vodic za blockchain developere

Prema izveštaju konsultantske firme za start up biznise Startup Genome iz 2020. godine u Srbiji ima oko 1.300 blockchain developera, što je solidan porast u odnosu na raniji period. Procene i situacija na terenu kažu da je potražnja za ovim stručnjacima u ogromnom usponu, toliko da se kandidati „vrbuju“ već na fakultetima. A s obzirom na vrtoglave zarade, koje idu i daleko iznad drugih programerskih pozicija, čini se da će sve više IT stručnjaka krenuti put učenja blockchain tehnologije.

Ako vam je sve ovo privlačno i razmišljate o preusmeravanju karijere na trenutno najtraženije IT zanimanje, nastavite da čitate ovaj tekst u kom odgovaramo na pitanje šta vam je potrebno da postanete blockchain developer.

Pre toga, malo o blockchain tehologiji.

Blockchain tehnologija

Svima koji sumnjaju u transakcije na internutu možete da date dobar argument ako znate kako funkcioniše blockchain tehnologija. Ukratko rečeno, ona strukturira podatke i njima upravlja tako da su zloupotrebe nemoguće. Hakeri nemaju nikakve šanse da „provale“ bilo koji podatak zapisan u tom lancu.

Kako?

Skladištenje podataka po blockchain arhitekturi je zapravo raspodela podataka po blokovima. Svaka promena u sistemu beleži se u posebnom bloku koji biva povezan za prethodnim, gradeći lanac. Tako, ako neko pokuša na silu da dođe do podataka, morao bi da „uđe“ u svaki pojedinačni blok ogromnog lanca, što je praktično nemoguće.

Hajde da ovo pokažemo na primeru.

Ako osoba A želi osobi B da pošalje 500 evra, podatak o tome se čuva u jednom bloku. Dalje, osoba B može da prosledi 250 evra osobi C što se beleži u drugom bloku i povezuje se sa prethodnim. I tako redom.

U ovakvoj strukturi, ne postoji centar. Sistem je decentralizovan pri čemu veliku ulogu igraju rudari tzv. „majneri“. Majneri rudare tražeći nedostajući broj da bi se transakcija izvršila do kraja, a za uzvrat dobijaju procenat.

Kako sistem majnera čuva podatke? Uzmimo da se gore pomenuta transakcija od 500 evra desila pre tri godine, a danas neko želi da taj podatak promeni i da kaže da je iznos bio 200 evra. Broj koji su majneri pronašli važi samo za transakciju od 500 evra i nasilan pokušaj promene neće uspeti.

Ovaj primer jednog lanca odnosi se princip rada digitalne valute bitcoin jer se, trenutno, blockchain tehnologija najviše primenjuje u svetu kriptovaluta. Osim toga, lančano povezivanje podataka ima primenu i u drugim oblastima i upravo tu se vidi veliki potencijal za backchain developere. Na primer, uveliko se govori o primeni ove tehnologije u državnoj upravi, automobilskoj industriji (na primer, kod procene štete u slučaju naplate od osiguranja), trasnportu osetljivih i vrednih predmeta…Svugde gde je potrebna bezbednost u transakciji i čuvanju podataka.

E, sada, kada vam je jasno šta je blockchaing tehnologija, možemo da pređemo na pitanje šta je potrebno znati kako biste postali deo ove revolucije.

Kako do blockchain developer titule?

Postati blockchain programer nije nemoguća misija. Pogotovo ukoliko se već bavite nekom vrstom programiranja. A oni koji tek stupaju na teren informacionih tehnologija, mogu već sada da znaju u kom pravcu treba da usmere svoj put.

Ako govorimo o neophodnim znanjima, oni uključuju osnove programiranja, ali i neophodnu nadgradnju.

