Iako Fejsbuk (Facebook) trenutno izgleda kao primamljivo marketing rešenje, postoji opasnost da ga postavite u centar Vaših marketing napora.

Postavljanje promotivnog materijala na web sajtove treba da bude promišljeno i odmereno. Međutim, može biti opasno, ukoliko se fokusirate na propagiranje svog materijala isključivo samo na jednom sajtu. To posebno važi kada je reč o sajtu nad kojim nemate apsolutno nikakvu kontrolu, jer ostavljate sebe i svoj posao izložene tuđim komentarima i tuđoj ćudi. Ovo se dešava na Tviteru (Twitter) u velikom obimu, a sa trendom porasta, javlja se i na Fejsbuku (Facebook).

Da ne shvatite pogrešno, nema ništa loše ni u Fejsbuku, ni Tviteru, niti generalno marketingu na društvenim mrežama, sve dok predstavljaju deo ukupne strategije. Međutim, kad se celokupna Vaša marketing aktivnost svodi na Fejsbuk, budite svesni da veoma rizikujete.

Uvek treba isprobavati novo, misliti van granica i eksperimentisati. Kada redirektujete svoju web stranicu na Tviter, Fejsbuk, Vikipediju (Wikipedia), ili bilo koji drugi web sajt i web stranicu koja se ne nalazi u Vašoj apsolutnoj kontroli, niste više svoj gazda. Puno web 2.0 kompanija su donosile loše odluke u prošlosti, a Fejsbuk se slobodno može staviti među vodeće kompanije kad je reč o lošem odlučivanju. Ako stavite sve što imate samo na Fejsbuk, stavljate sudbinu svoje kompanije pod vođstvo, pravila i uslove kompanije koja je prezentovala visok stepen lošeg odlučivanja sa alarmantnom pitanjem ispravnosti tih odluka.

Fajsbuk marketing: Da ili ne?

Da budemo načisto: Fejsbuk ima cilj da vlada Internetom. Ukoliko smatrate da deaktivacija fejsbuk naloga nekolicine Guglovih visokokvalifikovanih inžinjera nije bilo dovoljno jasno upozorenje širom planete, pravo je vreme da otvorite oči. Fejsbuk i Gugl će uskoro započeti rat za mrežu, a Vama zaista nije potrebno da budete kolateralna šteta.

Fejsbuk treba da bude samo alatka u Vašoj marketing kutiji sa alatom. Važno je samo da ne bude jedina alatka.

U narednoj godini očekujte da će Fejsbuk nastojati da uvuče posao na svoj sajt. U stvari, za očekivati je da učine sve što je u njihovoj moći kako bi podstakli ljude da se opredele za Fejsbuk kao jedini ili glavni način korišćenja Interneta.

Preuzeto sa www.wolf-howl.com

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.