web-projekti

Često smo svedoci priča o neuspehu firmi koje su započele web projekte sa najboljim namerama, ali su završili katastrofalno. Uspešan projekat obuhvata sinhronizaciju između različitih komponenti kojima se treba upravljati da bi se izvršio.

Bez obzira na veličinu organizacije, svi se suočavaju sa istim problemima – da li angažovati specializovanu firmu ili zaposliti novog radnika, koliki je budžet za projekt, kada se može očekivati krajnji proizvod i niz drugih pitanja na koja treba da se odgovori.

Prema našem iskustvu ovi problemi se mogu lako upravljati korišćenjem sledećih 5 saveta:

  1. Odabir pravog partnera
  2. Formiranje strategije projekta
  3. Projekt menadžment i dizajn i development
  4. Online marketning
  5. Kontinuirano usavršavanje i unapređivanje

Odabir pravog partnera za web projekte

Možda će zvučati malo čudno, ali jedna od najčešćih grešaka koje kompanije čine je odabir pogrešnog tima za taj posao. Često se odluke donose na brzinu i na osnovu manje slike umesto da se sagledaju svi parametri. Pri odabiru pravog partnera treba da razmislite o nekoliko ključnih faktora:

  • Istorija – za koga su do sada radili.
  • Projekat – da li imaju iskustva u toj oblasti.
  • Reference – šta drugi imaju da kažu o njima.
  • Osećaj – da li imate neki osećaj u vezi njih.

Za izbor internog tima je bitnija podrška:

  • Dizajn – da li IT menadžer dizajnira sajt ili ćemo dobiti profesionalnog dizajnera za ovaj deo.
  • Aplikacija – da li postoji rešenje koje će uštedeti vreme i novac upotrebom postojećih resursa ili vam je potrebno prilagođeno(custom) rešenje.
  • Marketing – da li je marketinški deo tima upućen u online ili samo imaju iskustva sa tradicionalnim medijima.

Formulisanje strategije projekta

Sigurno se ne bi usudili da izgradite novu kuću bez nekog modela i plana, pa zašto bi kod izrade sajta bilo drugačije? Pravilno planiranje je jednako važno kao i odabir pravog partnera, jedini razlog što nije više važno je ako ste odabrali partnera oni treba da budu u stanju da vam pomognu formiranju plana.

Navešćemo skup osnovnih stavki na koje je potrebno dati odgovor i koje su od ključnog značaja za skoro svaki projekat:

  • Kupci – ko je publika?
  • Percepcija brenda – kakav je osećaj i raspoloženje na sajtu.
  • Akcije – šta želite da vaša publika radi.
  • Ciljevi – kako planirate da merite uspešnost.
  • Marketing – kako će vas publika pronaći.
  • Rešenja – koje poslovne probleme će rešiti novi sajt.

Očigledno je da postoji mnogo planiranja koje treba ići uz svaki projekat, ali nećemo vam otkriti sve tajne web projekata sada.

Projekt menadžment, dizajn i development

Većina današnjih web projekata su mnogo više IT fokusirana nego ranije. Pre 5 ili 10 godina mogli ste da kreirate 20 stranica sa informacijama o firmi, biografije, zajedno sa nekoliko fotografija, a dizajner bi uklopio sve te delove i isporučio lep sajt u stilu brošure.

Danas, sve više organizacija koristi prilagođene softvere i sofisticirane sisteme za upravljanje sadržajem, dizajn je samo jedan mali deo posla koji se obavlja iza scene. Imati development tim koji zna kako organizovati resurse u toku procesa razvoja koristeći neke od poznatih modela je veoma važno.  Na kraju se opet sve svodi na odabir pravog partnera.

Online marketing

Srećom, sve više i više organizacija počinju da shvataju da je web sajt vitalni deo njihovog poslovanja i znaju da će im veća posećenost doneti više prodaje. Online marketing zahteva donošenje odluke kako rasporediti novčana sredstva – da li u SEO, PPC, viralni video, baner oglase i ostale aktivnosti. Ovde ponovo dolazi do izražaja pitanje, da li će partner biti u mogućnosti da vam pomogne u formilisanju plana i ciljeva, čak ako se oslanjate na nekog drugog koji će izvršiti taj deo procesa.

Naše lično mišljenje je da dobar partner (web dizajn kompanija), treba da bude u stanju da pruži sve potrebne usluge, međutim to nije moguće u svim situacijama, pa dobar partner treba da vas usmeri na odgovarajućeg stručnjaka za područje online marketinga.

Kontinuirano usavršavanje i unapređenje

Napredovanje ne znači da trebate samo da sedite i čekate na konkurenciju. Napredovanje podrazumeva filozofiju stalnog poboljšanja, svaki proces može i treba da se kontinuirano vrednuje i poboljšava tokom vremena, boljim korišćenjem resursa i drugim aspektima relevantnim za web projekte.

Na web-u, to radimo dobijajući povratne informacije od naših posetilaca i korisnika sajta i dodavanjem stvari koje bi oni želeli da vide. Male promene čine sajt sve boljim tokom vremena, kao što možemo videti na primeru Facebook-a koji je polako zamenio MySpace i postao dominantna društvena mreža.

Ulazak u novi web development projekat nikada nije lako, ali ako pratite ovih 5 osnovnih saveta vas potencijal za uspeh će biti znatno povećan.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.