veb dizajn za velike kompanije

Niste zadovoljni napretkom vašeg biznisa? Ne morate odmah da razmišljate o odustajanju, izmeni proizvoda, otpuštanju sales menadžera. Proverite sa stručnjacima da li je sve kako treba na vašem web sajtu. Evo zašto.

Ako uložite samo 10 odsto budžeta više u vaš sajt, stopa konverzije povećaće se za 83 odsto – pokazuju studije. U slučaju da je web prezentacija vašeg biznisa komplikovana za korišćenje, posetioci će odlaziti. Tako vam neće pružiti priliku da vas upoznaju, a kamoli da će se odlučiti na kupovinu vašeg proizvoda ili usluge.

Izuzetno važno da bi bilo uzeto zdravo za gotovo, zar ne?

Ako se ne slažete, kako vam se čini ovaj podatak: svaki dolar koji se uloži u poboljšanje korisničkog iskustva, donosi vam čak do 100 dolara zauzvrat. Sajt je veza između vaše kompanije i potencijalnih kupaca i što je tu vezu lakše uspostaviti, veće su šanse za uspeh.

Zato vam u nastavku predstavljamo šest ključnih elemenata za sajtove „velikih biznisa“ sa većim brojem stranica. Ako ih budete primenili, sigurno ćete poboljšati korisničko iskustvo i uspeh vašeg poslovanja.

Prilagodljivost

Web prezentacija može početi odličnom landing stranicom, privlačnim slikama i informativnim sadržajem. Ovi elementi svakako jesu osnovni, ali kako razvijate poslovanje, a samim tim i bazu klijenata, sajt mora biti dovoljno dobar da bi to ispratio. 

Postoji nekoliko elemenata koje ovde treba da uzmene u obzir:

  • Hosting –  Vaš uspeh verovatno će biti propraćen većim brojem poseta. Korisnici imaju visoke standarde kada je reč o poslovnim sajtovima i očekuju da u svakom momentu sve funkcioniše. Stoga, obezbedite snažan hosting koji može da izdrži taj rast popularnosti.
  • CRM – Ako prikupljate podatke korisnika, možete uspešno upravljati malim brojem, ali problem može nastati sa rastom poseta. Trebalo bi da uspostavite sistem za uspešnu organizaciju podataka uz pomoć efikasnog alata za upravljanje ponašanjem korisnika na webu – CRM (customer relationship management). Prikupljanje podataka o vašim potencijalnim kupcima može biti krucijalno za vaš biznis te ovo ne bi trebalo zanemariti.
  • CMS – Content management system zadužen je za organizaciju sadržaja poput fotografija, teksualnog dela i sličnih elemenata. Sistematična, predvidljiva organizacija sadržaja omogućava vašim dizajnerima i programerima u izgradnji novih oblasti na sajtu kao i u održavanju postojećih.

 

Jasna arhitektura sajta

Arhitektura sajta je zapravo način organizacije informacija odnosno sadržaja. Poslovni sajt sa jasnom arhitekturom trebalo bi da bude lak za korišćenje u smislu brzog dolaska do segmenata koje korisnici traže. Važnost web arhitekture oslikava sledeća rečenica sa sajta IA instituta (Information Arhitecture Institute):

„Dobra informaciona arhitektura pomaže ljudima da razumeju okruženje i da pronađu ono što traže – u stvarnom i u online svetu“.

Arhitektura vašeg sajta trebalo bi da prati jasnu logiku, pretpostavljajući način na koji će ga korisnici prirodno korisititi. Dobar put da odradite ovo jeste da dizajnirate sajt prema „mentalnim modelima“ korisnika, odnosno prema tome kakve pretpostavke imaju u vezi sa rasporedom elemenata kada dođu na vaš sajt.

Šta to zapravo znači? Bazirano na prethodnom iskustvu upotrebe sajtova, korisnici će očekivati da se „login“ dugme nalazi u gornjem desnom uglu i baš pod tim nazivom. Ako ga vi postavite u donji desni ugao, korisnici će ga duže tražiti i možda će frustrirani napustiti sajt. Prateći ovu logiku kod svih segmenata, imate mnogo veće šanse da vaš sajt bude jednostavan za korišćenje.

 

Web dizajn usmeren na konverzije

Cilj svakog poslovnog sajta jeste neka vrsta konverzije. Stoga, vaš sajt treba da bude takav da privuče posetioce i pretvori ih u lojalne kupce.

Optimizovanje sajta za konverzije jeste određivanje toga što biste voleli da vaši posetioci urade i otklanjanje svega što ih udaljava od te akcije. Ukoliko niste zadovoljni odnosom posetilaca i stvarnih kupaca, redizajn sajta je opcija o kojoj treba da razmislite.

