Personalizacija u digitalnom marketingu

U skladu sa napretkom online iskustava, napreduju i očekivanja korisnika. Korisnici više ne očekuju da kroz pretraživanje samo saznaju šta neki brend ima da ponudi, nego šta ima da ponudi konkretno njoj ili njemu. Povezanost sa brendom i nota ljudske autentičnosti je ono na šta se neprekidno mora stavljati akcenat u digitalnom marketingu trenutnog stanja, a to se postiže upravo kroz personalizaciju sadržaja. 

Personalizacija sadržaja u digitalnom marketingu podrazumeva prilagođavanje sadržaja individualnim korisnicima na osnovu podataka prikupljenim o njima. Na taj način se omogućava jedinstveno iskustvo sa određenim brendom za svakog korisnika – ključ digitalne strategije uspešne u ostvarivanju konverzija.

 

Šta kaže statistika kada je u pitanju personalizacija sadržaja?

Nije iznenađujuće da personalizacija sadržaja radi u korist poboljšanja korisničkog iskustva, pa samim time u korist ostvarenja konverzija. Zahvaljujući personalizaciji, korisnik ostvaruje interakciju sa sadržajem koji je prilagođen njegovim potrebama i preferencijama, zbog čega se oseća kao cenjeno i shvaćeno ljudsko biće, umesto kao još jedna brojka na ekranu. Otud i ovakvi rezultati statističkih istraživanja koje ćemo navesti u nastavku.

Po istraživanjima iz prethodnih godina, čak 76% potrošača verovatnije će da kupi proizvod ili uslugu ukoliko je sadržaj na prodajnom sajtu personalizovan.

71% ispitanika ankete rađene na ovu temu reklo je da očekuje da kompanija pruža personalizovano online iskustvo, a 76% da im je sadržaj koji nije personalizovan frustrirajući.

Kao šlag na tortu, statistika kaže da čak 86% potrošača tvrdi da je autentičnost ključni faktor u njihovim preferencijama brendova koje podržavaju. A koji je bolji način za postizanje autentičnosti u očima korisnika nego personalizacija sadržaja?

 

Različiti tipovi personalizovanog sadržaja

Cilj personalizovanog sadržaja jeste da pokažete i dokažete korisniku da ga poznajete, da znate tačno koje je rešenje za njen ili njegov problem, i to ono koje će njoj ili njemu najbolje odgovarati. Na taj način, pokazujete da vam je svaki od njih vredan i da vam predstavlja više od korisnika – da predstavlja osobu kojoj želite da ponudite pomoć. Mnogo je tipova personalizovanog sadržaja kroz koje je moguće da to postignete, a izdvojićemo one najučestalije koji se, skoro bez izuzetaka, pokažu kao uspešni za digitalni marketing:

 

1. Interaktivni sadržaj

Interaktivni sadržaj koristite u svrhu prikupljanja i iskorišćavanja podataka o korisnicima koje vam oni sami pružaju, i to popunjavanjem ankete, upitnika, ili neke vrste kviza. Ove podatke potom možete iskoristiti da spram njih pripremite personalizovane preporuke za korsnike.

Recimo, na primer, da ste kompanija koja se bavi prodajom opreme za kuću i aksesoara – mogli biste napraviti anketu kojom biste ispitali nečiji ukus po pitanju materijala, boje, tipa aksesoara kojim voli da upotpuni estetiku svog enterijera, te potom na osnovu dobijenih informacija poslati preporuku staklene vaze u zlatnoj nijansi kojom bi se baš taj neko oduševio. 

 

2. Prilagođeni blogovi

Čim čitate ovaj, jasno je da blog postovi i dalje nisu ‚‚izumrli”, a naročito su korisni ukoliko prilagodite njihov sadržaj tako da suzite izbor tema na one za koje procenite da su vaši korisnici zainteresovani, i koristite direktno obraćanje čitaocu kroz sadržaj bloga.

Ako se poslužimo gorenavedenim primerom, to bi značilo da biste blog mogli započeti rečenicom: ‚‚Potrebna vam je idealna staklena vaza za vaš dnevni boravak?”, i nastaviti da opisujete kako ovaj aksesoar može da upotpuni enterijer, te koji tip vaze bi se uklopio uz koji tip enterijera.

Osim ovakvih, prilagođeni blogovi mogu podrazumevati i studije slučaja, lične priče, priče o iskustvima klijenata i slično.

 

3. Personalizacija na osnovu geografskih podataka

Geografska personalizacija podrazumeva segmentaciju ciljne publike na osnovu lokacije, te prilagođavanje sadržaja u skladu s njome.

Na primer, korisnicima iz Novog Sada mogli biste poslati obaveštenje da je u toku rasprodaja aksesoara za kupatilo u vašoj novosadskoj radnji.

Svakako, ova priča je nešto kompleksnija jer podrazumeva već stečeno poverenje korisnika, pristanak na deljenje podataka o lokaciji, te veći budžet s vaše strane koji je potrebno uložiti da se omogući ovaj tip personalizacije sadržaja.

 

4. Preporučivanje dodatnog relevantnog sadržaja

Dodatne preporuke relevantnog sadržaja možda su i najjednostavniji način personalizacije sadržaja, s obzirom na to da ne zahtevaju bilo kakvu vrstu prikupljanja podataka, nego prosto linkovanje dodatnog materijala koji bi čitaocu mogao biti koristan i/ili zanimljiv u svaki blog post.

Na primer, na kraju našeg imaginarnog prilagođenog bloga o staklenim vazama, mogli biste da postavite čitaocima pitanje: ‚‚Razmatrate i kupovinu baštenske vaze? Pročitajte ovde”, pri čemu bi ‚‚pročitajte ovde” bio link ga drugom blogu o baštenskim vazama.

