanje. Nedavno je stekao prava na Clipdrop, jedan od najboljih AI alata za generisanje slika, kako bi pružio i vizuale uz sadržaj. Jasper je takođe najbolji besplatni AI alat za blogove, nudeći mogućnosti za specifične potrebe pisanja, uključujući SEO-optimizovane blog postove. Automatski uključuje slike, video zapise, CTA dugmad i ključne reči u vaš blog. Jasper ima i mogućnost da navodi izvore i ima ugrađenu zaštitu od plagijarizma.

Predstavlja neosporno moćan alat za one koji se bave kreiranjem sadržaja, donoseći efikasnost i dodir inovacije veštačke inteligencije u proces pisanja, po mišljenju mnogih i bolje nego što to radi ChatGPT. Ipak, kao i on, i Jasper dosta ponavlja reči ili fraze, pa je potrebno uređivanje ljudskom rukom umesto potpunog oslanjanja na alat. Osim toga, besplatna je probna verzija, dok su plaćene verzije prilično skupe, zbog čega je korisniji za biznise i agencije, nego za pojedince.

JasperAI dashboard.

 

Copy.ai

Copy.ai je još jedan besplatan AI alat za generisanje sadržaja koji vam olakšava kreiranje visokokvalitetnog materijala za različite potrebe poput blogova, objava na društvenim mrežama, e-pošte i drugih. Copy.ai omogućava korisnicima pisanje na više od 29 jezika i generisanje preko 7.000.000 reči mesečno. Ovaj alat je izuzetno koristan za blogere koji žele da povećaju svoju produktivnost, menadžere društvenih mreža koji žele da stvaraju postove koji konvertuju, marketinške stručnjake koji žele da kreiraju tekst koji privlači pažnju, kao i vlasnike internet prodavnica koji žele da pišu efektivnije kopije. 

Jednostavan je za korišćenje, potrebno je da navedete kratak opis željene teme i alat će generisati sadržaj koji možete koristiti za blogove, društvene mreže, ili čak video zapise. Alat će generisati sadržaj na osnovu vaših specifikacija. Automatizacijom rutinskih zadataka i pružanjem  sugestija u realnom vremenu, ovaj besplatni alat za digitalni marketing u pravim rukama zaista može poslužiti kao moćno oružje za unapređenje marketinške strategije i postizanje boljih rezultata, te tako pomoći poslovnim subjektima da uštede vreme i resurse.

Copy.ai chat

 

Canva

Canva predstavlja inovativni alat za dizajniranje koji omogućava korisnicima, bez obzira na njihovo iskustvo u dizajnu, da kreiraju profesionalne i kvalitetne grafike, prezentacije i sadržaj za društvene mreže. Jedna od najnovijih besplatnih AI funkcija koju nudi Canva je AI Art Generator, koji omogućava korisnicima da u samo nekoliko sekundi pretvore čisti tekst u originalno umetničko delo. Ovaj alat pomaže marketinškim i dizajnerskim timovima da brzo pronađu savršenu sliku za svoje prezentacije, objave na društvenim mrežama i još mnogo toga.

Canva nudi dobro korisničko iskustvo, i vodeći korisnike kroz proces kreiranja, otvara dizajn svima koji žele da isprobaju ovaj besplatni AI alat. Takođe, Canva raspolaže obimnom bibliotekom templejta, slika i dizajnerskih elemenata, zajedno sa intuitivnom funkcionalnošću povlačenja i ispuštanja, što obezbeđuje pristupačnost korisnicima bez prethodnog iskustva u dizajnu.

Iako besplatna verzija Canve nudi širok spektar funkcija pogodnih za osnovne dizajnerske potrebe, Canva Pro i Canva for Teams nude dodatne napredne funkcije za prilično isplative meseče pretplate. Canva, kao moćan alat koji pojednostavljuje proces dizajniranja i omogućava korisnicima da brzo i lako stvore impresivne grafike i umetnička dela uz pomoć svojih AI funkcija, zasigurno će zauzeti mesto među ovogodišnjim web dizajn trendovima.

Canva AI za generisanje slika.

 

DALL·E 3

DALL·E 3 je još jedan revolucionarni sistem za generisanje slika koji koristi moć prirodnog jezika kako bi stvorio realistične slike i umetnička dela. Ovaj moćni alat omogućava dizajnerima, ali i umetnicima i kreativcima da unesu novu dimenziju u svoj rad, kreirajući originalne slike na osnovu tekstualnih opisa. Sa većom rezolucijom u poređenju sa prethodnom verzijom, DALL·E 3 omogućava generisanje detaljnih i visokokvalitetnih slika na osnovu zadatih promptova, pružajući kreativcima još veću slobodu izražavanja.

DALL·E 3 transformiše kreativne ideje u neverovatne vizuelne kreacije, otvarajući nove horizonte u svetu dizajna i umetnosti. Kako biste besplatno isprobali ovaj alat, potrebno je da imate Microsoft nalog, jer je Microsoft integrisao DALL·E 3 u svoj Bing generator slika.

