Responsive CSS

2012 je bila godina kada su mnoge kompanije konačno počele da koriste responsive web dizajn. Web dizajn je struka koja se brzo razvija i ima svoj udeo u trendovima koji odlaze i dolaze. Ali za razliku od mnogih drugih, responsive web dizajn nije samo prolazan trend.

Pametni telefoni, tableti i brz prenos podataka menjaju način pristupa ljudi web-u. Kako vaš sajt ili web aplikacija postaje dostupna na različitim uređajima, platformama, browser-ima, pružanje dobrog korisničkog iskustva sa odličnim sadržajem postaje još važnije.

Pre nego što je responsive dizajn stupio na scenu, kompanije su kreirale više verzija svojih sajtova za mobilne korisnike. Kreiranje i održavanje različitih web sajtova za svaki uređaj nije praktično i to je momenat kada responsive web dizajn prisutup štedi vaše vreme, ali i novac.

Zašto koristiti responsive CSS Framework?

Svaki web developer u nekom trenutku je kreirao set osnovnih CSS fajlova koji mogu biti primenjeni na više projekata. Web dizajn standardi i browser-i konstanto napreduju i održavanje prilagođenog framework-a postaje posao sam za sebe.

CSS Framework (okruženja) nude odlične polazne tačke za vaše projekte bez potrebe da iz početka nešto izmišljate. Ova okruženja su dostupna svima, konstantno se ažuriraju, slede podrazumevane standarde i prakse za prikaz sadržaja na ekranu i što je najvažnije omogućavaju da kreirate responsive sadržaj zavisno od veličine ekrana.

Kako odabrati CSS framework?

Pre nego što izaberete framework za vaše projekte, preporučujemo da uradite testiranje na nekom jednostavnom projektu, pošto bi promena okruženja i testiranje na obimnim projektima bio veliki gubitak vremena. Za neka jednostavnija okruženja je potrebno svega nekoliko minuta da shvatite kako funkcionišu, ali za neka druga kao što je  Twitter Bootstrap  je potrebno više vremena za učenje.

Neka od CSS reponsive CSS okruženja

U ovome postu, nije cilj da obuhvatimo sva CSS responsive okruženja, navešćemo samo nekolicinu.

Skeleton

skeleton-css-framework

Skeleton je jednostavan framework sa mrežom od 960px koja može vrlo elegantno da se skalira na različite manje rezolucije. Dolazi u malom pakovanju sa samo nekoliko fajlova sa osnovnim formama stilova i ostalih elemenata.

Base

Base-responsive-framework

Slično Skeletonu, Base framework nudi minimalan set ugrađenih mogućnosti pogodnih sa nadograđivanje.

Foundation

foundation

Foundation je pored Bootstrap-a jedno od okruženja najbogatijih mogućnostima i jedno od najnaprednijih responsive front-end framework-a koje postoje. Foundation je ujedno i okruženje koje se naćešće ažurira sa novim poboljšanjima. Zbog velikog broja različitih elemanata i stilova dostupnih u ovom okruženju je veoma lako kreirati brze prototipe za bilo koji web projekat.

Twitter Bootstrap

twitter-bootstrap

Bootstrap koji je kreirao Twitter je jedno od naviše korišćenih i najpoznatijih responsive CSS okruženja trenutno. Nudi mogućnosti koje su potrebne čak i za velike web aplikacije. Bootstrap odlikuje veoma dobra dokumentovanost i s obzirom na veličinu zajednice koja radi na njemu, lako se može pronaći mnogo referenci ka resursima i već dizajniranih šablona web sajtova.

Jedna od najboljih stvari u vezi Bootstrapa je customizer (deo za odabir specifičnih opcija) koji dozvoljava da izaberete opcije i mogućnosti koje će vam biti potrebne u konkretnom projektu.

Less  Framework 4

lessframework4

Less Framework je okruženje koje postoji već duže vremna i pretrpelo je mnogo promena do sada. Nudi različite načine za kreiranje responsive web sajtova sa 4 layout-a i 3 različita seta tipografije. Nova i još naprednija verzija ovoga framework-a je dostupna pod nazivom Frameless.

Zaključak

Pošto ne postoji idealno okruženje koje će se uklopiti u zahteve svih projekata, možete vršiti odabir na osnovu kompleksnosti projkta. Responsive web dizajn omogućava bolje korisničko iskustvo za posetioce web sajta i ako još uvek niste počeli da koristite ovaj prisup, ni sada nije kasno. Ako planirate da dizajnirate responsive sajtove od početka, bilo koje od gore navedenih okruženja će vam uštediti dragoceno vreme i omogućiti solidnu platformu za rad.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.