web dizajn trendovi-2013

U ovom postu ćemo da razmotrimo današnje trendove u web dizajnu i da pogledamo malo unapred. Dizajn se danas razvija naglim skokovima i krupnim koracima, a promene u stilovima se dešavaju skoro svakodnevno.

Veliki uticaj na to imaju inspiracioni sajtovi na kojima dizajneri imaju mogućnost da ostavljaju svoje radove. Najpopularniji sajtovi toga tipa su Behance i Dribbble, gde bilo ko može postaviti svoj rad i zaraditi pohvalu ili kritiku od zajednice. Kada pretražujete ove sajtove, možete videti koliko često se trendovi menjaju u web dizajnu.

Dizajneri imaju mogućnost da vide međusobne radove, pretraže lajkove i komentare i na osnovu toga donose zaključke. Ako su u prošlosti trendovi pokretani uglavnom od industrijskih giganta, sada ljudi sa bilo kog mesta mogu da postave trend, a zajednica će ga razviti u globalnim razmerama.

Pa da vidimo koji su to trendovi  koje će biti zastupljeni u 2013.

Flat dizajn

Flat dizajn je trend ovoga vremena, mnogi sajtovi usvajaju ovaj princip pojednostavljujući svoje interfejse. Metro (modern) Style, Google i mnoge druge kompanije prate trend pojednostavljivanja i postaju ravniji kada je u pitanju dizajn.

Ali ovo ne znači da su gradijenti, prelazi i senke zauvek nestali, pošto znamo da je moda cikličan proces i ovi efekti će vrlo verovatno biti obnovljeni u budućnosti kao novi trend u dizajnu. Ali za sada flat dizajn je zavladao svetom sa fokusom na boju, formu i tipografiju.

flat-dizajn

flat-dizajn

flat-dizajn

flat-dizajn

flat-dizajn

flat-dizajn

CSS3 animacije i interakcija

HTML5 i CSS3 su doneli mnoge nove mogućnosti. Flat dizajn trend i CSS3 su odlična kombinacija. Tako da danas postoji veliki broj interaktivnih prezentacija, web baziranih aplikacija i start-up sajtova koji aktivno koriste CSS3.

css3-animacije

css3-animacije

css3-animacije

css3-animacije

Ikonice i ilustracije

Nekada se trendovi pokazuju kroz najmanje delove celokupne dizajn šeme. Ikonice i ilustracije takođe predstavljaju ono što se trenutno dešava kada je reč o najnovijim trendovima.

Sve više i više ikonice se prezentuju u flat dizajn stilu ili čak u retro šemama boja – još jedan novi trend. Dalje možemo videti veliki broj tredova i tipova ikonica koji se kreiraju. Kružni oblici su posebno popularni sada, zamenjujući dosadašnje pravougaonične oblike za oštrim ivicama koji su bili u modi.

Takođe više se fokus prebacio na kreaciju ikonica koje predstavljaju responsive izgled kako bi demonstrirale pun vizuelni kapacitet sajta.

ikonice-6

ikonice-7

ikonice-8

ikonice

ikonice-1

ikonice-2

ikonice-4

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.