dilema dizajnera - specijalizacija ili multidisciplinarnost

Specijalista ili generalista? Da li biste imali bolji posao i veću platu ako biste se specijalizovali za jednu dizajn oblast? Ili je sigurnije da razvijete više različitih veština i dobijete mogućnost da radite u svim fazama nekog projekta? 

Niste sami. Mnogi dizajneri imaju ove dileme i ne mogu da dođu do konačnog odgovora. Nedoumice imaju i zaposleni u kompanijama i frilenseri iako na ovoj osnovi postoje određene razlike. 

Međutim, koliko god da se čini nereševim, činjenica je da grafički dizajn ne mora da bude ovako kompleksno pitanje. Rešenje postoji i upravo ga predstavljamo u ovom tekstu. 

Reč je o konceptu T-shaped kojim su određeni dizajneri uspeli da prevaziđu dilemu.

Dizajner generalista

Dizajnerom generalistom smatra se dizajner koji se nije specijlizovao za jednu oblast, nego je usmerio karijeru na upoznavanje više oblasti: grafički dizajn, industrijski dizaj, web dizajn odnosno UX dizajn. Osim poznavanja različitih segmenata dizajna, generalistima se smatraju i oni koji pored svoje struke poznaju i oblasti sa kojima dizajn ima bliski dodir: programiranje i digitalni marketing, pre svega.

Ako se svrstavate u ovu grupu, svakako možete da se pohvalite određenim prednostima:

  • Generalisti su fleksibilniji u pogledu razvoja karijere u budućnosti
  • Oni su dobri timski igrački jer razumeju sve faze nekog projekta i mogu bez problema da sarađuju sa kolegama
  • Poslodavci često razmišljaju u pravcu zapošljavanja generaliste jer im jedna osoba pokriva više poslova
  • Ako ste frilenser, kompanija ili pojedinac koji vas angažuje svakako će od jedne osobe tražiti sve, bez namere da plaćaju i menadžerišu odnos sa više osoba
  • Poznavanje više oblasti daje mogućnost za strategijsko razmišljanje
  • Generalisti ne rizikuju da će specijalizacijom izgubiti veliki broj drugih prilika za posao i usavršavanje

Ipak, sve ove prednosti potencijalno mogu biti mane:

  • Trudeći se da pokriju sve, dizajneri generalisti nemaju dovoljno vremena da se udube i upoznaju neku oblast detaljno. To im potencijalno „lepi“ etiketu površnosti
  • Moraju da izbegavaju angažmane koji zahtevaju vrhunsko, specijalističko znanje u određenoj oblasti ili više njih 
  • Gube prilike da pronađu velike, bogate korporacije koje traže vrhunske stručnjake u jednoj oblasti 

Dizajner specijalista

Dizajnirate samo logoe? Specijalizovali ste se za beauty industriju? Fokusirani ste isključivo na UX? Vi ste dizajner specijalista što znači da ste odabrali jednu oblast koju ste doveli do savršenstva. Ovo opredeljenje podrazumeva takođe prednosti i mane.

Prednosti:

  • Kao i u drugim profesijama u kojim klijenti prepoznaju i veruju stručnjaku za određeni problem, tako je i u dizajnu. Ako ste specijalista, imate veće šanse da se pozicionirate i nametnete kao stručnjak
  • Specijalisti imaju više mogućnosti da sarađuju sa uspešnim kompanijama koje su spremne da plate velike iznose za vrhunska rešenja u određenoj oblasti

Mane:

  • Specijalisti teško mogu da budu timski igrači i izvedu čitav projekat do kraja jer ne učestvuju u svim fazama životnog ciklusa nekog proizvoda. Oni imaju ogrničene veštine da doprinesu timu.
  • Rizikuju da izgube prilike za posao u svim drugim oblastima, osim u toj u kojoj su se specijlizovali
  • Ako je oblast u kojoj su specijalizovali trend u jednom momentu, to ne znači da će uvek biti. Tehnologija se usložnjava, industrije se brzo menjaju. Šta ukoliko za samo dve godine to u šta ste uložili vreme, novac i trud više ne bude nikom trebalo?
  • Ne treba zanemariti ni prezasićenost i gubitak kreativnosti radom u jednoj oblasti

Sagledavanjem ovih prednosti i mana generalista i specijalista, zaista se čini da su dizajneri u „pat poziciji“. Ipak, neki od njih pronašli su rešenje napominjući da je to jedino moguće u aktuelnom, modernom svetu.

T-shaped dizajneri

Kako pomiriti specijaliste i generalite? Koji to model obezbeđuje sigurnu poziciju? 

Solomonsko rešenje do kojih su došli određeni dizajneri zapravo predstavlja kombinaciju jednih i drugih. Oni koji su uzeli prednosti od jednog i drugog kažu da je to jedino rešenje da se pozicionirate u ovom razvijajućem i sve zahtevnijem svetu. 

Koncept se zove T-shaped jer su veštine dizajnera raspoređene na dva kraka slova T. Na vertikalnom je specijalizovana delatnost, a na horizontalnom sve ostale veštine koje poznajete. Dakle, kombinacijom specijaliste u jednoj oblasti i poznavanjem bar tri druge, postajete T-shaped specijalista.

Zašto T-shaped?

Kao što smo naveli, više nije dovoljno biti jedno ili drugo. Zahtevi tržišta su toliko porasli da sada od vas zahtevaju hibridni model. Dakle, dizajnerima je potrebna specijalizovana stručnost sklopljena sa širinom opštih znanja.

I same kompanije priznaju da sve više traže ovakve dizajnere. Na primer, Tim Brown, CEO svetske dizajnerske kompanije IDEO, kaže da je ovaj kombinovani model  „specijalizovanih generalista“ – jedino moguć.

Širina generaliste pomaže u sagledavanju šire slike i kreiranju strategije koju specijalista ne bi mogao da dosegne, ali bez znanja isključivo određenog segmenta nije moguće postići detaljno i visokoprofesionalno izvršenje projekta. I zato vam specijalistička znanja mogu doneti velike klijente koji traže vrhunsku uslugu, ali i generalistička koja vam dozvoljavaju da ponudite vođenje poslovnog poduhvata od početka do kraja.

M-shaped dizajneri

Neki dizajneri smatraju da nije dovoljno biti specijalizovan za jednu oblast. Zato predlažu profilisanje u nekoliko njih u nadi da će se tako bolje pozicionirati i postati konkurentniji. Tako T od jednog kraka za specijalizovanu oblast, postaje M sa nekoliko vertikalnih stubova koji simbolizuju specijalizovana znanja iz više oblasti.

Dilema da li se specijalizovati za jednu oblast ili negovati multidisciplinarni pristup – više nije relevantna. Rešenje koje obezbeđuje opstanak jeste kombinovani model koji zahteva usvajanje prednosti i jednog i drugog. Dakle, da biste bili uspešni dizajner, potrebno je da imate dovoljno znanja iz svih oblasti i specijalizovana iz jedne ili više njih.

Marija Grbić

Marija je 26-godišnja novinarka i komunikološkinja. Bar po obrazovanju. Po sili zakona, bavi se marketingom. Voli prirodu, tišinu i slatkiše. Ne voli filozofiranje i nepraktične ljude. U slobodno vreme previše visi na Instagramu i uči o digitalnom marketingu.