Iako Fejsbuk (Facebook) trenutno izgleda kao primamljivo marketing rešenje, postoji opasnost da ga postavite u centar Vaših marketing napora.

Postavljanje promotivnog materijala na web sajtove treba da bude promišljeno i odmereno. Međutim, može biti opasno, ukoliko se fokusirate na propagiranje svog materijala isključivo samo na jednom sajtu. To posebno važi kada je reč o sajtu nad kojim nemate apsolutno nikakvu kontrolu, jer ostavljate sebe i svoj posao izložene tuđim komentarima i tuđoj ćudi. Ovo se dešava na Tviteru (Twitter) u velikom obimu, a sa trendom porasta, javlja se i na Fejsbuku (Facebook).

Pazite na koji način koristite Facebook u marketingu!

Da ne shvatite pogrešno, nema ništa loše ni u Fejsbuku, ni Tviteru, sve dok predstavljaju deo ukupne strategije. Međutim, kad se celokupna Vaša marketing aktivnost svodi na Fejsbuk, budite svesni da veoma rizikujete. Uvek treba isprobavati novo, misliti van granica i eksperimentisati. Kada redirektujete svoju web stranicu na Tviter, Fejsbuk, Vikipediju (Wikipedia), ili bilo koji drugi web sajt i web stranicu koja se ne nalazi u Vašoj apsolutnoj kontroli, niste više svoj gazda. Puno web 2.0 kompanija su donosile loše odluke u prošlosti, a Fejsbuk se slobodno može staviti među vodeće kompanije kad je reč o lošem odlučivanju. Ako stavite sve što imate samo na Fejsbuk, stavljate sudbinu svoje kompanije pod vođstvo, pravila i uslove kompanije koja je prezentovala visok stepen lošeg odlučivanja sa alarmantnom pitanjem ispravnosti tih odluka.

Da budemo načisto: Fejsbuk ima cilj da vlada Internetom. Ukoliko smatrate da deaktivacija fejsbuk naloga nekolicine Guglovih visokokvalifikovanih inžinjera nije bilo dovoljno jasno upozorenje širom planete, pravo je vreme da otvorite oči. Fejsbuk i Gugl će uskoro započeti rat za mrežu, a Vama zaista nije potrebno da budete kolateralna šteta.

Fejsbuk treba da bude samo alatka u Vašoj marketing kutiji sa alatom. Važno je samo da ne bude jedina alatka.

U narednoj godini očekujte da će Fejsbuk nastojati da uvuče posao na svoj sajt. U stvari, za očekivati je da učine sve što je u njihovoj moći kako bi podstakli ljude da se opredele za Fejsbuk kao jedini ili glavni način korišćenja Interneta.

Preuzeto sa www.wolf-howl.com

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.