Pravljenje Facebook aplikacije i promocija web sajta

Pravljenje Facebook web sajt aplikacije za deljenje i praćenje sadržaja na društvenoj mreži Facebook je veoma poželjno kada govorimo o SMM promociji.

Ovaj tutorijal će Vam pomoći da napravite Facebook web sajt aplikaciju i povežete je sa web stranicama putem meta tagova Open Graph protokola i na taj način pratite metriku.

Praćenje metrike je veoma važna stavka ukoliko koristite plaćenu promociju sadržaja kako biste imali jasan uvid koliko ljudi je videlo Vaš sadržaj, koliko im se svideo i koliko je deljen od strane ciljne grupe korisnika.

Za razliku od klasičnih "share" dugmadi i opcija za deljenje stranica i sadržaja, Facebook aplikacija će pratiti sve lajkove i deljenja na profilima i zidovima profila gde se pojavi URL Vašeg web sajta za koji je aplikacija i napravljena a koja takođe komunicira i povlači podatke sa same web stranice putem Open Graph protokola.

Pravljenje Facebook aplikacije: Korak po korak

Prvi deo tutoriala bavi se procesom kreiranja Facebook aplikacije u 10 jednostavnih koraka, dok ćemo u drugom delu malo pažnje posvetiti analitici i metrici kreirane Facebook aplikacije.

Za kreiranje aplikacije pratite sledećih 10 koraka:


 1. Logovanje u administratorski profil
  Ulogujte se u Vaš administratorki Facebook profil, to je ujedno profil sa kojeg ste kreirali Facebook stranicu kompanije.


 2. Pravljenje nove Facebook aplikacije
  Kliknite na "Create new Facebook App" kako biste krenuli da kreirate aplikaciju. Ukoliko iz nekog razloga u desnom gornjem uglu ne vidite dugme za kreiranje aplikacije, kliknite na link da biste se registrovali kao developer "Register as Developer"


 3. Odabir platforme
  Odaberite platformu na koju želite da dodate aplikaciju. Ukoliko pravite aplikaciju za više različitih platformi, kasnije ćete biti u mogućnosti da ih dodate u Facebook app.


 4. Odabir imena aplikacije
  Odaberite ime za aplikaciju i selektujte "Create New Facebook App ID", zatim odaberite odgovarajuću kategoriju za aplikaciju u polju "category". Ukoliko pak pravite samo test aplikaciju potrebno je da selektujete opciju test aplikacije.


 5. Pročitajte uputstva za brzi start
  Pročitajte Facebook uslove korišćenja i prihvatite ih. Nakon što ste pročitali i prihvatili uslove korišćenja, klikom na dugme "Continue" nastavljate ka sledećem koraku. Ukoliko je potrebno, izvršite verifikaciju Vašeg profila.


 6. Indentifikacioni broj aplikacije
  Uspešnim završetkom 5. koraka Vašoj aplikaciji će biti dodeljen jedinstveni indentifikacioni broj (App ID) koji ćete moći koristiti na web sajtu dodavanjem Open Graph protokol meta taga za deljenje sadržaja. (potrebno za uvid u statistiku i metriku kroz aplikaciju)
  <meta property="fb:app_id" content="your_app_id_number" />

  Kreiranu aplikaciju ćete moći pronaći u Facebook uređivaču za aplikacije.


 7. Unos tajnog ključa za zaštitu aplikacije
  Facebook platforma će automatski generisati tajni ključ povezan sa Vašom aplikacijom čija je uloga da izvrši autentifikaciju zahteva upućenih sa aplikacije ka Facebook serverima. Ovaj ključ je takođa tretiran i kao lozinka.


 8. Unos osnovnih podataka
  U odeljku "Settings" ili podešavanja pronaći ćete polja za unos potrebnih informacija. Ovaj korak služi za unos osnovnih podataka u aplikaciju kao što su e-mail adresa, ime aplikacije i potvrđivanje imena (korak 2.).


 9. Odabir detalja i opcija
  U levoj sekciji selektujte detalje aplikacije "App Details" da biste videli i izmenili dodatne informacije o aplikaciji. U polje "App Domains" unesite ime domena web sajta (www.example.com). Ukoliko želite da kreirana aplikacija bude izlistana u centru za aplikacije "App Center", uključite opciju "App Center Listed Platform" za web ili mobilni sajt. Dodajte ikone, promotivnu sliku i video. Budite sigurni da ste ispoštovali "App Center" uslove korišćenja da bi Vaša aplikacija bila odobrena za dodavanje.


 10. Onemogućavanje developer moda u aplikaciji
  Nakon kreiranja, Facebook aplikacija je u development modu što je i podrazumevana (default) opcija.
  Jednom kada je Vaša aplikacija spremna za javno objavljivanje i korišćenje, možete promeniti development mod aplikacije u javni (public) mod i na taj način dozvoliti aplikaciji da komunicira i prikuplja podatke sa Facebook profila koji nisu povezani sa samom aplikacijom.

Uvid u analitiku i metriku Facebook aplikacije

Kompletan uvid u analitiku i metriku, kako i na koji način su kosrisnici Facebook društvene mreže komunicirali sa aplikacijom i kroz koje sve uređaje, možete videti u "Facebook Analytics for Apps" kontrolnom panelu.

facebook analitikaPročitajte još:

Spoljašnje veze i izvori:

Dobar dan. Kako možemo da vam pomognemo?

back btn

Naručite uslugu

Ovo polje je obavezno.
Web dizajn Web development Web aplikacija Internet marketing Copywriting Grafički dizajn Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.

back btn

Pridružite nam se.

Ovo polje je obavezno.
UI/UX dizajner Community Manager Front-end Developer Back-end Developer Grafički Dizajner Copywriter SEO Ovo polje je obavezno.
Priložite CV/Portfolio
Ovo polje je obavezno.

back btn

Tu smo za vas.

Ovo polje je obavezno.
Ovo polje je obavezno.