Šta je CMS?


Šta je CMS?

CMS (Content Management System) je sistem za upravljanje sadržajem, deo softvera koji radi na web serveru, uz pomoć koga se se može bez poznavanja programiranja i ostalih naprednih veština i znanja upravljati sadržajem.

Postoji nekoliko elemenata koji su karakteristični za sve CMS sisteme.

Odvojenost sadržaja, strukture i dizajna

CMS će poboljšavati životni ciklus Vašeg web sajta u budućnosti. Izgled sajta može biti izmenjen, ili preuređen, uz isti sadržaj i strukturu stranice. Nema potrebe da brinete o kopiranju sadržaja na novi sajt, već jednostavno možete objaviti nov dizajn sajta, a CMS će jednostavno u njega da postavi stari sadržaj.

Jednostavno kreiranje sadržaja, nije potrebno znanje o programiranju

Ako umete da koristite kompjuter, možete i da upravljate sadržajem na Vašem web sajtu. Uz pomoć grafičkog korisničkog intrfejsa možete veoma lako i jednostavno da unosite tekst, slike, multimedijalni sadržaj, i još puno toga i da na taj način napravite i održavate dinamički web sajt.

Mogućnosti CMS-a:

Decentralizovano održavanje – pošto je CMS smešten na serveru, možete da menjate sadržaj ma gde se nalazili.

Dizajniranje sajta bez nužnog poznavanja HTML-a – ljudi sa prosečnim znanjem mogu sami da kreiraju i unose sadržaj.

Trajnost dizajna je očuvana – sadržaj sajta se čuva odvojeno od dizajna. Sadržaj svih autora se prikazuje u istom, trajnom dizajnu.

Navigacija je automatizovana – meniji se kreiraju automatski zahvaljujući sadržaju iz baze podataka, a linkovi neće voditi ka nepostojećim stranicama.

Sadržaj se čuva u bazi podataka – centralno skladište podataka znači da podaci mogu biti korišćeni bilo gde na sajtu, i prilagođeni za različite programe i uređaje (web pretraživač, mobilni telefon/WAP, PDA, štampač, itd.).

Dinamički sadržaj – dodaci poput foruma, kolica za kupovinu, pretraga i slično su tipični moduli koji se mogu uvek nadograditi na sajt.

Dnevna ažuriranja – nema potrebe da stalno angažujete dizajnere za svaku sitnu izmenu koju želite da napravite. Sami ste u mogućnosti da to obavljate.

Želeli bi ste da imate sajt sa CMS sistemom koji će znatno umanjiti Vaše troškove poslovanja kontaktirajte nas. Pogledajte portfolio izdvojenih radova i uverite se u kvalitet naših usluga.

Latest posts by Jovan Ivezic (see all)
facebook
twitter
google
pinterest