Postoji nekoliko načina kojima možete da vodite posetioce do željenog cilja:

  • Usmeravajući znaci – Koristite ikonice, animacije ili svetle boje koje skreću pažnju na određene elemente na stranici
  • Z-pattern – Ljudi ne čitaju vaš sajt, oni ga skeniraju. To znači da se zadržavaju na delovima koji im privuku pažnju. Putanja njihovih očiju često prati putanju slova Z. Prvo će pogledati gornji levi ugao, zatim desni, potom dijagonalno spustiti pogled do futera u levom uglu i završiti u desnom donjem uglu. Stoga dizajneri ključne elemente (login, buy…) raspoređuju vodeći se ovim koracima
  • Smanjite izbore – Previše izbora inhibira donošenje odluka. To ne znači da treba da uklanjate više opcija. Najbolje bi bilo da se opredelite za dve ključne stvari, a ostatak stavite na druge stranice za one koji žele da pročitaju više
  • Merite sve – Promene na sajtu nemojte praviti proizvoljno. Vaš marketing tim treba da raspolaže podacima o ponašanju posetilaca i na osnovu toga možete menjati jedan ili više elemenata. Ne treba da se ograničite samo na merenje broja poseta i koje stranice su najposećenije. Proniknite u psihologiju svojih posetilaca pomoću alata koji mogu da vam daju mnogo više podataka.

 

Bezbednost

Vaš web sajt treba da bude u skladu sa savremenim bezbednosnim merama. Ne samo zbog podataka o vašoj kompaniji, nego i zbog poverenja vaših klijenata. Osim toga, poštovanje sigurnosnih standarda odaje utisak profesionalnosti.

Postoje zlatni standardi u vezi sa sigurnošću web prezentacije. Američki institut sertifikovanih javnih računovođa (AICPA) izdvojio je pet oblasti koje treba da budu usklađene:

  • Sigurnost – Sistemi i informacije su zaštićene od neovlašćenog pristupa
  • Dostupnost – Vaš sajt treba da bude konzistentno dostupan
  • Integritet obrade – Sistemi rade blagovremeno i tačno
  • Poverljivost – informacije označene kao poverljive su zaštićene
  • Privatnost – informacije se prikupljaju, zadržavaju dok se koriste, a zatim bezbedno odlažu

 

Prilagodljivost mobilnim telefonima

Responsivni dizajn omogućava da vaš sajt bude čitljiv i lak za korišćenje na svim uređajima. Budući da sve veći procenat populacije web stranicama pristupa putem mobilnih telefona, vaš sajt treba da bude jednako funkcionalan na manjim ekranima kao i na desktopu.

Responsivni dizajn će omogućiti:

  • Promenu rasporeda koja se prilagođava veličini ekrana (i orijentaciju – horizontalnu i vertikalnu)
  • Veličinu tipografije koja je čitljiva na svim uređajima
  • Slike čije veličine će biti prilagođene vidljivosti i brzom učitavanju 
  • Dugmad (buttons) i navigaciju koji su vidljivi i laki za upotrebu i na malom ekranu 
  • Funkcionalnost pokreta ( prevlačenje)

Prilagodljivi dizajn je važan i zbog toga što je element optimizacije, odnosno Google ga uzima u obzir pri rangiranju stranica. Međutim, za uspešnije rangiranje više nije dovoljan responsivni dizajn. Google kažnjava stvari kao što su veliki međuprostorni oglasi (koji mogu biti dosadni na desktopu, ali nepodnošljivi na mobilnim uređajima), video snimci koji se ne mogu reprodukovati i naravno, loše performanse sajta.

Unificiran dizajn

Velike kompanije treba da imaju stilsku knjigu u kojoj su navedene smernice za dizajniranje materijala za web stranice. Jedino tako osiguravate doslednost što je od suštinske važnosti za izgradnju brenda. Osim toga, jedinstvena baza podataka sa dizajnerskim uputima olakšava vam posao i štedi vreme kadagod je veb dizajn usluga opcija o kojoj razmišljate.

Taj vodič trebalo bi da sadrži podatke o tipografiji, upotrebi logoa i boja. Tipografija je deo koji treba da odgovori na pitanje koje fontove treba koristiti za koje segmente, da li je reč o jednoj porodici fonta ili o više njih… Kada je reč o logoima, treba da imate nekoliko smernica o varijantama logoa i kada se koja od njih koristi. Odeljak o bojama definiše paletu boja vašeg breda, namenu i njihovu upotrebu.

Zaključak

Veliki biznisi nikako ne bi trebalo da zanemaruju svoje web sajtove. Pogotovu ako se neka vrsta konverzije odvija na samim web prezentacijama. Dobar web sajt može da napravi razliku između uspešnog i osrednjeg poslovnog poduhvata.

Stoga, trebalo bi da ispoštuju sve elemente važne za dobre performanse kako bi povećale šanse za uspeh. Jasna arhitektura sajta, prilagodljivost, dizajn usmeren na konverzije, responsivni dizajn, bezbednost i unificiran dizajn – osnovni su elementi koje treba da sledite.

Marija Grbić

Marija je 26-godišnja novinarka i komunikološkinja. Bar po obrazovanju. Po sili zakona, bavi se marketingom. Voli prirodu, tišinu i slatkiše. Ne voli filozofiranje i nepraktične ljude. U slobodno vreme previše visi na Instagramu i uči o digitalnom marketingu.