U potrazi ste za nekom kreativnom idejom za dizajn logoa? Da li ste se ikada zapitali otkud grafičkim dizajnerima tako inspirativne ideje za logo dizajn? Da li je to samo trenutak inspiracije ili je dizajn logoa ipak malo duži proces? Odgovor je poprilično zapetljan.

Dizajn logoa može biti prilično zapetljan posao.

Koncept stvaranja logoa počinje idejom da se imidž kompanije predstavi putem grafičkog dizajna. U procesu kreiranja logoa ne postoji zadržavanje i obuzdavanje misli. Prema tome, stvaranje logoa je jedan poduži proces. Pitanje ipak ostaje – kako dobiti super ideju za dizajniranje logoa?

Dajemo Vam 8 jednostavnih, ali veoma korisnih saveta koje Vam, ukoliko ih imate na umu, mogu omogućiti priliv hrpe svežih ideja.

Upoznajte posao

Logo treba da prikaže osnovnu prirodu Vašeg posla. Najbolji logo dizajneri su oni koji su u stanju da prikažu ono čime se bavite i kakve proizvode i usluge nudite. Neophodno je shvatiti osnovnu temu svake industrije.  Primer mogu da budu banka i kafeterija. Obema je potreban logo, međutim, sasvim je logično da će njegova forma u oba slučaja biti različita.

Odredite ciljnu grupu

To je od vitalne važnosti pre nego što pristupite dizajniranju logoa. Koliko je ciljna grupa stara, kolika su joj primanja, pol, nivo obrazovanja, i slično, je nešto što morate da uzmete u obzir. Uvek kreirajte takav dizajn logoa da on zadovoljava kriterijume ciljne grupe. Imajte na umu da je, ukoliko Vaš logo ne dopire do ciljne publike, u potpunosti besciljan.

Uvek upotrebljavajte brejnstorming

Zamislite sliku kako biste voleli da izgleda Vaš posao i Vaši klijenti. Da li ste ozbiljni ili šaljivi? Da li ste inovativni ili konvencionalni? U čemu ste najbolji? Odradite brejnstorming polako, bez žurbe, prikupite sve reči i slike koje Vam padnu na pamet kada opisujete svoj posao.

Smislite primamljiv slogan

Slogan je fraza koja opisuje Vašu kompaniju. Uglavnom se nalazi na dnu logoa. To pomaže klijentima da lakše prepoznaju kompaniju.

Istaknite se među konkurencijom

Važno je da kreirate prepoznatljiv logo, koji Vas razlikuje od konkurenata i koji je lako zapamtiti. No opet je važno imati na umu da logo predstavlja odraz industrije u kojoj ste.  Ako kreirate logo sličan Vašoj konkurenciji, nećete se izdvojiti iz mase.

Pažljiva upotreba metafora

Veoma je pametna zamisao da ugradite značenje u logo. Pri tome, morate da pripazite da logo ne bude prenaduvan značenjem.

Igrajte se fontovima

To je još jedna veoma dobra zamisao kod dizajniranja logoa. Jednostavno uzmite kompanijino ime, ili ime proizvoda i dajte slovima neki oblik. Ovo bi Vam moglo pomoći da uvidite koja vrsta fontova odgovara reči, ili nekom određenom delu dizajna logoa. Još jedan eksperiment se odnosi na veličinu slova i njihovu boju. Pokušajte da miksujete boje koje su usko povezane, ili da kombinujete boje sa velikim i malim kontrastom.

Robustan logo dizajn

Dizajn logoa treba da bude fleksibilan kako bi mogao biti prekrajan prema potrebama biznisa. Mora biti prilagodljiv kako bi mogao da promoviše proizvode i usluge u različitim kulturama.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.