Programski jezici

Velika vam je prednost ako poznajete nekoliko programskih jezika: C, C++, Pythone, Java, JavaScript…

Kriptografija i kriptoekonomija

Kako biste dobili dobar kontekst i osnovu za ulazak u priču o blockschain-u, preporučujemo da se prvo upoznate sa pojmovima kriptografija i kriptoekonomija. Kriptografija će vam dati uvid u principe zašitite podataka pri njihovoj transakciji između subjekata, a to je osnovna funkcija blockchain-a. Kriptoekonomija je oblast koja povezuje ekonomiju i kriptoigrafiju i važna je zbog kriptovaluta gde je blockchain prvo našao primenu.

Bitcoin i ethereum

Kako se blockchain tehnologija trenutno najviše primenjuje na kriptovalutama, dobro bi bilo dublje ući u filozofiju dve najpopularnije: bitcoin i ethereum. Najbolje bi bilo da krenete od njihovih whitepaper-a – bitcoin whitepaper i ethereum whitepaper. Razumevanje ove dve digitalne valute solidno će vam obezbediti i blogovi domaćih sajtovi na srpskom (Startit, Joberty). Svakako, pretražite i zvanične sajtove bitcoina i ethereuma gde ćete pronaći dosta korisnog materijala.

Decentralizovane aplikacije

Decentralizovane aplikacije (dApp) je tip distribuirane softverske aplikacije otvorenog koda koja radi na peer-to-peer blockchain mreži, a ne na jednom računaru. Ove aplikacije potrebne su vam zbog pisanja i čitanja podataka sa blockchain-a. Postoji mnoštvo izvora do kojih stižete prostim pretraživanjem na internetu. Uz to, potrebno je da savladate Soliditya programski jezik za pisanje pametnih ugovora (smart contracts) koji je važan za pravljenje ovih aplikacija.

Literatura

Ako ste ljubitelji knjiga i imate više poverenja u njih, evo preporuka za čitanje:

Kursevi

Kao i u bilo kojoj oblasti, na interentu možete pronaći veliki broj kurseva na temu blockchain tehnologije.

Posetite sajt za online učenje Coursera i potražite kurs koji vam najviše odgovara. Jedan od najbolje ocenjenih je Blockchain Specialization koji dolazi sa njujorškog univerziteta. U programu se navodi da će polaznici razumeti pametne ugovore (smart contracts), osnovnu ideju i računarski model blockchain-a koji omogućava automatizaciju, autonomiju, skalabilnost i transparentnost. Zatim, deo kursa je i dizajniranje i programiranje pametnih ugovora i decentralizovanih aplikacija i primena blockchain tehnologije u inovativnim poslovanjima.

Ako više poverenja imate u pojedince koji su nekada bili na nivou gde ste vi sada i sa kojima, možda baš zbog toga, možete da „nađete zajednički jezik“, posetite platformu Udemy.

Blockchain A-Z: Learn how to build Your First Blockchain trenutno drži visoko prvo mesto u pretrazi, odlično je ocenjen i u trenutku pisanja ovog teksta košta 24.99 dolara. Program kursa obuhvata osnove blockchain tehnologije, filozofije kriptovaluta, razumevanje transakcija kriptovaluta, razumevanje pametnih ugovora i na kraju, kreiranje blockchain-a. Traje nešto više od 14 sati i na raspolaganju vam je tri dokumenta koje možete da skinete kao materijale za učenje.

I na kraju, pozivamo vas da razmotrite opciju ulaska u blockchain tehnologiju. Trenutno su u velikom delu sveta programeri sa znanjem ove tehnologije deficitarna zanimanja, te ćete sigurno moći da očekujete vrtoglave iznose zarada i siguran posao.

Marija Grbić

Marija je 26-godišnja novinarka i komunikološkinja. Bar po obrazovanju. Po sili zakona, bavi se marketingom. Voli prirodu, tišinu i slatkiše. Ne voli filozofiranje i nepraktične ljude. U slobodno vreme previše visi na Instagramu i uči o digitalnom marketingu.