CMS (Content Management System) je sistem za upravljanje sadržajem, deo softvera koji radi na web serveru, uz pomoć koga se se može bez poznavanja programiranja i ostalih naprednih veština i znanja upravljati sadržajem.

 

Karakteristike sistema za upravljanje sadržajem (CMS)

Postoji nekoliko elemenata koji su karakteristični za sve CMS sisteme.

 

Odvojenost sadržaja, strukture i dizajna

CMS će poboljšavati životni ciklus Vašeg web sajta u budućnosti. Izgled sajta može biti izmenjen, ili preuređen, uz isti sadržaj i strukturu stranice. Nema potrebe da brinete o kopiranju sadržaja na novi sajt, već jednostavno možete objaviti nov dizajn sajta, a CMS će jednostavno u njega da postavi stari sadržaj.

 

Jednostavno kreiranje sadržaja

Ako umete da koristite kompjuter, možete i da upravljate sadržajem na Vašem web sajtu. Uz pomoć grafičkog korisničkog intrfejsa možete veoma lako i jednostavno da unosite tekst, slike, multimedijalni sadržaj, i još puno toga i da na taj način napravite i održavate dinamički web sajt.

 

Mogućnosti CMS-a:

  • Decentralizovano održavanje – pošto je CMS smešten na serveru, možete da menjate sadržaj ma gde se nalazili.
  • Dizajniranje sajta bez nužnog poznavanja HTML-a – ljudi sa prosečnim znanjem mogu sami da kreiraju i unose sadržaj.
  • Trajnost dizajna je očuvana – sadržaj sajta se čuva odvojeno od dizajna. Sadržaj svih autora se prikazuje u istom, trajnom dizajnu.
  • Navigacija je automatizovana – meniji se kreiraju automatski zahvaljujući sadržaju iz baze podataka, a linkovi neće voditi ka nepostojećim stranicama.
  • Sadržaj se čuva u bazi podataka – centralno skladište podataka znači da podaci mogu biti korišćeni bilo gde na sajtu, i prilagođeni za različite programe i uređaje (web pretraživač, mobilni telefon/WAP, PDA, štampač, itd.).
  • Dinamički sadržaj – dodaci poput foruma, kolica za kupovinu, pretraga i slično su tipični moduli koji se mogu uvek nadograditi na sajt.
  • Dnevna ažuriranja – nema potrebe da stalno angažujete dizajnere za svaku sitnu izmenu koju želite da napravite. Sami ste u mogućnosti da to obavljate.

Želeli bi ste da imate sajt sa CMS sistemom koji će znatno umanjiti Vaše troškove poslovanja kontaktirajte nas. Pogledajte portfolio izdvojenih radova i uverite se u kvalitet naših usluga.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.