Flat dizajn je posvuda ovih dana. Najnovije i visoko uticajno izdanje iOS7 za iPhone je navelo na razmišljanje čak i one koji nisu ljubitelji dizajna.

Ali čini se da mnogi ljudi mešaju ovaj zanimljivi novi trend sa opšte poznatim minimalizmom ili minimalnim dizajnom. U stvari ova dva koncepta su prilično različita i mogu biti međusobno isključivi zavisno od dizajnera i određenog projekta.

Pa da vidimo u čemu je razlika?

Flat dizajn nije minimalizam

Flat dizajn je vizualna estetika. To znači, da se dizajn pojavljuje na određeni način, bez nužnog uticaja na način na koji je sajt konstruisan ili organizovan.

Možete imati flat dizajn sajt koji je ekstremno komplikovan, sa menijima, dugmićima, pozivima na akciju itd. Jedina razlika je ovaj tip dizajna izgleda jednostavniji i više autentičan.

flat-v-minimal_01

Minimalan ili minimalistički dizajn je sa druge strane dizajn filozofija. Web sajtovi sa minimalnim pristupom su jednostavniji za navigaciju i korišćenje, iako mogu sadržati nezgodne i neelegantne vizualne elemente.

Razlika između flat i minimalističkog dizajna može se najbolje objasniti kroz primere iz stvarnog života, npr. kroz poređenje hrane. Ako je flat dizajn moderan novi sastojak koji se koristi u svim popularnim restoranima, minimalizam je klasična knjiga sa receptima koju koriste najbolji kuvari kada traže nove ideje za jela.

Da li je minimalni dizajn važan?

Pa, to zavisi. Naravno, važan je u polju dizajna kao celini, ali kada se radi o pojedinačnim projektima vaših klijenata, postoje neke stvari koje treba razmotriti.

Prvo, da li vaši klijenti uopšte trebaju minimalan dizajn? Niko ne može nazvati sajtove Amazon-a i eBay-a minimalnim, ali ipak su oni jedni od najpopularnijih i najposećenijih sajtova koji postoje online.

flat-v-minimal_02

Drugo, da li će minimalno dizajnirani web sajt ili aplikacija pomoći ili naškoditi ciljanom korisničkom iskustvu klijenta? Sigurni smo u istinitost tvrdnje „less is more“ kada se radi o ovoj vrsti dizajna, ali verovali ili ne postoji i situacija kada se pretera sa minimalizmom.

Ako minimalistički dizajn smanjuje korisnost i sposobnost korisnika da dođu do onoga što im je potrebno brzo i efikasno, onda se neki elementi moraju vratiti da bi napravili iskustvo bogatijim i sadržajnijim.

Da li preći na flat?

U radu sa klijentima nije pametno kreirati jedno univerzalno „flat“ rešenje. Ukoliko klijenti žele flat, najbolje je to uraditi u potpunosti ili ne uraditi nikako. Miksovanje i podudaranje samo može da oslabi vaš identitet brenda.

Može biti teško komunicirati sa klijentima koji imaju jednostavan flat interfejs za svoju mobilnu aplikaciju, a i dalje koriste skeuomorfizam na web sajtu ili vizit karti.

Miksovanje stilova nije dobra ideja, može da zbuni vaše klijente i da izgleda neprofesionalno. Najbolje rešenje je biti dosledan i koristiti UX pristup.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.