Microsoft Dall-e 3 za generisanje slika.

 

Synthesia

Synthesia je AI alat koji olakšava kreiranje video sadržaja. Sa ogromnom bibliotekom unapred pripremljenih video templejta, omogućava vam da prilagodite video sadržaje svojim potrebama upotrebom teksta, slika, animacija i AI-generisanih videa. Sjajan je alat za uštedu vremena i resursa, a pritom jednostavan za korišćenje. Besplatna verzija omogućava kreiranje jednominutnih video zapisa, dok duži videi sa složenijim funkcijama zahtevaju pretplatu. Međutim, jednostavni jednominutni video sadržaji i jesu ono što je potrebno i korisno za marketing online poslovanja.

Synthesia AI za generisanje videa. 

 

Lumen 5

Lumen 5 je još jedan AI alat koristan za istu svrhu – olakšavanje kreiranja video sadržaja. Bilo da vam je potreban video za društvene mreže ili web sajt, Lumen 5 ponudiće solidne predloge i rešenja sa različitim opcijama formata. Ponovo, na osnovu teksta koji ubacite, alat generiše kompletan video zapis. Koristan je za svakog kome je potrebno brzo kreiranje zanimljivih i profesionalnih video sadržaja, što je, kao što smo rekli, svakako neophodno u savremenom marketingu. Besplatna verzija omogućava kreiranje 5 videa mesečno, što, ukoliko se pametno iskoristi, može biti sasvim dovoljno. 

Lumen 5 za generisanje videa i glasa.

 

JADBio

JADBio je besplatan AI alat koji pruža intuitivnu platformu za mašinsko učenje namenjenu svima koji žele da istraže svet mašinskog učenja, bez obzira na njihovo iskustvo u kodiranju. Posebno je koristan za studente ili pojedince koji žele da izgrade prediktivne modele za određene scenarije, te da efikasno iskoriste moć mašinskog učenja olakšavajući analizu podataka i otkrivanjem novih obrazaca i saznanja. Glavni cilj jeste upravo olakšavanje procesa otkrivanja novih saznanja i izvlačenja znanja iz javno dostupnih ili vlastitih istraživačkih podataka, a sve to bez potrebe za kodiranjem.

JADBio AI alat za masinsko ucenje.

 

Google AI (Gemini)

Google AI je vodeći alat veštačke inteligencije koji se ističe svojim inovacijama i vođstvom u istraživanju ove oblasti. Otvorenost prema razvoju softvera otvorenog koda i saradnji postavljaju Google AI na sam vrh istraživanja veštačke inteligencije, čineći ga ključnim resursom za programere, istraživače i kompanije koje žele da uključe veštačku inteligenciju u svoje operacije. Nedavno lansiran Google besplatan alat Gemini rezultat je praktične primene svih ovih istraživanja.

Funkcioniše slično kao ChatGPT, ali nudi dodatne važne funkcije, kao što su izvori i generisanje slika (dostupno samo u plaćenoj ChatGPT verziji).  Google AI je ključan za sve koji žele da istražuju, razumeju ili doprinesu dinamičnom svetu veštačke inteligencije. 

Google AI Gemini chat

 

Microsoft Bing

I Microsoft Bing je, po novom, pretraživač opremljen veštačkom inteligencijom, koji funkcioniše kao vaš lični asistent tokom pretrage na internetu. Niz AI funkcija omogućava vam da postavljate kompleksna pitanja i na njih dobijate sažete, lako razumljive odgovore, pruža inspiraciju za pisanje ili ideje za različite projekte. 

Microsoft Bing pretraga sa vestackom inteligencijom.

 

Kako da odaberete odgovarajući AI alat za vaš biznis?

Odgovor na ovo pitanje je možda predvidiv, ali zaista je jedini ispravan – morate da razmotrite vaše potrebe. Nakon što se informišete o određenom alatu i njegovim funkcionalnostima, potrebno je da razmislite da li one odgovaraju na zahteve vašeg poslovanja. Chat GPT može biti od koristi i kao pomoćnik u kodiranju za programere, i kao asistent za pisanje za marketare, dok Canva kao vaš odabrani alat ima smisla samo ukoliko vam je potrebna pomoć oko dizajna.

Da li vam je potrebno kreiranje sadržaja, korisnička podrška, ili pak analiza podataka? Razmotrite i koliko je određeni alat bezbedan, jednostavan za korišćenje, i da li je zaista besplatan (mnogi besplatni alati, nažalost, nakon nekog vremena nude samo besplatan probni period i onda zahtevaju plaćanje). Dakle, ne brzajte u ovom odabiru, nego se pažljivo i detaljno informišite.

Besplatni, pa i plaćeni AI alati su odlična prilika da unapredite vaše poslovanje, ali ukoliko radite sa onima koji su vam zaista potrebni, ukoliko ih koristite savesno i odgovorno, te ukoliko ste, dok ih koristite, svesni i njihovih ograničenja. Vaše navođenje i provera rada alata je ključno da bi krajnji rezultati za vaše poslovanje bili isključivo benefiti.