Kada dizajniramo ili manipulišemo fotografijama ili umetničkim radovima, bilo da je u pitanju poster, aplikacija ili web sajt, razumevanje kako različiti grafički formati funkcionišu je presudno za uspeh.

Ako sačuvate vašu savršenu fotografiju u pogrešan format, možda nećete biti u mogućnosti da je uploadujete ili još gore možete izgubiti kvalitet ili mogućnost da je ponovo izmenite.

Iako postoji veliki broj različitih formata za prikaz slika, postoje neki koji se više koriste.

Ukoliko imate nedoumicu u kome formatu da sačuvate vaše fotografije, pogledajte objašnjenje nekih najpopularnijih grafičkih formata i njihovo značenje.

JPEG format

JPEG je najpoznatiji i najpopularniji grafički format koji je dostupan i verovatno su svi čuvali svoje fotografje u ovome formatu. Joint Photographic Expert Group ili JPEG je kompresovani fajl koji redukuje veličinu tako što uklanja određene delove informacija. Slike mogu koristiti ovaj tip datoteke u izvesnoj meri da i dalje uživate u oštrim atraktivnim fotografijama, ali to nije idealno u profesionalnim situacijama.

raw-vs-jpg

TIFF format

Tagged Image File Format – TIFF su više popularni kod profesionalaca u foto industriji koji žele kompresovanje bez gubitka,  ali često nije prepoznat kao fajl tip od strane web sajtova. Plus, postoji toliko različitih TIFF fajlova pa ih većina korisnika ne može otvoriti, što dovodi do problema sa njihovom upotrebom. Što se tiče štampe, ovaj format se smatra za jednu od najboljih opcija sa visokim kvalitetom.

RAW format

Često korišćen na digitalnim kamerama, RAW format slika predstavlja male fajlove koje je moguće kompesovati sa malo ili nimalo gubitka. Oni imaju sličan problem kao i TIFF fajlovi, jer postoji mnogo različitih tipova i neki od njih su u suštini nečitljivi. Međutim ovaj tip fajla je popularan kod nekoliko proizvođača fotoaparata kao što su Sony, Canon, Nikon i Olimpus.

raw-processed

GIF format

Verovatno najviše zapažen format na Internetu danas, GIF je prepoznatljiv po pokretu, jer se dobija kombinovanjem nekoliko fotografija koje se rotiraju dajući pokretnu scenu koja je često duhovitog karaktera. Graphic Interchange Format koristi kompresovanje bez gubitka i očigledno podržava animacije. Ima ograničenu memoriju za boje i najbolje radi sa jednostavnim slikama.

BMP format

Bitmap ili BMP je format za ograničenu upotrebu i radi samo na Windows OS. On se obično ostavlja bez kompresije, pa je dosta veći i dozvoljava lakše editovanje. Ovaj format je široko prihvaćen, jednostavan za korišćenje i veoma popularan.

PNG format

Portable Network Graphics ili PNG je tip falja koji je možda najbolji izbor za slike koje je potrebno editovati. Open source format, bez gubitka u kompresiji, smatra se zamenom i poboljšanjem GIF formata kada je u pitanju web dizajn. Ima niske rezolucije i može se koristiti na transparentnim pozadinama, baš kao i GIF i za razliku od JPEG.

EPS format

Za razliku od predhodnih primera rasterskih slika, EPS format je vektorski format. Vektori su odlični zbog toga što dozvoljavaju skaliranje slika na bilo koju veličinu bez gubitka kvaliteta. EPS fajlovi se mogu koristiti na većini programa za editovanje i to je jedna od najpopularnijih opcija za fotografe i druge umetnike koji nameravaju da štampaju svoje radove.

PDF format

Najuniverzalniji format fajla, PDF može da se štampa, edituje, deli i još mnogo toga. PDF sadrži sve informacije u fajlu, uključujuči slike, tekst i raspored nezavisno od programa korišćenog za kreiranje. Takođe je izuzetno jednostavan za korišćenje i skoro svako može da ga otvori ili štampa upotrebom besplatnog softvera koji je lako dostpan na Internetu.

Sa toliko dostupnih formata fotografija, nije ni čudo što sve to deluju pomalo zbunjujuće za korisnike.

Ovo kratko upustvo može vam pomoći da bolje upoznate različite formate za web dizajn i štampu, pa sledeći put kada želite da sačuvate vašu grafiku nećete imati nedoumicu koju ekstenziju da koristite.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.