Ovo je, pored izgradnje boljeg odnosa sa korisnicima, usput i dobra SEO strategija za jačanje vašeg bloga.

 

5. Personalizovane e-mail kampanje

Personalizovani e-mail je idealan način da se korisnicima obratite direktno, te da im preporučite ili ponudite nešto na osnovu njihovih prethodnih kupovina i istorije pretraživanja.

Umesto generičkog spamovanja, na ovaj način zapravo gradite poverenje dajući nekome do znanja da vodite računa o njenim ili njegovim interesima, što povećava šanse da korisnik izvrši željenu akciju.

Upotrebom vlastitog imena korisnika u naslovu dodatno pospešujete izgradnju prisnijeg odnosa, te je obraćanje korisnicima putem e-mail kampanje uvek preporučljiv vid personalizacije sadržaja.

 

Personalizacija sadržaja i njeni benefiti 

Prvi i najvažniji benefit personalizacije sadržaja jeste upravo poboljšanje korisničkog iskustva kroz stvaranje osećaja razumevanja i vrednovanja. Kakvu god uslugu ili proizvode da pružate, zasigurno je vaš krajnji cilj da izgradite brend kome su korisnici odani i kome veruju, u čemu će vam dobra content strategija i personalizacija sadržaja u digitalnom marketingu svakako pomoći.

Pored odanosti, personalizacija donosi rezultate. Nemate koristi od posetilaca sajta koji ga napuste nakon par sekundi, nego od onih koje zadržite, i to zadržite dovoljno dugo da na kraju ostvarite konverziju. A šanse za konverziju se povećavaju ukoliko je sadržaj sa kojim se korisnici susreću personalizovan.

Štaviše, ukoliko korisnik bude zadovoljan kupljenim proizvodom i uslugom, a pritom je do istog došao kroz personalizovan sadržaj, veća je šansa da će se ponovo vraćati da kupuje upravo kod vas. Stoga, naravno, težite uvek ka kvalitetu onoga što nudite, ali ne izostavite i kvalitetan marketing i pristup ponudi, jer se ulaganje u digitalni marketing zaista isplati

 

Potrebni koraci za personalizaciju sadržaja

Personalizacija sadržaja zahteva pažljivo planiranje i izvođenje kako bi se postigao njen maksimalan učinak. Nekoliko ključnih koraka koje uključuje jesu sledeći:

  • Prikupljanje i analiziranje podataka ciljne publike – Prvi korak u personalizaciji sadržaja je razumevanje potreba, preferencija i ponašanja vaše ciljne publike. To zahteva prikupljanje relevantnih podataka, kao što su demografski podaci, ponašanje na internetu i istorija interakcija sa vašim brendom. Analizom ovih podataka dobićete uvide koji će vam pomoći u personalizaciji sadržaja.
  • Segmentacija publike – Nakon prikupljanja podataka, sledeći korak je segmentacija publike. Ovo podrazumeva grupisanje korisnika na osnovu zajedničkih karakteristika ili interesovanja kako biste mogli da kreirate personalizovane sadržaje koji će odgovarati potrebama svake grupe. Segmentacija publike omogućava vam da prilagodite ton, stil i poruke koje šaljete svakoj grupi, što povećava verovatnoću interakcije i konverzije.
  • Odabir tipa personalizovanog sadržaja – Razmotrili smo neke od formata i vrsta sadržaja koje možete personalizovati. Važno je da odaberete pravi tip sadržaja koji će najbolje odgovarati vašim ciljevima i preferencijama vaših korisnika.
  • Kreiranje sadržaja – Nakon što odaberete tip personalizovanog sadržaja, sledeći korak je kreiranje samog sadržaja. Ovo uključuje pisanje relevantnih tekstova, kreiranje vizualnog materijala i eventualno produkciju multimedijalnih sadržaja. Kreativnost i pažljivo planiranje ključni su za stvaranje sadržaja koji će privući pažnju i angažovati vašu publiku.
  • Evaluacija i poboljšanje strategije – Konačno, važno je redovno pratiti performanse vaših personalizovanih sadržaja i vršiti evaluaciju kako biste utvrdili šta funkcioniše, a šta ne. Na osnovu rezultata analize, možete prilagoditi svoju strategiju kako biste maksimizirali efikasnost personalizacije sadržaja i postigli bolje rezultate.

 

Da zaključimo

Personalizacija sadržaja za korisnike sada je već ključan element za uspešan digitalni marketing. Definitivno je nešto u šta vredi ulagati i vreme i novac, jer na kraju krajeva zapravo ulažete u svoj brend. Trud i autentičnost se uvek vrednuju, pa i isplate. Ono oko čega treba da budete pažljivi u vezi sa ovom temom jeste poštovanje privatnosti podataka. Neophodno je da pažljivo i transparentno rukujete podacima korisnika kako biste ostvarili izgradnju poverenja umesto upravo suprotno.

Uzimajući u obzir dinamičnost digitalnog sveta i stalno evoluiranje potreba i preferencija korisnika, kontinuirano usavršavanje strategija personalizacije postaje ključno za održavanje konkurentnosti i uspešnost u digitalnom marketingu. Kroz inovativnost, pažljivo planiranje i prilagođavanje strategija na osnovu povratnih informacija i analiza rezultata, možete ostvariti značajan napredak u postizanju svojih marketinških ciljeva i pružiti relevantan i koristan sadržaj koji će privući, angažovati i zadržati vašu ciljnu publiku. Integracija personalizacije sadržaja u marketinšku strategiju predstavlja, dakle, investiciju koja donosi značajne koristi u dugoročnom uspehu i rastu vašeg brenda.