Kako napraviti sajt?

Izrada web sajtova je poslednjih godina tema za koju se intesuje veliki broj ljudi, bilo da su to vlasnici malih i srednjih preduzeća ili pojedinci, nezavisno od nivoa znanja koji poseduju, svi se interesuju kako napraviti sajt?

, jer je to novi način promocije i  poslovanja.

Sa sigurnošću možemo da kažemo da danas ako nemate web sajt kao da i ne postojite.

kako-napraviti-sajt
Kako napraviti web sajt – odabir domena, hostinga i softvera za izradu.

Većina naših posetilaca je verovatno upućena u to kako funkcionišu web sajtovi, ali za one koji su početnici odlučili smo da napravimo dobru polaznu tačku sa referencama koje će ih uputiti u ovaj proces. Pa da počnemo.

Korak 1 – Web hosting

Hosting je mesto gde treba da postavite vaš web sajt sa svim web stranicama. Iako je moguće napraviti web sajt na svom računaru i nikada ga ne objaviti online, to je pomalo besmisleno. Niko neće biti u mogućnosti da ga vidi osim vas. Pa je prva stvar koju treba da obezbedite Web hosting provajder. Postoji nekoliko tipova web hostinga između kojih možete da birate:

  • Besplatan web hosting,
  • Dedicated, VPS i Shared Hosting,
  • Colocation hosting,
  • Cloud Hosting.

Većina ljudi bira besplatan web hosting bez previše razmišljanja, ali postoji dosta nedostataka ovoga rešenja. U većini situacija ne dobijate dovoljno prostora za skladištenje, možda ćete biti prinuđeni da dozvolite njihove reklame na sajtu ili ćete imati ograničenja sa protokom podataka. Ovaj tip hostinga preporučujemo jedino za testiranje web stranica ili za lične prezentacije koje nisu zahtevne. Za sve ostale preporučujemo profesionalni web hosting.

Korak 2 – Odabir domena

Da li vam je potrebno ime domena opet zavisi od vaših zahteva. Iako je domen u većini situacija obavezan postoji i opcija da izaberete hosting bez domena, ali to nije praksa. Ime domena pruža ekstra brandiranje za vaš sajt, omogućavajući korisnicima da vas lakše pronađu i zapamte. I ovde postoje besplatne opcije i opcije koje se plaćaju. Više informacija o registraciji domena.

Korak 3 – Planiranje sajta

Kao i u svakom poslu, tako i u web dizajnu treba na početku napraviti detaljan plan i strategiju nastupa sajta. Prvi i ključni korak nakon odabira domena i hostinga je indentifikovanje ciljane publike kojoj će sajt biti namenjen. Kada znamo ko su posetioci, koja su njihova interesovanja i potrebe, onda možemo mnogo lakše na osnovu toga kreirati prilagođeni sadržaj.

Na ovaj se nadovezuje još jedan podjednako važan korak, a to je istraživanje ključnih rečih reči. Malo je verovatno da će vas korisnici pretraživati preko samog naziva sajta, osim ako ste već napravili prepoznatljiv brend. Odaberite duže i specifičnije ključne reči i vašim sadržajem odgovorite na upite koje korisnici kucaju u pretraživačima.

Korisni alati za istraživanje ključnih reči su Keyword Planner (ključne reči iz plaćenih Adwords kampanja) i Ubersuggest alat koji radi na principu Google autosugestije. Pored ovoga uvek je dobro osvrnuti se na konkurenciju i razmotriti njihovu strategiju ključnih reči i marketinga.

Šta je još potrebno?

  • Odabir tipa web sajta – odlučite šta želite da predstavite. Da li su to vesti, informacije, proizvodi ili usluge, portfolio itd.
  • Navigacija utiče na informacionu sturukturu sajta pa je treba dobro osmisliti, da bi omogućila lako snalaženje korisnika na sajtu.
  • Sadržaj je najvažniji faktor za uspeh svakog sajta pa ovome treba posvetiti naviše pažnje. Potrudite se da vaš sadržaj bude koristan za korisnike, toliko da će hteti da ga podele sa drugima i linkuju ka njemu.

Budite svesni da su korisnici najvažniji, pa nemojte prilagođavati sajt svojim potrebama, već isključivo sve usmerite na korisnika. Ovo je mesto gde mnogi vlasnici sajtova greše i razlog zašto njihov online biznis ne napreduje. Uvek istražite aktuelne web dizajn trendove i ugledajte se na sajtove koji su uspešni.

Korak 4 – Gradite vaš sajt stranicu po stranicu

Da bi efikasno napravili web sajt morate imati jasno definisan tok procesa (workflow). Objasnićemo ovo na primeru izrade sajta za klijente.

Na početku se uzima specifikacija zahteva od klijenta. Uobičajna praksa je da grafički dizajner  na osnovu toga uradi dizajn sajta u Photoshop-u. Nakon usvajanja dizajna dobijeni PSD fajl se prosleđuje web programerima koji rade kodiranje i dodavanje potrebnih funkcionalnosti koje sajt treba da poseduje. Ovaj proces se može dodatno unaprediti upotrebom wireframe-ova i prototipa u početnoj fazi komunikacije sa klijentom.

Kreiranje sajta zahteva da se posvetite svakoj pojedinačnoj stranici. Da bi ste napravili web sajt potrebno je da poznajete:

  • Osnove dizajna – elementi dobrog dizajna i njihova pravilna upotreba na web sajtu.
  • Učenje HTML-a – HTML je osnova svake web stranice. Iako nije neophodno da ga poznajete, u svakom slučaju će biti bolje ako ga naučite.
  • Učenje CSS-a – CSS je neophodan da bi formatirali izgled web stranice. Ukoliko savladate ovu tehnologiju mnogo lakše ćete moći da napravite izmene izgleda sajta kada to bude potrebno.
  • Web sajt editori – pronalaženje savršenog editora će vam pomoći da lakše naučite dizajn, HTML i CSS.
  • CMS sistemi – za korisnike koji ne žele ili nemaju vremena da uče sve pomenute tehnologije najbolje rešenje je upotreba gotovih CMS rešenja kao što je WordPress, Drupal, Joomla i ostali.

Korak 5 – Kako objaviti web sajt?

kako-objaviti-web-sajt

Objavljivanje web sajta podrazumeva prebacivanje svih stranica koje ste kreirali u predhodnom koraku na hosting provajdera objašnjenog u koraku 1. Ovo možete uraditi ili sa alatima koji dolaze sa vašim hosting paketom ili putem FTP klijenta. Ukoliko niste sigurni oko toga šta da koristite kontaktirajte vašeg hosting provajdera. Neki od najpopularnih ftp klijenata su FileZilla i WinSCP.

Korak 6 – Promocija sajta

Najlakši način promocije vašeg sajta je SEO optimizacija. Kreirajte vaš sadražaj tako da se dobro rangira na pretraživačima. SEO je dugotrajan proces koji zahteva naporan rad, ali je to ključni faktor za uspeh vašeg sajta. U našoj sekciji za SEO možete se upoznati za osnovama upotrebe ove tehnike.

Korak 7 – Održavanje sajta

Održavanje sajta može biti naporan i težak posao, ali da bi ste održali posetioce i da bi sajt izgledao dobro ova aktivnost je neophodna. Sajt je živa stvar i treba stalno raditi na njegovom unapređenju upotrebom raznih tehnika za testiranje poput A/B metode, unapređenje vizulanog doživljaja i poboljšanju UX (user expirience), ali i na stalnom razvoju sadržaja.

Zaključak

Nadamo se da smo ovim postom uspeli da Vam damo dobar odgovor na pitanje – kako napraviti web sajt? Ako vam je ova tematika interesantna i želite da naučite još mnogo toga, na pravom ste mestu, pratite naš blog i ostanite u toku sa dešavanjima u svetu web i grafičkog dizajna.

Ukoliko vam sve ovo izgleda komplikovano ili nemate dovoljno vremena da se posvetite učenju svih potrebnih tehnologija, možete angažovati profesionalnu web dizajn agenciju koja će sve ovo uraditi za vas.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.